• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Hardware saveti i rešavanje problema

Ispao sam skroz iz svih mogućih tokova praćenja informacija o kompjuterskim komponentama. Jedino što mi je ostalo u potiljku glave u poslednje dve godine jeste činjenica da su grafičke karte podivljale sa cenama i da nisam lud da dajem 300 EUR za prosek grafu (na kompu imam integrisanu, pa možete da zamislite patnje) a bogami nisam ni previše entuzijastičan da podarim velike iznose novca za neke od novijih grafika jer može gejming da čeka.

Pošto vidim da većina vas ima iskustva sa nabavkom i sastavljanjem konfiguracija za kompove, hteo bih da ostavim ovde svoju trenutnu konfiguraciju i da udelite koji savet, eventualno ako mi ne bude isplativo da nadogradimo samo grafiku ili memorije, išao bih u nabavku kompletnog novog kompjuter. Sa time što znam da je postalo nepovoljno uzimati kod velikih distributera gotove konfiguracije, par drugara me je savetovalo da tražim po KP sajtu ljude iz Subotice i Mađarske koji prodaju komponente, ako je neko i sa time imao iskustva neka napiše koju korisnu na tu temu.

Evo sastava matorana, dve godine je stara konfiguracija:

Opis matične pločeASUS H110M-R/C/SI
Tip procesoraIntel® Core™ i5 Processor
Opis procesoraIntel® Core™ i5-7400 3.0 GHz (6M Cache, do 3.50 GHz)
Tip grafičke karteIntegrisana HD 630
RAM memorija8GB DDR4 2133 MHz
Opis memorijeDIMM DDR4 8GB
HDD / SSD1TB HDD
Opis HDD1 / SSD1HDD 1TB 3.5" SATA 3.0 Nov (nije refabrikovan)
KućišteSPIRE Case Midi Tower Supreme 1503 SPH1503B-550W
Operativni sistemNema operativni sistem
Optički uređajDVD-RW
Konektori na zadnjoj strani1 x PS/2 keyboard port (purple) 1 x PS/2 mouse port (green) 2 x USB 3.0/2.0 ports 4 x USB 2.0/1.1 ports 1 x HDMI port 1 x DVI-D port 1 x D-Sub port 1 x LAN (RJ-45) port 3 x Audio jacks support 8-channel audio output
Napajanje550W
Zvučna kartaDa
Opis zvučne karteRealtek® ALC887 8-Channel High Definition Audio CODEC - Podržava : Jack-detection, Front Panel Jack-retasking

Samo jos da navedes budzet za upgrade. :D

Instalirao sam i poslednje stable drivere za grafičku, isti problem imam sa televizorom. Ali DXdiag mi pokazao da kada je podešen na full HD tada radi u samo 30Hz. Sada sam primetio da kada stavim rezoluciju na 720p nema gašenja slike povremeno uopšte i slika je preko celog ekrana. Jel ima neko predstavu zašto TV preko HDMI-a najbolje radi u 720, a ne u svojoj nativnoj 1366 x 768 rezoluciji? Da nije ipak zbog HDMI kabla od 10m za 1300 rsd?

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Probaj napraviti custom 1366 x 768 rezoluciju sa CVT-RB blanking-om. Ako to bude radilo onda postoji mala šansa da je do kabla.

Posle regularnog gasenja kompjutera, ne mogu vise da ga upalim.
Samo krene cuje se klik i ugasi se.

Desilo mi se pre koji mesec nesto slicno, ali sam mislio da je do kablova posto sam sam povadio i vratio i proradilo je.

Ne vidim da nisam mogao da ne opteretim kompjuter u tom periodu i nikakvih problema nije bilo.

Povadio sam sve, ostavio bare minimum i i dalje isto.

4790k, ranger, v750

Neka ideja?
Da li je vreme za nesto novo?
Vratio sam komp od majstora, konstatovao da je napajanje problem - kad ima veci surge da nece da radi (isti majstor koji mi rece da napajanje nije problem).
Povezao sve - da sve bude spremno za novi PSU.
I ajde da probam jos jednog da ga upalim...

Wolfenstein: The New Order je stvarno odlicna igra. Oko cetvrtinu igre sam presao u 4k/ultra.
Paljenje iz hibernate-a (8+h) radi normalno, kao i sve pod Windows-om.
Kapiram da ce sada opet da sve radi kako treba do daljnjeg.

