• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PC Clair Obscur: Expedition 33 [2025]

Završio sam igru pre nekih mesec dana i nikako da stignem da napišem nešto o igri.

Po meni, jedno od najprijatnijih igračkih iskustava koje sam imao u životu i nadam se GoTY 2025 ako ima neke pravde.

Hype koji je kružio u vreme kada je izašla igra je bio neverovatan, nisam verovao da neka igra može opravdati tu količinu hvalospeva - a igra ne da je opravdala, nego čak i nadmašila sva moja očekivanja.

Igra sama po sebi je remek delo, a tim i priča koja stoji iza igre su za neki igrani film/seriju. Kako su oni uspeli da nađu te talentovane ljude, sa tako malim budžetom i da se sve to skocka u ovako lep i kvalitetan paket će biti za proučavanja i studije :) I dalje mi je neverovatno da Jennifer Svedberg-Yen je došla kao voice actor i spontano prešla da se bavi pisanjem i postala vremenom i lead celog tima :D A nikad pre toga valjda nije pisala nešto ovog tipa i nije se bavila uopšte ovim poslom (nije bila u ovoj industriji). Jedva čekam neki film/dokumentarac, mislim da ova priča to zaslužuje.

Što se tiče same igre, moram da kažem da nikad nisam igrao, ozbiljno makar, JRPG igre. Mislio sam da nema šanse da mi se dopadne nešto što je bazirano na tome. E pa - nisam znao koliko sam pogrešio jer borba u ovoj igri je toliko pririodna, tečna i zabavna, da se sada razmišljam da krenem da igram i neke hard-core JRPGs. :D

Način na koji je ispričana priča i kvalitet scenarija/dijaloga su za svaku pohvalu, bolje je i kvalitetnije od većine AAA filmova.

Oduševljen sam isto sa tehničke strane, kako UE5 radi i nadam se da je ovo primer kakve igre ćemo dobijati u budućnosti. I dalje mi nije jasno da li se oni cinematics izmedju dijaloga i gameplaya renderuju na samoj konzoli, ili su prerenderovani. Kažem i dalje mi nije jasno jer to sve izgleda kao neki animirani film koji je spreman za veliko platno. I logično mi je da bude prerenderovano - ali onda promeniš kostim liku i staviš neke blesave naočare i onda u tom cinematicu se vidi ta promena :O Tako da najverovatnije se sve renderuje samo sa 30fps ili koliko vec, mozda i u 24 filmskih. Možda je i kombinacija prerenderovanih asseta i likova on the fly? Svakako impresivna stvar, i to nije samo jednom, nego tokom cele igre imate te ultra dobro režirane scene sa holivudskim radom kamere i muzika koja to sve prati i čini scene još grandioznijim. I sem tih scena, cela igra je super radila na PS5, ja sam izuzetno zadovoljan. Prelepi efekti, okruženja, mnogo grandioznih stvari (podseća malo na GoW)... Ako je ovo znak šta nas čeka u UE5, onda jedva čekam da vidim šta tim od 300 čoveka može uraditi sa dodatnim optimzacijama.

Dalje, muzika je pa tek za pohvalu, da igra nema ničeg drugog i samo da ima ovu muziku, opet bi vredelo da se odigra koliko je unikatna i koliko je upečatljiva. Lik je pokidao šta je napravio. A ovo mu je tek prvi game soundtrack :) Ko zna šta će raditi lik u budućnosti.

Dijalozi, scenario, glavna priča... Napokon nešto originalno i vredno igranja.

Male zamerke imam u vezi sa UI-em, mislim da su mogli neke stvari preglednije i jasnije da se naprave. Kada biraš neke stvari u inventory/pictosima, nekad ne vidiš šta je odabrano i sve nekako bi moglo da bude intuitivnije za moj ukus.

Takođe, neke optimizacije bi bile korisne poput:

fast travela sa bilo koje zastavice expedicije, a ne da mora sa zastavice da fast travel na continent, pa onda odatle u kamp. Zašto ne možeš odmah u kamp? apsolutno ništa se ne bi izgubilo, pogotovo u poslednjoj trećini igre

Još jedna dobra stvar bi bila da možeš na mapi da stavljaš custom pinove, jer zaboraviš gde si bio i šta si radio i gde hoces posle da se vratis.

I stvar koja me je najviše uplašila i zbog koje sam pomislio prvo wtf zašto ovo hvale ljudi je - LIP SYNC, pogotovo na početku igre. Sve izgleda neverovatno dobro i onda kada likovi krenu da otvaraju usta i pričaju, deluje kao neka igra iz 2000ih. Ovo su morali mnooogo više da utegnu imho. Ali vremenom se navikneš, ili možda su popravili kasnije animacije?, i onda više nisam primećivao. Ali u početku me je baš izbacivalo iz igre.

Takođe, borba je više ritmička i slušaš zvukove i patterne, nego što ima nekog pametnog razmišljanja i strategije, ali oke, mislim da je dobar kompromis između zabave i dosadnog ponavljanaj patterna.

Sve u svemu, ceo paket je neverovatan, tako mali tim šta je napravio je za svaku pohvalu i prosto ne vidim kako neka druga igra ove godine može da im uzme GOTY.

ocena 9/10

Back
Top Bottom