• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Igračke uz koje ste odrasli

Uf daaaa to sam imao i ja te pokretne stepenice sa toboganom. Ali nisu bili pingvini nego neka druga tema...

Ja sam bio poprilichno siromashan kao klinac, tako da sam vetjinu igrachaka koje su bile popularne vidjao kod drugih
This, sa tom razlikom da te igračke nisam viđao ni kod druge dece, ceo kraj je bio siromašan.
Šteta, baš mi kul izgleda i kao nešto u čemu bih mnogo uživao, da sam imao.

Nikada nisam ni voleo igracke, niti sam ih skupljao. Samo ponesto od Lego kockica (jbg, preskupe odvajkada), klikeri, buvljacka Sega, original Sega (braca od strica mi ustupila svoju).

Uglavnom, draze mi bilo da napolju sa ostalom decom igram zmurke, ratovanje vodenim oruzjima, klikere, mali fudbal... sve dok gejming i blejanje ispred TV-a nije udarilo u glavu. Sreca sto smo imali jedan TV u kuci, pa nisam mogao danonocno.

Nikada nisam ni voleo igracke, niti sam ih skupljao. Samo ponesto od Lego kockica (jbg, preskupe odvajkada), klikeri, buvljacka Sega, original Sega (braca od strica mi ustupila svoju).

Uglavnom, draze mi bilo da napolju sa ostalom decom igram zmurke, ratovanje vodenim oruzjima, klikere, mali fudbal... sve dok gejming i blejanje ispred TV-a nije udarilo u glavu. Sreca sto smo imali jedan TV u kuci, pa nisam mogao danonocno.
Naravno svi smo verujem bili napolju i igrali se. Ali morao si nesto da radis i zimi i kad je napolju kisa ili jak vetar. Ja sam igracke obozavao ali cim me neko zove napolje da se igramo odma izlecem 😅

Samo Lego i konzole, kada ne moze napolje. :D Mada sam dosta gledao i crtace i filmove na VHS kasetama.

Samo Lego i konzole, kada ne moze napolje. :D Mada sam dosta gledao i crtace i filmove na VHS kasetama.
Lego sam mogao samo da sanjam xd Vhs sam gledao redovno posto je ujak drzao video klub. Pregledao sam sve uzduz i popreko 😅

Last edited:

Kao klinci postali smo eksperti za pravljenje lukova. Najbolji koji sam pravio je prebacio zgradu od 9 spratova. Nije mnogo ali kul za dete od 9-10 godina.

I da ne zaboravimo još tri nezabavne igračke

1711292174865.png

288119_66725969_igracka.jpg

I naravno duvaljke od flomastera sa kuglicama od papira kojima su se vodili ratovi u toku časova.

Last edited:
Imao sam dosta igracaka kao klinac Lego, razne metalne autice, pistolje na vodu, lopte za razne sportove. Mada ubedljivo najomiljenija igracka iz detinjstva je ovo.

s-l1600.jpg

Mada sam ja kao i celo moje drustvo vise voleo da vreme provodim napolju. U pocetku smo se najvise igrali rata, klikera, izmedju dve vatre ali sto smo vise odrastali postepeno smo se prebacivali na ekipne sportove. Fudbal je bio broj jedan ali basket i odbojka nisu mnogo zaostajali.

zanimljivo mi je kako citam da smo se svi igrali rata kao klinci. prilicno nas je fasciniralo to deljenje u dva tabora i pravljenje oruzja, municije, oklopa i zamki. nisam siguran da toga vise ima uopste kod danasnje dece. kako je bas to bilo tipicno za nase doba i onda posle toga ubrzo prestalo?

Prestalo je definitivno. Izmedju ostalog, verovatno i (online) gejmingovanje ima udela u tome.

Secam se letnjih dana nas 10ak iz ulice protiv jos toliko dece iz druge ulice. Rokamo se vodenim pistoljima i puskama, gadjamo vodom napunjenim balonima...

Prestalo je definitivno. Izmedju ostalog, verovatno i (online) gejmingovanje ima udela u tome.

