• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 XONE PC Dark Souls Trilogy

Nije mi bio problem Bed of Chaos, ne znam dal su ga olaksali u Remaster verziji, jer sad kad mu unistis neku od one 3 zone, igra to pamti, pa ako zagines, a unistio si recimo 2 zone, onda kad dodjes na fight, one su vec unistene i samo produzis da unistis trecu.

Ash Lake sam propustio, ali resio sam da ga preskocim, jer se tesko stize do njega, a ne nudi nista posebno i jako je prazan.

Idem na DLC, ovo je van pameti sta treba da se uradi da se aktivira 😅

Isto je sve kao i u originalnoj igri, ali poenta je da je teško uraditi sve to u jednom životu pa je boss više gnjavaža nego izazov. A ni DS nije baš pravljen za taj nivo kontrole lika, da je u Elden Ringu, niko ga ne bi ni pomenuo. Nisam siguran, ali mislim da ni ono rušenje poda nije totalno skriptovano nego je random.

Predjoh Dark Souls 1 konacno, doduse pravio sam pauzu nekoliko meseci kad mi je naleteo Divinity 2 i jos neke igre.
Najtezi boss mi je ostao Orn i Smough, ali to je verovatno bilo zbog build-a i opreme, sad kad bih se opet sastao sa njima, bila bi druga prica, a generalno su najtezi DLC boss-ovi, pre svega Kalamit i Manus, doduse svakog sam presao posle par pokusaja, dok su mi za Orna i Smougha trebali dani i nedelje... ono tipa pokusam sat vremena, izubijaju me, odustanem za taj dan :D

Sto se generalno igre tice, vidim sta je appeal, kapiram zasto ima tako visok status, videlo se jos u traileru za Dark Souls 1 da ce biti posebna igra, samo na osnovu trailera je to moglo da se zakljuci.

Igra je ozbiljna, ima dubinu, dizajn, atmosferu, tezinu, svet, zarazan gameplay, ima sve...
Jasno je zasto je to tako, igra je poput onih igra u fliperani sto smo igrali kad smo bili mali, ti aparati su bili podeseni da igra bude ultra teska, kako bi se sto vise zetona potrosilo i onda kad bi igrao, cenio bi svaki sekund, jer znas da smrt moze doci svake sekunde... tako isto radi i Dark Souls, nije isto preci most u nekoj obicnoj igri i u Dark Souls-u, u obicnoj igri ne bi mogao da padnes sa tog mosta, protivnici bi bili laki, a cak i ako bi umro, mogo si da quick saveujes i nastavis sa bukvalno istog mesta, iste sekunde i to igre obezvredjuje, cini ih prelakim, beznacajnim, a samim tim i dosadnim... dok u Dark Souls-u, ti mozes da padnes sa tog mosta, moze neka kugla da te pregazi, obican neprijatelj da te ubije iza svakog ugla, samim tim pazljivo i fokusirano igras i zato ti je igra tako zanimljiva, jer znas ako zagines da ces morati da ponavljas celu zonu i bijes iznova iste neprijatelje, i tako ti igra daje neverovatan osecaj napretka, kad vezes dobru sesiju bez smrti i zelis da vidis koliko najdalje mozes stici... takodje tu je i neizvesnost koja igra nudi, koji je takodje jako bitan faktor, igra je puna iznenadjenja i bukvalno ne znas sta te ceka iza ugla.

U ovoj igri volim i dizajn koji je poseban, ceo svet, gameplay je neverovatan, zarazan, kvalitetan, dubok.
Atmosfera i zvuk fantasticni, savrseno docaravaju ceo svet, grafika u ovom remasteru ko bombona, a veoma nezahtevna, bez problema sam igrao u 4K, sto nije slucaj sa vecinom igAra. Igra je izuzetno udobna za igranje, kad uhvatim da je igram, osecam se kao kod kuce... takodje tako je imerzivna, tako ume da te uvuce u svoj svet.

Od mana... mozda su mogli da pronadju neki nacin da igra bude i dalje zanimljiva, a da ne moras da radis bas toliki backtracking i ubijas iste neprijatelje, to mi je generalno najvise smetalo, jer ume da dosadi...
Zatim, mogli su da dozvole da mozes da se warpujes izmedju bonfire-a od starta igre.
Zatim, morali su neku mapu u igru da ubace, a ne da guglam na internetu da bih video sta sam propustio.
Previse se oslanja na online komponentu za stvari koje se ticu single playa, ali to ih razumem, nije da ce da brinu o piratima.
Takodje neke zone tipa Sen Fortress, tako neke shit zone, bas su preterali... ta zona mi je definitivno ostala najteza u igri, donekle i zato sto tad nisam znao da parryjem.
Malo je previse mracna u svakom smislu.

