• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

X360 Prey (2006)

VoivodBG

nerealni elitista
Reaction score
8,278
123777-prey-windows-front-cover.jpg

Evo jednog lepog podsećanja na sada već pomalo zaboravljen FPS naslov, koji je u neku ruku postao nedostupan za nabavku na PC zbog peripetija oko prava na igru.

Imao sam sreće da sam ga kupio pre dugo vremena za 300 kinti u celofanu. Uzeo sam je samo zbog omota, jer me je taj minimalizam naterao da se zainteresujem.

Ništa predizajnirano ili neukusno, ostavlja dovoljno za slobodnu interpretaciju, a i pomoglo je kada sam video 3d Realms logo.

Prey je interesantan jer kao i većina igara imao je interesantan razvojni život, inicijalno je trebala da bude izdata tokom sredine 90tih i da bude sa tadašnjim klasicima,

međutim sve su škartirali i vratili se da je klepaju i dorađuju i onda smo dobili igru koju znamo.

Igra prati Čirokija Domasi "Tommy" Tawodi (glas mu daje Michael Greyeyes, The New World, Blood Quantum, True Detective) koji je došao u bar kod svoje devojke da se malo odmori.

Ono što je činilo popularno većinu prastarih pucačina je interaktivnost sa okolišem i intro u baru je odlično dočarao atmosferu i živahnost. Možete da igrate poker automate, da šaltate bogato probran katalog traka od raznih heavy metal bendova, i naravno nikako ne smemo zaboraviti te prelepe wc šolje i urinale koji puštaju vodu. Perfection.

Posle malog komešanja sa dva neotesana brđana koji su hteli da mu siluju devojku, dešava se jedan momenat koji ne bih da pokvarim, i stvarno moram priznati ko god se setio da odabere traku da ide u tom momentu i kako je sve izrežirano, skidam kapu, nekako mi to nedostaje kod današnjih FPS igara.

Ubrzo se Tommy nađe na vanzemaljskom brodu, gde je sve na Kronenberg sranju, mešavina metala, telesina i raznih tuđinskih stvorenja koje su pokrenule invaziju na našu planetu. Na njemu je da uzme mehaničarski ključ u ruke i da poroka svemirsku gamad, spasi devojku, a i naš svet od potencijalnog uništenja.

Odmah bih sklonio ovo sa puta, Doom 3 jeste bio neverovatan kada je izašao sa ovim engine-om, ali iskren da budem Prey ga šije po dizajnu nivoa i sveta, previše je detalja i truda uloženo u skoro svaki segment vanzemaljskog broda i kreatura sa kojima se Tommy suočava.

Prey je ujedno i prva igra koja je implementirala portale, sa time što nisu kao u Portal igri, već su stacionirani i prebacuju ga sa jednog mesta na drugo, a čak i u drugi svet.

Strava je detalj što kada vidite portal možete da pucate, a i sto tako i neprijatelji vas da izrešetaju nazad.

Ima i par caka sa gravitacijom i menjanjem perspektive, pa ako vas lako hvata mučnina, ili imate strah od visina, možda je bolje da preskočite te delove.

Takođe bih pohvalio i oružja, rekao bih da su malo van tokova koji su se tada gurali u FPS pucačinama i šteta je što posle ove igre nisu više korišćena u drugim naslovima.

Igra je inače jako kratka za tadašnje standarde, mislim da sam je prešao za nekih 8 sati.

Ako bih baš imao zamerke, to je inteligencija neprijatelja, često se dešavalo da ih lako izleram i da ne osetim da imam zaista veliki izazov.

Prey je bio specifičan i po konceptu ne umiranja, koji slobodno mogu da kažem da je preuzet iz Soul Reaver serijala, sa time što je ovo obojenog indijanskim folklorom.

Nisam baš neki fan načina kako je izveden i brzo iščili taj momenat nečeg novog kada vam se desi par puta da zaginete, kasnije se nekako samo ponavlja i brzo zamori.

Ako volite klasične FPS shootere, i sci fi koncept koji je ostao nedorečen, jer naravno kao i svaka igra ili film takvog tipa namešta da će još toga biti u budućnost.

To se naravno nije desilo, iako je drugi deo maltene bio završen postojali su razni snimci gameplay, ali se javila onda Bethesda i uništila sve, time što je kupila licencu i onda je Arkane izdao svoju igru pod Prey nazivom, koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa ovom.

I još jedna stvar, svega ovoga sam se podsetio gledajući Civvie 11 gameplay, usaglasio bih se sa dosta stavki sa dotičnim da je ovo zaboravljeni klasik:

Igrao sam je pre 7-8 godina kad je već bila matora i raspametila me igra, vanvremenski klasik.

