• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Secret Level Book discussion

Napokon je se docepah, nakon godina kopanja na sve strane! Fantasticna knjiga o jednoj uzasnoj temi.

Ogranicen tiraz od samo jednog izdavaca, bez reprinta i brzo rasprodan. Mislim da nema ni skena cak, nisam skoro provjeravao.
Ovi britanski i americki istoricari su toliko superiorni u odnosu na domace mitomanske govnare (cast manjem procentu), razlika je nebo i zemlja.

IMG_20230702_190332.jpg

Bio sam u fazonu da trenutno neću da čitam ništa duže i onda pročitam Hiperion koji me je oduševio i onda skapiram da je prva knjiga od 4 otprilike samo intro. :D

A drugi deo je još duži sa 600+ strana...

Kakva slučajnost, baš sam ga pre neki dan ponovo pročitao nakon više od 15 godina. I dalje mi je all time fav. Posle druge knjige možeš da pauziraš ili čak staneš, Endimion je dosta drugačiji.

Da li to znači da su Hiperion i Pad Hiperiona kao celina? Odnosno da se u Padu Hiperiona zaokružuje priča započeta u Hiperionu a Endimion počinje nešto drugo?

Pa dobro ali mislim da je po tome ipak bolje da ako budem morao da stanem, stanem posle druge nego prvo.

To je u startu bila jedna knjiga koja je podeljena na dve zbog dužine i celina je za sebe. Da ne znaš da postoji, ne bi nužno očekivao nastavak. Nisam siguran ni da je isprva nameravao da ga piše jer je napisao gomilu knjiga između, a onda je u Endimionu retconovao neke stvari. Imaš vrlo jaku struju fanova koja te knjige ne priznaje. Ja se sećam da su mi tada bile dobre, ali sam bio tinejdžer, videću kako će da se drže kada ponovo dođem do njih.

Jao, meni taj Hiperion nikako ne ide. Pokušavao nekoliko puta i svaki put bataljivao. Na srpskm, engleskom, zvučnu knjigu… kapiram ja to, Čoser, Kanterberijske priče u svemiru, zanimljiv je siže… u književnom smislu. Ali ono pisanje, onaj stil… to je kao kao neki gitarista uzme da solira pola sata pa mrsi i mrsi i drnda gitaru sa ‘vidi šta ja znam’ ekstazom na licu… pređi na stvar, skrati priču, izbaci sva ta silna kićenja, udavi bre, profesore!

Od Simonsa i dalje najviše volim ‘Pesmu boginje Kali’ i ‘Teror’. Ovo drugo posebno.

Knjiga uopšte ne davi u tom smislu, nisam neko ko puno čita ali većina drugih knjiga koje sam pročitao se mnogo više bave tim opisivanjem umesto samom radnjom.

Ja sam isto kao student citao Hiperion i sjecam se da mi je bio fantastican. Moracu opet to sve pozhegati, planiram odavno.

Citao sam i Ilion od Simonsa, isto superkul.

Kao sto sam vec pisao posle 20 godina pauze poceo sam ponovo sa citanjem to jest slusanjem klnjiga.

Posle prve dve klnige Witchera odslusao sam nekoliko kracih SF prica. Pa sam krenuo na obnavljanje gradiva. Prvo sam se bacio na Tolkina .Hobita i LOTR sam vec ranije citao ali su me ponovo odusevile sta reci remek dela. Pravo iznednadjenje je Silmarillion kog nisam ranije citao. Nisam imao prevelika ocekivanja ali mi je bas odlicno legao. Ovo je u pravom smislu reci epska klnjiga.

Trenutno sam na odprilike polovini serijala Foundation to mi je bila davnasnja zelja za citanje ali svojevremeno nisam mogao da se docepam tih klnjiga.
Preludij u Fondaciju mi je super Fondacdija takodje. Fondacija i Carstvo mi je malo slabiji za dalje videcemo.

Razmisljao sam da posle toga odslusam nesto novije od Sandersona na primer ali moze se desiti da ipak bude nesto starije sto sam kao klinac mastao da procitam ali nisam imao mogucnosti.

Pročitao Problem tri tela, to je prva knjiga iz trilogije.

Prvih sto strana bilo dosadnjikavo, drugih sto osetno bolje i od tada kreće kidanje do kraja.
Velika preporuka za tu knjigu a sada je na redu poslastica Pad Hiperiona.

Pročitao Problem tri tela, to je prva knjiga iz trilogije.

Prvih sto strana bilo dosadnjikavo, drugih sto osetno bolje i od tada kreće kidanje do kraja.
Velika preporuka za tu knjigu a sada je na redu poslastica Pad Hiperiona.

Meni su te knjige imale bolje ideje nego kako su bile napisane.

Pomagao sam (kolektura) u radu za Lagunino izdanje.
Ne mogu da pobrojim sva mesta gde sam hteo da batalim posao koliko me pisanje nerviralo! Prevodilac je dao sve od sebe i još ‘popravljao’ originalni tekst da bude iole čitljiviji za našu publiku. Da nije bilo onih megalomanskih SF ideja prekinuo bih i bacio knjigu. Ili tražio da mi vrate pare :)

Back
Top Bottom