• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Playstation 5 PRO hardware informacije i šta dobijamo

M007P

Well-known member
Reaction score
49
Ako nista dobićemo jedno 20% više preformansi a mozda se i manje bude grejao.

Posle ovo nedeljnih curenja informacija o specifikacijama i ciljevima performansi PlayStation 5 Pro GPU-a, Insider Gaming je saznao više detalja o specifikacijama PlayStation 5 Pro konzole. Radi poređenja, takođe ćemo uključiti specifikacije Standardne PlayStation 5 konzole.

Više detalja o specifikacijama PlayStation 5 Pro. Šta će imati PS5 Pro?

Sistemski Memorija
Standardna PlayStation 5 – 448 GB/s (14 GT/s)
PlayStation 5 Pro – 576 GB/s (18GT/s) – Povećanje od 28% u odnosu na standardnu konzolu.
Takođe je istaknuto da je sistemski memorija PlayStation 5 Pro konzole efikasnija od standardne konzole, pa bi dobitak u propusnosti mogao biti veći od 28%.

CPU
CPU je identičan standardnoj PlayStation 5 konzoli, međutim, Pro verzija ima “High CPU Frequency Mode”, koji CPU podiže na 3.85GHz – Povećanje od 10% u odnosu na standardnu konzolu.
U “High CPU Frequency Mode”-u, više snage je dodeljeno CPU-u i GPU će biti snižen za oko 1.5%, što rezultira otprilike 1% nižim GPU performansama.

Audio
ACV u PlayStation 5 Pro radi na višoj frekvenciji u odnosu na standardnu PlayStation 5, što rezultira ACM bibliotekom sa 35% više performansi.
Više konvolucionih reverba može biti obrađeno.
Više FFT ili IFFT može biti obrađeno.

GPU (Prethodno otkriveno)
Renderovanje je 45% brže od PS5.
2-3x Ray-tracing (x4 u nekim slučajevima)
33.5 Teraflops
PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling) upscaling/antialiasing rešenje.
Podrška za rezolucije do 8K planirana je za buduće verzije SDK-a.
Prilagođena arhitektura mašinskog učenja.
AI Accelerator, podrška za 300 TOPS računanja sa 8 bita / 67 TFLOPS računanja sa 16-bitnim float brojevima.

Takođe: 30 WGPs koji pokreću specijalizovane BVH8 traversal shaders u poređenju sa 18 WGPs koji pokreću BVH4 tranversal shaders na standardnoj PlayStation 5.
Takođe se razume da bi PlayStation 5 Pro trebao biti što “konkurentniji” (ne koristeći moje reči ovde) te će imati odvojivi disk drajv koji će biti identičan najnovijoj iteraciji standardne PlayStation 5, i 1TB prostora za skladištenje.
Trenutno, PlayStation 5 Pro radi na SKD 9.00, a očekuje se da će SKD 10.00 biti dostupan u jesen 2024, što je trenutno planirani datum izlaska konzole.

preuzeto sa https://insider-gaming.com/
Preveo moj mali pomocnik
:slight_smile:

Nista nemoze da zameni nedostatak novih igara da ne kazem ekxkluziva za ps5 jer koliko vidim osim granturisma nemaju vise nista sto je zalosno.
Nismo dobili novi infamuous recimo,uncarted je kroz update dobio cetvrti deo i thievs za ps5 sto je u osnovi mali upgrade vec postojece igre znaci nije nikakav nastavak,resustance razumem jer insomniak radi na spajdermenu koji je malo vise od prosecnog naslova osim sto je vizuelno prelepa igra jer su ovi iz insomiaka bili majstori jos sa spirom iz ps1 ere...Days gone koji je meni bar odlicno legao i iskren da budem jedna je od najlepsih igara prosle generacije oni oteraju glavnog kreatora i ugase fransizu koja je imala potencijal da bude bar rame uz rame sa horizon igrama.
Medjugeneracijska verzija konzole po mom misljenju je besmislena jer i kada sam kupio ps4(fat) vec je postojao ps4 pro tako da nisam imao nameru kupiti jacu verziju iako sam imao i 4k i 120hz televizor(sto je nebitno za pro) jednostavno se sacekala petica za tako nesto ,isti ce biti slucaj i sa sesticom.Samo sto mislim da sledecu generaciju konzola verovatno ni necu nabaviti bar sto se tice sonija,najvise me zanima xboxova sledeca konzola i dal ce uopste imati fizicki drajv konzola.
Tako da ovo sto vidim je sve overklokovano osim graficke koliko sam razumeo to ce biti nesto jace ali opet kao sto rekoh isisavanje para od korisnika koji su malo vise od prosecnih ,znaci fanova :)
Zlatno doba za pc gejmere zbog sonija jer nekada u ps2 eri nisi mogao zamisliti final fantasy ili teken na nekoj drugoj platformi osim psp,u ..
Ne znam kako si tako lenji devovi i nemarni zivi primer je gta trilogija,mislim da je svakako moguce napraviti igru da je nepotreban pec update da bi igra bila optimizovana i radila normalno,nije da igre izlaze svaki dan kao u ps3 360 eri i da su budzeti na tom nivou a opet smo u toj generaciji dobili najkvalitetnije naslove i najispeglanije u odnosu na mogucnosti tadasnjeg hardvera...
Nije istina da sada sa ovom tehnologijom ne moze da se uradi isto,tako da ne vidim prvo potrebu za ps5 pro a kasnije ni razlog.
Pola ljudi je i dalje na 1080p maximalno na 1444 ali i to je nebitno u odnosu na performans i mogucnosti,to ce i dalje biti ps5 kao kada bi u ficu stavio audijeva sedista,ici ce isto ali ce biti malo udobnije putovanje.
Recimo gde im je podrska za vr?Gde su igre,ima u najavi neko ce reci?
Nema sonyska nista da ponudi u ovoj generacija ,imali su najavu sa racetom da je svemirska brzina ssd,a evo igra posle 2 god dobila port na pcu,nije da ne moze da radi ili secka ...
velika iluzija nadati se da ce biti nesto drasticno drugacije posle ps5 pro..

