• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Da li ce nas AI zameniti ??1!11!!!oneoneeleven

Bice 100%, doduse u Srbiji mnogo kasnije nego sto ce u svetu, zivi bili, pa videli, nije mi problem da se citiram kad se to desi.

I da se desi baš to, prema psiholozima i SF delima koje su psiholozi makar ranije hvalili na sva usta, civlizacija će da upadne u duboku krizu. Ljudi se mnogo sporo menjaju u odnosu na brzinu promena koje tehnologija donosi.

Što bih recimo ja kao poslodavac tebi davao platu a ti ništa ne radiš? Kako doprinosiš društvu? Šta ja imam od toga? Mogu ti pomoći da se prekvalifikuješ na posao na kojem te AI ne može zamijeniti, platiti ti obuke, treninge, edukacije, eventualno polaganje testova/ispita, ljudski pomoći u zaposlenju ali da 100% snosim troškove tvog života neće da može.

Što bih recimo ja kao poslodavac tebi davao platu a ti ništa ne radiš? Kako doprinosiš društvu? Šta ja imam od toga? Mogu ti pomoći da se prekvalifikuješ na posao na kojem te AI ne može zamijeniti, platiti ti obuke, treninge, edukacije, eventualno polaganje testova/ispita, ljudski pomoći u zaposlenju ali da 100% snosim troškove tvog života neće da može.

Totalno si promašio poentu. Nije da bi ti davao lenčugi. Poenta je da automatizacija dostigne taj nivo da proizvodnja hrane, pravljenje i održavanje infrastrukture, donošenje odluka i svi ostali apsolutno nophodni delovi društva zahtevaju zanemarljivo mali broj ljudi. U takvom sistemu samo mali broj ljudi koji su sposobni za dovoljan nivo samodiscipline i samomotivacije će da nađu posao jer će sve osnovne potrebe biti podmirene bez potrebe za ljudskim radom.

Većina ljudi, koliko mi shvatamo i koliko ekspreimenti pokazuju, će da se okrenu čistoj stimulaciji generisanja hormona. Broj osoba koje imaju izrazitu odbojnost prema kolektivnim aktivnostima pa čak i ka ljudskim kontaktima koji nisu triktno neophodni se već neko vreme povećava a još uvek ima mnogo potrebe za tim i za ljudskim radom. Zamisli sada da i ta dva stimulusa koji podržavaju dotične aktivnosti nestanu...

Automatsko održavanje infrastrukture je već daleka budućnost, koju mi možda i nećemo doživjeti; Krejzi je čini mi se mislio na nešto neposrednije i bliže (čim mu nije problem da citira sam sebe), a u tom 'establišmentu' će i dalje postojati poslodavci, plaće, porezi i sve što ide s tim. Dok god bude potrebe za fizičkim radom i prljavim poslovima, šanse da neko 'uživa u plodovima tehnologije i napretka' ne radeći ništa su jako, jako male. To o čemu ti pričaš ima u Star Trek-u.

I da se desi baš to, prema psiholozima i SF delima koje su psiholozi makar ranije hvalili na sva usta, civlizacija će da upadne u duboku krizu. Ljudi se mnogo sporo menjaju u odnosu na brzinu promena koje tehnologija donosi.
Bilo bi novonastalih problema, u smislu da bi se ljudi previse ulenjili i tome slicno, ali sve je do coveka... ko ne zna da zivi, bice u toj situaciji u jos vecem problemu, znam da ja necu imati nikakvih problema sa tim.
Vidim da imam totalnu pogresnu perspektivu o tome ili ne shvatas poentu.

Ti kao poslodavac bi davao platu, jer moras, naravno da ne mozes da uzmes robote i nikome da ne placas plate, i da se toliko obogatis, a ljudi da crkavaju od gladi po ulicama... vec sam pricao o tome, jedini nacin da roboti i AI mogu da preuzmu fabrike, jeste taj da svakog zaposlenog kojeg robot zameni, taj zaposleni dobija platu koju ce mu robot zaraditi, sto je i cela poenta robota i AI-a, da zamene ljude za pocetak na teskim poslovima, pa vremenom i sto da ne, na svim poslovima, zasto da radis, ako ne moras... poslodavcu je i dalje sve isto, ostaje na istom nivou zarade placao tebe ili "robota", svakako ce poslodavac i dalje biti podjednako bogat, nece mu ici na stetu.

