• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Dara iz Jasenovca

timemaster

Caelondian
Co-founder
Moderator
Reaction score
4,952
Dvoumio sam se da li da filmu posvetim ceo thread ili samo da ubacim svoje utiske o filmu u temi 2021, ali neka, mozda jos neko hoce da da misljenje, pa neka bude tema. Ako i ne zeli, totalno cu da razumem jer:

Film je za mene 5/10

Ne secam se kada sam gledao ovako bland i jednodimenzionalan ratni film. Pokusacu da budem sto sazetiji jer mi se ne pise esej.

Dara kao protagonista je jednodimenzionalna, pasivna i ni po cemu ne nosi film. Film nosi cak i njeno ime, ali ona samo biva nosena radnjom filma, nemamo nikakvu informaciju o detetu, njenim zeljama i motivima, vec samo po premisi - ne zeli da se odvoji od brata. Ne postoji nikakav rast i razvoj lika od prvog do poslednjeg minuta. Posledica, kulminacija, ma kakvi. Nista.

Nasilne scene koje cemo zvati zlo su jednostavno samo to - zlo. Nabija nam se u usta manicno, dodaje se pateticna muzika koja nam govori "e sad opet budite tuzni" i tako do kraja filma. Radnja u filmu prosto ne postoji. Kulminacija ne postoji. Ono sto ste saznali u prvih 5 minuta cete znati i na samom kraju filma. Nema na cemu, ustedeo sam vam 2 sata i 5 minuta zivota.

Kadrovi siromasni, makar sam ja stekao takav osecaj. Naracija je nametnuta siromasnim recenicama gde NIKAKO drugacije ne biste znali da li je Darin brat bolestan ili ne. Nego eto, rekle su zene oko Dare.

Jedan od losijih krajeva, sve sto se i "gradilo" tokom filma je zasluzivalo makar da poentira krajem, ali ne, kraj je jednostavno... kraj.

Ocekivao sam vise od ovog filma, narocito sto bas volim ratne i teske filmove, ali ovaj cu jako brzo da zaboravim. A narocito sto mozda nosi odgovornost filma koji prikazuje jedan od najmonstruoznijih logora na nasim prostorima a i sire. Moglo je ovo mnogo bolje.

Bukvalno isto mišljenje, samo što sam ja prekinuo malo posle polovine.

Sent from my Pixel 3a using Tapatalk

slazem se. ima mnogo boljih nasih ratnih filmova od ovog. pratim jutarnje programe i nakon odgledanog filma ovo besomucno guranje dare u svim intervjuima mi tek sada deluje izvestaceno

Има слабости, могло је доста боље, али ипак мислим да је далеко од промашаја. Мислио сам да ће бити страшнији и језивији, а у ствари је више потресан и тужан. Јако је битно да је коначно отворена та тема у нашој кинематографији, и ваљда ће бити још сличних филмова после толико деценија заборава и ћутања.

Нисам ни очекивао "Шиндлерову листу" свакако. Кад смо већ код ње, мислим да је Игор Ђорђевић у тумачењу усташе Врбана на моменте добацио до Фајнсовог Амона Гета. Само што је имао много мању минутажу, јер овде је пре свега фокус био на атмосфери, и страдању деце. Сличан је и стари руски филм "Иди и смотри". Ко није гледао а интересује га та тематика геноцида и ратних злочина нека проба. Туробно, мучно и стравично. Тамо је протагониста дечак који се сусреће са ратним страхотама.

Nisam gledao, ali zashto bih kada je najbolji film vetj snimljen: Lepa Sela Lepo Gore.

Bukv.

90ih, taj film kao razlog za drkanje sa Hrvatima, evo 30god kasnije izrodili smo još jedan. Makar je Lepa Sela Lepo Gore smisleniji film.

Film nisam ni planirao da gledam, jer sam ocekivao jednodimenzionalni film koji nema umetnicku vrednost nego je propagandna poruka kojom se projektuje spoljni neprijatelj. Negde sam se nadao da gresim, ali mi se cini da po vasim utiscima da je ipak to slucaj. Bilo bi kul da je to nas "Zivot je lep", al jebiga to je verovatno bilo previse za ocekivati.

P.S. Ne zelim da pokrecem nacionalno/politicku prepirku :D

I na mene je film ostavio priličan meh utisak. Nisam ni očekivao neki naročiti kvalitet od istog, čak nisam planirao ni da ga gledam, ali reko' ajde da vidim i to čudo. Plitak i nedorečen film sa istim takvim akterima, "težinu" pokušava da ostvari kroz scene likvidacija logoraša, umesto kroz sadržaj, a moglo je i trebalo je da bude ispričano dosta toga što se tamo dešavalo. I od mene ocena 5/10.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Posto sam u gipsu vec 4 nedelje i minimum jos 3 ce ostati tako. Nisam u nekom sjajnom raspolozenju u poslednje vreme plus sto od kad sam postao roditelj imam slab stomak za mucenje ubijanje dece na filmu. Tako da sam odlucio da odlozim gledanje filma za neku drugu priliku.

Ako je tako kao sto kazete onda je propustena prilika da se snimi zaista sjajan film na ovu temu. Jbg izgleda da je propaganda ipak prevagnula na ustrb umetnickog dojma. Mislim da je ova mediska halabuka koja se digla oko filma preterana i nepotrebna. Sto moze da dovede samo do podizaja tenzija medju balkanskim narodima. Treba snimati filmove o stradanjima srpskog naroda u proslom veku ali i voditi racuna da imaji bar neku umetnicku vrednost i da ne budu cista propaganda. Koliko sam ukapirao ovaj film moze samo da iznervira prosecnog Hrvata a trebalo bi da ga natera na razmisljanje sta se stvarno desavalo u Jasenovcu.