Problem je sto i dalje ne znam da li je problem PSU ili maticna (ili nesto trece?).
Uzecu novi PSU, sta nadjem od ovog sto ste rekli, ne moram sada zuriti, pa cu ga drzati kao rezervu, dok ne stigne 12th gen Intel.
Ako nije PSU, ne bi stvarno da jurim novu/polovnu maticnu za star procesor.

Da li stvarno ima opremu u servisu da testira potrosnju ili i on nagadja, vidi kako ti je rated napajanje i koliki ti je peak potrosnje prema onim kalkulatorima pa ako je velika razlika izmedju oboje male su sanse da toliko oslabi da ne izdrzi oscilaciju a da gura normalan rad

De nađe Chieftec nije 2008-a godina :D Davno oni nisu ono što su nekada bili. Ako hoće kvalitetan PSU onda neka vija Seasonic, Corsair, SuperFlower, EVGA napajanja itd...

Da li stvarno ima opremu u servisu da testira potrosnju ili i on nagadja, vidi kako ti je rated napajanje i koliki ti je peak potrosnje prema onim kalkulatorima pa ako je velika razlika izmedju oboje male su sanse da toliko oslabi da ne izdrzi oscilaciju a da gura normalan rad

Ozbiljan je majstor samo ne znam da li se ozbiljno posvetio problemu.
Probao drugo napajanje - maticna radi, znaci PSU.

@Super Simke 64 kao sto kaze Omega probaj drugi kabal moguce da on zeza(kod mog brata slicno nesto bilo)

@Teoreticar i ja msm da je PSU problem.Kupis chieftec i resio si PSU probleme :)

U stvari sam pre ovog sto mozda ne radi po drugi put uzeo Chieftec. Zamenio sam ga za V750 zato sto nije radilo, iako je bilo skroz novo.

Treba gledati modele a ne proizvođača, jer svaki proizvođač ma koliko da je zvučno ime ima u ponudi i krš modele koji su za izbegavanje.

Treba gledati modele a ne proizvođača, jer svaki proizvođač ma koliko da je zvučno ime ima u ponudi i krš modele koji su za izbegavanje.
Nista bez modela. Svako ima u ponudi trash entry level stvari, ili eksperimentalne prozivode.

Probaj napraviti custom 1366 x 768 rezoluciju sa CVT-RB blanking-om. Ako to bude radilo onda postoji mala šansa da je do kabla.
Jel može detaljnije objašnjenje za ovo?

Što ne radi kako treba u svojoj nativnoj rezoluciji preko HDMI kabla.

Jesi probao da chachnesh u Catalystu onaj TV mode? Ja sam imao slican problem jer mi je flicker-ovala slika i nije hteo da mi prebaci rezoluciju u 1080p a imao sam 1080p monitor.Nemam vise AMD kartu ali mislim da je bila opcija negde u display manager-u.

Jel može detaljnije objašnjenje za ovo?
DH032-04.png

Znači upišeš tačnu horizontalnu i vertikalnu rezoluciju panela, refresh 60Hz, progressive, e sad pod 'timing standard' izabereš CVT-RB, ostali parametri ispod će se automatski podesiti.

Rešio sam ovaj problem sa TV-om, ipak je OK kabl ispao. Instalirao sam opet poslednje beta Crimson drivere za moju karticu ali ovoga puta samo kada je na komp bio priključen TV preko HDMI kabla, potom, kada sam preko AMD Radeon Settings uključio GPU Scaling za TV, native rezolucija televizora je otišla preko celog ekrana i evo već sam odgledao jedan ceo film sa sestrom, samo se 2x na 1s isključila slika na ekranu. Čini mi se i da je slika na TV-u sada najbolja. Hvala svima na pomoći!

Burazer ima problem sa monitorom.
Kako mu je crkla graficka morao je da se vrati na integrisanu intelovu i na vga od ploce naravno. Od tada mu ne rade kontrole na monitoru a osvetljenost mu je stalno na 100%. Instalirao sam mu clickmonitor ddc koji to resi softverski medjutim posle nekog vremena monitor se opet vrati na 100% a ako ukljuci igru to se desi instant.
Ima li tu nekog resenja meni nista ne pada na pamet?

Mogao bi sa oba.

Iako ima slabiju graficku, izabrao bih drugi zbog jaceg (gaming) procesora. A ionako ces morati da smanjujes graficka podesavanja, i na RX 570 i na 580, kako bi imao 50-60fps.

Back
Top Bottom