• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Hardware saveti i rešavanje problema

Koji je TV?
Ako je Smart TV na koji se mogu staviti aplikacije, stavi Emby client na TV-u, Emby server na PC-u, i samo nabacaj direktorijume u kojima su ti mediji.

Ako nije smart TV ali ima ugradjen video player, mozda postoji sansa da podrzava DLNA servis za local network deljenje medija. Emby bi trebao da ima podrsku za DLNA, ali nisam isprobao.

TV je Samsung. Probacu instalirati taj Emby client.

Koliko vidim preko Bluetooth-a nece da pusta MKV fajlove dok preko USB-a moze.

Bluetooth je konekcija od sub-5mbit, to je jako sporo. Prvo sto ti treba za bezicnu komunikaciju je kucni WiFi [za 99% ljudi to je ruter od internet provajdera], nakaci TV i PC na to ili bezicno ili uz pomoc Ethernet kabla.

Vagao sam izmedju Asus Pg27Aqwp-W, nov tandem oled , najnovija generacija Woled panela i FO27Q5P 3gen qd oleda... ovom prvom je cena 1040e na KP-u a ovaj drugi je ipak dosta skromnije 840e i to u domacoj radnji. Na kraju ce ipak biti Aorus zbog cene a i zbog toga sto ovi novi woled su lutrija sa panelima, kazu da je bending uzasan, na crnim i sivim povrsinama bukvalno vidis prelaze boje i linije...nerealno ako se to desava, ceo net pise o tome, ljudi ih vracaju masovno, a revieweri sve top super, niko ni rec o tome da kaze...kome sad verovati

Nivo ispod ofc ali uzeo sam zeni AOC Q27G4ZDR, za 370e je brutalan monitor. Bas no brainer za jeftin oled.

Sinoc se 4 sata zezam sa ovim Win 11 Hdr kalibrator programom i ne mogu da skontam kako ga podesiti... Ako idem redom, prvi ekran skroz na levo, crna crna, drugi je max luminance, detalji tj krstic se gube na 1050 niti, ok stavim toliko, e sad treci prozor max frame luminance, isto program me navodi da ono sto vidim ide do 1050 ali veliko ali, da li toliko treba?? Max frame lumimance je ono sto monitor prikazuje u 100% prozoru jel, znaci to ne moze biti 1000 niti, Chat gpt kaze da je to neka vrednost izmedju 250-300... Ovi iz rtingsa tvrde u ovom klipu da taj treci prozor, treba izabrati pravu vrednost monitora, za koju ja ne znam naravno za moj kolika je ,i kao toliko podesiti bez obzira sto se krstic i dalje vidi??
Auto sdr osvetljenje sam stavio na 40, auto hdr na off, ali me ovo ubi, prosto ne znam... neki stave ono na oba 1000 i kao to je to
Podesio sam na osnovu onoga sto vidim, oba na 1000, i hdr mi je nit smrdi nit mirise... znam da je generalno hdr dobar na oled monitorima i da je ovo win zvrcka i jebavanje sa njim, jer on prikazuje kako prikazuje,monitor ima svoje ton mapiranje, pa jos igra i tu dodje do karambola
Na proslom aw3225qf u hdr peak 1000 bright, detalji su se na 540 niti vec izgubili, pa sam njega na toliko i drzao i slika je isto bila neka nedefinisana,isprana,bezbojna

Last edited:
za početak proveri da li si podesio hgig u podešavanjima monitora. to dosta olakšava sve posle...

za početak proveri da li si podesio hgig u podešavanjima monitora. to dosta olakšava sve posle...