Ah, nikad Prey necu zaboraviti. FEAR i Prey su za mene isle ruku pod ruku. Grafika mi je bila padanje na dupe, u napucavanju sam uzivao, a nisam pricu mnogo pratio jer sam bio nestrpljivi klinac. Ono cega se 100% secam da me je odbijalo je ta promena perspektive sta je gore a sta dole, i mislim da zbog toga i portala nisam nikada ni presao igru. Verujem da bi mi se sada promenilo misljenje i da me to ne bi mnogo zbunjivalo, valjda ce jednom doci na red u moru "replay backlog" igara

Čekao se dugo, gledao sam taj intro u nekoj staroj varijanti još na Outer Space a kad je izašao konačno desilo se da imam PC da ga odigram. Vrhunska igra.

Last edited:
Evo svega vezanog za otkazan Prey 2 od gejmpleja i trejlera??? Sećam ga se sa jednog E3 delovalo je kao nešto tada nerealno što neće skoro zaživeti sa dosta nedefinisanih ideja i fikticnih obećanja.

TAG платформе на теми је погрешан, није у питању Xbox него Xbox 360.

Одиграо сам ову игру и није ми се допала, иако на папиру има све потребно да буде интересантна. Изгледала ми је као класичан FPS. Doom 3 који се овде помиње је исто био доњи просјек када је изашао, прешао сам га баш скоро и оно је лоша игра јбт. Експанзија коју је радио други тим је много боља.
Штета што Prey није изашао у својој првобитној верзији, нешто као што ни Duke Nukem Forever није изашао, у својој другој, UT engine варијанти.

Што се тиче несуђеног наставка Prey 2, ту ми се мишљење исто разликује од већине. Играо сам неколико игара од Human Heada и по мени они су неспособан тим, није чудо што су пукли скоро, са све покушајем завлачења играча, све игре су им или лоше или доњи просјек, тако да Bethsedina теза да игра није задовољавала стандарде је по мени врло могуће тачна. Грешка Zenimaxa је била та што је ову игру од Arkane-а назвао Prey, јер је покупила доста паљбе због отказивања довјке од Хјуман Хеда коју људи нису ни играли. Отказане игре се често чине много бољим него што би биле да су заправо изашле.

Last edited:
Отказане игре се често чине много бољим него што би биле да су заправо изашле
Pa da slažem se mada i dalje smatram da je Prey bio super FPS, vrhunski je izgledao za svoje vreme, zanimljiv level dizajn pogotovo oni portal momenti koje se vidi da su još 97e imali u opticaju...Doom 3 je bio mediocore sa kampanjom ali vizuelno je isto bio nešto tad da se pamti mislim da i dalje izgleda dobro vrh atmosfera....

Što se tiče Prey koji je uradio Arcane, meni je to bila vrhunska igra ali je skandalozno radila na PS4 na pola sam morao da iskuliram.

@Nezaborav ispravljen tag.

Sada koliko su bili nesposoban studio to ne mogu da dokažem, ali igrao sam Rune i Blair Witch igre, i ako me sećanje ne vara, bile su sasvim zadovoljavajuće igre iz tog vremena. Rune je bio zabavan akcijski platformer, a Blair Witch je imao sjajnu atmosferu i sasvim je bio lep narativ o legendi i nastanku veštice, i gomila suludih zagonetki.

Uvek se nedovršene igre i developeri busaju da im je malo falilo da naprave nešto nesvakidašnje unutar gejmpleja, a u ovoj situaciji više verujem da je Bethesda umešala svoje masne prstiće sa svojim advokatima i uništila to što je moglo da bude.

A što se tiče poređenja Doom 3 i Prey 2006. Uvek ću izabrati Prey 2006, em je zabavniji za igranje, dobar je dizajn nivoa i oružja i možeš da ga ponoviš kroz deceniju. Doom 3 sam prešao jedared i zaboravio da postoji, ekspanziju nisam igrao jer me glavna igra nije uverila da treba da se bakćem sa time.

Прешао сам и ја оригинални Rune и био ми је ужасан, Blade of Darkness који је изашао пар мјесеци касније га је сравнио са земљом што се тиче квалитета, прешао сам и Prey који ми је био доњи просјек и играо сам Dead Man's Hand од кога сам одустао, што се дешава врло ријетко, јер је била очајна игра.
Они су радили само други дио Blair Witch трилогије игара, оне оригиналне, под Gathering of Developers, GOD Games савезом. Други и трећи дио поменуте се сматрају инфериорним у односу на првенца од Terminal Reality-ја, чији покретач је користио, па чак и у елементима приче директан наставак њиховог Nocturne-a.

Doom 3 сам прешао када је изашао и прије мање од годину дана. Први пут је утисак био доњи просјек, сада да је лоша игра. Експанзију је радио други тим и много је боља од основне игре, требао си одиграти. Одиграо сам и Quake 4 у том пакету скоро, очајан је, хрпа го*ана.

Back
Top Bottom