• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Steam Hardware (Steam Deck, Cube, VR, Controller)

Da, 512 je bio, ali i dalje nisam siguran da li je glossy ili ovo drugo, što više gledam onaj klip čini mi se da moj nije glossy ili mi je ekran mnogo prljav 😂

Gaben bacio 3 nuklearke odjednom!

1762989320869.webp

Sve one glasine u poslednjih godinu dana se ispostaviše tačne. Deckard (Frame VR set), Fremont (Steam Box mini računar), novi kontroler. Sve deluje krajnje impresivno osim specifikacija GabeCube-a (od milošte već nazvanog). Krajnje su prosečne. Makar da je grafika na nivou 9060 i sa 16 GB VRAM-a. Kapiram da su ovi novi AMD čipovi tipa Strix Halo ili neka kombinacija sa RDNA 4 čipom stigli suviše kasno u razvojnom procesu GabeCube-a da bi bili iskorišćeni. Malo razočarava da je mašina slabija od osnovnog PS5 koji je mator već 5 godina ali veći broj novinara je već potvrdio da su ciljali na jeftinu mašinu pa onda ima smisla.

Gamer Nexus-ov video daje malo bolji uvid u pamet koja se krije iza ovih mašina kroz kratke intervjue/interakcije sa inženjerima:

Mene više u stvari raduje što će oko ovoga da se izgradi ceo ekosistem softvera i hardvera pa će moći da se budže svakakve kombinacije. Moja SFF mašina Ryzen 5 7600 + RX 9070 sa Bazzite-om radi odlično tako da već imam jači Steam Box od ovog zvaničnog sa skoro istim nivoom funkcionalnosti.

Pa valjda je ideja da košta maksimalno koliko i SteamDeck, verovatno manje,

Last edited:
Gaben bacio 3 nuklearke odjednom!

View attachment 19318

Sve one glasine u poslednjih godinu dana se ispostaviše tačne. Deckard (Frame VR set), Fremont (Steam Box mini računar), novi kontroler. Sve deluje krajnje impresivno osim specifikacija GabeCube-a (od milošte već nazvanog). Krajnje su prosečne. Makar da je grafika na nivou 9060 i sa 16 GB VRAM-a. Kapiram da su ovi novi AMD čipovi tipa Strix Halo ili neka kombinacija sa RDNA 4 čipom stigli suviše kasno u razvojnom procesu GabeCube-a da bi bili iskorišćeni. Malo razočarava da je mašina slabija od osnovnog PS5 koji je mator već 5 godina ali veći broj novinara je već potvrdio da su ciljali na jeftinu mašinu pa onda ima smisla.

Gamer Nexus-ov video daje malo bolji uvid u pamet koja se krije iza ovih mašina kroz kratke intervjue/interakcije sa inženjerima:

Mene više u stvari raduje što će oko ovoga da se izgradi ceo ekosistem softvera i hardvera pa će moći da se budže svakakve kombinacije. Moja SFF mašina Ryzen 5 7600 + RX 9070 sa Bazzite-om radi odlično tako da već imam jači Steam Box od ovog zvaničnog sa skoro istim nivoom funkcionalnosti.

Dzabe su ciljali na jeftinu masinu kad je ovo beskorisno slabo. Cak i da je istina da je RDNA4 izasao prekasno(nije ovo custom konzola pa da mora hw godinama unapred da se izabere), mogli su da stave 12GB ili 16GB VRAM, ali iz nekog samo njima i bogu poznatog razloga nisu, a nekako reklamiraju masinu kao da je spremna za 4k sto cak i da imaju FSR 4.0(ako nije cist RDNA3 vec samo RDNA3 sa skarabudzenim FSR 4.0) nece biti moguce sa tom kolicinom VRAM-a.

Ne treba da brineš da 4K jer čak i sa FSRom ne bi imala grafička snage da ga izgura. GPU će realno da bude slabiji od mog 6700XT stoga je 1080p realan cilj.

Kao što sam naveo Outer Worlds 2 bez RTa u native 1080p sa mid + distance na max podešavanjima radi na 50-70 fps. CPU je koliko vidim bolji od mog 5600x al je GPU, na osnovu specifikacija, verovatno malcike slabiji.

Ne treba da brineš da 4K jer čak i sa FSRom ne bi imala grafička snage da ga izgura. GPU će realno da bude slabiji od mog 6700XT stoga je 1080p realan cilj.

Kao što sam naveo Outer Worlds 2 bez RTa u native 1080p sa mid + distance na max podešavanjima radi na 50-70 fps. CPU je koliko vidim bolji od mog 5600x al je GPU, na osnovu specifikacija, verovatno malcike slabiji.
Ovo je bre malo zakinuti RX 7600, kakav crni 4k. FSR 4.0 je malo zahtevniji nego FSR 3.0/3.1, za ~10%, ali je zato kvalitet bolji.

Ja sa r5 5600 i rx 6600 Outer Worlds 2 igram na medium mix jedva, FSR quality, 1080p, i framerate pada na 50.
RT je naucna fantastika, ubija CPU.
Da napomenem da igra ima neke artefakte i blago receno izgleda ruzno. :(

Mislim, slatka je masina i imace svoju primenu. Zavisi i kakva ce biti cena.

4K60 su mogli da izostave iz reklamiranja. Neke manje igre ce raditi na 4K@60.

