• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 XONE Switch Ys serijal

Apex

Well-known member
Patron
Reaction score
4,710
Meni jedan od omiljenijih serijala RPG igara koji inače postoji već više od 30 godina.

Uglavnom se core gameplay svodi na uprošćeniji atraktivan real time combat sistem uz vođenje više likova u novijim delovima što daje neki pečat igrama.
Takav gameplay ide savršeno uz klasično pržačku japansku muziku koja se danas i ne može videti u puno igara.

Moderne Ys igre po meni počinju sa PSP delovima od kojih je meni najbolji YS7 koji bih i preporučio kao entry point u serijal.
Od tog trenutka svaka sledeća igra je pomalo ambicioznija pa je Ys8 koji sam poslednji igrao već polu hub open world.

Ukupno ima 9 igara u serijalu a ovo je dobar tekst koji pokriva sve. Sem istog glavnog lika (u većini delova) i sveta igre nemaju puno narativne veze jedna sa drugom.

Igre su do sada izašle i portovane na sve žive platfrome uključujući i PC pa ih je vrlo lako probati. Poslednja igra u serijalu, Ys IX je izašla relativno skoro pre pola godine pa postoji i ta opcija ko hoće nešto sveže.

Neka moja lista omiljenih igara iz serijala (za sad):

Ys Seven - po meni i najbolji deo
Ys: Memories of Celceta
Ys VII: Lacrimosa of Dana - prvi deo u kome je svet ozbiljno veći sa hub zonom i više dijaloga i nekih klasičnijih RPG elemenata
Ys Origin - igra sa svedenijim scope-om i izvođenjem ali ima svoj šmek

Jbt, tek sam sada uz pomoć klipa na kraju posta saznao da se YS čita "IS", ja sam uvek čitao "JS".

Iskreno, nikada nisam igrao nijednu igru u ovom serijalu, ali moram da napišem da sam nekada davno pročitao da ove igre liče i na 2D Zelde i da su dosta kvalitetne, i pošto mi je baš u tom periodu Zelda serijal postao omiljeni serijal video igara rekao sam sebi da i te igre moram da odigram, i tako sebi govorim često godinama, Sega Master System emulator sam prvi put instalirao na računar zbog prve igre u serijalu, čak sam i kupio remake prve dve igre na Steamu, ali i dalje nisam igrao nijednu osim probanja nekoliko minuta YS 1 SMS verzije i PC remake-a.

Možda me ovaj post natera da napokon odigram YS 1 Remake.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ti malera, a ja prebacio "osmicu" na svič, mislio od nje da počnem.

Ove igre sam video još davno u katalozima za Sega Master Sistem i pitali smo se šta je to i kako se čita. Nikad nijednu nisam igrao, dakle da počnem od sedmice?

YS.jpg

Prejak mamac to kada su neki naslovi mogli da se vide samo u tim katalozima pa večna dilema o čemu je reč.

Ja sam se tako za SNES šta su jebeni Uniracers...

gledao sam anime koji prati radnju prve dve igre. jos uvek nisam igrao, ali deluje zanimljivo.

Odigrao sam samo memories of celceta i igrao sam lacrimosa of dana i origins. Lacrimosa deluje zanimljivo i precu je kad tad al sam hteo da nabavim fizikalu za switch sto je izgleda nemoguca misija. A origins mi nesto nije legao. U glavnom zanimljiv serijal!

Sad sam pogledao video, igrao sam Ys Eternal(1 i 2) za pc, ys 3 oath in felghana za psp i ys 7 za psp. :D
Secam se kad sam prvi put igrao keca da mi je bio trip momenat sa autoattack :D

Играо сам само Book I & II за PC Engine, мада нисам далеко стигао. Сигурно ћу се вратити серијалу, врло ми је интересантан. Још сам сада поправио PSP па могу да жегам и наслове на њему.

HappyConsoleGamer ми је омиљени канал, а скен који је окачио @Ratanok ми је дао напокон име игре о којој је Џон причао у једноим клипу - Miracle Warriors! То се исто чини врло интересантним.

Играо сам само Book I & II за PC Engine, мада нисам далеко стигао. Сигурно ћу се вратити серијалу, врло ми је интересантан. Још сам сада поправио PSP па могу да жегам и наслове на њему.

HappyConsoleGamer ми је омиљени канал, а скен који је окачио @Ratanok ми је дао напокон име игре о којој је Џон причао у једноим клипу - Miracle Warriors! То се исто чини врло интересантним.
Johnny Legenda 🤘😎

Bkv samo kompleksiraju treći svet prave nas budalama a dosta njih i izmišlja uspomene i kao sve su oni sakupili na vreme pre 30 godina ma kako da ne.

Bkv imaš na Zapadu likove slabije informisane o igrama nego ovde i to uopšte nije mali broj likova, ma o filmovima a ne igrama....nego sad je ta priča aktuelna prisećanje na sve i svašta.

Јбг, човјек је показивао конзоле, кетриџе, касете, аниме, личне снимке из тог времена. Тешко да измишља.

Da, on je fan svega i svačega. I ja ga odavno pratim. Jedino ne gledam snimke gde se pojavljuje njegova žena (Kim?). Nemam stomaka za to kreveljenje.

@Nezaborav Da, MW je skoro pominjao i mislim da ju je nahvalio; a ta slika iz kataloga je mamila samo tako. Nahvalio je i Ys sa Sege (tu u katalogu piše Y's), sećam se da sam probao jednom na emulatoru i bilo mi čudno što nema borbe nego se samo sudaraš sa neprijateljima.

Last edited:
Да, то сударање је присутно и у PC Engine верзији, која је иначе технички знатно испред оне са Master Sistema. Мада се сјећам да је неки читалац у коментарима објаснио како то није само обично сударање, него ту има читава механика око тога, да је наводно много дубље него што се чини.

Verovatno ima veze sa koje strane se sudariš, kad da se povučeš i sl. Probaću ovih dana, ako je nešto u fazonu Witch&Hero sa 3ds-a onda je to skroz zabavno.

Prešao i Ys IX, definitvno lošiji naslon od osmice.

Ne leži Ys-u baš taj gradski setting, probali su neke nove stvari za serijal koje ne funkcionišu idealno i tako...

Dobro je što je malo kraća igra od Ys proseka a i narativno su nekako uspeli da zaokruže sve.

Back
Top Bottom