• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Engine/TG-16 NEC PC ENGINE/TG 16 General Topic

Xelios26

Well-known member
Reaction score
2,977
Posto vidim da ima dosta obozavalaca ove kultne konzole i njenih varijacija, a zajednica ce samo rasti, daj da napravimo temu.
Ovde mogu da se kace fotke konzola, da se razglaba o igrama, emulaciji. Sve sto je vezano za HUDSON NEC PC Engine/TurboGrafx.
Konzola u koju sam zaljubljen od ~2017, kada sam probao Street Fighter 2 pa onda Castlevania DraculaX/Rondo of Blood.

Varijacija konzole ima masa, a cak i handheld.

TurboGrafx16logo.jpg
The TurboGrafx-16, known as the PC Engine outside North America, is a home video game console designed by Hudson Soft and sold by NEC Home Electronics. It was the first console marketed in the fourth generation, commonly known as the 16-bit era, though the console has an 8-bit central processing unit (CPU) coupled with a 16-bit graphics processor. It was released in Japan in 1987 and in North America in 1989. In Europe, the console is known as the PC Engine, after the Japanese model was imported and distributed in the United Kingdom and France from 1988. In Japan, the system was launched as a competitor to the Famicom, but the delayed United States release meant that it ended up competing with the Sega Genesis and later the Super NES.

The console has an 8-bit CPU and a dual 16-bit graphics processing unit (GPU) chipset consisting of a video display controller (VDC) and video color encoder. The GPUs are capable of displaying 482 colors simultaneously, out of 512. With dimensions of just 14 cm × 14 cm × 3.8 cm (5.5 in × 5.5 in × 1.5 in), the Japanese PC Engine is the smallest major home game console ever made. Games were released on HuCard cartridges and later the CD-ROM optical format with the TurboGrafx-CD add-on. The "16" in its North American name and the marketing of the console as a 16-bit platform despite having an 8-bit CPU was criticized by some as deceptive.[6]

In Japan, the PC Engine was very successful. It gained strong third-party support and outsold the Famicom at its 1987 debut, eventually becoming the Super Famicom's main rival. However, the TurboGrafx-16 failed to break into the North American market and was a commercial failure, which has been blamed on the delayed release and inferior marketing. In Europe, the Japanese models were grey market imported, modified, and distributed in France and the United Kingdom beginning in 1988, but an official PAL model (named simply "TurboGrafx" without the "16") planned for 1990 was cancelled following the disappointing North American launch with the already-manufactured stock of systems liquidated via mail-order retailers.

At least 17 distinct models of the console were made, including portable versions and those that integrated the CD-ROM add-on. An enhanced model, the PC Engine SuperGrafx, was rushed to market in 1989. It featured many performance enhancements and was intended to supersede the standard PC Engine. It failed to catch on—only six titles were released that took advantage of the added power and it was quickly discontinued. The final model was discontinued in 1994. It was succeeded by the PC-FX, which was released only in Japan and was not successful.

1280px-TurboGrafx16-Console-Set.jpg

1920px-PC-Engine-Console-Set.jpg

PC_Engine_CD-ROM2_Interface_Unit.jpg
PC_Engine_Core_Grafx1%262.jpg

220px-PC_Engine_Duo-RX.jpg
240px-NEC-TurboDuo-Console-wController-L.jpg
220px-PC_Engine_Shuttle.jpg
220px-NEC-TurboExpress-Upright-FL.jpg

1698145934832.png
1698145951497.png

Last edited:
Svaka chast na temi, znam gotovo nishta o PC Engine. Kada stignesh napishi neko svoje mishljenje, bilo bi kul prochitati.

Iritiralo me ono "Pc" u prefiksu, pa sam promenio na "PC". Sada je sve okej.

Evo ovako.

