• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PC Silent Hill F

Ono posle skole je bilo bas zbunjujuce. Svidja mi se taj "otherworld" u SHf. Ovaj je bio poprilicna voznja, podsetilo me na "nowhere" iz Silent Hill keca. Hinako mi je bas kul lik, jako mi se dopada. Sto vise otkrivam o njoj, to mi je draza, mozda jer me malko podseca na mene. Rinko je veoma lepa, iako je kao osoba tip cure koju bih izbegavao.
Kvalitetno sam se gubio po tom otherworldu nakon skole. Iako sam paranoicno pregledao sve coskove, opet je igra uspela da me prepadne u jednom trenutku, posto je neprijatelj, ako sam dobro video, pao sa plafona , nisam ocekivao to.

Par screenova ustekanih neprijatelja:

sdf345.webp
345345345fdg.webp

Par puta sam ocekivao da ce da budu sakriveni, pa sam samo protrcao i povukao ih nazad sa sobom. Pojma nemam zasto mi je to toliko zanimljivo, ali eto, jeste.

Inace, mozda sam komentarisao ranije, pojma nemam, ali: "The primary writer for Silent Hill f is Ryukishi07, known for the When They Cry visual novel series."
Malo mi je jasnije zasto je SH f takav kakav je, a i jasnije mi je zbog cega mi se dopada toliko.

Predjoh sinoć igru, a onda sam momentalno krenuo u drugi prelazak
Ukratko, ovo je najbolja Silent Hill igra nakon dvojke.

Ono što mi je uvek bilo najbolje u SH igrama, priča, je ovde vrhunski odrađeno. Ne čudi me, jer je Ryukishi07 radio Higurashi When They Cry, čak i SH f pomalo podseća na Higurashi pričom i atmosferom. Glavni lik u SH f, Hinako, mi je prirastao k srcu i, zajedno sa Jamesom iz SH2, mi je sada jedan od omiljenih likova u video igrama. Veoma lako sam osetio empatiju kada je u pitanju ona i sva sranja koja joj se dešavaju. Tek negde na polovini igre sam polako počeo da sklapam kockice, ali i dalje nisam kapirao najbitnije stvari, to je došlo tek negde u poslednjoj četvrtini. Kapiram da ni sada ne kontam najbitnije detalje priče, pogotovo jer vidim da drugi prelazak nudi daleko više no što je to običaj u igrama ovog tipa. Definitivno vredi odigrati igru kako bi se iskusila priča, pogotovo jer je igru moguće preći za desetak sati (meni je trebalo oko 10.5).

Igra izgleda veoma lepo, teksture su mi bile na high, sve ostalo na medium i nisam se previše bunio kada je grafika u pitanju. Naravno, bilo je seckanja ponekad, jednom je igra čak i spala na jednocifren broj frejmova na par sekundi, ali sve te gluposti sam iskusio i sa SH2 R, kapiram da su to samo čari UE5 enginea. Kosa Hinako izgleda odlično, kao i lica likova (Rinko je baš lepa). Grad kroz koji se krećemo u igri je odličan, pun uskih ulica, sokaka i naglih skretanja, čak povremeno izaziva osećaj klaustrofobije. Zgrade koje posećujete u igri su takođe lepe, pune detalja i veoma atmosferične. Ne sećam se da je bio deo igre koji mi se nije dopao estetski (a nisam baš ljubitelj Japana u igrama).

Zagonetke umeju da budu baš zeznute, bilo ih je par koje su me kvalitetno zbunile, ali bilo je i onih koje se veoma lako mogu rešiti. Jednu nisam najbolje skapirao, pa sam morao brute force rešavanje. Razumeo sam tekst koji me navodi kako da rešim zagonetku, ali nisam mogao da povežem neke detalje, jednostavno nisam video logiku.

Borba u igri je odlična! U početku sam bio veoma skeptičan, čak me i blago iritirala borba dok nisam skapirao da sam noob i da moram da naučim da igram igru. Gotivim stamina management u igrama, pa mi je kul videti to u Silent Hill igrama (ne mislim na jednostavnu implementaciju u SH1, niti na staminu u SH2 i SH3). Sanity mehanika mi se nije dopadala u početku, ali sada kapiram da je razlog to što je nisam najbolje kapirao. Sada mi je jasno da je u pitanju veoma dobra mehanika koja produbljuje borbu i može da je učini lakšom, ali i više napetom. Ja sam igrao na story combat (igra tako savetuje prvi put), pa zbog toga nisam iskusio najbolje sanity mehaniku, ali sam zadovoljan odlukom da igram prvi put na tom nivou težine. Neprijatelji su me često mlatili, par puta me ostavljali na korak od smrti, a i umirao sam u početku par puta dok nisam skapirao borbu bolje. Možda sam ja smotan, ali combat nije lak koliko neki ljudi vole da tvrde. Boss borbi nema mnogo, ali su odlične, jedna me čak i vratila u Elden Ring :ROFLMAO:

Zvukovi i muzika su 11/10, nemam ni jednu zamerku, Mayoi Uta se dodaje na listu najboljih SH pesama. Naravno, tu su i pesme u kojima besni penzioneri udaraju radijatore shipkama, pesme u kojima se čuju jauci i zapomaganje, a tu su i pesme u kojima do izražaja dolazi orkestar i koje pružaju nešto više od osećaja panike i nemoći.

Drago mi je da se igra popišala po mom početnom cinizmu ka njoj i preobratila me u obožavaoca. Drago mi je da se eksperimentiše sa Silent Hill igrama, pošto je jedna od survival horror igara s kojom bi valjalo eksperimentisati što više ako se ja pitam.

Sve u svemu, Silent Hill f je moja GOTY 2025, ne verujem da će joj se išta približiti. Divna melanholična igra.
10/10

Predjoh po drugi put, ovaj put mi je trebalo oko osam sati. (Takođe sam uzeo i UFO ending čisto da ga vidim).
Osećao sam se kao da igram Nier Automata very lite verziju. Definitivno ima promena u drugom prelasku i veoma je zanimljivo primetiti ih. Takođe se otkriva više o događajima u igri kao i o likovima. Čini mi se da ide u određenom pravcu cela priča, ali ne bih još da nagađam pošto ću preći igru još barem jednom.

Kul je što su štekovi nekih neprijatelja promenjeni, pa su više puta uspeli da me iznenade. Zagonetke se takođe menjaju, ne sve, a ima čak i novih! Osećao sam se malo sigurnije u borbama sada kada bolje kontrolišem Hinako, ali oni slepi likovi i dalje mogu da odjebu. Dešavalo mi se da me i obični manekeni isprebijaju, pogotovo ako ih ima više. I dalje mislim da je ovo najnapetija Silent Hill igra kada su borbe u pitanju.

Takođe mi je kul što ima nekih detalja koji možda spajaju ovaj SH sa prvim, čak i ime mesta ima "brdo" u sebi :D
Što se mene tiče, ovaj survival horror me vratio u doba Silent Hill igara na PS2. Retko koja moderna survival horror igra me natera da je pređem ponovo, odmah nakon prvog prelaska, a onda me natera da krenem New Game++.

1763794753275.webp

Back
Top Bottom