• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware General (vesti/konferencije/glasine)

nzm, ono što meni smeta je ghosting, možda toga nema u fps/tps, rpg isl. dok je u vožnjama baš izraženo, tako je u FH5 i recimo u Motorfest gde i ne može da se ugasi jer nema opcije, a pri većim brzinama ghosting je baš primetan i smeta prilično
Da, tragovi iza auta. To je transformer smanjio, videcemo kako ce ova nova verzija proci.

Serendace se jos jace dok nam ngreedija nabija ove frame gen govnarije

Aj da ne mesamo pojmove, DLSS paket obuhvata:

1) Super Resolution - upscaling tehnika - ono sto nam je postalo sinonim za "DLSS"
2) Ray Reconstruction
3) DLAA
4) Frame Generation - klasicna interpolacija frejmova - lazni frejmovi

Ma znam ja vrlo dobro sve to sto se pisalo, medjutim objasnio sam ti kako u realnosti stoje stvari.

Evo jos jednom, realnost:

Zahtevan je, ali meni u vecini igara i dalje daje preko 60fps kad ga ukljucim, sto mi je uglavnom dovoljno.

Normalno da je zahtevan kada DLAA u stvari dodje kao "DLSS bez upscalinga" (tj. DLSS na 100% rezoluciji, native).

Last edited:
Evo jos jednom, realnost:
Kao i inace, ne kapiras, to o cemu ja pricam nije merljivo skrinshotovima, da vidim da je ostrija slika sa DLSS na tom primeru (sto btw cesto zavisi od igre, implementacije, pa i same scene), sto ne mora da bude dobra stvar, siluje oci ta vestacka ostrina... ono o cemu ja pricam, ne moze da se vidi na slikama, ta dubina, prirodnost, scale i osecaj, sve je to drugacije i kod native se oseca kako treba, a kod DLSS-a osecas da se vestacki generise... nije isto uglavno, probao sam dosta igra i u vecini mi je bolji IQ bez DLSS-a.
Normalno da je zahtevan kada DLAA u stvari dodje kao "DLSS bez upscalinga" (tj. DLSS na 100% rezoluciji, native).
Gde sam rekao da nije normalno? Znam tacno sta je DLAA, ne trebas da mi pricas.

Takodje, RTX 3060 se uskoro vraca u prodaju! :ROFLMAO:
Yaaaaaaay!!!
Nadam se da ce i u buducnosti optimizovati drajvere za Ampere arhitekturu i da ce ova kartica ostati relevantna naredne 2-3 godine.
Imam 12Gb verziju i ne planiram je menjati do izlaska PS6 :P
RTX3060 = 1080p KING!

Novi upscaler izgleda donosi bas fina poboljsanja, videcemo koliki ce biti uticaj na frametimes.

edit- povecan je frametime processing za 2 nova DLSS 4.5 preset-a ["M" i jos zahtevniji "L"]
dlss4-5.png

Preset J: Similar to preset K. Preset J might exhibit slightly less ghosting at the cost of extra flickering. Preset K is generally recommended over preset J

Preset K: Default preset for DLAA/Balanced/Quality modes. Less expensive performance wise compared to Preset L.

Preset L: Default preset for UltraPerformance mode. Delivers a sharper, more stable image with less ghosting than Preset J, K but are more expensive performance wise. Preset L is peak performant on RTX 40 series GPUs and above.

Preset M: Default preset for Performance mode. Delivers similar image quality improvements as Preset L but closer in speed to Presets J, K. Preset M is peak performant on RTX 40 series GPUs and above.

Last edited:
Nažalost nije bilo poređenja sa Ray Recosntruction 2 da vidimo šta je najbolji scenario na steroidima. Naravno ovo su pažljivo odabrani o onda dodatno napucani primeri ali čak i sa tim u vidu deluje impresivno.

AMD imao prilično MEH prezentaciju za ljude koji nisu AI entuzijasti ali ima poneka svetla tačka. Pored toga što su fabrički kloknuli 9800X3D i nazavali ga 9850X3D dobijamo i nove Ryzen AI procesore 40 RDNA 3.5 ali sa salbijim CPU delom. To bi trebalo da obori cenu i da omogući da se malo više od alocirane količine struje grune u grafičku za igrače. Nažalost potreba za kompleksnom pločom i brzim ramom će i dalje da drži cenu visokom. Posebno sada kada je ram ovoliko skup. Dok padnu cene memorije valjda će doći i nova gneracija gejmerskih Ryzen AI čipova...

1767701637569.webp

Sa druge strane Intel je mnogo pričao o tome koliko su novi Core Ultra series 3 procesori efikasniji i brži "za sličnu potrošnju" kao i za to da XeSS3 koji nije nova Celestial arhitektura integrisanih GPUa do 77% brža. Sve u svemu deluje da je napokon trka opet u punom zamahu.

Last edited:
Ma ludilo, najdebilniji nazivi ikad, a razlike toliko suptilne da i nisu vredne nekih pomena....

Nisu suptilne. Nazivi debilni.
Jel istina da je gubitak performansi drasticno niži na poslednjoj generaciji u 4.5?

U ovom poredjenju, perfM je identican [u necemu i bolji] od qualityK na 4K, sto je odlicna vest za sve. Gubitak performansi je jedino jak na RTX20 i RTX30.

Sve u svemu, opet pun pogodak sto se upscale-a tice. Sad samo da se doceka nativna implementacija u samim igrama, da nema cimanja sa nvidia app-om.

Znaci za igre koje jos ne podrzavaju nativno, mora da se ide u nvidia app, da se otvore setingsi za tu igru, da se ide na DLSS overide, i stavi se latest, jel tako?

Back
Top Bottom