• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PC Clair Obscur: Expedition 33

Zaboravih da ostavim ovde komentar kada sam nedavno presao ovu prelepu igru. Sta reci osim wow, ovako se prave igre. Mogli bi AAA studiji koji trose pare na gluposti da mnogo sta nauce od ovih francuza (nemogu da verujem da su me francuzi ovoliko odusevili dva puta u kratkom roku, prvo sa predobrim Arcane-om pa sada sa ovom igrom).

Igra je apsolutno prelepa u svakom smislu. Prica je odlicna, malo tuzna (pustio sam koju suzu not gonna lie), ali to je OK. Svi likovi su apsolutno fantasticni, ali ipak Esque is my man, obozavam ga :D Sa gameplay strane igra je odlican jrpg, dodge/parry mehanika malo zna da ti testira zivce ako imas reflekse mrtvog konja kao ja, ali je zato osecaj kada ubijes nekog od tih tezih neprijatelja ekstatican. Progresija likova je super odradjena, svaki lik ima skroz unikatan nacin kako se igra, svoju mehaniku, a pored toga preko materije pardon pictosa mozes na vise nacina da ih razvijes, sto skroz menja kako ih igras. U igri ima tona dodatnog sadrzaja gde mozes da testiras razne bildove. Za glavnu kampanju mi je trebalo nekih 31-32h, a dodatnog sadrzaja ima jos toliko, jos nisam ocistio ovaj najnoviji update, ali polako i to ce da se opere :D

Muzika je vrhunska. Moj limitirani srpski recnik je moj neprijatelj ovde, ponestaje mi superlativa za ovu igru :D

Ako je nekako niste do sada odigrali, ispravite tu nepravdu.

This song is so fucking good.

Last edited:
Poceo da igram, divna igra za sad, bas deluje zanimljivo, atmosfera, muzika, dizajn me podsecaju iz nekog razloga na Arcanum, taj neki feel.
Dizajn fenomenalan, svez, drugaciji, glatko radi igra, iako je veoma zahtevna, jesam napucao sve na Epic, ali morao sam i da ukljucim i DLSS Q i FG...
Dal zbog toga sto sam ih ukljucio, igra ne deluje bas ostro, ko da ima tanak sloj vazelina, ali bar ne siluje oci, bar je pleasing to the eyes...
iz tog razloga, nisam odusevljen grafikom, iako jeste kvalitetna, ali vise je izvlace dizajn i umetnost... no tek trebam da se igram sa podesavanjima, pa cu videti dal je to max, a mozda je i samo ta intro zona sa 1000 NPC-a samo dosta zahtevnija od svega kasnije sto me ceka.

Muzika mi se svidja, mislio sam da ce mi smetati, jer ne volim taj zanr, nije mi se svidela ona francuska pesma iz main menija, ali kad pocne da se igra igra, onda je muzika sasvim dobra.

Parry i dodge mehanika mi se bas svidja, jer vizuelno mozes tacno da vidis kad tacno trebas da reagujes, mnogo igre to ne umeju ili nece da izvedu, pa moras na osecaj, a ovde se lepo vidi, kao sto i treba da se vidi.

Prica deluje da ce biti bas zanimljiva, likovi su zanimljivi... bukvalno mi jedino malo smeta sto je grafika malo mutna, ko da ima neki dynamic resolution scaleing koje ne vidim nigde gde moze da se iskljuci, ne deluje mi ko 4K rezolucija, tako da ostaje da vidim sta tu zeza, verovatno ce promena rezolucije i vracanje na staro resiti problem ili nesto tome slicno...

Svidja mi se sto je bas smooth framerate ako nista drugo, gladak je ko bebina guza.

Developeri znaju zašto igramo sa Lune xD
Meni zapravo smeta sto je bosa, ja igram sa njom jer lebdi nad zemljom, neverovatno je smooth and dream like... nisam navikao da se tako krecem po mapi u igrama, tako da mi je do jaja i unikatno iskustvo... i igra je puna toga, unikatnih iskustva... bas mi se svidja ta razlicitost...
Inace uvek biram da igram sa muskim likovima, ali ovde su mi zenski top za vodjenje...
Doduse da te igra sama ne prebaci u zenskog lika, verovatno ne bih ni probao, ali drago mi je sto jeste.

Predjoh igru, posle oko 35h igranja, nisam jurio sav side kontent, tacnije jesam na mapi nivoa sve detaljno istrazivao i glavni put i sve sporedne, jedino nisam na world mapi sve istrazivao.

Vrhunska igra, sta reci, mogu samo da ponovim sta se pisalo na topiku, i potpuno zasluzeno je bila igra godine i dobila sve one nagrade.

Igra je celokupan paket i ima gomilu aduta, ali ako cu krenuti od najveceg, to je svakako prica… sto rece nelex, konacno nesto novo i originalno…

Zar je toliko tesko smisliti nesto novo? Sigurno jeste, ali ne verujem da je bas toliko koliko se industrija ponavlja, a ovo je svetao biser u mraku…

I to nije igra samo malo drugacija i originalna, po neki element… ne… igra celom duzinom odusevljava i daje taj osecaj originalnosti i unikatnosti…

Zanimljiva je jednostavno igra, volim ovakav zanr i u filmovima, kamoli u igrama… kad imas tako neku misteriju i neizvesnost…

Likovi isto tesko da su mogli biti bolji, svi su zanimljivi podjednako i nemam koga da isticem.

Prica je spektakularna i mogu reci da sam se na pocetku igre najezio na onaj momenat, bio je tako epic, spektakularan, jeziv i tuzan…

Drugi najjaci adut ako su prvi prica i likovi, drugi je onda svet i atmosfera, dizajn i muzika… sve to obara sa nogu, da nema kadra u igri, a da mi nije bio lep.

Treci adut je po meni gameplay, izuzetno zarazan, veoma pitak, uzivanje… smooth… obozavam borbe kako su odradjene, kad opalis pravovremeni parry dobijes takav udar dopamina, da zelis jos, zelis samo tako da igras… i tako su raznovrsne borbe i svaki element ima svoj smisao, i nije tu radi reda… pistolj ima tacne primene, raznovrsni skillovi i mogucnosti ucinice da borbe nikad ne dosade… a kad se setim nekih JRPG-ova poput Dragon Questa, tu su borbe bogami umele da me smore.

Cetvrti adut, grafika… ko bi reko da cu ja grafiku ostaviti za kraj i to ovako predivnu, ali eto koliko je igra zaokruzen paket, kad tek sad pominjem grafiku, a grafika je savrsena… tako lepa, dreamy, umetnicka, moze i da se podesi da jako lepo radi, iako je izuzetno zahtevna, UE5, sve nove tehnikalije osim Ray Tracinga, ali i ne treba joj i Lumen prilicno dobro radi posao.

Jedino sto se tice grafike, ako bi nesto sitno zamerio, nije sad da je nesto vau ostra i spektakularna, ali kad se pogleda ko je radio na igri, skidam kapu…

Doduse ko ima dovoljan FPS moze da opali DLAA, kad je osetno ostrija, ja sam morao da radim neke egzibicije kako bih izvukao oko 70 fps-a, ali na kraju sam zaista zadovoljan kako izgleda i radi.

Od grafike najvise me je imresionirao Nanite, sa gomilom detalja i ostrinom na raznim objektima.

Igra je unikat, od malog tima, mali tim je dosao i napravio najbolju igru u zadnjih nekoliko godina, mozda i duze? Sta reci…

Malo je reci da sam veoma zainteresovan sta ce sledece praviti.

Mene je najvise odusevilo u ovoj igri, ne samo kako su uspeli da budu veoma originalni u ovom svetu plagijata i ponavljanja, vec mi je neverovatno impresivno kako su oni uspeli TOKOM CELE IGRE da budu originalni i drugaciji, da isprate sve to, da ispricaju neverovatnu pricu kakvu su ispricali i da sve to zavrse na zadovoljavajuc nacin… e to je nesto sto je neverovatno i izuzetno tesko, nesto sto je retko ko uspevao u filmovima i igrama.

Bas volim kad se pojavi ovakva igra i obori sve sa nogu, to je dokaz da se moze napraviti nesto ovako dobro, samo sto to malo ko ume.

Mane:

UI je jako loš, ako se po necemu vide da nisu iskusni, to je… bas je nepregledan i zatrpan, mogao je biti resen mnogo bolje…

Mapi nedostaje custom pin, zatim kada niste na world mapi već na nekoj lokaciji, nemate nikakvu mapu, i onda zato što su skučeni prolazi, kad počnete da istražujete side content, jako lako je izgubiti se totalno i izgubiti pojam gde se nalazite, jer takav je dizajn nivoa... što mi se skoro uopste ne desava u drugim igrama, ali ovde... mada naviknes se vremenom, a i pomaze kad provalis da svetlo vodi ka main path-u, a sve ostalo je sporedni...

Malo su ga previše zakomplikovali sa tim nekim novim sistemima i nazivima piktos, luminos… lune stains, spell stains… i kako to sve funkcioniše... i kad nakupis tih cuda, imas ih na stotine, pa ti sad aj citaj sve redom koji sta radi, i biraj 6 kojih ces koristiti… bas uzasno zakomplikovan sistem, nimalo mi se ne svidja, taj deo, smaralo me je u pocetku, ali vremenom se naviknes i na to...

Takodje, nije lepo objasnjeno ni kako fukcionisu luminos efekti vezani za piktos, to je bas zbunjujuce prikazano, pomislis da si vec sve aktivirao, kad ono moze jos…

Tako da, previse sistema su ubacili, a da sve bude jos gore, svi su sa novim nazivima, bar da su koristili neke koji su uobicajni za zanr… najvise mrzim kad igre menjaju nazive… zadrzi ono sto je standard i na sta su svi ljudi navikli… lupam skill je skill, atribut, artefakt… mani me sa piktos, luminos i stains, ko da sam u Hari Poteru… mada igra toliko dugo traje da ce te se svakako intimno upoznati sa svim sistemima i sitnicama…

Doduse sa pozitivne strane, bar mogu da se naprave bas neki overkill i broken buildovi koji izdominiraju celu igru… ono tipa mozes dva puta da napadnes u jednom napadu, i svaki put da udaris protivnika po dva puta, umesto jednom, i da te svaki od tih udaraca healuje i dodatno dize AP i tome slicno, bas razbijaju igru, ali ovo ne racunam kao manu, ja volim kad postoji overkill mogucnost, to mi je znak da igra ne drzi sve pod kontrolom svesno ili nesvesno…

Ne svidja mi se sto neke borbe predugo traju, bas se razvuku, a tek oni mimici ili kako se vec zovu gde im pravis mizeran damage, tek oni umeju da smore... te borbe su jako spore na pocetku, ali ubrza se kad zaredjas counter-e...

