• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Нуклеарни филмови

Nezaborav

Well-known member
Reaction score
2,107
Тема посвећена филмовима са темом нуклеарног рата, играни, документарни и анимирани. Има их разних жанрова и контекста али мени су најимпресивнији они који приступају теми несензационалистички. Хтио бих да вам скренем пажњу на два изузетна остварења која су ми одмах ушла у листу најбољих филмова икад, а баве се овом темом.

Невјероватна филмчина коју сам гледао прије пар година и био одуван, онда сам га скоро поновио још два пута у пар дана и утисак је несмањен. Бави се утицајем нуклеарне катаклизме на обичне људе и прати пар породица, мудро изабраних из високе и средње класе, и ситног војног чиновника запосленог управо на нуклеарном силосу. За овај филм се говори да је смањио шансу за нуклеарни рат, јер је био приказиван војним и политичким главешинама у САД, а била је и нека кампања да се приказује у СССР-у. Такође је својевремено поставио и рекорд за најгледанији ТВ филм икад у Америци, чиме је упућен отрежњујући шамар неприпремљеној јавности која је дуго после тога брујала о њему. Заборавите постапокалиптичне сценарије a la Mad Max јер ударни талас ће спржити сваки дух дивље границе.
Бруталност 100%.

Питао сам се како можље боље/горе од онога али империја опет доказа да је јебенија од колоније. Ако је амерички пандан оставио макар траг никакве наде, овде га нећете наћи. Ниједну сцену нећете заборавити. Улазак у органски ужас кога амерички менталитет можда и не може да представи кроз целулозу и негатив. Овај филм не штеди никог, а број преосталих зуби после њега је еквивалентан знате већ којој цифри.
Бруталност 150%.

Ако планирате гледати ове филмове, јака препорука је буде редослед којим су наведени.

Тема посвећена филмовима са темом нуклеарног рата, играни, документарни и анимирани. Има их разних жанрова и контекста али мени су најимпресивнији они који приступају теми несензационалистички. Хтио бих да вам скренем пажњу на два изузетна остварења која су ми одмах ушла у листу најбољих филмова икад, а баве се овом темом.

Невјероватна филмчина коју сам гледао прије пар година и био одуван, онда сам га скоро поновио још два пута у пар дана и утисак је несмањен. Бави се утицајем нуклеарне катаклизме на обичне људе и прати пар породица, мудро изабраних из високе и средње класе, и ситног војног чиновника запосленог управо на нуклеарном силосу. За овај филм се говори да је смањио шансу за нуклеарни рат, јер је био приказиван војним и политичким главешинама у САД, а била је и нека кампања да се приказује у СССР-у. Такође је својевремено поставио и рекорд за најгледанији ТВ филм икад у Америци, чиме је упућен отрежњујући шамар неприпремљеној јавности која је дуго после тога брујала о њему. Заборавите постапокалиптичне сценарије a la Mad Max јер ударни талас ће спржити сваки дух дивље границе.
Бруталност 100%.

Питао сам се како можље боље/горе од онога али империја опет доказа да је јебенија од колоније. Ако је амерички пандан оставио макар траг никакве наде, овде га нећете наћи. Ниједну сцену нећете заборавити. Улазак у органски ужас кога амерички менталитет можда и не може да представи кроз целулозу и негатив. Овај филм не штеди никог, а број преосталих зуби после њега је еквивалентан знате већ којој цифри.
Бруталност 150%.

Ако планирате гледати ове филмове, јака препорука је буде редослед којим су наведени.
На листи су ми већ годинама, никако да стигну на ред. А какве све нове глупости гледам, боље да сам одгледао ова два. Мораћу дефинитивно у скорије време.

Мени је својевремено и "На плажи" био добар филм на ту тему. Додуше гледао сам га пре више од 15 година, и у међувремену сазнао да је заправо римејк истоименог филма из педесетих. Ваљало би обновити градиво можда. Сећам се само да је ужасно суморан и депресиван.

На листи су ми већ годинама, никако да стигну на ред. А какве све нове глупости гледам, боље да сам одгледао ова два. Мораћу дефинитивно у скорије време.

Мени је својевремено и "На плажи" био добар филм на ту тему. Додуше гледао сам га пре више од 15 година, и у међувремену сазнао да је заправо римејк истоименог филма из педесетих. Ваљало би обновити градиво можда. Сећам се само да је ужасно суморан и депресиван.

On the bech mega kul film, uhvatio sam ga slucajno na tvu davno i bas je kul. Seeking a friend for the end of the world ima slican vibe.

