- Reaction score
- 5,300
Autori igre MIO: Memories in Orbit su pokazali da imaju potencijal koji bi ih u budućnosti mogao odvesti do stvaranja popularnog naslova o kome će svi da pričaju. MIO je prilično visok stepenik koji ih vodi ka tom cilju. Pred njima je još mnogo ulaganja truda i vremena kako bi u potpunosti savladali ključne elemente koji jednu metroidvaniju čine zaista dobrom (ne solidnom, već jako dobrom).
Francuski studio Douze Dixièmes je započeo rad na MIO sa svega šestoro ljudi. Do završetka developmenta narasli su na 20. Primećuje se da su inspiraciju vukli iz Hollow Knight, Hades, Tunic, Ori, Celeste, Super Meat Boy. Te "pozajmljene" forice su primetne meni kao nekome ko je igrao nabrojane igre, ali su taman toliko izmenjene da ne bude sve identično. Oslanjali su se na dobre uzore i zahvaljujući njima su imali dobru viziju gde su sve to uklapali.

U dalekoj budućnosti, čovečanstvo je bilo prinuđeno da potraži novu planetu za život. Zato su izgradili velelepnu barku, ogromni svemirski brod koji je nosio čitavu civilizaciju, okruženu robotima sa podeljenim zaduženjima. AI-ju su povereni složeniji pomoćni sistemi, ali ključnim funkcijama su i dalje upravljali ljudi. Biološki povezani sa sferama, ljudi su kontrolisali najvažnije sisteme - Kičmu, Dah, Oko, Ruku i Srce barke. Stotinama godina su lutali svemirom u potrazi za novim domom, sve dok nešto nije krenulo po zlu. Sukob između sfera je prerastao u rat, i tokom tog katastrofalnog sukoba čitavi ekosistemi unutar barke su se urušili i izgubili ravnotežu. E tada dolazi MIO, mali robot koji ne zna zaštoje tu gde jeste. Kao i svaki protagonista u metroidvaniji, istražujući mapu deo po deo, ona otkriva istinu o onome što se dogodilo, i do samog kraja priče odlučuje o sudbini čovečanstva i same barke.
Artwork je neverovatno prijatan i jedinstven. Ja se lično ne sećam da sam ikada naišao na ovako lepu i upečatljiv grafički stil. Čitav svet je prikazan kroz vodene boje, u 2.5D perspektivi, uz očigledan i jak cel shading. Boje se prelivaju, pozadine imaju dubinu, a svaki ekosistem ima vizuelni identitet. Zahvaljujući grafici i artworku sam nastavio iako igranje nije stalno bilo baš najprijatnije. Atmosfera je taman depresivna, a takve najviše volim. Svuda je samo beznađe, nemanje svrhe, melanholija i usamljenost.

Kao i svaka metroidvania, igra je puna boss fightova, i iako izazovni, jako je lako uživati u tim borbama. Muzika tokom borbi je energična, ritmična i nenametljiva. Bossovi jasno najavljuju napade, ali ih izvode dovoljno brzo pa je neophodan visok nivo koncentracije. Naročito što MIO ima health od samo nekoliko "tačaka". MIO raspolaže vrlo ograničenim setom napada - 3 hit combo i svaka borba se svodi na pokušaj da se između dodge-a i skoka uguzi udarac. Stalno sam imao osećaj rigidnog gameplaya baš zbog tog manjka raznovrsnosti poteza
Metroidvanije zahtevaju mnogo kretanja, istraživanja, vraćanja na ista mesta i fluidan osećaj traversala. U ovoj igri je taj aspekt morao biti znatno bolje izveden, naročito u igri koja u osnovi ima vrlo prijatan i gladak osećaj kretanja. Ako sam stoti put prošao kroz isti biom, ne želim da ga i sto prvi put gledam polako i detaljno, želim samo da što pre stignem do tog jednog skrivenog itema. Ko o čemu, baba o uštipcima, a ja o mapi u metroidvania igri. Kada sam se približio kraju igre i kada sam hteo da iskopam što više lore-a, morao sam da konsultujem online mapu kako bih našao sve iteme, jer su neki suludo nelogično sakriveni u igri i nikada ih sam ne bih pronašao.

Priča me je zaintrigirala od prve rečenice koju sam pročitao, i pored artworka, ona me je gurala da igru završim za oko 19 sati. U igri ne postoji power fantasy momenat, MIO nikada ne postaje OP, ali mi je ipak drago što sam ostao do kraja, jer je priča izuzetno lepa i bavi se životnim dilemama i egzistencijalnim pitanjima. Iako se bavi potpuno drugačijom tematikom, priča me je samo u nekim delovima podsetila na Expedition 33 priču.
Od mene ide preporuka za uživaoce metroidvania žanra, nije za svakoga, i nije mi bolja od HK, Orija i Princa (koje su mi u top 3 metroidvanie).
Last edited: