• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Uvod deteta u svet igara

Cyrix

Well-known member
Reaction score
167
Hajde roditelji gamer-i dajte savete kako da pocnemo i kuda da idemo. ;)

Izbegnite price da se manemo ekrana i td.
TV ne gledamo ali dvosmerna komunikacija igranjem offline igre je zaista nesto sto dete obogati a ne pokvari!

ps. izvinjavam se ako je neka slicna tema vec postojala, ja je nisam nasao.

Zavisi od uzrasta deteta i da li ga uopste privlače igre?

Ako je manje, onda obavezno retro, zajedno. Nes, Mega Drive, Snes.
Uvedes ga u svet. Nikako ne uzimaj retro konzole, da ti dete ne postane kolekcionar, da ne kažem, narkoman. 😆

Nego, iskreno govoreći, ja i nemam decu. 👀
Ali sam se sestrićem dok je bio mali, igrao Castlevaniu, Streets of Rage u dvoje, Bombermena na Snesu. On je prelazio Zombie vs. Plants sam sa 5 godina.
Igrali smo i Wii tenis i jos svasta na wii konzoli. (tu se pazi ako je mali, da ti ne razlupa TV)
Sve gde ima interakcije i sto mu nije mnogo tesko.

Skoro, dao sestri neki kineski arkOS handheld, da ona igra Crash Bandicoot-a PS1, i on mi kaže da je uzeo i celu noć igrao Bombermena. ❤️

Ja sam mog počeo ozbiljnije da uvodim u gejming tek pre nekoliko nedelja, kada je napunio šest godina. Kupio sam mu Switch Lite i dao mu da igra Yoshi’s Crafted World. On ne zna da je Switch prepun igara, zna samo da ima svoje vreme za Yoshija. Ne želim da nauči da menja igre na svakih deset minuta, i da vežba rasipanje pažnje koju YouTube i telefoni tako lako izazovu kod dece.

Puštam ga da sam prelazi levele i tek kada vidim da se baš muči, uskočim i pređem. Bossova se plaši, pa to pređem ja. Ne mešam se mnogo, puštam ga da sam razvija motoriku i da uči kako igre komuniciraju sa igračem.

Kupio sam ovde mom sestriću od 6 godina mini retro konzolu. Stavio sam mu sve moje omiljene igre od Nes-a do Dreamcast-a. Ali prvo sam mu pustio Super Mario Bros. 1 sa NES-a i to je ono što ga je najviše oduševilo i većinom i dan danas igra tu igru. Ima nešto u tim Mariju što oduševi svako dete koje je proba.

Uzmes neki handheld za ~20 evra.
Na kompu napravis backup SD kartice (sa tonom ROM-ova), onda izbrises maltene sve igriсе i ostavis samo 20-30 naslova sa NES-a/Sege/SNES-a.

Upravo to sam odradio za ortakovog sina kada je imao 4 godine.
Preporuka za SF2000 kao najjeftinije i vise nego prihvatljivo resenje (za NES/Sega/SNES).

Last edited:
Моја ћерка још нема пуне четири године и за сад се углавном играмо тако што ја играм, а она гледа (претежно Марио и Соник игре из разних генерација за сада, то воли, а и филмове је гледала), али све време јој ја причам причу и шта треба да радимо, она даје своје коментаре, објашњења, саветује ме шта да радим ако се заглавимо, итд, а некад јој дам и искључен џојстик да ми "помогне". ;) Почео сам понекад да јој дајем џојстик да води лика по екрану, да види где је која команда итд, и планирам да ускоро кренемо да играмо стварно нешто једноставније типа Wii Sports или Kirby's Epic Yarn. Можда и Sonic 2 где би она била Tails пошто је бесмртан. Скоро сам јој дао неку флеш верзију Pac-Man-a да проба али није се снашла на стрелицама на тастатури, вероватно би јој џојстик боље легао. Оно што скроз самостално воли да игра је она прастара зајебанција Desktop Stress Relief где се уништава десктоп на разне начине, и то лепо игра само са мишем. :D

Mislim da bi dobar početak bile Crash Bandicoot igre, zabavne su i lagane i dovoljno šarene i sa minimalnom pričom da to klincima bude prijemčljivo. Plants vs Zombies, jer su šarene, muzika je slatka, i ono lagana je igra.

Peppa Pig i Planet of Lana se cepaju kod nas uglavnom.
Voli i Mario Kart al ne moze da se sastavi, jedva nekako sa svim pomocima ukkjucenim.
2D Mario je onako pomalo zanima.

Da, dobar tip, provalio sam da par meseci moze da pravi veliku razliku u interesovanju i sposobnosti za neku igru. Pa ono, svako malo probati opet nesto.

Back
Top Bottom