• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries Switch PC Secret Level izbor za najbolju igru 2024. godine

s_hyperion

"savant za igre"
Co-founder
Reaction score
5,186
banner fix.webp

Welcome! Iza nas je još jedna godina puna dobrih igara i konačno je došlo vreme da izaberemo najbolju!

PRVO.webp

Za one koji su učestvovali ranije, pravila su nepromenjena. Glasate za najviše osam igara iz 2024. godine po sledećem sistemu bodovanja:

1. 5 poena
2. 3 poena
3. 3 poena
4. 2 poena
5. 2 poena
6. 1 poen
7. 1 poen
8. 1 poen

Možete navesti i više igara kao honourable mentions, ali sve posle 8. mesta se neće bodovati. Ne morate popuniti svih osam mesta. U slučaju izjednačenja, tiebreaker će biti broj pojavljivanja na 1. mestu, zatim na 2. itd.

Spisak igara iz 2024. godine - part 1 i part 2

Za bodovanje se kvalifikuju igre koje su prvi put izašle 2024. Dozvoljeni su rimejkovi, remasteri ili ekspanzije koji donose solidnu količinu novih sadržaja, unose značajne promene u gameplay-u, ili toliko unapređuju grafiku da se igra može smatrati skoro potpuno novim iskustvom. Primeri:
✅ Diablo IV: Vessel of Hatred, Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Final Fantasy VII Rebirth, Silent Hill 2 (2024),

Nisu dozvoljene early access igre, grafički remasteri, reizdanja, kompilacije starih igara, portovi ili modovi. Primeri:
❌ Marvel vs. Capcom Fighting Collection: Arcade Classics, The Last of Us Part II Remastered, Hades 2

Ako postoji neka nedoumica, dogovorićemo se.

Bilo bi lepo da napišete zbog čega ste glasali za neku igru, kako bi možda motivisali ostale članove da je probaju. Poželjno je da ne glasate za ono što niste igrali, za vas su sledeća glasanja.

DRUGO.webp

I ova kategorija je ostala nepromenjena. Glasate za najviše pet igara koje bi trebalo da izađu do kraja ove godine po sledećem sistemu bodovanja:

1. 5 poena
2. 3 poena
3. 2 poena
4. 1 poen
5. 1 poen

Možete navesti i više igara kao honourable mentions, ali sve posle 5. mesta se neće bodovati.
Pravila oko reizdanja, rimejkova, remastera i ekspanzija ostaju ista kao i u prethodnom glasanju, u izbor ulaze samo igre koje će biti prvi put izdate tokom ove godine.

Moguće je glasati i za igre koje nemaju tačno utvrđen datum ako verujete da će izaći do kraja godine, ali probajte da budete realni. Ukoliko je neka igra već izašla tokom ovog meseca, možete glasati i za nju.

Spisak igara - 2025

Kao i uvek, da bi motivisali članove da popune ovu kategoriju, ovo glasanje je obavezno da bi vaša lista za igru godine bila uvažena.

TRECE.webp

Glasate za najviše tri igre ili dešavanja u gaming industriji koji su vas najviše razočarali tokom prethodne godine po sledećem sistemu bodovanja:

1. 3 poena
2. 2 poena
3. 1 poen

Ovo mogu biti igre koje nisu ispunile očekivanja, loši portovi, industrijski trendovi, itd.

Kao i prošle godine, ovo glasanje nije obavezno.

Liste možete neograničeno editovati pre isteka roka, ali me za svaki slučaj tagujte da ne propustim.

Izbor se završava u ponoć 2. februara. Srećno!

Last edited:
Igra godine.

5 poena - Astro bot
3 poena - Warhammer 40,000: Space Marine 2
2 poena - Prince of Persia: The Lost Crown
1 poen - Sonic X Shadow Generations
1 poen - Concord (skoro neka igra nije pojedinacno donela toliko dobrog gamingu ). :D

Najvece razocarenje

3 poena - Penny's Big Breakaway

Najiscekivanija igra

5 poena - Halo MCC na PS5

U listu za najbolju igru ubacujem samo one igre iz 2024. koje sam igrao/prešao:
1. Astro Bot
2. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
3. Elden Ring: Shadow of the Erdtree
4. Prince of Persia: The Lost Crown
5. Indiana Jones and the Great Circle

Najiščekivanije igre u 2025:
1. Ghost of Yotei
2. Death Stranding 2
3. Elden Ring Nightreign
4. MGS Delta
5. Doom: The Dark Ages

Edit: jbt totalno zaboravio na MGS da izlazi ove godine, ništa, GTAVI leti sa spiska lol

Last edited:
Jedan je Majmun!

a.jpg

5p - Black Myth Wukong
3p - STALKER 2
3p - Silent Hill 2 Remake
2p - Alone in the Dark Remake

Nisam igrao SW Outlaws, Hellblade 2, Dragon's Dogma 2, PoP The Lost Crown, Indijanu,...
Rangiranje bi mi najverovatnije bilo sasvim drugacije.