To je to generalno, igra je opravdala svoj status i dajem joj 9/10

Sad cu da napravim malu pauzu dok ne predjem neke druge igre koje sam vec odavno zapoceo, pa pocinjem Dark Souls 2.

Zatim, mogli su da dozvole da mozes da se warpujes izmedju bonfire-a od starta igre.
Sa ovim nikako ne mogu da se složim, iako je donekle legitimna zamerka jer je ovo jedina Souls igra (uključujući i BB i Sekiro) koja nema warp od samog početka. Teško je reći da li je prvo došla odluka za ukidanje warpa ili za specifičan dizajn nivoa koji ima Dark Souls 1, ali je činjenica da su baš tu dizajn i povezanost nivoa najbolji u Souls serijalu. Uvek mi je bilo mindblowing kako su se katedrala u Undead Parish i Firelink Shrine spajali liftom ili relacije Firelink - New Londo - Demon Ruins - Blightown.

Ili sledeća priča. Npr. ti nisi hteo da silaziš kroz Great Hollow, ali ja sam zahvaljujući online porukama uspeo da tu oblast nađem relativno rano i da se spustim skroz do dna do Ash Lake-a. Put do dole je bio težak, ali je delimično mogao da se exploituje skakanjem sa grana da izbegneš protivnike. Onda sam se zajebao i aktivirao bonfire na dnu i pošto warpa nema, put nazad je bio pakao 😆 Dodatna tenzija mi je bila što sam se već prethodno sretao sa Basiliskom i znao kakav efekat ostavlja nakon što te ubije. I sad, iako kažeš da dole nema ništa bitno, meni su to iskustvo putovanja i vađenje iz go*ana bili nagrada sami po sebi. I samo delimično bih se složio sa tim da dole nema ništa bitno. Večni zmaj koji sedi u gnezdu i generalni vibe lokacije su sami po sebi vrlo upečatljivi, još više ako gledaš lore igre. I, ako ispratiš Sigmeyerov quest do kraja, dole možeš da dobiješ Titanite Slab, koji je uvek fantastična nagrada.
A imaš i priče ljudi koji su uspeli relativno rano da siđu u katakombe ili Demon Ruins pa je bila borba da izađu, svakome je to bilo nezaboravno iskustvo. Warp bi tako nešto u potpunosti eliminisao.

Naravno, kada igra nije dizajnirana na ovakav način, warp je dobra quality of life opcija. Ne bih mogao da zamislim DS2 bez toga.

Last edited:
Treba reći i da je lik levelovao str i int na 99, plus red tearstone ring, plus plunge attack bonus 😄 Ali da, sve može da se cheezuje ako si dovoljno kreativan.

Inače su popularni ti tzv. hyper buildovi, gde ljudi stackuju one iteme koji dižu dmg kada si low health i uzmu neko heavy oružje, pa prave neki sumanut dmg. Ali i ginu ako ih samo dotakneš 😄

Poceo sam da igram dvojku.
Igra je osetno ubrzana, to je ono sto se najvise primecuje, takodje teze je kontrolisati lika za neke fine pokrete.
Sto se tice grafike u odnosu na keca (remaster), vrlo slican kvalitet, mada rekao bih da ipak kec remaster izgleda bolje.
Takodje, interfejs je znatno ruzniji od keca, a sto se tice funkcionalnosti tu i tamo, nesto je gore od keca, nesto bolje.
O udobnosti je rano da pricam, nisam se jos uhodao, za sad mi je kec udobniji za igranje.
Durability oruzja je znatno smanjen, bar je tako na pocetku igre, sto znaci da oruzje mora cesto da se menja ili popravlja... slicno ko Zelda.
Bezveze sto ne mozes da se levelujes na svakom bonfire-u, vec moras da ides u Manjulu...
Svidja mi se sto je igra ubrzana i sto sad napadas bas brzo, igra je izuzetno laka za sad, dosta znaci iskustvo iz keca.
Svidja mi se svet i dizajn, kao i nesto linearniji pristup u odnosu na keca, kao i to sto odmah mozes da se teleportujes izmedju bonfire-a i nisu toliko retki, za sad.
Zvuk def losiji u odnosu na kec remaster.
Sve u svemu, svidja mi se igra za sad i dalje je uzivanje igrati ovaj serijal.

Ako planiraš da više izbegavaš nego što blokiraš, leveluj adaptability, utiče na dužinu invincibilityja tokom kontrljanja. Po defaultu je dosta manje nego u kecu.

edit: e, i lažni zidovi drugačije funkcionišu, ne aktiviraš ih udaranjem već pritiskanjem interact dugmeta.

Last edited:
Igram same old, kao keca, warrior sa stitom... ali svakako cu malo dici i taj adapt, jer uvek bude situacija gde mora da se kotrlja...