Na jutjubu sam video tu cudnu konzolu sa nekim kao kreditnim karticama koje se u nju ubacuju.
Naravno odmah sam nasao emulator i skapirao da ima vise biosa. Najcesci je bio syscard v3.0 jap ali onda vidim da ima i bios za cd rom?
Rekoh pogle, ovo cudo ima i cd add-on. Mindfuck. 😄

Da bih isprobao 6button opciju kontrolera na emulatoru, probao sam prvo, ah sta bih drugo nego Street Fighter 2.
I odmah da kazem da sam bio impresioniran, cak i vise nego Mega Drive verzijom.
Nesto je mom oku tu bilo cudno. Kao da imate dojajnu enhanced verziju neke SF2 famiklon verzije, sa super zvukom i grafikom.
Konzola ima CPU sa 8bit instruction setom i dual GPU processor setup sa 16-bitnom grafikom.
Reklamirala se kao "16bitna" konzola. Inicijalno je bila kao predstavljena kao suparnik Nintendovom Famikomu.
Iako je da kazemo "hibrid", posle je presisala graficki i "prave 16-bitne" konzole poput MD-a i SNES-a, tako sto je imala cd rom addon a cak i arcade add on (arcade card) u Japanu, koji je davao vise memorije i rama.

Kao veliki obozavalac Castlevania-e, Rondo of Blood (Akumajō Dracula X: Chi no Rondo) je po mnogima a i po meni, najbolja 2D Castlevania.
Ima dosta japan exclusive, ali ako upola volite shoote'em'ups(shmups) kao ja, onda je ovo konzola koju treba probati.

Zahvaljujuci postovanim clanovima ove zajednice pre svega @ljubomir , koji je kupio ono "redko" tg16 pal cudo, opet se probudila stara ljubav prema igrama i konzoli. Sada mora da se ima prava konzola.

@Wolfman ima prelep setup a ja sirim ntsc japanstinu i zarazu uspesno i na druge postovane clanove.

Bilo kako bilo, emulator je tu, radi savrseno, nema razloga da se ne proba.

Preporucujem da ko ima zelju i malo vremena, pogleda ovaj video serijal o istorijatu konzole.

Svaka chast na temi, znam gotovo nishta o PC Engine. Kada stignesh napishi neko svoje mishljenje, bilo bi kul prochitati.

Iritiralo me ono "Pc" u prefiksu, pa sam promenio na "PC". Sada je sve okej.
Ni ja nisam znao puno o konzoli, sem da postoji. Prvi čestit kontakt sa njom sam ostvario preko CoreGrafx mini, koju sam pazario pre par godina i oduševio se. I dalje mi je omiljena mini konzola. Oduševio sam se konceptom osmobitnih igara na CDu.

Pre par meseci @Corvus Corax me je upoznao sa Bitmap Books, i kada sam otvorio PC Engine izdanje, znao sam da prosto moram da kupim konzolu.

Za prvu pomoć sam uvezao PAL verziju TurboGrafxa iz Nemačke, i pazario Turbo Everdrive Pro. U teoriji to je sve što mi je potrebno da igram i HuCard i Super CD-ROM² igre ali teorija je jedno a praksa drugo 😆

Poručio sam neke nove stvarčice ali o tome ću kad stignu, da ne ureknem :)

20230918_130737.jpg20230918_142712.jpg20230918_153708.jpg20230918_153936.jpg20230913_093756.jpg20230913_094332.jpg20230913_094340.jpg

20230801_163737.jpg20230801_163844.jpg

Last edited:
Igre koje pokreneš na TG16 preko Everdrive nemaju zvuk jer ide preko RF. Pretpostavljam da je to praksa o kojoj Ljuba priča. Izbacio je Krikzz EDFX kao rešenje tog problema. Plus se dobija RGB + Stereo. Ja čekam da mi stigne Core Grafx. Spletom okolnosti sam baš juče kupio. Dugo sam se premišljao da li da ulazim u ovu priču jer Terraonion nije slao za Srbiju, a cene igara su da ti srce stane.

Baš je kul konzolica i te male kartice su baš unikatne. Vjerojatno znate već, ali za shmupove imate Project Peacock koji sakuplja sve shmup igre na konzoli (lagano ćete na archive.com pronaći set koji sadržava sve potrebne fileove).

Igre koje pokreneš na TG16 preko Everdrive nemaju zvuk jer ide preko RF. Pretpostavljam da je to praksa o kojoj Ljuba priča. Izbacio je Krikzz EDFX kao rešenje tog problema. Plus se dobija RGB + Stereo. Ja čekam da mi stigne Core Grafx. Spletom okolnosti sam baš juče kupio. Dugo sam se premišljao da li da ulazim u ovu priču jer Terraonion nije slao za Srbiju, a cene igara su da ti srce stane.
Ne znam na koju praksu misliš, ali da, poručio sam EDFX zajedno sa Everdrive - da nisam, čekalo bi me veliko razočaranje. Dodatna prednost EDFXa je što video kabel izlazi pozadi, umesto sa strane, što čini da ta široka konzola stane u Kallax policu. Pre EDFXa sam morao postrance da je držim i prilično me je to nerviralo.