Najiscekivanije:

5p - AC Shadows
3p - Mafia: The Old Country
2p - Hell is Us
1p - Crimson Desert
1p - Death Stranding 2

Razocarenja:

3p - Igre poluproizvodi, krš optimizacija
2p - nedostatak takmicenja na polju grafickih karti, Ngreedia SAMO ROKAJ
1p - PS5 Pro generalno

Last edited:
Igra godine.

1. Black Myth: Wukong
2. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
3. Silent Hill 2
4. Diablo IV: Vessel of Hatred
5. Elden Ring: Shadow of the Erdtree
6. Dragons Dogma 2
7. Senua's Saga : Hellblade 2
8. Last Epoch

Najiscekivanije

MGS DELTA
GTA 6
Path of Exile 2
Mafia : Old Country
Doom : Dark Ages

Razocarenja :

Losa optimizacija kod vecine AAA igara day1.

Na zalost kao i preprosle i prosle godine sam odigrao samo jednu aktuelnu igru. Ne bih ni nju da me deca nisu smarala da kupim. Tako da igra godine.

1. Astro Bot

Naiscekivanije igre.

1. Civilization 7
2. Ghost of Yotei

Razocarenje.

Veoma malo orginalnih novih AAA igara. Sve sami nastavci, remasteri, remekovi i ostale gluposti.

goty gaems:
1 Elden Ring Shadow of the Erdtree
2 Animal Well

ima tu jos svasta ponesto od okish naslova al ne dam im nista:)
ove igre bi verovatno bile na listi ali ih jos nisam iskliktao
Stellar Blade
Silent Hill 2
ubogi ubisoft Princ

iscekivane igre:
Death Stranding 2
sta god From
sta god Sony live service...al da flopne:)

razocarenja:
Plaky Knight (unreal) prevara
sve veca tolerancija kupaca prema mrljavim/flicker/ghosting upscaled FG (unreal) smece igrama
elden ring isfolirani elitisti vs Tarnished Archeologist (nema unreal ovaj put)

@s_hyperion bas si ubo slicicu za SL glasanje, super je

Last edited:
Najteže je bilo odlučiti šta ću na prvo a šta na drugo mesto najboljih igara iz 2024. godine.

Najbolje igre:​

1. Silent Hill 2​

Očekivao sam razočarenje, dobio sam veoma dobru horor igru, iako je predugačka. Najbolja horor atmosfera u poslednjih mnogo godina, priča skoro ista sa nekoliko izmena, sitni detalji koji malo proširuju lore i odlična muzika i zvukovi. Zažmuriću na manekene i još par sitnica kako bih gurnuo Silent Hill 2 na prvo mesto.

2. Elden Ring: Shadow of the Erdtree​

Lekcija svim developerima kako se rade ekspanzije. Veoma lep svet pun tajni. Muzika koja mi i dalje odzvanja u glavi. Izazovne i zanimljive borbe protiv boss-ova (osim suncokreta, on može da odskakuće). Proveo sam skoro 200 sati u ekspanziji i kvalitetno se zabavio, ali par sitnica koje su me iritirale su na kraju uticale na prepuštanje prvog mesta Silent Hill 2.

3. Little Kitty, Big City​

Igra u kojoj ste maca koja mora da se vrati u svoj stan. Simpatična kratka igra koja ne nudi mnogo ako vam mace nisu slatke. Mene je zabavila i par puta nasmejala, izgleda simpatično i animacije mace su kul.

4. Starship Troopers: Extermination​

COOP multiplayer igra u kojoj vas 16 pokušavate da pobijete bezbroj buba. Napeto i zabavno. Šteta što ne igra više ljudi, jer je igra sasvim okej, iako ima bagova i nije dobro optimizovana.

5. Killer Klowns from Outer Space: The Game​

Asimetrični multiplejer u KKfOS svetu. Igra je bila praktično DoA, ali ja sam uživao igrajući je. Problem je što morate biti fan filma kako bi vam igra pružila nešto malo više od sličnih igara.

Najiščekivanije igre:​

Komotno se mogu zameniti drugo i treće mesto, ali sam se na kraju odlučio za DS2 na drugom jer ipak znam manje-više sve što me čeka u MGS Delta.

1. Pony Island 2: Panda Circus​

2. Death Stranding 2​

3. MGS Delta​

4. Path of Exile 2​

5. Civilization 7​

Honorable mentions: Stellar Blade za PC, Recettear: An Item Shop's Tale remaster i Hades 2.

