• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 XONE Switch Kaze and the Wild Masks

timemaster

Caelondian
Co-founder
Moderator
Reaction score
5,160
QLSfINA.jpg

Publisher Soedesco, developer PixelHive

Da li ste mozda bili u zivotnoj prilici da imate preuspesnog starijeg brata ili stariju sestru i da vas ceo zivot prati taj usud da morate da opravdate svacija ocekivanja jer dolazite za njima? Nebitno je da li jeste ili niste, Kaze and the Wild Masks upravo ima taj "problem" kada je u pitanju cuvena trilogija Donkey Kong Country igara. Na ovu igru sam sasvim slucajno naisao u trenucima dosade i opstepoznate boljke "nemam sta da igram!" dok sam pregledao sta ima na Steamu. Artwork mi se ucinio solidan, video sam da je u pitanju platformer, bacio pogled na Steam stream koji je bio live bas tada, pomislio sam da mehanika obecava pa sam probao.

Kaze i divlje maske je izgleda prvenac platformer razvojnog tima PixelHive koji je u moru studija danasnjice tiho izbacio ovaj naslov, bez ikakve pompe i laktanja u prve redove. PixelHive jednostavno ne krije kroz svoju igru da zeli da oda omaz DKC igrama, ukljucujuci i fantasticni Tropical Freeze. Prica je jednostavna. Kaze i njen/njegov prijatelj nailaze na misteriozni prsten i u istrazivackom zaru, prijatelj dodiruje prsten cime oslobadja zlu carobnicu iz njega i postaje nista vise od malenog duha. Zla carobnica se napokon oslobadja iz zatocenistva i magije i ozivljava povrce kako bi terorisala stanovnike... te zemlje, kako god se ona zvala. Kaze krece u misiju oslobadjanja zemlje od povrca i pokusava da vrati svog prijatelja u prvobitno stanje. Ko jos zeli da detaljise i pomno prati pricu u platformerima? Ja kao veliki fan zanra prvi ne :D

Kaze je antropomorfni zec koji ima sposobnost da skace, udara svojim usima i lebdi nakon skoka uz pomoc istih. Kroz 5 razlicitih svetova, prolazicete kroz snezne biome, toksicne, orijentalne i tropske predele. Svaki hub se sastoji od nekoliko nivoa gde mozete da sakupite kristale kroz bonus izazove, sakupljanjem vecine kristala u levelu i sakupljanjem slova K-A-Z-E. Kao nagradu dobijate bonus artworkove koji se doticu lore-a ovog sveta kao i 100% completion. Nista posebno, ali ako ste ljubitelj platformera, dobijate licnu satisfakciju. Na kraju predjenih nivoa, ceka vas boss sa blago zanimljivim mehanikama. Nisu izazovni, samo eto, malo da se razbije monotonija.

Kaze nailazi na divlje maske u nekim od nivoa gde moze da dobije moci ajkule, tigra, ptice ili zmaja. Svaki nivo je prilagodjen posebnim sposobnostima zivotinja, pa tako ajkula ima vodene nivoe, zmaj platformerski orijentisane u vazduhu, ptica za razliku od zmaja moze da leti a tigar da se uz pomoc kandzi penje uz vertikalne povrsine. Na samom kraju, ceka vas poslednji boss koji je imao potencijal da bude jedan od najboljih u svim platformerima, ali nam daje samo na kasicicu koncept bez prevelikog produbljivanja i kompleksnosti.

Ono sto je mene privuklo u ovoj igri jeste NEVEROVATNA slicnost sa mojim omiljenim igrama - DKC 1, 2 i 3. U prvih nekoliko levela sam mislio da je ovo debeo minus, ali su me necime privukli. Verovatno utegnute kontrole. Kaze lebdi kao Dixie Kong i napada usima kao i Dixie Kong. Prijatelj duh sluzi kao bonus zivot u nivou da ne biste poginuli od jednog udarca - dva majmuna u DKC. Dizajn neprijatelja jako podseca na dizajn iz DKC 2 i 3. Boss borbe imaju skoro preslikane mehanike DKCTF. Razlicite platformerske prepreke u pojedinim nivoima su 1:1 iz gorepomenutih igara, i kao neko ko stalno prizeljkuje novu DKC igru priznajem da je ovo bilo slatko iskustvo, cisto da malo promenim i dobijem varijaciju. A da, cak je i jedan od prvih nivoa dizajnom isti kao i cuveni Bramble Blast iz DKC 2, iliti Stickerbush Symphony nivo.

Developer u ovoj igri pribegava pikselizovanoj grafici, ali sa jako jako usitnjenim pixelima pa se na manjim ekranima moze cak i u nekim trenucima zameniti za kompletno crtanu grafiku. Muzika je sa druge strane podbacila. Nijedna numera se ni po cemu ne istice, cak se i efekti za snezne biome prepoznaju skoro kao semplovi, glavna tema je jako repetativna i nema nista zanimljivo, u sustini, jako jako slabo.

Screenshotovi

VziCRfm.jpg

R3LDgsH.jpg

JP9qKHP.jpg

Igra je nesto izmedju teske i izazovne. I to samo ako biste jurili 100% kao sto sam ja jurio. Prosto ako sam hteo da se fokusiram samo na obican prelazak, nivoi bi bili prelaki, prekratki i zaboravni. Igra ostavlja utisak da je izdizajnirana upravo oko collectables-a i sakrivenih bonus soba. Tek tada igra uspeva da se malo izdigne i da postane vredna vaseg vremena. Kome treba simpatican, kratak platformer koji je skoro kao reskin DKC igara, Kaze je super izbor

Naleteo sam juče na Twitchu na nekoga kako streamuje ovo pa me je zainteresovalo, nisam ni video da imamo temu.

Ovo je bukvalno DK, malo me čak i nervira koliko ih je boleo qrac da nešto menjaju, ali ok, sviđa mi se igra :D. Bitno je da su kontrole kako treba, a to su dobro odradili. Nema sprinta, ali drago mi je što su preneli iz DK-a ono okretanje preko ivice da bi produžio skok. Prešao sam prvi svet večeras i naravno, ludak, morao sam sve da sakupim, ali me nervira što ima toliko medalja tako da u nastavku verovatno neću. Te slova, te gemovi, bonusi, no damage, time attack, baš su sve nabacali. Gledaću samo da jurim time attack, u stilu Crash-a je, i volim taj dodatni izazov. Kul je kad masteruješ nivo poput onog prvog sa samostrelima (DK burad topovi :ROFLMAO:).

Last edited:
Prešao sam pre neki dan. Ipak sam sve jurio. U pravu je Time, samo osnovno da igraš, nije neko uživanje jer je prilično lako sve, a i nema mnogo nivoa. Ali čak ni do 100% nije tako teško doći, sem možda poslednjih nekoliko nivoa. Sve u svemu, DKC je bolji, ali je vredelo odigrati.

Back
Top Bottom