• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PS4 XONE Switch PC Ninja Gaiden (najbolja character action game) Franšiza (1988 - )

Wahad

Replicant's Trainer
Reaction score
1,940
Svi nas teraju iz General teme, pa rekoh da napravim temu, čudi me da nemamo za ovako legendarnu franšizu. Anyhow..

Ninja Gaiden Franšiza
SI_3DSVC_NinjaGaiden_image1600w.webp
Odlomak iz mog članka o istorijatu o franšizi i prvoj igri:

Ninja Gaiden je brutalan serijal na mnogo nivao. To je igra koja ne čeka igrača da prvi napadne, niti ima milosti prema njemu ako se dvoumi šta uraditi u datom trenutku. Neprijatelji će navaliti na vas čim god se pojave na određenom delu nivoa gde ste vi. Neće vas puštati na miru dok ih praktično ne očistite sve ili oni vas ne ubiju. Igra u kojoj je agresivnost i napad bitan koliko i obrana, gde delići sekunde razdvajaju uspeh od neuspeha. Naslovi koji će izoštriti sva vaša čula i testirati vaše strpljenje na najbrutalniji mogući način. Isto tako, to su igre zbog kojih ćete, sasvim moguće, baciti ili tresnuti kontroler u nekim deonicama, ne zato što te igre nisu fer zato što neprijatelji varaju, jer to nije slučaj, već zato što od vas jednostavno zahtevaju da budete najbolja verzija sebe dok igrate ove igre. Iako bi ovo možda za nekog posmatrača izgledala igra koja favorizuje takozvani button mashing, stiskanje bilo kojih dugmića kako bi uspeli u nečemu, to jednostavno nije tako. Jako je bitno šta radite u igri, koje komboe i napade koristite u zavisnosti protiv koga se borite. Pošto nemate vremena da analizirate napade kao u recimo souls igrama, ovde sve morate raditi dok neko pokušava da vas uništi u svakom mogućem pogledu. Učite o neprijateljima u toku borbe, dok blokirate i napadate, ne u toku rollovanja po nivou. Upravo zbog toga, čak i na normalnoj težini, ona može biti preteška za većinu igrača. Isto moram napomenuti, da je tako čak i za većinu igrača koji vole ovakve igre, jer je ovo old school teško, ne moderno teško, što je još jedna dimenzija težine u odnosu na moderne igre. Ah da, umalo da zaboravim. Ovde se health ne regeneriše. Neki od protivnika bace manju porciju koja će vam izlečiti delić health bara, ali njega morate kupovati kod prodavaca koji se najčešće pojavljuju samo jednom na nivoima.​

Krenulo na Arkadama 1988, onda se preselilo na NES-u od 1989 - 1991. Ostalo svi znate, dosta portova na svim mogućim platforamama i tako to. Više o istorijatu:

23. Januara je izašao Ninja Gaiden II Black, navodno ultimativna verzija najbolje generalno prihvaćene NG igre u communityu, kako ljudi kažu čak je prijatnija za igranje od Ninja Gaiden Black, što i dalje i po kritikama i po rečima igrača, važi za najbolju igru u franšizi.

23. Januara je najavljena i prva nova mainline Ninja Gaiden igra još od 2013. godine i izlaska Ninja Gaiden Razor's Edge na Xbox 360 i PS3. Ovde ne računam Yaiba: Ninja Gaiden Z koji je izašao 2014 godine jer je spinoff.

Da ne zaboravimo, najavljen je i Ninja Gaiden Ragebound, nova 2D sidescrooling igra koja nam dolazi iz The Game Kitchen... kuhinje.... devovi koji su nam podarili Blasphemous 1 i 2.

I na kraju, za sada ULTIMATIVNI GUIDE kako igrati Ninja Gaiden franšizu, koje verzije i tako to

Igra neko Ninja Gaiden 2 Black? Gledam snimke bas dobro izgleda grafika pa me zanima jel ovo jako tesko?

Igra neko Ninja Gaiden 2 Black? Gledam snimke bas dobro izgleda grafika pa me zanima jel ovo jako tesko?

Za razliku od recimo Souls igara, gde je pre svega bitan tajming i strpljenje i upravo je zbog toga teško...

NG je brutalan na mnogo nivoa, neprijatelji ne čekaju, ultra su agresivni, ima ih milion i samo napadaju, znači konstantno moraš da se pomeraš i repozicioniraš, ono nonstop. Napad ti je bitan koliko i odbrana, sve se dešava u deliću sekunde. Iako ume da izgleda kao button mashing, igra je dosta kompleksna i jebeno teška.

E sada što se tiče NG2Black, još nisam igrao, ali kažu da je lakša od originala. Normal težina je Original Easy, a Hard je Original Normal. Čak i na hard težini nema isti broj neprijatelja na nekom nivou. Kažu ljudi da više podseća na Sigma verziju igre sa PS3 nego na original. Kažu da u NG2Blacku na istoj lokaciji gde u originalu ima deset neprijatelja recimo, ovde ima četiri, a dva u NG2 Sigma.

Svakako, to ne znači da igra nije ultra zabavna, ali jeste i dalje teška, zbog svega šta sam naveo gore. Možeš igrati na normal, kontam da neće biti previše problema zbog novog rasporeda neprijatelja i srozavanja težine zbog novih igrača.

All and all, mislim da u gejmingu nema ništa slično NG igrama, još ako pričamo o kecu na Hardu Black verzija. Devil May Cry (with due respect Zdravkelja) je dosta više mainstream od NG igara.

Last edited:
Dupli post ali mora.

Ko god nije igrao NG1Black a ima Xbox, trenutno košta $5 na Storeu, i radi u 4k60 na Xbox Series X, kontam da je 1440p60 na S. Bolju verziju keca nećete igrati od ovoga

Cim produzim gamepass ovo mi je onda prvo na listi :)
Mislim da na normal cu se snaci, nisam vise u fazonu (zivci,vreme...;) ) da igram nesto pretesko.

Mislim da na normal cu se snaci, nisam vise u fazonu (zivci,vreme...;) ) da igram nesto pretesko.

Ako ćeš već produžavati Gamepass, uzmi odigraj makar Ninja Gaiden 1 Sigma iz Ninja Gaiden Master Collection. I to je na Gamepassu.

Dakle NG1 Sigma, pa NG2Black (novi) pa onda trojku isto iz kolekcije, isto je lakša od originala, ali šta sad.

Kasnije ću napraviti tutorial kako je najbolje igrati NG igre i gde u zavisnosti ko šta ima. Hteo sinoć i videh jutros da neko na Eri već to uradio :D

Ako ćeš već produžavati Gamepass, uzmi odigraj makar Ninja Gaiden 1 Sigma iz Ninja Gaiden Master Collection. I to je na Gamepassu.

Dakle NG1 Sigma, pa NG2Black (novi) pa onda trojku isto iz kolekcije, isto je lakša od originala, ali šta sad.

Kasnije ću napraviti tutorial kako je najbolje igrati NG igre i gde u zavisnosti ko šta ima. Hteo sinoć i videh jutros da neko na Eri već to uradio :D

Tnx :)
Probacu da opikam tim redom. Valjda ce me drzati ova stara jer umem nekad biti graphics whore :)
Mada evo neke stare igre kad igram i danas se dobro nose i svidjaju mi se skroz.
Poceo sam Stranglehold pa sam mislio i Fear koji imam instaliran,potom Condemned ali gledacu da uskoci NG jer to nikad nisam igrao i duduk sam skroz za taj serijal. Bukvalno nikad nijednu Ninja Gaiden igru nisam igrao

Probacu da opikam tim redom. Valjda ce me drzati ova stara jer umem nekad biti graphics whore :)
Mada evo neke stare igre kad igram i danas se dobro nose i svidjaju mi se skroz.
Poceo sam Stranglehold pa sam mislio i Fear koji imam instaliran,potom Condemned ali gledacu da uskoci NG jer to nikad nisam igrao i duduk sam skroz za taj serijal. Bukvalno nikad nijednu Ninja Gaiden igru nisam igrao
Dobro NG je baš matora igra, ali ceo grafički dizajn igre je nekako futureproof. Ne izgleda ružno i ogavno, jednostavno nije po današnjim standardima. Svakako kada krene krv da šiklja, ruke lete i da se glave kontrljaju, ,veruj mi da nećeš obraćati pažnjui na grafiku, nećeš imati kad :D

Dajem ti par sati pre nego sto odustanes ;)

i Souls ti je lakse igrati nego ovo, ako nemas zivce ko ja, batali, nije vredno nerviranja.

Ovo je tip igre koji mogu da igraju samo ljudi koji su bez posla, znaci ceo dan u stanu, puni energije, ne znaju sta ce sa sobom, pa mogu da se totalno posvete toj igri...

U igri postoje 4 tezine, medju kojima je i Hero-Easy.

Easy mode se u NG Black zvao Dog mode :D

Inače,evo čisto da vidiš kakva je akcija. Ovo je mod za NG2 Sigma da restoreuje enemy count i smanji checkpointe i valjda vrati upgrade system koji nisu bili u NG2 Sigma po izlasku

Dodao sam ovo čisto da ne bude da mislim da su neke inferiorne jer su lakše:

U tekstu ću više od jednom koristiti izraz za neke verzije igara kao inferiornije i moram napomenuti da se to ne odnosi na to da je igranje jedne verzije autentičnije od druge isključivo zbog težine. Sigma verzije igre sa PlayStation 3 konzole su pretrpele promenu u dizajnu borbi. Ninja Gaiden Black kao i Ninja Gaiden II dizajn nivoa je u sprezi sa fluidnošću i mogućnostima u toku borbe i sa oružjem koje je dato igraču na raspolaganju. Sigma verzije ruše taj balans ubacujući mehanike koje nisu postojale u originalu, radeći protiv zamisli originalnog dizajnera igara Tomonobu Itagakia. Pored promena u gameplay mehanici, tu su izbačeni sinematici, boss borbe, vrste neprijatelja kao i raspored istih na nivoima radi lakšeg prelaza. Ubačeno je više trgovca kao i češći checkpoint sistem. Balans i novine ne znače uvek promenu na bolje. Sa druge strane, ubačen je sadržaj koji nije bio deo originala, što još jedom, ruši balans. Sa druge strane, par Quality of Life promena je dobrodošlo, ali negativne promene nadjačavaju pozitivne u svakom pogledu. Promene su izraženije u Ninja Gaiden Sigma 2 nego u Ninja Gaiden Sigma, igra koja je za par nijansi "inferiornija" od Ninja Gaiden Black. Rekavši to, promene u Sigma verzijama mogu prijati nekome, ali se kose sa originalnom idejom i gameplay dizajnom. Više o zasebnim verzijama možete pročitati u tekstu o istorijatu franšize.

Back
Top Bottom