Kad selektujes nesto u invetaru/interfejsu, to je toliko slabo obelezno da nemas pojma sta je selektovano dok ne krenes da shaltash…

Animacije su malo ogranicene ko u nekom tech demou, mnogo rogobatno izgleda kad skocite sa litice ili kad prelazite neke prepreke, to jest sve sto nije hodanje i trcanje, dosta je stiff…

Nemas neku veliku slobodu kretanja, ne mozes da skocis u vodu, dosta je zatvorena ingame mapa.

Ne svidjaju mi se veca mesta, kao ono selo gde su one lutke, gde imas da pricas sa gomilom NPC-ova, a nista pametno ne kazu, jos mumlaju onaj neki njihov jezik, to mi je bila ubedljivo najgora sekcija u igri...

Tako da ima prostora za napredak koliko hoces… za eventualni nastavak…

Igra je nekako lagana kad pohvatas sve konce kako funkcionise i udjes u stos i tajming za parry… igrao sam na srednjoj tezini, tako da verovatno moze i na najtezoj da se igra, mada verujem da tada zahteva da imas savrsen parry... takodje kasniji izazovi u igri nisu naivni, pa i to treba imati na umu, generalno mislim da srednja tezina ipak pruza najbolje iskustvo.

Svidja mi se sto su neprijatelji izuzetno raznoliki, nisam jos video igru sa toliko velikom raznolikoscu likova, a bogami i lokacija.

Malo su smorili na kraju igre sa previse akcija, boss-ova i pricom, ali preziveo sam… generalno tad zadnja cetvrtina igre mi je najslabija, dok su prve tri, super.

Na kraju sam odlucio da igram kao Verso i unistim canvas, ne znam dal na to igra gleda kao na true ending ili ne, i da li je good ili bad, ali meni je takva odluka bila najlogicnija.

Kao sto rekoh, nisam na kraju cistio bas celu mapu, neverovatno koliko izgubim interesovanje za igrom kad zavrsim sa main pricom ili sam pri kraju, tad me samo zanima da je zavrsim, dodatni sadrzaj me tad ich ne zanima i verovatno zato retko kad igram DLC-ove i uglavnom zato uvek gledam da sve side sto me zanima zavrsim pre kraja igre, jer posle mi je totalno besmisleno…

Dobra je prica, zanimljiva, trebao sam doduse i da jurim pojasnjenja na internetu, ali kad sam ih dobio, sve je imalo smisao, lepo zaokruzeno…

Ovo je 10/10 igra, ali kad se pogleda kolicina mana, koje jesu sitne i ne smetaju toliko, ali svakako obaraju ocenu na 9/10

Igra je remek delo u svakom smislu, zaokruzen paket i must play, mislim da nikoga ne moze da ostavi ravnodusnim, jedno pravo, unikatno iskustvo koje tako puno fali ovoj industriji, dasak svezeg vazduha, malo podsetilo na period kad bi nas svakog meseca odusevila neka igra.

Једна од малобројних нових игара које ме интересују и које бих прве одиграо. Нажалост немам на чему али ако се некад опремим, ово је друго на тапету, одмах после Terminator: Resistance (не брига ме ко шта каже за игру, ја сам Терминатор фанатик).
Још први трејлер ме одувао и очекивао сам да ће бити нешто посебно.

Predjoh nakon 40 sati jurišanja priče, kreće NG+ lagano, samo zajeb što i NG+ ide na engleskom (vuče podešavanja od NGa), a baš sam se bio nameračio da ide francuski dub, kontam da bi bilo još bolje. Oh well, ostaće za treći run.

Šta reći, FFXVI koji nikada nije bio, nadam se da će Square uzeti par lekcija za XVII-ku.

Bez riječi sam, ne znam da li postoji bolji soundtrack za neku igru, a o fotografiji da ne pričam.
Gameplay savršen, napokon da se neko smjelo napravi potezni/jrpg nove generacije (a da valja).

10/10

^ My point exactly, 90% hack n' slash na sve tri run-a, 10% uživanja u borbi.
Priča, sa druge strane, animacija i sve ostalo je (meni) više nego OK (napokon summoni u prvom planu, epic scene borbi i vrhunska muzika), ali ne bih se bunio da ima old school turn-based opcija, kao Obscur, što je donekle FF serijal i usavršavao godinama, a onda samo bacio u vodu, zarad novih generacija gejmera i nove publike, što im i nije baš pomoglo, jelte.

Back
Top Bottom