• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 Until Dawn

VoivodBG

nerealni elitista
Reaction score
8,725

Čudi me da ovaj naslov nije dobio svoju zasebnu temu, ali sada ćemo da ispravimo tu grešku.

Još od PS3 i ekskluziva poput Heavy Rain i Beyond: Two Souls od ozloglašenog David-a Cage-a (Kaijdžžž kao što ga Jimquisition izgovara) su bili odličan pokazatelj,

da igre ne moraju nužno da imaju neke jake gejming mehanike, već da budu poput filmova ili serija i da imaju široki spektar mogućnosti izbora kako priča dalje da se odvija.

Verovatno je to doprinelo casual igračima da se zainteresuju i na taj način uđu u igračke vode. Što uveliko i pozdravljam.

Dok smo čekali da izađe Detroit Become Human, jedan manji studio je još davne 2013 krenuo da radi na svojem naslovu koji bi bio taj spoj interaktivnog narativa, sa mnoštvom račvajućih mogućnosti koji će uticati na krajnji ishod u igri.

Until Dawn je izašao i Sony ga uopšte nije reklamirao, već su bili u stilu, hej ako proda neki sitan broj kopija na konju smo.

Ono što oni nisu znali, da je to bila prava igra, u pravo vreme i sa interesantnom postavkom i naravno eksplodirala je sa prodajom i omogućila studiju da nastavi i pravi nove naslove.

O čemu je u suštini Until Dawn? Pratimo osmoro napaljenih-nesnosnih mladih ljudi, koji odlaze u staru brvnaru koja nosi veliku i grozomornu tajnu iz prošlosti koja će uticati na njihove živote.

Zvuči li vam ovo poznato? A kako i ne bi kada je Until Dawn veliki omaž svim mogućim hororima, a ponajviše slasher-ima i natprirodnima.

Likovi su inače uzeti po izgledima glumaca i glumica, i interesantno je da su ugrabili da kažem dva velika imena za igru.

Prvi je bio Peter Stormare (Fargo, John Wick i mnogi drugi) koji je u ulozi psihologa kod koga ste na terapiji i postavlja vam razna pitanja u vezi strahova koje imate.

Uglavnom se pojavljuje u prolozima između poglavlja tokom čitave igre.

Ali drugi glumac koji je sada već uveliko poznat, niko drugi do Mr. Robot, Rami Malek. Neverovatno mi je da su uspeli da ga uhvate tik pre nego što je eksplodirao sa Mr. Robotom.

Čitava caka je što vodite tih 8 likova i zaista vaši izbori mogu mnogo da utiču na samu priču i da li će oni preživeti. Tu dolzae do pomenutog butterfly effect i račvanja u razne mogućnosti i za tadašnje vreme stvarno su napravili presedan sa silnim mogućnostima, navodno je scenario imao basnoslovne stranice i to je ono što je od početka odbijalo sve studije da im daju lovu da naprave projekat, ali evidentno Sony ima para za bacanje...

Da bi ubili monotonost hodanja (walking simulator) ubacili su dosta stvari za sakupljanje koje vam ili mogu pomoći da imate moć uvida u buduće događaje i time izbegnete nešto loše, ili toteme koji vam otkrivaju na deliće priču o tome mestu i kreaturi koja vas goni.

Nisam je igrao otkako sam je prešao, ali za ono vreme grafički je stvarno postigla dosta što se tiče facijalnih pokreta i emocija, tek tu i tamo bih imao osećaj da su premazani kakvom glazurom po sjaju na očima, a da nisu pravi ljudi od krvi i mesa.

Vratio bih se ponovo na scenario, videlo se da su scenaristi iskusni horor fanovi i stvarno ako ste ikada pogledali 5 horora u životu prepoznaćete razne omaže i stereotipe koji su tu uklopljeni i zbog nostalgije, a bogami i da ostvare crnuhomorne momente kojih ima dosta.

Ima i dosta stvari koje mi se ne dopadaju u igri, a prva i najbitnija je QTE, stvarno bih voleo da ih izbace više. Interfejs na kojem se prikazuje psihološko stanje vaših likova je samo interfejs, neće uticati to što su preplašeni, umorni, gladni ili štogod na bilo koji način i više je tu radi placebo efekta da vas kao igrače istripituje nego li bilo šta drugo.

I kraj mi je nekako bio razočaravajuć, ali više je to bilo do mene jer mi je igra baš dodirnula amigdalu i pustila endorfin da radi pa sam i time očekivao ne znam i ja kakvo razrešenje svega.

Umalo zaboravih, najbolji kvalitet igre je što nema scumm saveovanja, već kako igrate nastavlje od tog save game i idete do kraja ili od početka da krenete igru. I to mi je stvarno bilo strava jer sam recimo u prvom play through bio baš obazriv i pokušao sam sve likove da sačuvam, ali sam se zajebao na kraju igre zbog lošeg izbora i time ubio dva glavna lika.

Psovao sam 15 minuta, i onda sledeći dan počeo ponovo da igram, da bih video kako bi sve izgledalo sa drugačijim račvanjima u priči i šta se sve zbiva kada likovi ne prežive.

OST je takođe neverovatno dobro ispao i daće vam povremeno žmarce niz kičmu u zavisnosti od situacije u kojoj se nađete.

Krajnji utisak mi je da je ovo nesavršeni dijamant, vidi se da su imali dobre namere i da su hteli da naprave nešto drugačije, plus ide na to što su horor fanovi i pokazuju ovime veliko znanje. Videh da imaju nove igre na tapetu, ali nisam stigao da probam, ko zna možda nekada...

uzeo prosle godine u nadi da cu ga igrati na ps5 sa ispeglanim performansama, ps5 sam uzeo sutra malo tako da jbg

Zbilja je odlican Until Dawn. Jedina bolja igra ovog tipa je Detroit po meni. Pravo da kazem, ne mogu vise ni da se setim price, likova - secam se da ih je bilo puno i svako je little bitch na svoj nacin - ali secam se koliko je imerzivna.

Ne mogu da verujem da je vec proslo 6 godina otkako je izasla. Uzeo sam je bio te 2015. ili naredne i nisam znao o cemu se radi uopste. Prodavac mi je rekao da je super scary, ja reko oukeej...dva sata kasnije I'm shitting pants.

Radi super igra i na 4. Nije bilo nikakvih štucanja ili bagova. :cool:
Blago tebi, ocigledno nisi osetljiv kao ja :).

Until Dawn: Rush of Blood je odlican, jedno od najboljih plasenja sam doziveo bas u toj igri.

Until Dawn has remained a core, genre-defining horror experience for players since its release almost a decade ago. We are now taking these amazing foundations and adding more emotional depth, an enhanced look, and a completely new soundscape that a game with such a strong legacy deserves.

Rebuilt in Unreal Engine 5, Until Dawn has seen enhancements across the board, all made with passion and care for the original from the team of horror lovers, film fanatics, and veteran game makers at Ballistic Moon; and it's coming to PS5 and PC this year!

Until Dawn has been rebuilt with the latest tools and techniques. New and improved animations build on the success of the original character performances. Characters, environments and VFX have been upgraded – all for a truly enhanced cinematic horror experience.
We use a broader cinematic tonal colour palette and new perspectives to make the story more nuanced and emotional. We've been brave enough to shine a light into the dark, unseen corners of Blackwood Mountain and added a third-person camera, which means you can now look behind the curtain of the original game, exploring enhanced and new locations with new interactions and collectables.

Incorporating a third-person camera and adding contextual character movement animations, the game now allows the player to really feel the experience of that fateful night.

Until Dawn's sound has undergone a massive overhaul too, featuring a new score from legendary horror composer Mark Korven.

We've endeavoured to keep the fantastic narrative integratory of the original, but we have seized the opportunity to expand upon unexplored emotional parts of the story.

Look out for more news on this enhanced version of Until Dawn coming later this year.

rLx8JPn.jpeg

aZ2DtuH.jpeg

Last edited:
Ne secam se da sam se ovako radovao nekom izdanju kao ovome :D Bukvalno sam hteo da kupim ps5 samo da ponovo predjem UD u 60fps :D
Al ovo je jos bolje, ne samo da izlazi na PC nego ce jos da ispoliraju igru, fuck yes I am hyped !

Poceh da igram ovaj remake, nije mi uopste prepoznavao dualsense, iako je podrzan i ima napredne funkcije pravljene bas za njega, ko naleti na isti problem,
resenje je da se instalira playstation runtime sdk - https://pixeldrain.com/u/CrhGXRZr
i onda radi bez problema, bas su odlicno odradjene napredne funkcije za njega.

Graficki izgleda vrhunski za sad, prica je standardno retardirana, ali ne mogu puno da pricam jer sam na pocetku,
ali za sad mi deluje kao najbolji deo u serijalu, za sta i inace vazi.

Crna boja u ovom remake-u je jako cudna, nije crna, vec svetlo siva, ne pomaze nista podesavanje po brightness-u, a ni google nije pomogao.
Secam se da je ovde na forumu neko imao istih problema, samo ne secam se sa kojom igrom, niti koje je resenje...

Animacije su cudne, trapave, desava se popping textura, pogotovo na pocetku kad se ucitava nivo, desi se da se ucita model lika bez glave, pa tek posle glava.

Likovi su veoma tromi, kretanje kamere je minimalno, ponesto moze da se popravi u opcijama.

Ray Tracing nije bas dobro uradjen u igri, kao ni DLSS, bude bolji prikaz slike bez DLSS-a...

Elem, najbolje je ostaviti podesavanja onako kako ih igra automatski podesi, tako je barem za sad, ali istrazicu malo po netu kako da izvucem max.

Predjoh igru, preziveli su mi prakticno svi likovi, a umrli su samo oni koje je prakticno nemoguce bilo sacuvati...
Ovo je retkost da mi se u ovakvim igrama desi ovakav scenario, uglavnom mi skoro svi zaginu :D

Od mana je ono sto je uvek vazilo za serijal, jednostavno ne pitas se ti tu nesto bas puno ko sto to igra predstavlja, vise tebe igra kontrolise, nego sto ti nju kontrolises, dosta stvari ti namece, daje ti neke dvosmislene izbore i ocekuje da se Vasa logika i logika onoga ko je pravio igru poklapa, a to nije uvek slucaj, tako da je bilo nekoliko primera, gde nisam dobio izbor koji sam trazio i bilo je i rupa u prici i ovako teskih, tipicno americkih gluposti, ali obzirom da sam od ovog serijala navikao na ta sranja, nisam se puno ni razocarao.

Grafika je odlicna, ali kamera je spora i pijana, namece sama da gledas tamo gde ona zeli, ne saradjuje bas lepo, a kontrole su bas trome... zvuci ovo dosta lose, ali moze da se igra, bez obzira na sve to, ne smeta bas toliko, kao sto zvuci.

QTE su taman kako treba, te uglavnom ne traze od Vas da imate reflexe ko macka.

Dal je ovo najbolja igra u serijalu, ne znam, sve su igre bas slicne, jeste svakako jedna od boljih u serijalu.

Ehhh da, dualsense je odlicno podrzan, oseticete i najmanju vibraciju i to bas dosta radi za igru... recimo ima scena gde vuk rezi, i na dzojpedu cete osetiti to rezanje ko da ste mu stavili ruku na grkljan, ali bukvalno...

6.9/10

Last edited:
Back
Top Bottom