Ispao sam skroz iz svih mogućih tokova praćenja informacija o kompjuterskim komponentama. Jedino što mi je ostalo u potiljku glave u poslednje dve godine jeste činjenica da su grafičke karte podivljale sa cenama i da nisam lud da dajem 300 EUR za prosek grafu (na kompu imam integrisanu, pa možete da zamislite patnje) a bogami nisam ni previše entuzijastičan da podarim velike iznose novca za neke od novijih grafika jer može gejming da čeka.
Pošto vidim da većina vas ima iskustva sa nabavkom i sastavljanjem konfiguracija za kompove, hteo bih da ostavim ovde svoju trenutnu konfiguraciju i da udelite koji savet, eventualno ako mi ne bude isplativo da nadogradimo samo grafiku ili memorije, išao bih u nabavku kompletnog novog kompjuter. Sa time što znam da je postalo nepovoljno uzimati kod velikih distributera gotove konfiguracije, par drugara me je savetovalo da tražim po KP sajtu ljude iz Subotice i Mađarske koji prodaju komponente, ako je neko i sa time imao iskustva neka napiše koju korisnu na tu temu.
Evo sastava matorana, dve godine je stara konfiguracija:
Opis matične ploče | ASUS H110M-R/C/SI |
Tip procesora | Intel® Core™ i5 Processor |
Opis procesora | Intel® Core™ i5-7400 3.0 GHz (6M Cache, do 3.50 GHz) |
Tip grafičke karte | Integrisana HD 630 |
RAM memorija | 8GB DDR4 2133 MHz |
Opis memorije | DIMM DDR4 8GB |
HDD / SSD | 1TB HDD |
Opis HDD1 / SSD1 | HDD 1TB 3.5" SATA 3.0 Nov (nije refabrikovan) |
Kućište | SPIRE Case Midi Tower Supreme 1503 SPH1503B-550W |
Operativni sistem | Nema operativni sistem |
Optički uređaj | DVD-RW |
Konektori na zadnjoj strani | 1 x PS/2 keyboard port (purple) 1 x PS/2 mouse port (green) 2 x USB 3.0/2.0 ports 4 x USB 2.0/1.1 ports 1 x HDMI port 1 x DVI-D port 1 x D-Sub port 1 x LAN (RJ-45) port 3 x Audio jacks support 8-channel audio output |
Napajanje | 550W |
Zvučna karta | Da |
Opis zvučne karte | Realtek® ALC887 8-Channel High Definition Audio CODEC - Podržava : Jack-detection, Front Panel Jack-retasking |