Secam se letnjih dana nas 10ak iz ulice protiv jos toliko dece iz druge ulice. Rokamo se vodenim pistoljima i puskama, gadjamo vodom napunjenim balonima...
A janki zulu kada smo pgledali film kod mene na vhsu,posle u ulici pola naselja bilo od blata psle 2 sata :D
Klikeri,kasandra slicice,nindza kornjace,gompuske i pracke,pljuce sa olovkom pateticom ne znam kako ste vi to dole u srbiji zvali?
Jbg ,penjalice skakanje sa krovova na krovove drugih kuca koje nisu bile dovrsene u naseljima koja su sada puna stanova(asasin krid pre asasin krida :D )
pa voznja BMX biciklova sa drugarima kao mali banditi :)
da slatko vreme za odrastanje,posle kada je dosao luna park baba i mama te vode da se vozis u auticima na struju a ti bi sve dao da ti uplate zeton za final fight i punishera na arkadama u sportskom centru ,posle bazena sam igrao kadilak i dinosauruse a toliko sam uzine pregladovao zbog zetona i video igara :D
E sad posto sam iz mesta gde je reka pored grada tu sam proveo pola detinjstva jer nas je cale ucio da plivamo i vozimo se camcem :)
imam jednu sliku mene i brata kod brata od tetke na nekoj proslavi cini mi se 97god malo pre bombardovanja ili 98 nisam siguran

20130731_014.jpg
Brat poneo tetris :D
Mislim da nije onlajn i internet uticao na otudjenost kod coveka nego to sto je sada sve postalo prestiz,da se vidi kako se ovde ne pati kako se furaju dobra kola,odelo nakit kako je sve brend i full to su jednostavno kompleksi koji su zahvaljujuci boljoj situaciji i statusu doveli do toga jer se vise ne stedi struja ne kupi se samo jedan hleb ne pazi se koliko dugo radi bojler ima se moze se,dete dobije mobilni umesto cucle pa kako da se igra sa igrackama da razvija intelektualne sposobnosti sa lego kockicama ili sa nekim auticima da pravi stazu u pesku da crtaju ,smanjena je kreativnost i mastovitost zato sto je sve dostupno i sve ima odma na tacni,nije potreban neki nazovimo trud ili kreativnost da se dodje do neceg.
Tako je i sa igrama ,ima ih izlaze svaki dan i prezasiceno je trziste a onih pravih igara mrka kapa,prosle godine sony ima samo spajdermena 2 i to je to :) i to nije ne znam kakav naslov da svrsis na pixele i da se divis grafici predjes je i nemas nista celih pola godine i vise....Tako je i sa omladinom i tehnologijom,samo da se ima da se kupi ajfon ili neki s20 i kusur od hiljadu evra a to sto se onda nedeljom mota duvan i jede salama podrigusa to nema veze :)
Nararvno i mi smo bar mislim vecina kada dobijemo pare za uzinu isli u video klub ili igraonicu :)

Ali je to bilo skroz drugacije jer nismo zaposleni pa smo samim tim osetili sta je zivot kada smo sami morali zaraditi za lebac i ostalo jbg ja sam u srednjoj isao na njivu kao nadnicar da radim da kupim knjige za 2 razred nije mi dao tata evo ti jbg ne zato sto nismo imali nego da se covek nauci da zagrebe da bi dosao do povrsine sad kako ce doci i na koji nacin to je vec drugo pitanje ali opet.
Mislim da generacije od 94 ili 95 god pa nadalje su skroz out jer gledam po mom bratu ja sam 885god on je 91 i ima nekih faza ali vec 2 do 3 god ljudi stariji od njega to je drugi svet totalnone zna da zakopca jaknu ako mu prazna baterija na ajfonu jbg...20130731_076.jpg
Ovo sam ja sa ne znam ni ja koliko godina ,ne znam dal je neko imao ovakav auto ali ja jesam,cale napravio :D

Kao klinci postali smo eksperti za pravljenje lukova. Najbolji koji sam pravio je prebacio zgradu od 9 spratova. Nije mnogo ali kul za dete od 9-10 godina.

I da ne zaboravimo još tri nezabavne igračke

View attachment 13721

288119_66725969_igracka.jpg

I naravno duvaljke od flomastera sa kuglicama od papira kojima su se vodili ratovi u toku časova.
Uh sto sam mrzeo te praćke, kako je to probijalo i cepalo kožu, bas divljacka "igracka"

Pravili smo svasta. Cak i one puske na kukuruz 😁 I pljuce kroz onu plastiku od onog nekog slatkisa u prahu sto je bio. Kao i jenki zulu sa blatom 🤣
Edit: Dal je ovaj isti slatkis bas nisam siguran ali znam da je za pljucu dusu dalo IMG_1735.jpeg

Last edited:

Joooojjj, imao sam ovu varijantu stonog fudbala. Ostalo sve u Hrvatskoj ... Ustašama da se igraju 😑 zajedno sa gomilom drugih igračaka, Lego, Majorette, Matchbox i Bburago autića, figurica, jeftinih kineskih Tiger Electronics ripoff ručnih konzola, Tetrisa...

