Nezaborav
Well-known member
- Reaction score
- 2,108

Играм ову интересантну акциону хорор игру из 2002-ге. Базирана на истоименом, култном хорор филму, тешко би прошла као јефтини покушај грабљења кеша на име славне лиценце. Чињеница да је изашла 20 година након филма је први корак, а када играње почне, види се да су аутори имали озбиљне намјере.
У доследном поштовању изворног материјала (условно речено изворног, јер је филм у ствари римејк филма из 50-их, који се опет изродио из још старије новеле) игра почиње убрзо након краја филма, и прати судбину вође једног од два тима, послатих да испитају шта се десило у америчкој и норвешкој бази. Мени као великом фану Карпентеровог филма је било занимљиво у интерактивном окружењу обилазити локације виђене у филму, одмах на почетку игре. Додатној тензији ће допринијети и мјерач изложености хладноћи, које ће вас тјерати да потражите затворене просторе. Брзо ћете бити упознати са основим механикама, попут управљања тимом, оним везаним за оружја и предмете и понеком једноставном логичком препреком.
Главна одлика којом се ова игра дичи, поред страшног окружења и морбидних непријатеља, је систем повјерења међу члановима тима, који ће се вазда мијењати. Очигледно инспирисан параноидним околностима у филму, однос ће се у великој мјери обликовати на основу ваших поступака. Да ли саборцима, односно потенцијалним непријатељима дајете оружје и муницију, какве врсте, лијечите их, да ли им доказујете да сте човјек кроз тестове на њихов очиглед, итд. Стање им пратите на тимском екрану, гдје можете обавити поменуте интеракције или их на примјер позвати да вас слиједе у удаљавању од грозних сцена, које им такође, поред окршаја са непријатељима и здравственог нивоа, могу нарушити тренутно ментално стање. Чак и поред предусретљивости, немојте бити изненађени када ваш донедавни пајтос крене да се тресе к'о Шакира и почне да мутира у знатно мање љепшу верзију себе која баш вас види као главни разлог због чег' среће нема.
Ту се понекад виде и ограничења поменутог система инфекције, јер ће се одређен број мутација десити без обзира шта ви радили. Иако несавршен, опет ће успјети да испуни своју улогу, а мени лично послужити за теоретисање о напредном римејку ове игре који би усавршио концепт до максимума. Потенцијал за заиста фантастичну игру је ту. Јако добар предложак из 2002-ге се побринуо за то.
У овом интерактивном хорору видим и јаке паралеле са ексклузивном PS2 игром Extermination изашлом годину дана раније која је, очигледно узалудно покушала створити нови поджанр survival horrora - "panic action", и без икакве сумње била снажно инспирисана филмом из 1982-ге.
Ако желите аутентично искуство са игром, можда је препорука да не гледате ове видее?
Сјећам се да ми је ово била једна од првих игара које сам играо на свом компу када сам га добио у години изласка игре. У комплетирању ме спријечила нека дионица на степеништу са експлодирајућим гасом, ваљда је играчу било потребно да има одређен ниво health-a да би се прешло. 'Бумо вид'ли сада како прође.
Нисам још стигао до половине али да подијелим са вама ово занимљиво играчко искуство. Нове импресије у будућим постовима.
Last edited:

И сјећам се да сам изгин'о али истовремено и убио босса, тај први пут. Такође се сјећам и те лабораторије, значи био сам близу краја игре први пут. Јбт, баш сам попамтио к'о слон.