• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PC Ratchet & Clank: Rift Apart

Ovaj put definitivno fidelity mod.Igra je prelepa i posto je ipak stabilan fps preporucio bih da se igra tako.Gameplay je klasican r&c jos od 2002. godine sto je po meni jos jedna dobra strana.Taj dodatak sa rift apartom i prelazom u razlicite uglove nivoa ili prelaz u potpuno novi nivo su bas impresivni pogotovo kada se pogleda tehnicka strana kako je to izvedeno.
Stavite nekog mladog clana porodice ili no gamera ispred tv-a,ukljucute hr titl i garantovano ce misliti da gleda neki novi pixarov film.Sve u svemu uzivancija od igre,jedva cekam da nastavim veceras.

Kakav luksuz od igre. Igrao sam tek par sati jer nisam mogao vise kad sam skontao da je igram kao Returnal. Limited ammo sta to bese.

Ali da hrvatski titlovi on (pitam se sto nema ostalih nego samo hrvatski?) i jos samo fali HRT u uglu. 😆

Jao, ova igra ima da ne razmazi. Posle ovoga sve će da izgleda grafički inferiorno a vraćanje na kontroler bez haptic feedback krajnje dosadno :)

Elem, odigrao sam samo uvod i prvu misiju i za sad sam prezadovoljan. Performance RT mode, igra izgleda prelepo a i fps je silky smooth. U nekim situacijama nisam znao jel gameplay ili cutscene.

Zvuk na slušalicama je odličan, a uz haptic feedback baš je zadovoljavajući osećaj pucanja, Enforcer pogotovo. Jedva čekam da otključam druga oružja i opremu.

Evo i prvi platinum na novoj konzoli :)

Ratchet _ Clank_ Rift Apart_20210628174637.jpg

Odgovorno tvrdim da je ovo najbolja next gen igra :) Sad, nema veze to što je ovo jedina next gen gen igra koju sam odigrao :D
Gameplay je prezabavan. Dobar miks pucanja, skakutanja, istraživanja i zagonetki i često se smenjuju tako da nikad jedan element ne dosadi. Napucavanje je odlično, što zbog raznolikosti oružja što zbog odličnog osecanja pucanja čemu doprinose zejebancije sa triggerima i zvuk, pogotovo kod teške artiljerije kao što su Warmonger, Blackhole Storm, Enforcer i slični. Baš zadovoljavajući osećaj kad spičiš protivnika raketom a on se rasprši u kristale. Još kad se na kraju otključa Ryno...
Platforming je takođe zabavan pa mi nije teško palo da vijam svaki collectible, pogotovo ove kozmetičke. Baš su mi se svidele motocross kacige, morao sam na oba lika da ih stavim. A još mogu da ih ofarbam u drečavo zeleno i roze :)

Ratchet _ Clank_ Rift Apart_20210628174550.jpg
Ratchet _ Clank_ Rift Apart_20210625221539.jpg

Zagonetke su mi naslabiji deo jer su sve na isti kalup. No, nema ih mnogo i raštrkane su pa nije problem.
Planete su raznovrsne i baš lepo izgledaju. Super mi je što ima 50-70s sci-fi estetike kod pojedinih planeta i neprijatelja.

Easter egg spoiler
Jeste primetili da se likovi iz drugih PS igara random pojave kroz rift? Meni bio baš WTF momenat kad sam video Sly Coopera, posle su počeli da upadaju dinosaurusi iz Horozona

Evo i mojih dosadasnjih zapazanja u vezi igre.
-PS5 case je i dalje krs lagano se stvaraju pukotine
-Disk je kao i na PS4 igrama stigao da zvecka posto je izasao iz lezista i leteo po kutiji.
-Cover je super, spine cover je fin ali font je mogao biti citljivi.
Ostatak opisa za par godina kad dobavim konzolu.

Insomniac je upravo uradio nesto sto bilo koji drugi developer do sada nije uradio.

U danasnjem Rift Apart patchu su dodali opciju da vlasnici 120hz televizora renderuju igru u 40fps! Ovim se dobija pravilan framepacing na 120hz panelima [jedan frejm se pokaze tri puta], i opcija da Fidelity RT mod zadrzi sto vislju rezoluciju, dajuci igracima bolji framerate i nizi input latency.

PS5 jos uvek ne podrzava VRR. Kad to stigne, onda ce moci lock na bilo koji framerate ako to developer pozeli [uglavnom svi ciljaju na sto veci framerate i VRR da pegla framedropove].

edit - ako neko ima 144hz PC monitor bez VRR-a, fiksni framerate-ovi koji ne izazivaju los pacing su:

72fps [svaki frejm se prikaze 2 puta]
48fps [svaki frejm se prikaze 3 puta]
36fps [svaki frejm se pokaze 4 puta]

Rivatuner/driver fps lock/ingame fps lock

Ako 144hz monitor ima VRR, uvek treba fizicki ogranici igre da rade na 140-144fps. Ako framerate predje 144fps gubi se svaki bonus od VRR-a, jedino se dobija malo nizi input lag [zanemarljivo]. Upaliti igru, podesiti zeljeni nivo grafike, pogledati framerate graph i videti koji je najmanji framerate, i lockovati igru na tu brojku. Bolje ultra smooth 103fps nego da fps skace na sve strane od 103-144.

Kraj tutorijala.

Last edited:
Ja oduvek lockujem u 141fps za (144hz) ili 117 za (120hz) mod na PCu.

I dalje mi nije jasno zasto Sony ne izbacuje VRR update za konzolu.

Verovatno cekaju da im TV divizija doda VRR u sve novije modele televizora.

Plus postoji sumnja da na PS5 konzoli moraju da menjaju firmware na samom HDMI kontroleru, nije jednostavn OS patch.

Bolje ultra smooth, nego da fps skace na sve strane. Ziva istina.

I ja na obicnom monitoru za raju uvek lockujem na 50fps kada imam šetanje izmedju 50 i 60+fps. Taman se malo ustedi i na zagrevanju graficke. (y)

Super je ovo sve samo steta sto je taj patch ek sada izasao,kada se odigra igra i uzme platina nema mnogo razloga da se ponovo vadi iz kutije.

Pojma nisam imao da PS5 ne podržava VRR još uvek.

I da podrzava, dosta televizora i monitora imaju donji limit bas tu oko 40fps [ili malo iznad] gde se VRR gasi i TV prelazi u redovni mod rada . Tako da fiksni 40fps lock za vlasnike 120hz televizora je i dalje veoma koristan.

Završih igru. Skupio sam sve zlatne šrafove, sve kostime od 3 dela, sve spyrobote...bukvalno svaki item na mapi i vidim da nije dovoljno za platinu. Onda sam malo istazivao i saznao da se trofej platina dobija za nege gluposti, tipa gadjaj 10 headsotova sa tim i tim orzjem, ili nađi 10 medvedica na mapi, i jos par gluposti 🥴 Mislim se kako da ne...Igra je bas lagana, možda odigram ponovo na većoj težini. Iskreno nisam preterano oduseveljen......meni je realno bolji Crash Bandicoot 4: it's about time. U svakom slucaju zabavna igra, ocena 7/10.

Back
Top Bottom