20230913_095712.jpg

Ne znam na koju praksu misliš, ali da, poručio sam EDFX zajedno sa Everdrive - da nisam, čekalo bi me veliko razočaranje. Dodatna prednost EDFXa je što video kabel izlazi pozadi, umesto sa strane, što čini da ta široka konzola stane u Kallax policu. Pre EDFXa sam morao postrance da je držim i prilično me je to nerviralo.

View attachment 11621

Aha. Mislio sam da nemaš još uvek EDFX, pa da si zbog toga napisao " U teoriji to je sve što mi je potrebno da igram i HuCard i Super CD-ROM² igre ali teorija je jedno a praksa drugo". Gde zapinje? Pitam jer planiram da poručim taj isti combo.

Aha. Mislio sam da nemaš još uvek EDFX, pa da si zbog toga napisao " U teoriji to je sve što mi je potrebno da igram i HuCard i Super CD-ROM² igre ali teorija je jedno a praksa drugo". Gde zapinje? Pitam jer planiram da poručim taj isti combo.
Haha. U glavi zapinje, ne volim da igram igre sa SD kartice 😂

Kombo radi besprekorno, plug & play.

EDIT: Ako nisam bio jasan, flashcart je cool za isprobati poneku igru, ali kolekcionar / hoarder u meni želi punu policu diskova.

Last edited:
Konačno mi stigao Analogue Duo. Nisam oduševljen firmom i dosta sam se lomio da li uzeti ali neosporivo je da je spravica jako kul. A i u suštini nemaju konkurenciju (mister ne računam, kao prvo već ga imam, kao drugo volim da pokrecem igre sa diska i kertridža, ne flash memorije).

Bilo kako bilo, načekao sam se od avgusta, ali bolje to nego godinu dana koliko sam čekao Pocket.

Da ne dužim, sprava _radi_, ali je ceo experience jedan fuck you za korisnika. Nabrojaću frustrcije koje sam iskusio do sada.

1. Svi znamo da konzola dolazi bez gamepada, ali da li ste znali da dolazi bez adaptera? Tj, u kutiji je strujni adapter (USB c plus kabel), ali je američki i nisu se udostojili da makar prilože evropski dongle da imam kako da ga ubodem u struju. Da stvar bude još više frustrirajuća kada se koristi neki obican USB adapter konzola ne radi, ali prividno. Ledovke svetle ali sliku ne daje. Tek kada sam ubo PD-capable punjač je konzola proradila. Samo na debugovanje toga sam izgubio nekoliko minuta.

2. Da, konzola dolazi bez kontrolera. Naravno imam original kontroler i bezbroj bluetooth i 2.4ghz pa u teoriji mogu da biram. Analogue reklamira kako nativno podržavaju 8bitdo kontrolere (i imam par PCE modela, taman) ali ono što ne reklamiraju je da bi ti 8bitdo kontroler radio moraš da mu upgreadeuješ firmware, i onda prestane da radi sa originalnim dongle-om, i USB kablom. Yeah. Sam proces flashovanja fw je jednostavan kad znaš šta radiš al konfuzan kada ti je prvi put i žuriš. Samo da skontam zašto kontroler neće da se upari, da flashujem firmver, pa ponovo skontam zašto neće da se upari, pa flashujem ponovo mi je otišlo sigurno pola sata.

3. UI je govno. Na Pocketu ni na šta nije ličio al ovde na 50" je apsolutna katastrofa.

4. Kad konačno uspeš da upariš kontroler bace te u wizard gde na fin način objasne da bez updatea fw-a konzole, a pogotovo bez SD kartice možeš da se slikaš. Nema save state. Nema sleep resume. Nema libraryja. Ok, kontam, SD kartica je komoditet i entuzijasti poput nas uvek treba da imaju šaku istih, al ja baš večeras nisam imao nijednu viška. Možda i bolje, jer bi onda proveo još više vremena nameštajući.

