• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Mačke

Nisam ga davno kačio ovde
PBofN7i.jpg

+ jedna slika gde je šef

M4LrQVd.jpg

Још једна ми је донесена, покупљена са улице али њено стање ме мало брине. Готово сигурно има гнојни бактеријски коњуктивитис, а постоји велика вјероватноћа да има и мачији херпес, има неколико симптома.
Он је врло заразан, а мени је кућа пуна мачака, 7 комада тренутно. 😟

Слини као луда, кише, жућкасти исцједак иде из очију стално упркос брисању. Пије воду много али неефикасно, да ли не може да гута па онако балави у посудицу. Индикативно је да је и и изузетно прљава, није могла да води рачуна о себи. Очистио сам јој њушкицу и окице, шапице колико сам могао.
Сада је у мојој соби, одвојена је од осталих. Пар мачака је дошло да њушка носиљку док је била у њој, ставио сам је близу камина да се грије. Тјерао сам али успјеле су да њушну. Ваљда неће бит' ништа.
Сутра иде код ветеринара, ако га успијем ухватити недељом.

Оптерећујуће је ово, не због бриге о мацики, него због могућности да ми зарази остале.
Имате ли искуства са тим икаквог, неки савјет?

viber_image_2023-02-11_20-57-19-835.jpgviber_image_2023-02-11_20-57-19-894.jpgviber_image_2023-02-11_20-57-19-944.jpg

Opusteno, ja imam 10, nula za udomljavanje.

Sent from my Mi 11i using Tapatalk

@Nezaborav Svaka čast i veliki respekt za to sto radiš. Finansijski, fizički, a vala i psihički je itekako teško izdržati. Ja imam četiri gremlina :sneaky:(jednu ženkicu i tri mačora, od kojih su dva braća). Od decembra mi je mačak (6 god.) počeo imati problema (pre toga nikad nije imao) sa piškenjem, ukratko izgleda da je u pitanju cistitis. Da ne dužim previše, prešao je (tj. prešli su) na tzv. urinary hranu (anti-struvit granule i urinary S/O sosiće) koju treba da jede do daljnjeg i da kucnem u drvo (kuc, kuc), sad je dobro. Kad mu se pojavio taj problem odmah sam ga odneo kod veta, stavljali su mu kateter, uzeli mokraću na analizu, kao i krv (parametri su dobri), dobijao je antibiotike kroz injekcije, kasnije i tablete koje smo mu davali, kao i probiotik. Sve to me je koštalo oko 25k din., ali ne žalim novac samo da je/su dobro. Krajem februara ga vodim na kontrolu.

Elem, moj savet ti je da ostale mace ne puštaš blizu ove nove, dok veterinar ne utvrdi da nema neki virus koji bi mogao da prenese na njih (ukoliko nisu vakcinisane). Za svaki slučaj bolje nek’ budu odvojeni. Inače, za imunitet je dobar sirup Anima Strath, flašica od 100ml je oko 1400 din. Maci od srca želim brz oporavak. :giggle:

Mislim da radiš što možeš. Imaj povećanu higijenu dok ne prođe mogućnost zaraze. Pored pranja ruku i površina (hodnih pogotovu), imaj odelo koje koristiš samo dok brineš o sirotoj, pa to odelo ne mešaš sa ostalim delatnostima. Hvala što brineš o onim živuljkama kojima je potrebna pomoć. Uspeh i sreću želim.

Ne znam da li je u pitanju isti sluchaj (oko ochiju), ali kada je jedna maca koju je neko bacio u kontejner imala problema s ochima (polu zatvorene ochi, stalno neshto curi), veterinar je rekao koju kremu da kupim. To sam mazao nekoliko dana, sretjom bila je opushtena kada sam joj to radio, i proshlo je. Shto se tiche drugog problema, kapiram najbolje drzhati ih odvojeno i ono shto je Mozzribo napisao.

No, najbolje videti sa veterinarom.

Хвала пуно свима на подршци и савјетима.

Нажалост, морам донијети лоше вијести. Маца је преминула у току ноћи. Питање је да ли се могла спасити, можда да ми је донешена прије пар дана. Уговорен је ветеринар јутрос и однијели смо другу мацу, такође са улице коју су ударила кола(чистио сам је некидан, па је сада у смјештају код једне жене док се не нађе удомитељ) али ова није стигла да иде са њом, а и тешко да би преживјела.

Поред горе наведених симптома била је и анорексична (још једна карактеристика код мачијег херпеса) и летаргична, није обављала нужду у посип који сам ставио крај ње, већ онако гдје се задеси.

Да не улазим у тјескобне детаље, отишла је на начин на који животиња не би требала да умре али... немам ништа паметно да додам, а да не звучи као патетика. Покушао сам и синоћ када је кренуло да нешто учиним, међутим изгледа да је упала и/или инфекција захватила све живо.

Стварно ми је жао, надао сам се да ће да се препороди након третмана у топлом и ветеринара but it was not meant to be.

Покопао сам је у шуми, спалио и бацио све што је кориштено за њу. Сирота животиња.

Baš mi je žao, najiskrenije. 😔 Želeo si da joj pomogneš, ali nažalost nije joj se dalo, izgleda da je već bila dosta bolesna. Sirotica, neka joj je laka zemlja., a tebi još jednom veliko hvala na svom trudu i pažnji koju im ukazuješ. 🤝

Брине ме мало безбједност других мачака због овог случаја али надам се да неће бити ништа. 4 их је споља њушкало носиљку у којој је била, то је сав контакт који је могао постојати. Трајало је врло кратко, можда пар секунди. Она јесте кихала унутра прије тога али претпостављам да само директни капљични пренос код кихања може да трансферује вирус. Питао сам вета, каже да дезинфикујем површине, то нисам морао да радим јер угинула мачка није имала везе са површинама на којима остале бораве, била је у носиљци на хоклици пред камином, док се није угријала, онда сам је однио у моју топлу собу, гдје је исто била у великој кутији, коју сам наравно бацио. Нећу пуштати наредних дана мацике у своју собу нити у купатило у коме сам је чистио. Херпес вирус може да опстане на подлози до 2 дана, ваљда није нешто горе.

Bitno je pokušati. To je sve što zavisi od nas. Ponekad je i to velika stvar da je umrla na toplom dok neko brine o Njoj, umesto sama i napuštena.

Šanse za infekciju nisu velike, ali nisu ni nula posto. Obraćaj pažnju, ako vidiš nešto, samo reaguj na vreme i biće sve ok. Pošto su zbrinute, imaju jači imuni sistem.

Last edited:
Back
Top Bottom