Ako planiraš da više izbegavaš nego što blokiraš, leveluj adaptability, utiče na dužinu invincibilityja tokom kontrljanja. Po defaultu je dosta manje nego u kecu.

edit: e, i lažni zidovi drugačije funkcionišu, ne aktiviraš ih udaranjem već pritiskanjem interact dugmeta.
Ja sam tek kasnije saznao za ovaj adaptability. Smelter Demon mi je krv popio zbog toga. Kad sam povećao adaptability, sa bossovima sam lakše izlazio na kraj.

Samo sam te čekao, posle onog komentara kako je izuzetno laka 😃 Mislim da je u svoje vreme pomalo zatekla i iskusne souls igrače, pogotovo zbog više situacija u kojima se boriš protiv više protivnika, a Scholar verzija je još i teža. Isključuj lock-on kad ne ide, dosta odmaže u dvojci.

jel to za keca sto sam rekao da mi je postao izuzetno lak? pa jeste, overlevel i jaka oprema, postace i ovo lako posle nekog vremena, ali ako poredim sam pocetak, to jest prva cetvrtina ili cak polovina igre, koje su teske u svim souls igrama (kolko cujem), dvojka def jeste teza od keca, brzi neprijatelji, mnogo tezi, onaj u onoj zoni sto podseca na Anor Londo iz keca, onaj beli vitez sto samo sedi, pa kasnije ustane kad ubijes boss-a, taj me razbija, ima neke arhaicne i brze napade, napred, sa strane, otpozadi, nemas pojma ni kuda ce udariti ni kada, a bogami ni koliko puta... nocna mora...
tako da me igra fino cascava, zato sam cutao 😁 razbiju me u jednoj zoni, odem u drugu, tu me isto razbiju, odem u trecu, sad sam bukvalno izmedju cetiri zone i razmisljam koja mi je laksa, jer svuda sam zaglavio.
igru je otezalo i to sto sad moram u vise atributa da rasporedim statse, znaci prakticno u duplo vise atributa moram da raspodelim statse u odnosu na keca, pa mi jos uvek nije izgradjen build, te se mucim poprilicno, ali pregurace se vremenom...
inace da, neretko igram i bez lock-on-a.

Na ovo mislim
Svidja mi se sto je igra ubrzana i sto sad napadas bas brzo, igra je izuzetno laka za sad, dosta znaci iskustvo iz keca.

Opasni su heide knights, pogotovo sa kopljem. Meni je tu najviše pomogao parry, ali tajming je teži nego u DS1 pa se treba navići.

Ja nisam mogao da uopšte počnem kec tek kad sam prešao dvojku a i onda nisam imao živaca da ga završim, možda i jer sam počeo odmah posle dvojke...

Trojka mi je bila izuzetno zajebana ali igrao sam je odmah po izlasku pa sam bio u hajpu zato sam je i završio tad, moguće da sam igrao naknadno negde bi stao sigurno.

Nakon DS1, nisam bio preterano oduševljen sa DS2.
Smetao mi je adaptability koji utiče na iframes, iako mi je equipment load nepostojeći. Volim malo bržu igru i zbog toga sam uvek izbegavao parry, jer me udavi dužina animacije. Plus neki protivnici nemaju dovoljno veliki downtime između animacija napada, i ako hoćeš da budeš efektivan protiv njih mora parry :(. I kretanje je malo floaty, pa mi je bilo teže da igram bez lock on (koji u DS1 uopšte nisam koristio). No dobro, to je sve na šta se naviknete posle nekog vremena. Da ne spominjem hitbox.

Boss dizajn je generalno slab (čast izuzecima: darklurker, chariot, skoro svi iz dlc). Iz ostalih Souls igara bih mogao lagano da ih nabrojim sa sve imenima. Iz DS2 nema šanse.

Dizajn sveta i kako su lokacije povezane me je oduševio u DS1. Ovde su tranzicije i scale čudni. Penjem se tri dana uz kulu, i kada pređem u sledeću zonu direktno sa vrha oko mene je lava. Smisla bez. Plus NPCevi previše pričaju. :D Više mi je odgovarao less is more iz ostalih igara.

Ali da ne bude da se samo žalim, igra je i pored toga odlična. Majula je prelepa. Zone kao zone su super. Geometrija je i dalje najveći neprijatelj. Ima dosta trol momenata u dizajnu. Pursuer mi je isto odličan. DLC standardno kidaju. Nažalost, najslabija Souls igra po mom mišljenju.

Boss dizajn je generalno slab
Meni su to medju najboljim Bossovima koje sam video u novijim igrama tad a sećam se i kad sam skupljao artove istih sa neta za recenziju nisam znao koje pre da odaberem.

Posle je već krenula reciklaža istog u Souls / From igrama po tom pitanju mada izdvojio bi Sekiro koji je bio nešto drugačiji pa su Bossovi bili veliko osveženje.

Back
Top Bottom