Ali sta smo drugo mogli i da ocekujemo kada je nas jedini film o boju na kosovu zastovan na narodnim pesmama i ima veoma malo dodira sa istoriskim cinjenicama. A o kvalitetu serije Nemanjici necu ni da govorim.

Ja se izvinjavam ako sam upleo malo politike u ovaj post ali moje misljenje je da svi treba da radimo na pomirenju izmedju balkanskih naroda. Jer ce samo dobrosusedski odnosi pogurati ovaj region da se razvija i prosperira kao sav normalan svet. U suprotnom za 10-20-50 godina eto nama opet rata na ovim prostorima.

Last edited:
Nisi ti upao, film je politički, a ne umetničko delo, na žalost. Ne možeš politički akt komentarisati iz umetničkog ugla.

Posto sam u gipsu vec 4 nedelje i minimum jos 3 ce ostati tako. Nisam u nekom sjajnom raspolozenju u poslednje vreme plus sto od kad sam postao roditelj imam slab stomak za mucenje ubijanje dece na filmu. Tako da sam odlucio da odlozim gledanje filma za neku drugu priliku.

Ako je tako kao sto kazete onda je propustena prilika da se snimi zaista sjajan film na ovu temu. Jbg izgleda da je propaganda ipak prevagnula na ustrb umetnickog dojma. Mislim da je ova mediska halabuka koja se digla oko filma preterana i nepotrebna. Sto moze da dovede samo do podizaja tenzija medju balkanskim narodima. Treba snimati filmove o stradanjima srpskog naroda u proslom veku ali i voditi racuna da imaji bar neku umetnicku vrednost i da ne budu cista propaganda. Koliko sam ukapirao ovaj film moze samo da iznervira prosecnog Hrvata a trebalo bi da ga natera na razmisljanje sta se stvarno desavalo u Jasenovcu.

Ali sta smo drugo mogli i da ocekujemo kada je nas jedini film o boju na kosovu zastovan na narodnim pesmama i ima veoma malo dodira sa istoriskim cinjenicama. A o kvalitetu serije Nemanjici necu ni da govorim.

Ja se izvinjavam ako sam upleo malo politike u ovaj post ali moje misljenje je da svi treba da radimo na pomirenju izmedju balkanskih naroda. Jer ce samo dobrosusedski odnosi pogurati ovaj region da se razvija i prosperira kao sav normalan svet. U suprotnom za 10-20-50 godina eto nama opet rata na ovim prostorima.
Филм уопште није никаква пропаганда, чак је у великој мери и ублажен у смислу да је обухватио само делић хорора који се тамо догађао. А просечног Хрвата који је системски дубоко огрезао у негацију усташког геноцида ће сваки спомен тога да изнервира. Овакав филм је требао нама самима пре свега. Да је филм могао бити бољи, јесте. Али далеко је од лошег, потресан је и не може се рећи да није добро убо неке ствари.

Једна од мојих замерки је да је на крају требало ставити праве слике зликоваца и њихова признања на суђењима после рата и казнама које су добили (Врбан, Мајсторовић и Љубо Милош обешени, Лубурићу смрскана лобања у атентату док се налазио у егзилу у Шпанији). Тако би се додатно појачала аутентичност. Узгред, сцена тровања деце гасом је скроз веродостојна, Анте Врбан је признао да је лично отровао 64 деце у Старој Градишки. И све бестијалности које су приказане су потврђене или самим признањима зликоваца или сведочењем преживелих.

Meni sam film kao film i nije toliko loš, ono, prosek. A politika je druga priča, znamo kako je nastao i zašto. Da je pravljen pre pedesetak godina pa ajde, danas će samo da talasa narod.

Филм уопште није никаква пропаганда, чак је у великој мери и ублажен у смислу да је обухватио само делић хорора који се тамо догађао. А просечног Хрвата који је системски дубоко огрезао у негацију усташког геноцида ће сваки спомен тога да изнервира. Овакав филм је требао нама самима пре свега. Да је филм могао бити бољи, јесте. Али далеко је од лошег, потресан је и не може се рећи да није добро убо неке ствари.

Једна од мојих замерки је да је на крају требало ставити праве слике зликоваца и њихова признања на суђењима после рата и казнама које су добили (Врбан, Мајсторовић и Љубо Милош обешени, Лубурићу смрскана лобања у атентату док се налазио у егзилу у Шпанији). Тако би се додатно појачала аутентичност. Узгред, сцена тровања деце гасом је скроз веродостојна, Анте Врбан је признао да је лично отровао 64 деце у Старој Градишки. И све бестијалности које су приказане су потврђене или самим признањима зликоваца или сведочењем преживелих.
Poceo sam opet da pisem kilometarski post ali necu da trujem ovaj novi forum politikom i nacionalizmom. Napisacu samo jos ovo.
Ponosan sam sto sam Srbin i ponosim se nasom istorijom. Nikako ne treba da zaboravimo stradanja naseg naroda ali ako zelimo da ovaj kutak sveta krene u neku svetliju buducnost treba da prestanemo da talasamo i krenemo putem pomirenja sa susedima.

...
8603c86357c56578c82a04e0c4319765.jpg

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Back
Top Bottom