• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Hardware saveti i rešavanje problema

Bootuj drugi OS preko USB sticka, i sa njim vidi da li prepoznaje te USB portove. Ako ni tad nece, onda je skoro sigurno hardverski kvar.

Vidi i da li se nesto nije pojebalo u BIOS-u oko southbridge-a.

Puštaju struju svi USB-ovi ali ni jedan uređaj ne radi na njima.

Ovako je inače u device manageru, ne znam da li nešto znači.

Pozdrav ljudi,

Evo i mali update za one koji su možda pratili moju avanturu u traženju posla na EmuGLX, još uvek nažalost nisam postao programer, od pre nekoliko nedelja sam upao da radim u jednu banku kod nas (završio sam inače baš bankarstvo na Ekonomskom). Za sada se ne čini kao iskorišćavanje a treba mi novac tako da ću za sada tamo raditi ali i polako završiti projekat koji radim u Javi pa onda tražiti posao i za to pa šta bude biće...

Preko banke od sledeće nedelje moram da krenem i neki online kurs od kuće pa mi treba kamera za moj PC. Imam neki laptop ali mnogo mi je zgodnije da okačim kameru na monitor od desktopa i tako to pratim i radim. Znači neću postati Youtuber/Twicher :) , treba mi nešto ne mnogo skupo a što kvalitetnije, mikrofon nije potreban (koristiću onaj iz kvalitetnih slušalica koje imam). Budžet koji razmatram 5.000 rsd ili 10.000rsd, pa ako nije problem dajte preporuke za obe cene.

c920 je best buy i dalje ja mislim, ali imas telefon, ako te ne mrzi da se cimas sa usb kablom iskoristi telefon kao web cam.
Ja tako picim svoje sastanke. DroidCam na telefonu i pcu, moze preko wifi, moze preko usba, app za telefon kosta par stotina dinara, a mozes i kao free varijantu koristiti.

Hmm sad gledam cene, sta se jebeno desilo ovaj c920 je bio 60 eura kad sam ja hteo da ga kupim, sad je 120 :D nista im nije sveto vise, bogovi hardvera smilujte se

Last edited:
Probao sam DroidCam ali preko WiFi-a slika mnogo laguje, najverovatnije jer kradem net iz stana 2 sprata iznad mog :) , a preko USB-a program iz nekog razloga ne može da mi prepozna telefon a otpratio sam uputstvo sa sajta do kraja.

Pošto imam obuku svakog radnog dana sledeća 3 meseca mislim da mi je telefon u svakom slučaju nepraktičan, najverovatnije kupujem Logitech C310 za neki dan.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Nije hw, ali da pitam: gdje sada povoljno/pouzadno kupiti Win10 ključ, na ebay-u je sve postalo scam.

Hvala @grunt pokazuje mi cca 4€ što je manje od ebay scam-a, međutim dok sam tako tražio danas padne mi na pamet da probam uraditi upgrade sa Win7 pirata na Win10 i prošlo je uredno (activated with a digital license).

bombonica...handpicked komponente mmmm....samo ne znam kako si zaboravio na RGB?! kazi caoooo fpsovi:)

i ja sam "cvrsto" resio da predjem na mini varijantu kad dodje vreme za sledeci komp
kolika je buka, po tvojoj proceni, u najgorem mogucem gaming scenariju?

Ispao sam skroz iz svih mogućih tokova praćenja informacija o kompjuterskim komponentama. Jedino što mi je ostalo u potiljku glave u poslednje dve godine jeste činjenica da su grafičke karte podivljale sa cenama i da nisam lud da dajem 300 EUR za prosek grafu (na kompu imam integrisanu, pa možete da zamislite patnje) a bogami nisam ni previše entuzijastičan da podarim velike iznose novca za neke od novijih grafika jer može gejming da čeka.

Pošto vidim da većina vas ima iskustva sa nabavkom i sastavljanjem konfiguracija za kompove, hteo bih da ostavim ovde svoju trenutnu konfiguraciju i da udelite koji savet, eventualno ako mi ne bude isplativo da nadogradimo samo grafiku ili memorije, išao bih u nabavku kompletnog novog kompjuter. Sa time što znam da je postalo nepovoljno uzimati kod velikih distributera gotove konfiguracije, par drugara me je savetovalo da tražim po KP sajtu ljude iz Subotice i Mađarske koji prodaju komponente, ako je neko i sa time imao iskustva neka napiše koju korisnu na tu temu.

