• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Xseries PS4 Switch PC Mark of the Ninja - Remastered

timemaster

Caelondian
Co-founder
Moderator
Reaction score
4,869
4CSg1yp.jpg

Ovu sunjalicu baziranu na zvuku i igri senke/svetla je razvio Klei Entertainment jos 2012. godine, kada sam je prvi put i igrao. Shank (od istog developera) mi nesto i nije legao, ali ovakva sunjalica/platformer je za mene bila sjajna igra. Posle 10 godina sam odlucio da odigram i remastered, iako i dalje nemam pojma sta su dodali/sredili pa da se ovo zove remaster. No, nije ni bitno.

Prica se odvija u fantazijskom svetu gde tajni klan nindzi napada ruska mafija sa dobro opremljenom privatnom vojskom. Nakon sto su im unistili hram, vi, kao izabrani nindza krecete u osvetu po nalogu svog sensei-ja. Sta vas cini izabranim ninjom? Po tetovazama (mark of the ninja) koje menjaju sposobnosti i cine vas prakticno brzim i "nevidljivijim" od ostalih ninji. Nosilac posebnih tetovaza je osudjen da ode u ludilo i da mora da izvrsi sepukku da bi spasao obraz klana, nakon sto se misija zavrsi.

eO3PITK.jpg

Shanker je engine koji su koristili da bi napravili igru, samo sto je morao da pretrpi mnogo modifikacija da bi bio prilagodjen za side scroller stealth igru, a ne za akcionu tabacinu kakav je bio shank. Kada se nalazite u mraku, videcete samo svoju siluetu, a kada izadjete na svetlo, neprijatelji mogu da vas vide. Koristicete razne zezalice da skrenete paznju neprijateljima, da se sakrijete, razbijete svetlo, postavite zamke u cilju da sto tise predjete nivo. Ne morate ni tako, moze i akciono, hand to hand borbom, ali niste u prednosti i prilicno je tesko/neizdovljivo.

Zvuk u igri je fantastican. Posto je i vase vidno polje ograniceno raznim zidovima, cesto se morate oslanjati na zvuk i na vizuelne indikatore zvukova koje prave strazari. Sto ste blize zvuku, to je glasniji, ali opet prigusen. I vi, kao ninja, iako se "ne cujete" za spoljni svet, i dalje mozete da cujete suptilne zvuke koje pravi odelo i obuca - tabi. Kada razbijete sijalicu, prasak stakla ce da uznemiri strazare, neuspeli stealth kill ce da napravi veliku buku i strazari ce uvek krenuti ka smeru uzbune da bi istrazili sta se desava.

yZJBHva.gif

Kao i u Splinter Cellu sto me je vuklo da eliminisem samo jos jednog neprijatelja i da sakrijem telo, isti efekat i ova igra izaziva. Fluidnost animacije je zarazna, gde su prilicno posvetili paznju kretanju ninje i da se u svakom trenutku tako i osecate. Zakaceni na plafon, vertikalni zid, visite sa plafona, trcite, sunjate se kroz ventilacione tunele, vucete eliminisanog protivnika, sve je tako tecno i prijatno za oci. "svetovi" (iliti nivoi) po kojima se krecete imaju kolorit i arhitekturu koji ih medjusobno razdvajaju i nista nije reciklirano.

sKCxErx.gif

Ono sto mnogo volim u igrama, a i ovde je postojalo (verovatno je ovo jedan od dodataka u remasteru) jesu developer komentari. Ispred mnogo elemenata ili predstojecih animacija, mozete da aktivirate dev komentar gde cete procitati sa kojim su se sve mukama borili i kojim su se foricama sluzili da bi neki problem resili. Moj omiljeni je bio da je bilo prekomplikovano uraditi da svaki strazar ima svoje iskodirano vidno polje i da ako vidi les aktivira alarm, vec u suprotnom smeru. Lesevi konstantno "osluskuju" vidna polja i kada se neko vidno polje aktivira na staticnom objektu, onda "zivi" objekti prelaze u panic mod. Svaka igra koja ima ove dev komentare je meni za stepen bolja nego da ih nema.

Preporuka od mene da se odigra, ako vam se igra sunjalica sa tematikom ninji i veoma zaraznim gampeplayom.

Last edited:
Kec sam obožavao kad je izašao, tad su još indie igre bile kul 😁. Jel nisu ništa bitno zajebali u remasteru?

nista nisu zajebali. gameplay i dalje utegnut, samo sto evo vidim, dodali su cinematike i mnogo vice voice actinga. znaci netaknuta igra sa dobrim dodacima

Back
Top Bottom