Last edited:
Ovo je bre malo zakinuti RX 7600, kakav crni 4k. FSR 4.0 je malo zahtevniji nego FSR 3.0/3.1, za ~10%, ali je zato kvalitet bolji.

Ja sa r5 5600 i rx 6600 Outer Worlds 2 igram na medium mix jedva, FSR quality, 1080p, i framerate pada na 50.
RT je naucna fantastika, ubija CPU.
Da napomenem da igra ima neke artefakte i blago receno izgleda ruzno. :(

Mislim, slatka je masina i imace svoju primenu. Zavisi i kakva ce biti cena.

4K60 su mogli da izostave iz reklamiranja. Neke manje igre ce raditi na 4K@60.

Zakrpa od pre nedelju dana je trebala da sredi treperenje i nazubljenost u pojedinim objektima i teksturama.

Mozda ce biti nesto kao steam deck verified samo gabecube verified pa ce biti moguce bolje performanse na tim igrama.

Mozda ce biti nesto kao steam deck verified samo gabecube verified pa ce biti moguce bolje performanse na tim igrama.
AMD je fala bogu poznat po tome da ima dugu i dobru driver podrsku za stare GPU generacije.

Nije im lose ovo sirenje ekosistema, mada ova dva nova uredjaja nisu po meni bas uhvatili "its magical" feeling kao sto je to Deck radio pre 3 i po godine kada je AMD-ov novi 15W APU iznenada postao sasvim dovoljan za lagodan PC gaming on the go. Tada je to bio top of the line uredjaj koji je spojio super gaming sa iznenadjuce dobrim form factor-om i odlicnim prvim pokusajem za Linux gaming OS.

Ovo su vise uredjaji koji ponavljaju steam deck-ov pristup, ali ne kao deck na premijeri nego deck kao sto je danas. Postoje skuplji konkurenti, postoji noviji hardver, ali Valve nudi pouzdan gaming uz odlican dizajn i OS koji se zasniva na ogromnim katalozima igara koje igraci vec imaju kupljene. Rade sve ovo samo da bi igracima stavili do znanja da nastavljaju da kupuju igre na Steam-u, i kad tad ce sve to biti dostupno za igranje u novim kategorijama uredjaja.

Steam Machina ima IMO low-end hardver [ne bi ga ni nazvao mid-range], ne verujem da ce se bas odomaciti jer nece privuci bas entuzijaste i casual kupce po radnjama [prodavace se opet samo online]. Form factor je super, steta sto u tih 200W nisu ubacili Strix Halo, ma koliko taj box kostao. To bi vec bila mala zver od uredjaja koja bi bila sposobna za ozbiljan gaming dugi niz godina, a ovako...

Steam Frame je solidna alternativa za Quest 3, ali bez internih timova ili budzeta za ekskluzive tako da gaming ponuda ostaje na istom "PC VR" nivou kojeg odrzavaju nezavisni timovi koji verovatno vec misle da su male sanse da VR platforma odjednom postane mega popularna. Slicni paneli i pancake lenases kao u Q3, ali u laksem kucistu, eyetracking, i newb-friendly fokusu na rocksolid PC>Frame game streaming. Fali mixed reality i nema hand tracking-a. Mozda najveci deal je ARM procesor za lokalnu reprodukciju igara, uz neverovatnu podrsku za Windows>Linux>Arm CPU gaming. Ako se ovaj double translation layer [Proton+ Fex] ojaca, stici ce nam full PC Steam store jednoga dana i na obicne Android uredjaje.

Svidja mi se sto su eliminisali bottleneck bezicnog PC>headset video streaminga, UploadVR crew kaze da je video streaming sada "resen", sto se kvaliteta slike i latencije tice sa ovim sistemom uopste nema vise potrebe ikad za kablovima. Headset dolazi sa dual-band antenom, jedna za internet konekciju do kucnog neta a druga dize svoj 6GHz hotstpot. PC USB dongle se pravi dedicated konekciju do headseta, tako da ce setup i svaka game sesija biti laki i pouzdani [opciono, moci ce headset i da vata gameplay stream od 5ghz/6ghz kucnog wifia]. Hand controleri imaju pun set dugmadi [da se mogu igrati i redovne flat igre], a i Steam Controller je 3D tracked.

UploadVR crew inace kaze da su culi na eventu u Valve prostorijama da oni ne rade na bilo kojoj novoj VR igri. Znaci novi HL ce biti flat igra.

Steam Controller izgleda odlicno. Uzimam ga 100%.

A šta mislite koje cene će staviti?

Steam Machine pokrece laptop APU, nema puno ram/vram-a. Mislim da tu nece previse divljati.

Steam Frame isto ima skroman hardver, ali u bas mikro form factoru. Najskuplje ce tu biti pancake lenses.

Kapiram da su ovi novi AMD čipovi tipa Strix Halo ili neka kombinacija sa RDNA 4 čipom stigli suviše kasno
Pre skoro 2 godine je bilo glasina online da ce Deckard imati Snapdragon gen3 i 16GB ram-a, ali malo ko je u to verovao tada. Eto koliko ima treba da provuku neki proizvod do izlaska. Ko zna koliko ce im trebati za Steam Deck 2 kada sledeca tura APU-ova izadje...

Back
Top Bottom