Evo sastava matorana, dve godine je stara konfiguracija:

Opis matične pločeASUS H110M-R/C/SI
Tip procesoraIntel® Core™ i5 Processor
Opis procesoraIntel® Core™ i5-7400 3.0 GHz (6M Cache, do 3.50 GHz)
Tip grafičke karteIntegrisana HD 630
RAM memorija8GB DDR4 2133 MHz
Opis memorijeDIMM DDR4 8GB
HDD / SSD1TB HDD
Opis HDD1 / SSD1HDD 1TB 3.5" SATA 3.0 Nov (nije refabrikovan)
KućišteSPIRE Case Midi Tower Supreme 1503 SPH1503B-550W
Operativni sistemNema operativni sistem
Optički uređajDVD-RW
Konektori na zadnjoj strani1 x PS/2 keyboard port (purple) 1 x PS/2 mouse port (green) 2 x USB 3.0/2.0 ports 4 x USB 2.0/1.1 ports 1 x HDMI port 1 x DVI-D port 1 x D-Sub port 1 x LAN (RJ-45) port 3 x Audio jacks support 8-channel audio output
Napajanje550W
Zvučna kartaDa
Opis zvučne karteRealtek® ALC887 8-Channel High Definition Audio CODEC - Podržava : Jack-detection, Front Panel Jack-retasking

Ispao sam skroz iz svih mogućih tokova praćenja informacija o kompjuterskim komponentama. Jedino što mi je ostalo u potiljku glave u poslednje dve godine jeste činjenica da su grafičke karte podivljale sa cenama i da nisam lud da dajem 300 EUR za prosek grafu (na kompu imam integrisanu, pa možete da zamislite patnje) a bogami nisam ni previše entuzijastičan da podarim velike iznose novca za neke od novijih grafika jer može gejming da čeka.

Pošto vidim da većina vas ima iskustva sa nabavkom i sastavljanjem konfiguracija za kompove, hteo bih da ostavim ovde svoju trenutnu konfiguraciju i da udelite koji savet, eventualno ako mi ne bude isplativo da nadogradimo samo grafiku ili memorije, išao bih u nabavku kompletnog novog kompjuter. Sa time što znam da je postalo nepovoljno uzimati kod velikih distributera gotove konfiguracije, par drugara me je savetovalo da tražim po KP sajtu ljude iz Subotice i Mađarske koji prodaju komponente, ako je neko i sa time imao iskustva neka napiše koju korisnu na tu temu.

Evo sastava matorana, dve godine je stara konfiguracija:

Opis matične pločeASUS H110M-R/C/SI
Tip procesoraIntel® Core™ i5 Processor
Opis procesoraIntel® Core™ i5-7400 3.0 GHz (6M Cache, do 3.50 GHz)
Tip grafičke karteIntegrisana HD 630
RAM memorija8GB DDR4 2133 MHz
Opis memorijeDIMM DDR4 8GB
HDD / SSD1TB HDD
Opis HDD1 / SSD1HDD 1TB 3.5" SATA 3.0 Nov (nije refabrikovan)
KućišteSPIRE Case Midi Tower Supreme 1503 SPH1503B-550W
Operativni sistemNema operativni sistem
Optički uređajDVD-RW
Konektori na zadnjoj strani1 x PS/2 keyboard port (purple) 1 x PS/2 mouse port (green) 2 x USB 3.0/2.0 ports 4 x USB 2.0/1.1 ports 1 x HDMI port 1 x DVI-D port 1 x D-Sub port 1 x LAN (RJ-45) port 3 x Audio jacks support 8-channel audio output
Napajanje550W
Zvučna kartaDa
Opis zvučne karteRealtek® ALC887 8-Channel High Definition Audio CODEC - Podržava : Jack-detection, Front Panel Jack-retasking

Ako ti nije hitno ja bi ipak malo sacekao posto su cene svega otisle na gore pogotovo grafickih karti, a koliko sam cuo neka frka je na granici trenutno pa je i sama nabavka komponenti iz Madjarske on hold trenutno.

najluđe je što sada za dosta komponenti cene u domaćim radnjama budu jako približne, a ponekad i povoljnije od mađara.

ali svakako, preskupo je sve i baš nije vreme da se uzima bilo šta novo, tako da je strpljenje krucijalno sad :D

Koju ploču uzeti za Ryzen 3600 da radi out of the box a da posle može da se bocne i serija 5000?
Postoji li bolje rešenje od Mortar Max.

B550M ploče beše ne podržavaju starije serije od 5000?

Inače samo mATX se traži.

Back
Top Bottom