• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Misljenja oko nove konfe

Status
Not open for further replies.

grunt

Celeb Connoisseur
Reaction score
2,566
OK uzimam nov pc uskoro, izabrao sam sve komponente, ali pre povlacenja okidaca ajd da okacim ovde pa da vidim misljenja da li bi se negde zeznuo ili ne :)
Delove uzimam preko "madjarskih uvoznika" pa ako bi da nesto da prepurocite bitno je da ima u ipon-u da se uzme :D

CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D (ovde nema dileme :D)
CPU Kuler: THERMALRIGHT Phantom Spirit 120 SE (da li postoji bolji deal od ovoga u pc sferi, ne verujem :D)
Mobo: ASROCK X870 Pro RS WiFi (znam da je bila drama nedavno oko "sagorevanja" x3d procesora na asrock plocama, ali su sredili to sa bios-om i ova ploca je jednostavno predobra (nekoliko opisa sam pregledao svuda je bila u vrhu) za to koliko kosta ima sve sto ce mi ikada zatrebati, ali eto ovde sam otvoren za alternativu)
RAM: G.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL30 KIT (ovde takodje ne verujem da moze bolje, a da nije bacanje novca, ovaj flare mi odgovara i zbog visine)
GPU: PALIT GameRock OC GeForce RTX 5080 (alternativni modeli koji su "malo" skuplji, a sudeci po opisima ne vrede su za 40 eur vise ZOTAC AMP Extreme INFINITY ULTRA, za 80 eur vise GIGABYTE GAMING OC i za 130 eur vise (lol) MSI GAMING TRIO OC)
SSD 1: SAMSUNG 2TB 990 PRO (kontam da bolje od ovoga nema potrebe, gen 5 za igre nema smisla, plus se greju ko ludi :D)
SSD 2 (za torentovanje i slicno :D) : CRUCIAL 1TB P3 Plus (cheap ssd koju bi da maltretiram glupostima)
PSU: CORSAIR RM1000x 1000w (volem Corsair, sudeci po svim tier list-ama i dalje top napajanje, podrzava ove nove atx 3.1.pcie5.1, barem se nadam da tu novu reviziju prodaju :D)
Case: PHANTEKS Eclipse G400A (zaljubio sam se u ovo kuciste, pogledao sam tonu videa za razne alternative i ovo mi je ostalo kao top favorit)
Monitor: LG C4 42" (ovde sam takodje pregledao gomilu opcija, sebi sam postavio da mora biti OLED min 32" ultra wide nisam neki fan pa sam na kraju odabrao LG C4 42" TV kao monitor :D Jedina druga alternativa sto je do 1k eur je AOC AG326UD, ali iskreno za vise novca od LG-a ne vidim sta nudi. U toj kategoriji su uw 34" kao npr DELL Alienware AW3423DWF, al mi je malo to nekako, navikao sam vec godinama na 32" 16:9 )

Od periferija kontam da uzmem neku cheap mehanicku nisam ih do sada koristio pa ne bi da bacim pare, a nisam uopste zahtevan korisnik furam logi k270 sada :D
Cisto zbog izgleda/layout-a sam izabrao ovu ONIKUMA G38 za 30e deluje mi taman :D
Za misa tu 10+ godina furam A4tech v7 i nema sanse da ga menjam, samo uzmem novi kada imam problema.
Za gamepad sam odabrao GAMESIR Cyclone 2 da vidim kako se drzi u odnosu na M$ series pad :)

To je to, ogroman post kontam da vecina nece procitati sve :D

TLDR
Mozda druga ploca ? Mozda neki AIO vodeni, ako bas mora ? Mozda drugi ekran ? Ostalo ne znam da li ima boljih alternativa. Da dodam jos malo novca za celu stvar je opcija, al mi deluje da necu dobiti puno da jos potrosim.

Errr... AsRock ploče imaju istoriju spaljivanja 9xx0X3D procesora. Pročitaj malo o tome i razmilsi.

