• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

TV Netflix The Sandman (2022 - )

Yuka Sakazaki

Princess of Princess Champion
Co-founder
Administrator
Moderator
Reaction score
9,196
peshchanko.jpg

THE SANDMAN​

2022 - ????​

The Sandman je strip napisan od strane Neila Gaimana. Izdavao ga je Vertigo (DC Comics), a sada imamo priliku da gledamo Netflix seriju.
Radnja stripa, a i serije, prati člana porodice bića koji se zovu the Endless. Taj član porodice je Dream, takođe poznat kao Kai'ckul, Morpheus, the Lord of Dreaming, itd. On je jedan od otelotvorenja moćnih koncepata koji su svuda oko nas. Dream je tvrdoglav, osvetoljubiv, sumoran, ali i sposoban da voli. On je nastao kada se pojavilo prvo stvorenje sposobno da sanja i samim time je veoma star, ali mnogo mlađi od jedne od njegovih sestara, Smrti.

1659791313780.png

Strip the Sandman je meni jedan od omiljenih, te ga rado preporučujem svim ljubiteljima stripova, ali vreme je da se prebacim na seriju.
Serija the Sandman se pojavila na Netflixu petog avgusta 2020. godine i trenutno je čini 10 epizoda. Za seriju su odgovorni Neil Gaiman, David S. Goyer i Allan Heinberg. Pored Gaimana, nemam pojma ko su ona dvojica.

Glumačku postavu čine, Tom Sturridge (Dream), Boyd Holbrook (the Corinthian), Kirby Howell-Baptiste (Death), Vivienne Acheampong (Lucienne), Gwendoline Christie (Lucifer), Jenna Coleman (Johanna Constantine), Mason Alexander Park (Desire), Sanjeev Bhaskar (Cain), Asim Chaudhry (Abel), Joely Richardson (Ethel Cripps), kao i mnogi drugi.
Glumačka postava mi deluje solidno, ali potrebno je znati da sam laik kada je gluma u pitanju, kao i da me nije teško oduševiti.

Što se tiče mojih utisaka, za sada mi je odlična serija. Voleo bih da Dream izgleda malko drugačije (najvišre frizura), a bilo bi lepo kada bi smrt bila bela goth curica. Izbor Lucifera mi je odličan, kao i Corinthiana, Desire, Lucienne, Caina, Abela, i mnogih drugih. Ono što sam video od CGI mi je super, ali, ponavljam, nisam baš u koraku s vremenom, pa možda bude drugačije uticalo na vas. Sviđa mi se što su neki kadrovi gotovo direktno preuzeti iz stripa, a i muzika je na mestu.

Da li gledate The Sandman? Kako vam se čini?

Ja sam prvu epizodu pogledao i super je uraddjena, videćemo za dalje. Malo mi se ne gleda na mobilnom pa cu nastaviti verovatno posle odmora.

Chetvrta epizoda
*mwah*
chefs.gif

Nadao sam se da tje jedan od meni omiljenih delova u stripu biti isposhtovan. Ne samo shto je isposhtovan, vetj je i daleko bolje od onoga shto sam ochekivao.

Odgledao petu, veoma je dobra, iako su mnogi likovi promenjeni, nekima chak i pol i boja kozhe (oh ne). No, sumnjam da tje neko ko nije chitao strip da primeti da nije sve kao i u stripu.
Jedino shto zameram je
shto je John Dee drugachiji no u stripu. Nije ruzhan i raspadnut kao u stripu, plus mi deluje kao da su se u seriji potrudili da ima barem neke osobine zbog kojih mozhemo da saosetjamo s njim. Plus mi je chesto u glavi bio Shame Wizard iz Big Mouth kada glumac pricha. Mogli su ga napraviti da izgleda kao Shame Wizard, to bi bilo blizhe izgledu Johna u stripu.

Sve u svemu, nastavljam gledati seriju. Za sada mi je odlichna. Zabavna je i verna radnji u stripu.

Shesta epizoda mi je verovatno najbolja u sezoni. Cura koja glumi Smrt je odradila super posao, veoma verno je prenela njenu opushtenost, sharm, saosetjajnost i vedrost. Definitivno nije napravljena greshka s odabirom glumice.
Deo epizode u kojoj ona ima ulogu je odlichan. Epizoda me je podsetila zashto sam je gotivio u stripu.

A onda... ono chemu sam se nadao u trailers temi -
Hob Gadling.
Dakle, mojoj sretji nije bilo kraja. Josh jedan od meni omiljenih momenata u stripu je kvalitetno isposhtovan.
Veoma sam sretjan shto me serija nije razocharala i shto me vratila nekih 20 godina u proshlost i dozvolila da ponovo prozhivim neke momente koje sam skoro zaboravio.

Gledam dalje sutra.

edit: sada bash razmishljam, verovatno tju u narednim epizodama videti Rose, a nadam se i Zeldu i Chantal, a tu su i Gilbert i Hal. Jedva chekam!

Odlična je 6. epizoda, taj deo iz spoilera mi je bio baš do jaja.

Odgledao sam i sedmu, ali ne znam šta da mislim, kao da gledam drugu seriju sada, ili drugu sezonu možda, pritom mi je dosta konfuzno sve što se dešava.

Pogledao sinoć pet epizoda. Mnogo zanimljivo. Jesu li i u stripovima skoro svi gej ili je ovo samo za potrebe serije?

Pogledao sinoć pet epizoda. Mnogo zanimljivo. Jesu li i u stripovima skoro svi gej ili je ovo samo za potrebe serije?
Nisu skoro svi :D
Ima gej i trans likova u stripu. Ne znam da li tje biti ta trans osoba u seriji, bilo bi lame da ne bude.

Pa pojavila se jedna, kraj šeste epizode, i pojavljuje se u sedmoj.

Ocjena 7/10 od mene. Ima jako dobrih stvari ali jednostavno strip je nemoguce adaptirati kvalitetno.

Corinthian, Hob, Dee (tim redoslijedom) su top. Poseban + za Corinthiana koji je dobio svoj spotlight i potencijalno mjesta za naredne sezone.

Morpheus i Lucifer su hit and miss. Nekada fantasticni a nekada cringe do bola.

Vortex, Death, Lucienne - meh.

Constantine - lol, trash tier

OK serija, moze se pogledati ali svima bih savjetovao strip. Neke promjene su bile nepotrebne a neke su odradjene fantasticno, medjutim strip je daleko bolja cijelina.

Ne kontam bas Woke prasinu koja se digla. Niti je nesto over the top wokeness (kako to netflix moze) pa da se baca hejt, niti je nesto dobro odradjeno pa da woke ekipa worshippuje. Al ok, marketing.

Pogledace se druga sezona ali nisam bas siguran da zelim gledati 5+ sezona ovoga pored stripa. Svijet je prepun potencijala i smatram da bi mogli da eksperimentisu i na taj nacin daju nesto svjeze.

svima bih savjetovao strip.
Ovo naglashavati sve dok ljudi ne prochitaju strip, jer, kao shto si napisao, strip je nemogutje adaptirati u seriju.
I meni se chini da su neke promene nepotrebne i da maltene ulaze u tzv. virtue signaling, ali ne bih da presudim tako olako Gejmenu, pogotovo znajutji da se on bavio odredjenim temama dok vetjina mainstream umetnika nije.

U svakom sluchaju, strip je obavezno shtivo za sve ljubitelje stripa (pod uslovom da mogu da zazhmure na ponekad ochajan kvalitet crtezha).

Odakle početi sa stripom? Prevashodno mislim na domaća izdanja.
Nisam mnogo upoznat s domatjim izdanjima, imam samo jedno koje je izdavao Beli Put pre dvadesetak godina, i nisam bash zadovoljan kvalitetom.

Na brzaka sam iskopao ovo:
Ali to nisu svi brojevi.

Ovde takodje imash neka, pa i ta izdanja Belog Puta (dodushe nedostupna:
Ali, opet, to nisu svi brojevi.

S druge strane, imash u Delfi strana izdanja:

Ali ako vetj uzimash strana, savetujem bookdepository.

Sorry, ali nisam mnogo od pomotji.

Back
Top Bottom