• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie TV Dokumentarci - preporuke za gledanje

Konrat

Fromboy
r
Reaction score
1,114
Ovde možete postavljati i preporučiti zanimljive dokumentace.

Ja sam sinoć pogledao The Mistery of D.B. Cooper. Film govori o nerešenom slučaju otmice aviona iz 1971. godine i uopšte podsećaju na vreme kad se u avion moglo ući kao u gradski autobus, pušiti, pipkati stjuardese ili oteti avion i tražiti novac od vlasti... Super film, vredi pogledati. Vrhunski je odrađen (BBC + HBO stil).

Da se nadovezem, ovaj gore cu 100% da gledam. Ja sam pre par nedelja zavrsio Netflixovog Night Stalkera. Kolicina truda u produkciji ove mini serije je nestvarna i za svaku pohvalu. Mucnina, strah, gadjenje, bes, sve se lepo izvuce iz gledaoca, plus fino je gledati iz ugla policije i detektiva koji su ga jurili i kako su mu se neke stvari posrecile samo zbog neodgovornosti i lenjosti ljudi u policiji

HI8Ue3y.jpg

Last edited:
Opasna serija! Nisam ništa znao o tom slučaju, pa mi je sve do samog kraja bilo neočekivano.
Ko hoće da gleda bolje da ne vidi levu stranu ovog postera iznad što ga je Time postavio. Deo jeze je u tome da na kraju vidiš lik čoveka koji je odgovoran za sva prikazana zlodela.
A tek njegovi "fanovi"... Naravno znao sam da serijske ubice imaju svoje obožavaoce, da im šalju ljubavna pisma, golišave slike, bračne ponude u zatvor, ali kad te ovako provedu kroz celu priču i vidiš na šta se sve ljudi lože, setiš se one o tome kako je ljudska glupost beskrajna.

Deo jeze je u tome da na kraju vidiš lik čoveka koji je odgovoran za sva prikazana zlodela.
u pravu si, totalno sam zaboravio da sam se to konstantno pitao, a nisam hteo da potrazim lika na netu. fixed

Ko nije upoznat sa poznatim serijskim ubicama moze da overi nedavno izdate dokumentarce The Ripper i I'll Be Gone in the Dark. A posle toga malo svetla na kraju tunela sa Murder to Mercy The Cyntoia Brown Story.

Javite ako naletite na "I, Sniper" docu snimak, dodase ga pre par meseci na par premium streaming platformi, al jos uvek nema narodne verzije.

Last edited:
Retko sam birao da pogledam dokumentarce, dok nisam pogledao ovaj... Ne gledajte trejler, ne čitajte mnogo, pokvariće magiju ovog filma, samo upalite i gledajte :D Utiske posle obavezno ovde u reply

Searching for Sugar Man (2012)
rodjaka me bukvalno moli godinama da gledam ovaj film i nikako da se nakanim. ona se kune bas u magiju tog dokumentarca, mislim da nisam fer sto ovoliko odlazem :)

Odgledao sam sad vec cuveni The social dilemma i svakako vredan preporuke, mada preterali su sa dramatizacijom problema i sa beamislenom vizualizacijom, po meni bi bio mnogo bolji da je ceo u stilu talk panela. Zanimljiva perspektiva bi bila posmatrati to kao taktiku koja je jedna od tema dokumentarca, kao nacin izazivanja reakcije i pridobijanja usera.

Jeste ali čini mi se da je to bilo neophodno da bi se objasnilo nama laicima. Predstava da ‘tamo negde’ imaju mali ljudi koji vuku konce me podseća na ‘Sve što niste znali o seksu...’ Vudija Alena gde je na sličan način opisana funkcija tela. Jeste preterano ali rekao bih da je na kraju ispalo efektno.

Kome se svideo Sugar Man, nipošto da ne kvari utisak pretragama tipa ‘truth about sugar man’.

