I da se desi baš to, prema psiholozima i SF delima koje su psiholozi makar ranije hvalili na sva usta, civlizacija će da upadne u duboku krizu. Ljudi se mnogo sporo menjaju u odnosu na brzinu promena koje tehnologija donosi.
Bilo bi novonastalih problema, u smislu da bi se ljudi previse ulenjili i tome slicno, ali sve je do coveka... ko ne zna da zivi, bice u toj situaciji u jos vecem problemu, znam da ja necu imati nikakvih problema sa tim.
Što bih recimo ja kao poslodavac tebi davao platu a ti ništa ne radiš? Kako doprinosiš društvu? Šta ja imam od toga? Mogu ti pomoći da se prekvalifikuješ na posao na kojem te AI ne može zamijeniti, platiti ti obuke, treninge, edukacije, eventualno polaganje testova/ispita, ljudski pomoći u zaposlenju ali da 100% snosim troškove tvog života neće da može.
Vidim da imam totalnu pogresnu perspektivu o tome ili ne shvatas poentu.
Ti kao poslodavac bi davao platu, jer moras, naravno da ne mozes da uzmes robote i nikome da ne placas plate, i da se toliko obogatis, a ljudi da crkavaju od gladi po ulicama... vec sam pricao o tome, jedini nacin da roboti i AI mogu da preuzmu fabrike, jeste taj da svakog zaposlenog kojeg robot zameni, taj zaposleni dobija platu koju ce mu robot zaraditi, sto je i cela poenta robota i AI-a, da zamene ljude za pocetak na teskim poslovima, pa vremenom i sto da ne, na svim poslovima, zasto da radis, ako ne moras... poslodavcu je i dalje sve isto, ostaje na istom nivou zarade placao tebe ili "robota", svakako ce poslodavac i dalje biti podjednako bogat, nece mu ici na stetu.
Kad bi poslodavci stavili sve robote u fabrike, ljudi bi se pobunili i strajkovali, jer ne bi imali posao i pare, a poslodavac ne bi morao nikom da placa plate i bio bi 10x bogatiji, nego sto vec i jeste... vrlo prosto, to ne bi proslo i jedini nacin je kao sto rekoh, za svakog robota koji se stavi, da jedan nezaposlen dobija platu, ili vise njih, sve u zavisnosti koliko taj robot moze da postigne... uglavnom, vremenom ce se doci do toga da ce nas roboti zameniti na svim poslovima i mi vise necemo morati da radimo, a primacemo platu, bas kao sto zivot i treba da bude.
No, ako si ti radoholicar i volis da radis, naravno da tebi niko ne brani da ides tamo u fabriku i radis sa robotima ili sta god da te pali.
Pitas za doprinose drustvu? kakva je poenta, ako robot moze da odradi tvoj posao, zasto bi ti radio...
Kao prvo svaka osoba ima slobodu da odluci da li zeli da doprinosi nesto drustvu ili ne zeli... niko te ne tera da moras...
Drugo, svaki covek moze mnogo vise da doprinese kad je odmoran, kad ima vremena i energije i elana da tako nesto odradi, a to imas samo kad ne radis...
Vidim doprinos ljudi koji ne rade u tome, sto bi radili samo ono sto istinski vole, a kad se tako radi, i rezultat je mnogo bolji... kad radis nesto iz ljubavi ili hobija, a ne zato sto moras, kako bi dobio pare...
Mislim da bi tako cak i najvise napredovali kao rasa, da bi u takvom scenariju padali neki najbolji izumi i ideje.