Vrlo retka stvar ovaj stoni fudbal, nisam ga posle nigde ni kod koga video.

Imao sam dosta igracaka kao klinac Lego, razne metalne autice, pistolje na vodu, lopte za razne sportove. Mada ubedljivo najomiljenija igracka iz detinjstva je ovo.

s-l1600.jpg

Mada sam ja kao i celo moje drustvo vise voleo da vreme provodim napolju. U pocetku smo se najvise igrali rata, klikera, izmedju dve vatre ali sto smo vise odrastali postepeno smo se prebacivali na ekipne sportove. Fudbal je bio broj jedan ali basket i odbojka nisu mnogo zaostajali.
Dobro si me podsetio. Dobio sam ovo jednom za novu kodinu u paketiću ćaletove firme. Samo je izrada bil užas pa su se polugize zaglavljivale i zapinjale celo vreme.
zanimljivo mi je kako citam da smo se svi igrali rata kao klinci. prilicno nas je fasciniralo to deljenje u dva tabora i pravljenje oruzja, municije, oklopa i zamki. nisam siguran da toga vise ima uopste kod danasnje dece. kako je bas to bilo tipicno za nase doba i onda posle toga ubrzo prestalo?
Kada sam dobio moj prvi komp količina mog igranja napolju se drastično smanjila a ja sam imao jaku naviku igranja napolju i samo jedan TV kanal kući. Sada zamisli kako je nekom ko je odrastao uz konstante izvore zabave na ekranu, koji nose ekran u džepu i gde industrija naizgled upošljava podjednak broj psihologa i programera ne bi li postigli maksimalni nivo zavisnosti kod korisnika.

Last edited:
Naravno svi smo verujem bili napolju i igrali se. Ali morao si nesto da radis i zimi i kad je napolju kisa ili jak vetar. Ja sam igracke obozavao ali cim me neko zove napolje da se igramo odma izlecem 😅

Eh. Pošto nismo imalo nešto posebno igračaka (većinu dobijali u paketićima od firmi u kojim su radili roditelji) redovno su se pikali fudbal i basket i po snegu.

Dobro si me podsetio. Dobio sam ovo jednom za novu kodinu u paketiću ćaletove firme. Samo je izrada bil užas pa su se polugize zaglavljivale i zapinjale celo vreme.
Moja je radila poprilicno dobro i bila je ispravna bas dugo vremena. Posebno me je odusecljavalo sto je bio potreban odredjen skil da bi se loptica ubacila u kos. Morao sam razviti osecaj za pritisak svakog dugmeta da bi iz bilo koje pozicije mogao da potrevim kos.

Uh sto sam mrzeo te praćke, kako je to probijalo i cepalo kožu, bas divljacka "igracka"

Srećom kod nas su brzo prestali da gađaju ljude a razlog je brutalan. Jedan od klinaca kojeg su maltretirali je dobio jednu od mojih kamenjarki od druga mog brata (uzeo je iz moje kolekcije bez moje dozvole) i spucao je siledžiju kamenom u glavu na velikom odmoru. Bio je ceo skandal i sve živo su konfiskovali ali niko nije bio izbačen jer je moja škola već bila kolekcija izbačenih iz drugih škola. Kao nusefekat niko više nije gađao druge metkićima već samo namotanim papirićima.

Inače obožavao sam da pravim lukove, praćkice za metkiće i kamenjarke kao i one odkanapa. Nikada nikoga nisam gađao istima ali sam uživao u samom procesu pravljenja i usavršavanja da napravim što bolje, jače i lepše. Mnogo više nego u korišćenju istih.

Baš lepa i originalna tema. Ja sam Masters generacija, nisam ih imao mnogo, nije se imalo tada. Doduše pre par godina su većinu izbacili ponovo pa se pokupovalo šta se našlo, kao fora, kupovao klincima, ali u suštini želja iz detinjstva [emoji23]
f41203b83a61100e734ab55fe55bf739.jpg

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Back
Top Bottom