5. Iz nekog razloga je zvuk jako tih. Na svim konzolama igram između 7 i 10 jačine na soundbaru, a ovo je prvi slučaj da sam morao ići do čak 24 da bi se normalno čulo. Baš čudno, očekujem da će update to popraviti. Čačkao sam sistemske opcije i izuzetno su barebones.

6. Ovo mene lično mnogo ne pogađa, ali i dalje je fuck you za korisnike - konzola ne podržava sideloadovanje rom-ova, ali ni turbo everdrive pro ne staje u hucard slot, bez modifikacije. Tek kada se everdriveu odšrafi faceplate može da stane, al onda mu se vide izloženi čipovi.

Kontam da su to one time frustracije, i što se tiče samih igara konzola lepo sve učitava, i hucard, i cd-rom, i rezane, i Everdrive. Ali unboxing iskustvo je sranje, i po meni sramota za uređaj koji toliko košta. Znači, morao sam da nađem svoj kompatibilni strujni adapter, obezbedim svoj kontroler koji sam morao i flashovati da bi radio i priložiti SD karticu da bi radili svi featurei. Iskren sam kada kazem da je iskustvo gore nego first time setup PS3-ke i čekanje satima da se updatuju sistem i igre pre igranja. Barem Sonyju rade joystici out of the box, i ume da se updateuje preko interneta. (Još uvek)

No, sve su to dečje bolesti. Jednom kad sve namestim neću morati ništa da diram, a ružan UI ne gledaš dok igraš. Pitam se šta će sve updatei doneti ako ih bude.

Evo par fotki. Na prvoj moja cela fizička kolekcija igara 😂

20240104_224607.jpg20240104_224632.jpg20240104_233044.jpg20240104_233055.jpg20240104_233207.jpg20240104_233156.jpg20240104_233845.jpg20240104_233935.jpg20240104_233953.jpg20240104_234408.jpg20240104_233445.jpg20240104_234650.jpg20240104_235119.jpg
PS. Ovo je možda trebalo u fpga temu, dunno.

Konačno mi stigao Analogue Duo. Nisam oduševljen firmom i dosta sam se lomio da li uzeti ali neosporivo je da je spravica jako kul. A i u suštini nemaju konkurenciju (mister ne računam, kao prvo već ga imam, kao drugo volim da pokrecem igre sa diska i kertridža, ne flash memorije).

Bilo kako bilo, načekao sam se od avgusta, ali bolje to nego godinu dana koliko sam čekao Pocket.

Da ne dužim, sprava _radi_, ali je ceo experience jedan fuck you za korisnika. Nabrojaću frustrcije koje sam iskusio do sada.

1. Svi znamo da konzola dolazi bez gamepada, ali da li ste znali da dolazi bez adaptera? Tj, u kutiji je strujni adapter (USB c plus kabel), ali je američki i nisu se udostojili da makar prilože evropski dongle da imam kako da ga ubodem u struju. Da stvar bude još više frustrirajuća kada se koristi neki obican USB adapter konzola ne radi, ali prividno. Ledovke svetle ali sliku ne daje. Tek kada sam ubo PD-capable punjač je konzola proradila. Samo na debugovanje toga sam izgubio nekoliko minuta.

2. Da, konzola dolazi bez kontrolera. Naravno imam original kontroler i bezbroj bluetooth i 2.4ghz pa u teoriji mogu da biram. Analogue reklamira kako nativno podržavaju 8bitdo kontrolere (i imam par PCE modela, taman) ali ono što ne reklamiraju je da bi ti 8bitdo kontroler radio moraš da mu upgreadeuješ firmware, i onda prestane da radi sa originalnim dongle-om, i USB kablom. Yeah. Sam proces flashovanja fw je jednostavan kad znaš šta radiš al konfuzan kada ti je prvi put i žuriš. Samo da skontam zašto kontroler neće da se upari, da flashujem firmver, pa ponovo skontam zašto neće da se upari, pa flashujem ponovo mi je otišlo sigurno pola sata.

3. UI je govno. Na Pocketu ni na šta nije ličio al ovde na 50" je apsolutna katastrofa.

4. Kad konačno uspeš da upariš kontroler bace te u wizard gde na fin način objasne da bez updatea fw-a konzole, a pogotovo bez SD kartice možeš da se slikaš. Nema save state. Nema sleep resume. Nema libraryja. Ok, kontam, SD kartica je komoditet i entuzijasti poput nas uvek treba da imaju šaku istih, al ja baš večeras nisam imao nijednu viška. Možda i bolje, jer bi onda proveo još više vremena nameštajući.