Najveća razočarenja:​

1. Izbacivanje nezavršenih AAA igara tipa STALKER 2
2. Elon Musk pro gejmer
3. Previše remastera i remake-ova

Za pocetak i ucinila mi se wiki lista kratkom i da fale neki naslovi, kad sam krenuo rucno da pretrazujem, svi ovi naslovi iz nekog razloga fale na toj listi, a izasli su 2024-te i da sam nastavio, sigurno bih ih jos nasao, tako da pazite:

Broken Sword - Shadow of the Templars: Reforged
The Thing: Remastered
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom
Warcraft I i II: Remastered

Kao i prosle godine, glasacu samo za igre koje sam igrao, ne i presao, naravno ima i takvih, ali svakako svaku od njih sam dugo igrao

Igra godine:
1. Warhammer 40,000: Space Marine 2 - od igara koje sam odigrao, za mene igra godine, presao
2. Balatro
3. Songs of Conquest - igrao skoro do kraja, ali nisam presao, zasluzuje ovo mesto
4. Senua's Saga: Hellblade II - presao, pisao sam review
5. Age of Mythology: Retold - igrao bas dugo, ima svojih prednosti
6. Still Wakes the Deep - odustao pred kraj, ali kvalitetna igra
7. Outcast: A New Beginning - nisam igrao bas dugo, smorili dijalozi, ali grafika, svet i gameplay su vrh
8. Pacific Drive - nisam igrao bas dugo, ali unikatna igra i bice pravi biser za odredjenu publiku
9. Broken Sword - Shadow of the Templars: Reforged - vrlo kvalitetna igra za ljubitelje zanra

Cisto da pomenem:
9. The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom - odustao zbog naravno zagonetki

Sledece igre nisam igrao dugo i brzo sam odustao:
10. Tiny Glade
11. Anger Foot
12. Bodycam
13. Epic Mickey

Najiscekivanije:
1. GTA VI - uzeleo sam se neke, pa moze se reci AAAA igre, bice vrlo zanimljivo videti dal ce moci da izbace nesto sto ce opravdati ogrooooomna ocekivanja
2. Hades 2
3. The Outer Worlds 2 - obozavao sam kec, otud visoko na listi
4. Path of Exile 2 - kec mi je bio vrh, ali nisam ga dugo igrao... ono sto bi Diablo trebao da bude
5. Showa American Story - mozda najzanimljiviji trailer uz The Blood of Dawnwalker, ali to nece skoro

Pomen:
6. Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 - iscekujem je, ne kazem da ce biti dobra, ali me bas zanima kako ce da ispadne
7. Mafia: The Old Country - fan serijala
8. Doom: The Dark Ages - fan serijala
9. Metal Gear Solid Delta: Snake Eater - bas mi se svidja grafika, ali igrao sam original i odustao sam, dacu joj jos jednu sansu, ali gameplay mi je hit and miss.

Razocarenja:
1. Silent Hill 2 - jeste da mi je zao da je stavim kao najvece razocarenje, zbog neverovatne grafike, zvuka i truda, ali kad sam od ove igre odustao, brze cak i od originala, to govori dovoljno... jednostavno nije mi zanimljivo istrazivati grad po onako gustoj magli, a igra to namece stalno, mapa pomaze, ali ne dovoljno da me zadrzi... lose resene borbe dodatno odmazu. Jbg, mora da bude i malo kontroverzi na glasanju.

2. Remasteri, evo konkretno Legacy of Kain: Soul Reaver 1 & 2 Remastered, The Thing: Remastered, Warcraft I i II: Remastered... mogli smo bez svih tih remastera i bilo bi nam bolje da nikad nisu ni ugledali svetlost dana
3. Lose optimizovane igre na launch-u

Pomen:
4. Sveopsta neoriginalnost gaming industrije

Last edited by a moderator:
Igra godine:
1. Astro Bot
2. Warhammer 40,000: Space Marine 2
3. Black Myth: Wukong
4. Indiana Jones
5. STALKER 2
6. Prince of Persia the Lost Crown
7. Balatro
8. Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Najiščekivanije:
1) Hades 2
2) Death Stranding 2
3) Civilization 7
4) Path of Exile 2
5) GTA VI

Najveće razočaranje:
1) PS5 Pro finalni hardware gde se nisu potrudili ni da stave simbolično jači CPU, PSSR i generalno smešna unapređenja i u nekim slučajevima unazađenja grafike
2) Fanovi koji pričaju da im ništa ne valja i da je sve u industriji sranje iako u totalu ima dobrih igara ako se uloži minimalni napor da se malo probere
3) AMD GPU divizija koja izgleda planira da izbaci čak i manje konkurentnu generaciju od prethodne

Inače sam iz 2024. odigrao samo Senua 2 koja ne zaslužuje da se nađe na list tako da sam glasao na osnovu onoga što znam o igrama pa eto vidite da li se računa. :)

Slabo sam igrao nove igre ove godine al od onog sto sam igrao, lista bi izgledala ovako otprilike:
1. Persona 3 Reload
2. Balatro
3. Caves of Qud
4. Neva
5. Tekken 8
6. Songs of Conquest
7. Diceomancer
8. Songs of Silence

Najiscekivanije:
1. FF7 Rebirth PC
2. MGS Delta
3. Hades 2