• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Prebacivanje novca sa Paypala i porez

Ragnaroz

Active member
Reaction score
25
Imam neku sitnu kinticu od streamovanja na paypal racunu(oko 100e) pa razmisljao da prebacim na racun u banci te me interesuje da li ce poreska da me juri za nesto tako sitno ili to ne registruju uopste? Pitam zato sto sam prebacio 10e danas cisto da istestiram da li prolazi i koliko ce da mi uzme banka. Znam da su krenuli u zadnjih par meseci da prate transakcije koje dolaze iz inostranstva zbog freelancera.

Ako nisi prebacivao svaki mesec, nemas brige.

Ne bi trebalo to da ih zanima, tehnicki treba da se plati porez za bilo koju zaradu, makar i za jedan dolar, ali mislim da oni jure mnogo vece ribe...
Odgovor je da ne bi trebalo da te diraju, ali nemoj se iznenaditi i ako se to desi, iako sam 99% siguran da nece...

Сада хоће.
Ako je samo jednom u poslednjih pola godine, godinu dana, prebacio ovakvu sumu koja nije ni blizu "ozbiljne cifre", nema sta da brine.

Na radar idu oni koji duze vreme prebacuju redovno - (bar) jednom mesecno.

Last edited:
Ako je samo jednom u poslednjih pola godine, godinu dana, prebacio ovakvu sumu koja nije ni blizu "ozbiljne cifre", nema sta da brine.

Na radar idu oni koji duze vreme prebacuju redovno - (bar) jednom mesecno.

Sem jel ako im jednog dana u narednih 5 godina ne padne na pamet da to ne mora da radi poreski inspektor vec da moze da se napravi skripta i onda lepo automatizovano posalju svima pismo i zatraze porez sa kamatom.

um2jzh.jpg

Kad su oni oporezovali cak i kad ti tetka iz inostranstva salje pare, onda je jasno u kom pravcu sve ide...
Mislim da ih je korona samo ubrzala sa svim tim...

Da, istu takvu facu naprave ovi sto su dobili petocifrene cifre da plate (€) u roku od 15 dana.

Da, sigurno od prebacivanja "sirotinjskih" ~100 evrića™.

Verovatnoća da te cimaju zbog jednog prebacivanja 100eur je ekstremno mala čak i u ovoj situaciji kada su krenuli na freelancere.
Ali eto, nije nula.

Da, sigurno od prebacivanja "sirotinjskih" ~100 evrića™.

Slazem se ja sa tobom, nije to pitanje.
Ali stvarno nisam spreman da tvrdim kakav ce sistem imati za 5 godina.

Banke su poslednjih 10-15 godina u duznosti da dostave obavestenja o deviznim uplatama fizickih lica.
U kom formatu to drzava zahteva i sta drzava radi sa time je diskutabilno.
I sudeci po stanju softvera po bankama i stanju softvera po drzavnim institucijama, ne bi bio iznenadjen da je to stampan excel u koverti.

Ali, isto tako vidim da bi "normalan two pizza" tim, poput onih u privatnim sektorima, mogao da napravi drzavni softver i da centralizuje sve te podatke, izvestaje i slanje opomena za neplacenje poreza... za nekoliko meseci...

Sta ce biti ne znam...
Ali znam koliko me je ljudi kontaktiralo, koji su imali ili male uplate ili periodicne sitne uplate kad je krenuo ovaj cirkus.
Svi su imali iste strahove i cela ideja da ce mozda morati za nekoliko stotina evra da idu kod poreskog inspektora, da ce neko da ih "juri" ili sta vec im je bila stresna.

Samo tju retji da se slazhem da je situacija veoma stresna, ali jbg. zato se trazhi i nachin da se pobegne iz ove prchije.

Samo tju retji da se slazhem da je situacija veoma stresna, ali jbg. zato se trazhi i nachin da se pobegne iz ove prchije.

Svugdje mora da se plati porez (i to cesto dosta veci) ali u drugim zemljama ces mozda imati nesto od toga :)

Davno mi je neko iz banke objasnjavao da nije po zakonu da se pravi automatizovan uvid u bankovno stanje pojedinca te da su samo veoma visoke transakcije podlozne PRIJAVI drzavi. Ako je drzavi zanimljiva transakcija tek onda u banku stize zahtjev za UVID u transakciju i racun pojedinca. Dakle, nije situacija bas tako jednostavna ali ko zna sta ovi mogu da izbunare i kakve izmjene u zakon da uvedu. Kod vas je poprilicno sjebano stanje po tom pitanju, kod nas (Bosna) ce tek to da bude tacka dnevnog reda.

Ja bih licno isplatio taj novac, to je stvarno sitno, ili ostavio na PP kad zatreba za online kupovinu nekih dzidzabidza.

Davno mi je neko iz banke objasnjavao da nije po zakonu da se pravi automatizovan uvid u bankovno stanje pojedinca te da su samo veoma visoke transakcije podlozne PRIJAVI drzavi. Ako je drzavi zanimljiva transakcija tek onda u banku stize zahtjev za UVID u transakciju i racun pojedinca. Dakle, nije situacija bas tako jednostavna ali ko zna sta ovi mogu da izbunare i kakve izmjene u zakon da uvedu.

Banke i finansijske institucije do 15. juna moraju da dostave Narodnoj banci Srbije (NBS) popis klijenata koji šalju ili primaju novac iz inostranstva. Ime svakog ko šalje novac iz Srbije i svakog kome novac stiže naći će se u jedinstvenom registru korisnaka novčane doznake

A, to se dostavljalo i ranije, valjda sada postoji i tehnicka specifikacija kako to da se uradi.

Last edited:
Banke i finansijske institucije do 15. juna moraju da dostave Narodnoj banci Srbije (NBS) popis klijenata koji šalju ili primaju novac iz inostranstva. Ime svakog ko šalje novac iz Srbije i svakog kome novac stiže naći će se u jedinstvenom registru korisnaka novčane doznake

A, to se dostavljalo i ranije, valjda sada postoji i tehnicka specifikacija kako to da se uradi.

Ime nije isto sto i iznos i izvor primanja.

Svugdje mora da se plati porez (i to cesto dosta veci) ali u drugim zemljama ces mozda imati nesto od toga :)
Yup, bash to, da ne ulazim sada u sve ostale detalje zashto ovo nije drzhava vetj privatno igralishte odredjenih ljudi.

Izvestaje dostavljaju NBS zadnjih 10 godina kao sto teoreticar kaze. Ja sam jedno vreme radio freelance direktno za klijenta (a u isto vreme je zena radila 99designs) i jos tad 2013-2014 si morao u banci da popunis izjavu po kom osnovu imas priliv i to se slalo u NBS, keva mi je tad govorila da treba biti oprezan i da je bolje otvoriti pausal, jer imaju pravo da se vrate 5 godina u nazad i da ti gledaju prilive, sto su jelte na kraju i uradili. Za 100e se nece oni cimati, a i da se cimaju platices 40e drzavi i gotovo, neces ici u zatvor.

Back
Top Bottom