5. Iz nekog razloga je zvuk jako tih. Na svim konzolama igram između 7 i 10 jačine na soundbaru, a ovo je prvi slučaj da sam morao ići do čak 24 da bi se normalno čulo. Baš čudno, očekujem da će update to popraviti. Čačkao sam sistemske opcije i izuzetno su barebones.

6. Ovo mene lično mnogo ne pogađa, ali i dalje je fuck you za korisnike - konzola ne podržava sideloadovanje rom-ova, ali ni turbo everdrive pro ne staje u hucard slot, bez modifikacije. Tek kada se everdriveu odšrafi faceplate može da stane, al onda mu se vide izloženi čipovi.

Kontam da su to one time frustracije, i što se tiče samih igara konzola lepo sve učitava, i hucard, i cd-rom, i rezane, i Everdrive. Ali unboxing iskustvo je sranje, i po meni sramota za uređaj koji toliko košta. Znači, morao sam da nađem svoj kompatibilni strujni adapter, obezbedim svoj kontroler koji sam morao i flashovati da bi radio i priložiti SD karticu da bi radili svi featurei. Iskren sam kada kazem da je iskustvo gore nego first time setup PS3-ke i čekanje satima da se updatuju sistem i igre pre igranja. Barem Sonyju rade joystici out of the box, i ume da se updateuje preko interneta. (Još uvek)

No, sve su to dečje bolesti. Jednom kad sve namestim neću morati ništa da diram, a ružan UI ne gledaš dok igraš. Pitam se šta će sve updatei doneti ako ih bude.

Evo par fotki. Na prvoj moja cela fizička kolekcija igara 😂

View attachment 12721View attachment 12722View attachment 12723View attachment 12724View attachment 12725View attachment 12726View attachment 12727View attachment 12728View attachment 12729View attachment 12730View attachment 12731View attachment 12732View attachment 12733
PS. Ovo je možda trebalo u fpga temu, dunno.
Od njih bi mozda uzeo samo pocket, jer ove kucne konzole nemajju jebeni "Analogue" izlaz. Koji mamlazi... 🤣

ali ono što ne reklamiraju je da bi ti 8bitdo kontroler radio moraš da mu upgreadeuješ firmware, i onda prestane da radi sa originalnim dongle-om, i USB kablom.
Cek bre. Kad flesujes firmware da radi sa Anal(ogue) Duo, vise ne mozes da ga koristis sa donglom/usb kablom, meaning....vise ne mozes da ga koristis za tg16/pce mini? 😐 Bas lepo.....

Cek bre. Kad flesujes firmware da radi sa Anal(ogue) Duo, vise ne mozes da ga koristis sa donglom/usb kablom, meaning....vise ne mozes da ga koristis za tg16/pce mini? 😐 Bas lepo.....
Mozes da flashujes stari FW pa ce raditi natrag.

1704455258572.png

Genpei Tōma Den iliti Samurai-Ghost.
Kakva cudna igra na pcengine-u.

Sad vidim da je original arkadna igra.
Kakva trashy ali nekako dojajna igra, slicna Getsu Fuma Den na Famicomu :D
Teska je bogme.

Preporuka!!

20240207_210804.jpg20240207_210733.jpg20240207_211018.jpg

Moja mlada ali intenzivna opsesija PC Engine i TurboGrafx se polako privodi kraju. Sada mogu da se fokusiram na igre, hardvera imam dovoljno.

Nabavio sam do sad CoreGrafx Mini, PAL TurboGrafx, Turbo Everdrive Pro (samo on je koštao 260 EUR), Analogue Duo JAP i par 8bitdo kontrolera i sad na kraju PC Engine CD-ROM² System, sa multitapom.

Da kucnem u drvo sve radi odlično.

Ko nije igrao, a svaki ljubitelj shmupova bi trebalo.

Download na PC engine.
Top shmup, malo tezak.

Ali ko hoce pravo uzivanje, Download 2 za PC engine CD.
Do jaja tezak ali kad se provali moze.
Kakva muzika, kakvo ludilo.

Dovoljno je reci da je svaki stage ustvari Adolf Dado Hitler's mind :D

Back
Top Bottom