Ово сам гледао пре сто година на тв-у и нисам могао да се сетим назива али знам да сам захваљујући филму пар пута сањао сличан сценарио.
Лик у неком америчком граду се случајно јавља на телефонски позив у говорници где му говоре како има пар сати форе да побегне док није ударила нуклеарка.Цео филм је јурњава по граду,убеђивање људи да је опасност стварна и тражење начина да се евакуишу.

Ово морам да погледам!
Ово сам гледао пре сто година на тв-у и нисам могао да се сетим назива али знам да сам захваљујући филму пар пута сањао сличан сценарио.
Лик у неком америчком граду се случајно јавља на телефонски позив у говорници где му говоре како има пар сати форе да побегне док није ударила нуклеарка.Цео филм је јурњава по граду,убеђивање људи да је опасност стварна и тражење начина да се евакуишу.
Ааа, не могу да вјерујем да је још неко ово гледао! Знам овај филм, јако га волим! Гледао сам га као клинац и остао ми је баш у сјећању, онда сам га тражио и једва нашао, опет погледао, супер је. Има неку чудну атмосферу неумитне пропасти, често ми је падала на памет. Баш сам га мислио опет погледати.

Gledajte oba on the beach. Na pamet mi pada jos by dawns early light.

Sent from my Poco F2 Pro using Tapatalk

Od mene isto preporuka za Miracle Mile, baš sam ga pre 2-3 godine odgledao.

Samo cu ostaviti ovo ovde,ko nije pogledao neka uzme i pogleda.
Grave of the Fireflies

Срамота је да ово још увијек нисам погледао. Све чекам неку специјалну прилику као.

Чуо сам, репутација иде испред њега.

Ja sam taj film izabrao kada sam upoznavao mamu sa animeom. Nisam ni ja gledao do tada. Pet minuta nakon kraja smo samo tjutali, bash lomi film.

Ja gledao skoro sa drugarom. Trebala nam je flasa rakije posle.

Sent from my Poco F2 Pro using Tapatalk

Samo pažljivo, taj film lomi i najjače. :D

Ja onda ne znam šta nije u redu sa mnom. Nisam ni blizu najjači, pogađaju me svakakve gluposti, ali Grave of the Fireflies nisam "osetio".

Инспирисан овом темом, баш сам се наоштрио и погледао претходних дана све наведене филмове, а уз то репризирао и "На плажи", и по први пут одгледао и оригиналну верзију. "Дан после" и "Нити" су јако добри, оба врло потресна и суморна, с тим што је као што је Незаборав рекао, овај други сировији, језивији и страшнији. Прочитах мало о продукцији "Дан после" и кажу да је првобитно замишљен да траје скоро четири сата, да је било много висцералнијих и "graphical" сцена, међутим чинило им се да је то ипак превише за тадашње гледаоце, па је скоро половина укупно снимљеног материјала исечена из верзије која је емитована на крају. Баш бих волео да видим и тај избачени материјал уколико постоји негде.

"На плажи" ми се допао и после овог гледања, додуше прва половина филма је мало превише мелодраматична за мој укус, јер се ипак ради о филму нуклеарне апокалипсе, а превелик фокус је дат тој романси између главног мушког и женског лика. Друга половина, а поготово сам крај су јако депресивни и потресни, као што су ми и остали у сећању. Оригинална верзија са Грегори Пеком и Авом Гарднер ми је океј, али предност дајем римејку, јер сам га првог погледао, а мислим и да ипак оставља снажнији утисак.

"Miracle Mile" ми се није нешто допао, прилично је чудан и неуједначен филм, на моменте као да је љубавна комедија, онда постаје трилер, на моменте прилично "графички", па опет иде ка комедији, али је зато крај баш сјебан, нисам то очекивао од филма који све време одише естетиком и атмосфером касних осамдесетих.

"Гробље свитаца" сам гледао још раније, одличан филм, они осетљивији и тугаљивији ће се вероватно сити исплакати гледајући га. Ја нисам али ме је свакако дотакао тамо где треба. Додуше, не ради се о пост-апокалипси и нуклеарном холокаусту, али Јапан је ионако земља која је једина имала ту несрећу да доживи нешто најприближније томе на својој кожи.

На све наведено додао бих нешто што сам данас погледао, а такође на ту тему је филм "Ратне игре". Британски краткометражни квази-документарац о потенцијалном нуклеарном нападу на Британију. Мислим да су аутори филма "Нити" били доста инспирисани њиме.

P.S. Мени и даље једна од најјезивијих сцена нуклеарног напада од које сам имао трауме као клинац, затварао очи, запушавао уши и бежао иза фотеље кад дође тај део филма је кошмар Саре Конор о "судњем дану" у Терминатору 2. И дан данас ме језа обузме кад видим то.

Back
Top Bottom