Plus PC-jaške fore u vidu mandatornih instalacija sa diskova, podešavanje detalja i sl.
Mandatory instalacije su za mene turning point kada su konzole izgubile "dusu". Ima tu jos faktora - nisam ljubitelj milion grafickih opcija (mada ako je to jedini nacin da dobijemo 60FPS i guess ill take it), grafika na svim platformama identicna, sve prisutniji always-online pristup, ali od svega sam najvise oplakao kad su igre prestale da budu plug 'n play. Danas jedino Switch ima nesto nalik tome.

Mandatory instalacije su za mene turning point kada su konzole izgubile "dusu". Ima tu jos faktora - nisam ljubitelj milion grafickih opcija (mada ako je to jedini nacin da dobijemo 60FPS i guess ill take it), grafika na svim platformama identicna, sve prisutniji always-online pristup, ali od svega sam najvise oplakao kad su igre prestale da budu plug 'n play. Danas jedino Switch ima nesto nalik tome.
Tako je. Od reci do reci. Nisam palio ps5 jedno vreme i drugr me zove da igramo warzone... Ljudi moji. Prvo update 40gb COD. Pa update konzole, pa restart. Pa update kontrolera. Pa usao u COD igra zahteva restart posle update. Pa u sred igre izmedju dve partije update igre , drugar nema ponudjen update na pc pa ne mozemo u isti party.... Eto to vam je danasnji online gaming... Zato uzmem ketridz bocnem ga u switch i odma igram(1st party igre)...

Al' ste se našli šta ćete da igrate, najveću dostupnu trešinu :D Mogli ste Fortnite da opikate as well.

Tako je. Od reci do reci. Nisam palio ps5 jedno vreme i drugr me zove da igramo warzone... Ljudi moji. Prvo update 40gb COD. Pa update konzole, pa restart. Pa update kontrolera. Pa usao u COD igra zahteva restart posle update. Pa u sred igre izmedju dve partije update igre , drugar nema ponudjen update na pc pa ne mozemo u isti party.... Eto to vam je danasnji online gaming... Zato uzmem ketridz bocnem ga u switch i odma igram(1st party igre)...

Ne znam kako je na PS5, ali na Xboxu te samo vrati u glavni meni nakon apdejta, ne resetuje ti celu igru. Znam da i na PC-u resetuje celu igru i sve ispočetka startuje što je ogroman smor. Isto se to dešava kada menjaš iz jednog cod naslova u drugi, recimo MW2 u MW3. Glupost.

Ne znam koliko je tačno ali sobzirom da sam upravo pisao o tome.
Nije da ce nešto da me boli jer ni prvi psvr nisam igrao puno(nije to za mene)
Seič možda ima malo jaču grafiku od PS3 ali je to još uvek konzola u pravom smislu te reči (iako mi samo ta konzola fali u kolekciji :) )
4718d09241dc09183cc119fcd81a0c5f.jpg

Послато са WP26 помоћу Тапатока

Slazem se definitivno, bolje da su smanjili model i razvijali movu generaciju i naravno ulagali u igre i time napravili profit. Isto i oni silni DLC i nepotpune igre losi remasteri i remakovi…. a

Nažalost u današnjem game devolepmentu, remejci i remasteri su nephodni, zato što je razvoj novih igara sve skuplji i duži,
dok relativno brzi i jeftini (u poređenju sa novim igrama) rimejci i remasteri popunjavaju prazninu koja nastaje u takvoj situaciji.

Što se tiče DLC-a i mikro transakcija, to nikad nisam voleo,
ali to je isto neophodno za gaming kompanije obzirom da (praktično) cene igara nisu menjane preko 20 godina (povećanje cene sa $60 na $70 je skoro ništa) dok su game development troškovi višestruko veći.

Sto se mene tice, midgen konzole su odlican opcioni bonus [naravno ako je cena i cela ponuda OK].

Ne samo sto oni koji to hoce mogu da se igraju na boljem hardveru, nego i kasnije kada stignu buduce generacije hardvera, ti Pro rendering modovi ostaju dostupni i mogu se igrati na jos jacem hardveru.

PS5 odlicno reprodukuje igre sa PS4 Pro modovima renderinga, definitivno ne bi hteo da sve te stare igre budu dostupne na PS5/6/7 u svojim osnovnim 1080p30 presetima.

Kako radi Warzone na Switchu?

Ja bih uveo da svaka igra mora da isporuci 60 fps-a, pa kakvu grafiku uspe da izvuce sa tim, uspe... tako bi se totalno izbeglo bilo kakvo zezanje sa opcijama.

Sve vuce ka tome da konzole vise ne postoje, vec da se igra preko streaminga.

Nabroj mi 10 PS5 igara koje imaju samo 30fps mod igranja. :D

99.x% PS5 igara zapravo i ima kakav-tavak 60fps mod, neke to ne uspevaju da isporuce do tog limita... ali zato postoji Pro update i BC na buducim konzolama.

Back
Top Bottom