U poslednje vreme sam se (uglavnom) bacio malo vise na cinemu 70ih....
Od Sama Peckinpaha sam do skoro gledao samo
Straw Dogs. Sirov, provokativan, brutalan i savrsen. Sto me je zainteresovalo za ostale njegove filmove...
The Wild Bunch - gledao sam director's cut verziju, ima mi film momente kad mozda i previse uspori i odluta, ali ne mogu da kazem da mi je u ovom slucaju smetalo. Likovi su bili zanimljivi i osecaj melanholije koji provejava kroz film je sve upotpunio, stalo vam je za njihovu sudbinu. Akcioni delovi su poezija, nacin na koji ih Peckinpah rezira (sto je nesto po cemu je prepoznatljiv i cenjen) i montaza tih scena je cisto uzivanje, da nikad ne pozelis da se zavrse.
Pat Garrett & Billy the Kid - ovaj film je poznat po jako teskoj produkciji, svadji sa glavonjama producentske kuce, kasapljenju bioskopske verzije, itd. Konacna Peckinpahova verzija nikad nije zvanicno izbacena, ali po mnogima jako blizu toj konacnoj verziji je
Criterion Final Preview verzija filma koju sam i gledao.
Cudan je malo izbor Krisa Kristoffersona za ulogu Billyja, pre svega zbog godina i energije koju daje, ali je zato James Coburn sjajan kao Pat Garrett. Covek prosto u svakom kadru gospodari svojom pojavom i ovaj film nosi sa lakocom.
Jednu od sporednih uloga igra Bob Dylan, koji je radio i soundtrack za film.
Knockin' on Heavens Door je radjena upravo za ovaj film i u dobrom broju scena je prisutan instrumental te pesme, moze se slobodno reci da se preteralo sa njenom upotrebom.
Kao i u
The Wild Bunch (i generalno vecini njegovih filmova), melanholicna je atmosfera, zal za nekim starim vrednostima i vremenima, neizbezan dolazak velikih promena i junaci koji beze od toga ili im je tesko da prihvate situaciju.
Bring Me the Head of Alfredo Garcia - za ovaj film kazu da je Peckinpahov najlicniji film i vrv jedini film koji je izbacen bas onako kako je zamislio, bez intervencija od strane producenata. Sve se to oseti dok pratimo glavnog lika na svom putovanju ka necemu za sta je mislio da ce biti rutinski posao i da ce biti nagradjen lakom lovom koja ce mu obezbediti beg iz trenutne situacije.
Nije lak film, atmosfera je gorka, prsti od mizerije, ali sve to na kraju ostavlja jak utisak. Tu je naravno i jedna brutalna scena akcije koja ce sigurno ostati u pamcenju.
The Getaway - najlaganiji, najpristupacniji Peckinpahov film, sa Steveom McQeenom i Ali MacGraw u glavnim ulogama. Veoma zabavan, odlicna akcija, ne nudi nesto vise za razliku od ostalih Peckinpahovih filmova, niti ima potrebe. Skroz dobrodosao predah od uobicajenog Peckinpaha.
Carrie - najzad pogledao, shvatio zasto se tata kune u ovaj film i spominje ga svaki put kad krene prica o filmovima. De Palma tako dobro gradi atmosferu i tenziju do kulminacije, plus su pokidale Sissy Spacek i Piper Laurie, koje glume Carrie i njenu majku.
Ovo je tip filma zbog kojeg se iznova zaljubis u cinemu.
Abre Los Ojos - o filmu je je dovoljno samo znati da se zgodnom momku zivot menja nakon saobracajke, to je to. Posle se samo prepustis da te ovaj psiholoski triler Alejandra Amenabara (
The Others) izvoza do kraja.
P.S. Penelope je predivna
Duel - vec na svom pocetku je Spielberg pokazao koliko je dobar reziser. Ubrzo je sasvim jasno da sledi jedna veoma zanimljiva voznja (heh) sa ovim filmom.
Assault on Precinct 13 - stvarno je za divljene sta je Carpenter uspeo da uradi sa budzetom od 100.000 dolara (danasnjih 580k). Jednostavnost, smek i prejaka glavna muzicka tema.