Kad bi poslodavci stavili sve robote u fabrike, ljudi bi se pobunili i strajkovali, jer ne bi imali posao i pare, a poslodavac ne bi morao nikom da placa plate i bio bi 10x bogatiji, nego sto vec i jeste... vrlo prosto, to ne bi proslo i jedini nacin je kao sto rekoh, za svakog robota koji se stavi, da jedan nezaposlen dobija platu, ili vise njih, sve u zavisnosti koliko taj robot moze da postigne... uglavnom, vremenom ce se doci do toga da ce nas roboti zameniti na svim poslovima i mi vise necemo morati da radimo, a primacemo platu, bas kao sto zivot i treba da bude.

No, ako si ti radoholicar i volis da radis, naravno da tebi niko ne brani da ides tamo u fabriku i radis sa robotima ili sta god da te pali.

Pitas za doprinose drustvu? kakva je poenta, ako robot moze da odradi tvoj posao, zasto bi ti radio...

Kao prvo svaka osoba ima slobodu da odluci da li zeli da doprinosi nesto drustvu ili ne zeli... niko te ne tera da moras...
Drugo, svaki covek moze mnogo vise da doprinese kad je odmoran, kad ima vremena i energije i elana da tako nesto odradi, a to imas samo kad ne radis...
Vidim doprinos ljudi koji ne rade u tome, sto bi radili samo ono sto istinski vole, a kad se tako radi, i rezultat je mnogo bolji... kad radis nesto iz ljubavi ili hobija, a ne zato sto moras, kako bi dobio pare...

Mislim da bi tako cak i najvise napredovali kao rasa, da bi u takvom scenariju padali neki najbolji izumi i ideje.

Kad bi poslodavci stavili sve robote u fabrike, ljudi bi se pobunili i strajkovali, jer ne bi imali posao i pare, a poslodavac ne bi morao nikom da placa plate i bio bi 10x bogatiji
Pa šta misliš šta se desilo na početku industrijske revolucije? Samo su ljudi prihvatili da se prekvalifikuju i rade u industriji ili proizvodnji hrane van velikih gradova za novac. Nisu čekali da im mašina stavi hranu na sto jer su zaboga bez posla i para.

Nadam se da cu da odapnem prije nego dozivim "viziju" buducnosti opisanu u ovih par posljednjih postova :D

Paznju usmjeriti kako trenutno ekonomija i globalni establishment funkcionise i koje su realne teznje a ne delulu stavovi CEOova koji imaju stake po AI firmama, ukazace vam se zasto je to nerealno ocekivanje za iducih 100+ godina. Daleka, distopijska buducnost - mozda.

Nikad se civilizacija nije prelomila na tu stranu garantovanih primanja kao nekog ljudskog prava, kad god je doslo do nekih naglih povecanja produktivnosti ili promena proizvodnih procesa. Naprotiv, uvek je krenula na suprotnu stranu, ka više rada, manje plaćanje pozicijama koje se zamenjuju itd. Tako da ko god misli da ce u budućnosti postojati neka opcija osnovnog, jednostavnog zivota bez rada a da socijalni sistem to sponzoriše,,paa nek nastavi da fantazira

Vec imas primere zemalja gde se pominje smanjenje radnih sati sa 8 na 6 za pocetak

I ruzvelt je pričao posle II sv. rata da ce zbog otkrića nuklearne energije struja biti besplatna i da ce raditi 3h dnevno

Vec imas primere zemalja gde se pominje smanjenje radnih sati sa 8 na 6 za pocetak
Radno vrijeme većine farmera je sa dolaskom mehanizacije smanjeno sa 16 sati dnevno na 0 sati isto tako ali su i dalje morali raditi nešto drugo da prežive.

Radno vrijeme većine farmera je sa dolaskom mehanizacije smanjeno sa 16 sati dnevno na 0 sati isto tako ali su i dalje morali raditi nešto drugo da prežive.
Nije uporedivo.
Ovde pricamo da roboti i AI zamene sve poslove koji ljudi trenutno rade...
i oces da mi kazes da ce svi ljudi da sede onda mirno i crknu od gladi na ulici?
ne, vec se izadje na strajk, naprave se neredi, i dobice pare, sa tim sto do toga nece nikad doci, jer nisu drzave toliko glupe da misle da tako nesto moze da prodje ili da dozvole da ljudi pocrkavaju od gladi.

Isto kao sto sad u jacim zemljama, imas plate za nezaposlene, nisu neke, ali postoje, dovoljno da prezivis, za hranu i racune.
Kad dodju roboti i AI, i budu zavrsavali sve poslove koje smo mi morali da radimo, drzavi nije nikakav gubitak da finansira sve nezaposlene gradjane, kad vec i sad to rade, a kamoli tad... i to mislim na punu platu, a ne kao sad da se samo prezivi.

Back
Top Bottom