Nema klasicno podesavanje Hgig kao kod televizora, nego tu treba istraziti kako se koji hdr mod ponasa i dal ima ton mapinga. Na Alienwaru AW3225QF koristio sam HDR Peak 1000 Bright koji citajuci po netu ima dosta ton mapiranja pa sam gs kalibrisao( win hdr calibration program) po rtings videu iznad, nisam isao do kraja vidljivosti krstica vec sam stao na vrednostima za 10% i 100% window (450 i 250 niti, video na rtings testu konkretnog modela)... I tu je slika dobra, u BF6 podesio sam isto intenzitet jacine svetlosti na 450 niti, nema sprzenog sunca, bela je bela, slika u windowsu svetla i prijatna za oko, sdr brightness na 40%. Probao i Crismon Desert isto fino deluje.
E sad za FO27Q5P koristim Hdr Peak 1000 jer taj preporucuju svi, u startu cim ukljucim HDR , znaci bez ikakvog icc profila i bilo cega, slika bude nekako ,ne znam ni kako bih opisao, kao da su boje tek nesto ispranije a osvetljenje ostane pa isto manje vise. Podesim i njega kroz kalibrator, tu sam isao do vidljivog krstica jer ajde kao ovaj po njima linearno radi osvetljenje i nema ton mapiranja pa treba pratiti kako je u kalibrator programu. I onda ponovo do BF6 slika mracnija, zasicenost bojama jaca.. Mada kad pogledam sad, tako je i Bf6 izgledao na alienwaru u hdr 1000 modu dok se nije pojavio ovaj novi hdr 1000 bright.. Nakon 2 god od izlaska, Dell majstori ubacili nov mod i bukvalno mu dali zivot. Taj novi mod je bas bas dobar za MP igre jer bukvalno sve vidis, slika svetla a opet ne isprana. Mada i taj mod ima falinke, nije "cinematic" kao pre, nesto sto bi trebalo biti crno on cak i previse osvetli ...
No raspisao sam se, mislim da je epilog da kod Aorusa, odradio sam tu kalibraciju tako kako je, i da je slika jednostavno takva kakva je u HDR-u. Sto manje ukljucivati TV i konzolu pa ce mi i onaj Hdr na monitoru biti dobar. :)

Nema klasicno podesavanje Hgig kao kod televizora
pretpostavio sam. i kod mene na šangcungu se ne zove tako, ali treba pronaći koje setovanje ti stavlja hdr monitora u hgig tonemapping.

što se win hdr-a i igara tiče situacija je kompleksna. neretko je implementacija loša i najbolje je rešenje potražiti kod gospode iz Reno/Luma ekipe.

pretpostavio sam. i kod mene na šangcungu se ne zove tako, ali treba pronaći koje setovanje ti stavlja hdr monitora u hgig tonemapping.

što se win hdr-a i igara tiče situacija je kompleksna. neretko je implementacija loša i najbolje je rešenje potražiti kod gospode iz Reno/Luma ekipe.

Da da slazem se. Od ovih najnovijih sa losim HDR pada mi na pamet Death Stranding 2, i njega sam probao, ono zali Boze kako uzas izgleda, isprano do bola.. Vidim da tu Reno izvlaci stvar... Tu je neka stvar tj bag sa upscelerom, navodno kad nije ukljucen upscaler onda kao radi kako treba HDR i tako dalje... Sto da bude jednostavno kad ga mozes zapetljati do bola.
Polako se navikavati da HDR ne ukljucujem ama bas u svakoj igri gde vidim da postoji opcija, nema druge :)

Last edited:
ma gde, ne mogu da zamislim današnje igre bez hdr-a.
uvek postoji način da se podesi barem dovoljno dobro.

ma gde, ne mogu da zamislim današnje igre bez hdr-a.
uvek postoji način da se podesi barem dovoljno dobro.

Isto i ja, jos kad je Oled u pitanju, bez hdr-a teško. Opet razmišljam i mislim da sam se zajebao sto sam uzeo monitor a ne neki C5 42 inca... Nebo i zemlja je osvetljenje na tv-u u odnosu na ove mracne monitore. Kad uporedim sad vec matori C1 55, ma sije u HDR-u oba monitora i AW3225QF koji sam imao, a narocito tek ovog mracnijeg mucenika od Aorusa. Preagresivno spusta brightness i to je to, pomiriti se sa tim ili ga prodati XD

Sve bi ja vas razmažene stavio pred TN monitore od pre 15 godina :P
Bogami ja sam nekolliko TN monitora promenio pre prelaska na IPS, kasniji su bili mnogo bolji od prvih iako ni blizu IPS-a što se tiče boja.

Back
Top Bottom