Sad je pitanje da li ce neko ko ne zna sta je tacno algoritam pravilno razumeti ovaj film ili misliti da negde tamo postoji skoro pa svestan AI i gomila zlih korporacija umesto da skapira da nema drugog krivca osim nas samih i da bi radije da se drogiramo podilazenjem nego da nesto promenimo

rodjaka me bukvalno moli godinama da gledam ovaj film i nikako da se nakanim. ona se kune bas u magiju tog dokumentarca, mislim da nisam fer sto ovoliko odlazem :)
Veruj mi, sa razlogom te toliko moli. Retko padnem na dupe od nekog dokumentarca ili da me nešto sad oduva posebno, ali ovo je bilo... Prosto vau, a pritom nikakvo proseravanje, drama ili tako nešto, samo je jako jebeno wholesome i pure.

Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel je nova Netfliksova krimi dokumentarna serija.
Nije tako dobra kao neke koje smo ovde postavljali, ali koga zanima priča koja se pre nekoliko godina ispredala oko nestanka kanadske studentkinje Lise Lam, mogao bi da pogleda.
Meni se ne sviđa sama postavka. Osećao sam kako me sve vreme vuku za nos na sličan način kao što to rade dokumentarci sa kablovskih kanala (u tebe gledam, Diskaveri!). To su one priče gde ti već na samom početku izostave bitne detalje, pa se uhvate trosatnog nagađanja da bi iste pred kraj izvukli i rekli: ali u stvari evo kako se to desilo.
Misterija nestanka Lise Lam isprepletana je sa pričom o hotelu "Cecil" (u kome je jedno vreme obitavao i "Night Stalker"), problemu Skid Row-a (ulice, ne benda) kao i o tome koliko su zapravo pouzdana sva ona silna internet njuškala, samozvani znalci i analitičari (spojler: nisu uopšte!). Na kraju može se videti kako isti oni mogu izvršiti strahovit pritisak na medije i zvaničnike te podići toliku larmu da ljudi širom sveta iz čiste morbidne radoznalosti dolaze da lično obiđu tzv "ukleti hotel" i da saosećaju sa osobom koju nikad u životu nisu videli. Ljudi koji su danima pili "crnu vodu" iz hotelskih slavina su stvarno... ne znam šta da kažem... možda tih dana nije imalo da se kupi flaširane vode u LA-u?!
Elem, jedna polovična preporuka.

Last edited:
@Ratanok Slazem se za Cecil Hotel - razvucena nepotrebno, onim web sleuthima dato previse paznje i onda samarcina u zadnjoj ep. Meni je npr bio interesantan intervju sa black metal muzicarem i ima jos tako nekih interesantnih momenata. Bas kao sto si rekao, preporuka ali ne ocekujte previse.

Morbid. Da, dobro je što su i njega snimili. I ona upravnica hotela je zanimljiv lik.

Za ovaj dokumentarac biće vam potrebno strpljenje. Ukratko mlada turska režiserka je odlučila da snimi ljude iz staračkog doma i jedno gradilište gde mlađi ljudi rade i grade.

U kratkoj polu dokumentarnoj formi sa intervjuima sa njima, i sa statičnim kadrovima koji prizivaju smirenost Tarkovskog i uznemirijuće scene Linča, i sve je to natopljeno odličnim zvukom zavijajućeg vetra i kliktanja satova koji nam svima odbrojavaju vreme.

Stari ljudi govore svoje razne priče i dogodovštine, neke su smešne, druge tužne, a i poneka nema smisla zbog stanja uma aktera. Poseduje dosta humanosti, humora i sve je to uvijeno u pomalo avangardni dojam kadriranja, i specifično nameštenog zvuka.

Svi smo mi svesni da nam biološki sat kuca i da ćemo eventualno završiti kao i svi ovi stari ljudi u ovom domu, njihove reflekcije na njihov život su me naterale da svakako cenim ovo vreme što nam je podareno dok smo u naponu snage i da ga iskoristimo najbolje što umemo na bilo šta u životu bez nekih izgovora koji nam se javljaju u glavi.

Ako imate i malo duše svideće vam se film, i kao što reče Jarvis Cocker sa svojim bendom Pulp u pesmi Help the aged:

One time they were just like you
Drinking, smoking cigs and sniffing glue
Help the aged
Don't just put them in a home
Can't have much fun when they're all on their own
Give a hand, if you can
Try and help them to unwind
Give them hope and give them comfort
'Cause they're running out of time

Od mene čista 7.

Back
Top Bottom