Za igre nema potrebe vise od 32gb rama
Koliko ce te napajanje izaci? Ja bas danas narucio isto takvo da zameni vremesni P2 1200w ...175e mislim da je u toj ceni best buy...
Batalio bih ASRock, jednom fijasko sa 9000 serijom, meni dovoljno

Rama mi vise def ne treba, ja sam jedan od onih koji gasi sve pre igranja :D

A sto se ploce tice nijedna alternativa mi se ne svidja, traze vise novaca za losije ploce.

Istrazio sam detaljno to oko procesora, to je tako mali broj ljudi imao problem samo se drama podigla. I reseno je bios-om. PBO koji je ugasen po default-u je bio problem kada se prebaci na mod da ga ploca namesti pustala je malko vecu voltazu nego sto su neki primerci mogli da izguraju.
Al niko normalan svakako ne koristi PBO na tom modu nego ili off ili ga stavljas na rucni mod i sam namestas.

Eventualno sam razmatrao msi b850 tomahawk, al je nema trenutno u ponudi.

Evo bacite pogled sta ima trenutno.

Hmm ajde mozda da idem na ovu plocu, stize doom uz nju :D

Fuck it ubedili ste me, gledao sam par opisa ove ploce svidja mi se, plus mi se uklapa u white kuciste koje planiram :D

A i uzecu jebenih 64gb RAM-a pa da mogu da predjem na Chrome (nedo bog ff forever) i da ne stuca :D

Last edited:
Moje mišljenje i preporuka 64gb rama(veruj mi 32 nije dovoljno više)a nije da je nešto mnogo skuplje.Asus ploča i naravno Noctua cooler(ovi novi što su skoro izašli)realno uzeo bih i gpu Asus ne zato što sam fan Asusa nego koristim i znam kvalitet

A i uzecu jebenih 64gb RAM-a pa da mogu da predjem na Chrome (nedo bog ff forever) i da ne stuca
Chrome radi extra meni na 32gb
Ranije mi je štucao, ali nije bilo do rama, već do extenzija.
Pogasi sve extenzije i vidi kako ti radi.

Uvek imam gomilu (broj istih bolje da ni ne navodim) otvorenih tabova u Chrome-u, slobodnog rama koliko hoćeš, a imam "samo" 32GB. Kad bude trebalo više od 32GB (barem kad je gaming u pitanju), već će biti vreme za prelazak na neku potpuno novu platformu.

Ja imam Asrock + 9800X3D i nisam imao problema [pomaze verovatno sto sam odmah undervoltovao CPU da mu malo smanjim temperature]. Ali izasli su i novi bios fimware-i pa je i to sredjeno. Ako sam dobro ispratio, imali su gresku sa PBO-a voltazama kod onih koji su overklokovali.

Sto se RAM-a tice, od viska glava ne boli uz F5-6000J3238G32GX2-TZ5N

42" TV kao monitor :D
+1 za ovo. Jedini upgrade koji LG OLED televizori nikako da dobiju je podrska za 240hz. Steta sto sve najbolje sto stize u G seriji uopste ne dolazi u 42 i 48 modele, tako da se te "manje" dijagonale drze u zoni starijih C modela [ali i dalje su super].

@TwiSteR
Prespavao sam i sebe ubedio da idem na 64gb nemoj sad da me zezas :D

Sa jedne strane tih ~100e mi ne igra neku veliku ulogu, sdruge ako budem uvek vidjao da koristim ispod 30gb i da mi ostatak samo ladi jaja nerviracu se :D

Last edited:
Uvek imam gomilu (broj istih bolje da ni ne navodim) otvorenih tabova u Chrome-u, slobodnog rama koliko hoćeš, a imam "samo" 32GB. Kad bude trebalo više od 32GB (barem kad je gaming u pitanju), već će biti vreme za prelazak na neku potpuno novu platformu.

Bas do juce smo furali svi 16gb a sad ni 32gb kao nije dosta :)
Za igre 100% nema razlike izmedju 32 i 64, ali kad si vec resio 64, uzimaj :)

Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom