• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Hardware saveti i rešavanje problema

Kad sam radio upgrade na Zen3, bio je problem naci PSU iz A Tier liste

Vijao sam par modela [EVGA Supernova G2 750W, G3 750 i BE QUIET! Straight Power 11 750W], ali sam na kraju jedino uspeo da ugrabim RM 750x. U principu svi ti modeli bi me sluzili isto, super su svi, videcemo da li ce biti ikakvih problema sa teranjem GPU behemota od ~300W+ koji se ocekuju u sledecoj genearciji grafickih. Svakako cu tesko nabaviti bilo sta sto je sad u ponudi pa vec razmisljam sta ce biti ako nekako ugrabim RTX40/RDNA3.

Takođe imam Corsair, samo RM 650x, odabrao sam ga posle dugo istraživanja po netu.

Dvoumio sam se između njega i EVGA međutim kada sam naleteo na listu PSUGuru-a gde većina modela EVGA napajanja osim G2 ima neke probleme dok je kod Corsaira suprotan slučaj lako sam prelomio za Corsair.

EVGA

CORSAIR

Link do tabele:

Imam u sobi TV Telefunken D32H125N3, poklon sestre iz Nemačke. Molim bez komentara da je sranje TV jer uopšte nije, po meni daje mnogo bolju sliku od Fox, Vox, Tesla,... a čak i od nekih skupljih marki koje masa ljudi koje znam imaju. Ali od skoro imam jedan čudan problem, ako je uopšte problem.

Gde god na netu da nađem specifikaciju ovog TV-a piše da mu je native rezolucija 1366 x 768. Do skoro mi je bio povezan sa kompjuterom preko VGA kabla (ne kao monitor, nego preko njega puštam povremeno filmove, Youtube i Eon TV kada imam goste) i tada je Windows lepo video da TV ima tu rezoluciju. Ali skoro sam kupio HDMI kabl (i to 10m, za svaki slučaj, mislio sam da to nema veze jer je HDMI digitalna veza, a ne znam sada, možda je i to problem) i Windows TV vidi kao Full HD TV i kao native pokazuje 1080p rezoluciju. Kada preko Windowsa spustim rezoluciju TV-a na njegovu pravu native rezoluciju slika se ne širi preko celog ekrana (ima crn okvir debljine oko 5cm sa svih strana). Najgore je što mi se čini da je slika stvarno veće rezolucije preko HDMI-a nego preko VGA kabla ali je valjda to placebo efekat jer je slika preko HDMI-a čistija. Takođe preko te HDMI "native" rezolucije je u Windowsu sve sitnije, kao da je stvarno sada televizor postao Full HD. O čemu se ovde radi? Da li je ovaj panel stvarno zapravo Full HD i ja sam slučajno ovim kablom otključao full rezoluciju [emoji846] . Pretpostavljam da nije tako ali koju rezoluciju zapravo sada taj TV pokazuje ako ne podržava Full HD? Da li imam native rezoluciju 1366 x 768 samo odzumiranu ili neku slabiju a Windows pogrešno to registruje kao 1080p? Kako da nateram Windows da pravilno prepozna native rezolucije tog TV-a, ja sam sve pokušao i nisam uspeo? Čas sam u tripu da je slika bolja, čas da je gora nego sa VGA kablom (valjda zato što sam do pre par meseci i dalje imao CRT kao TV :) )

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Nije ni blizu isto kupiti CWT Corsair i Flextronics Corsair PSU.

Imam u sobi TV Telefunken D32H125N3, poklon sestre iz Nemačke. Molim bez komentara da je sranje TV jer uopšte nije, po meni daje mnogo bolju sliku od Fox, Vox, Tesla,... a čak i od nekih skupljih marki koje masa ljudi koje znam imaju. Ali od skoro imam jedan čudan problem, ako je uopšte problem.

Gde god na netu da nađem specifikaciju ovog TV-a piše da mu je native rezolucija 1366 x 768. Do skoro mi je bio povezan sa kompjuterom preko VGA kabla (ne kao monitor, nego preko njega puštam povremeno filmove, Youtube i Eon TV kada imam goste) i tada je Windows lepo video da TV ima tu rezoluciju. Ali skoro sam kupio HDMI kabl (i to 10m, za svaki slučaj, mislio sam da to nema veze jer je HDMI digitalna veza, a ne znam sada, možda je i to problem) i Windows TV vidi kao Full HD TV i kao native pokazuje 1080p rezoluciju. Kada preko Windowsa spustim rezoluciju TV-a na njegovu pravu native rezoluciju slika se ne širi preko celog ekrana (ima crn okvir debljine oko 5cm sa svih strana). Najgore je što mi se čini da je slika stvarno veće rezolucije preko HDMI-a nego preko VGA kabla ali je valjda to placebo efekat jer je slika preko HDMI-a čistija. Takođe preko te HDMI "native" rezolucije je u Windowsu sve sitnije, kao da je stvarno sada televizor postao Full HD. O čemu se ovde radi? Da li je ovaj panel stvarno zapravo Full HD i ja sam slučajno ovim kablom otključao full rezoluciju [emoji846] . Pretpostavljam da nije tako ali koju rezoluciju zapravo sada taj TV pokazuje ako ne podržava Full HD? Da li imam native rezoluciju 1366 x 768 samo odzumiranu ili neku slabiju a Windows pogrešno to registruje kao 1080p? Kako da nateram Windows da pravilno prepozna native rezolucije tog TV-a, ja sam sve pokušao i nisam uspeo? Čas sam u tripu da je slika bolja, čas da je gora nego sa VGA kablom (valjda zato što sam do pre par meseci i dalje imao CRT kao TV :) )

Probaj 2nd screen only mod, da ti tv bude primary screen i probaj extended. To sto kazes za smanjivanje slike mi deluje kao da skalira iz nekog razloga, ali to nisam video da win radi. Pogledaj u nvidia panelu, ako imas nvidiju. Sumnjam da je to, ali probaj.

Znaci ovo nista?
Ovo mogu lokalno da kupim sa domacom garancijom, tek nesto skuplje od hu.
Da li je taj nzxt stvarno los?
koliko vidim na onoj DH listi je.

Sta god da uzmes, neces pogresiti. Ne vozis overclockovanu RTX 3080 i 5Ghz Comet Lake.

Kada vec dajes toliko para, gledaj makar sto duzu garanciju (5 ili 10 godina umesto 2-3).

Probaj 2nd screen only mod, da ti tv bude primary screen i probaj extended. To sto kazes za smanjivanje slike mi deluje kao da skalira iz nekog razloga, ali to nisam video da win radi. Pogledaj u nvidia panelu, ako imas nvidiju. Sumnjam da je to, ali probaj.

AMD imam, igrao sam se tim skaliranjem pre neki dan kada sam priključio HDMI kabl ali bez uspeha. Po defaultu i sada mi je to isključeno u Radeon settings.

Još jedna stvar, sad sam se setio, kada sam stavljao pravu native rezoluciju TV-a primetio sam da se signal gubio na sekundu u intervalima (otprilike) od 30ak sekundi. Kada je po Windowsu full HD rezolucija na TV-u to se isto povremeno, ali baš retko, dešava (otprilike na pola sata na sekundu pocrni ekran i onda se opet pojavi slika).

A jel imaš predstavu koju rezoluciju ustvari imam kad mi Windows pokazuje da TV radi u 1080p?

Rezolucija ovog tv-a koji si naveo gore da imas je 1366x768. Ne znam zato je win ne stavi po defaultu odmah, ja se secam kada sam kod burazera kacio neku staru HD ready LG plazmu prepoznao je win odma po defaultu 1366x768 rezu. A posto vidim da si pisao da te zeza Quake remaster u onoj temi, mozda ne bi bilo lose da reinstaliras drajvere za GPU.

Malo sam guglao i video da je Radeon imao bug u nekim drajverima sa tom rezolucijom. Baci pogled na ove linkove.

Neki preporucuju koliko vidim da napravis custom rezoluciju u drajveru.
U svakom slucaju ja bi opalio clean uninstall drajvera pa snimio poslednju verziju ponovo, pre nego sto bi probao custom rezoluciju posto koliko sam procitao taj bag je u nekoj verziji drajvera ispravljen.

AMD imam, igrao sam se tim skaliranjem pre neki dan kada sam priključio HDMI kabl ali bez uspeha. Po defaultu i sada mi je to isključeno u Radeon settings.

Još jedna stvar, sad sam se setio, kada sam stavljao pravu native rezoluciju TV-a primetio sam da se signal gubio na sekundu u intervalima (otprilike) od 30ak sekundi. Kada je po Windowsu full HD rezolucija na TV-u to se isto povremeno, ali baš retko, dešava (otprilike na pola sata na sekundu pocrni ekran i onda se opet pojavi slika).

A jel imaš predstavu koju rezoluciju ustvari imam kad mi Windows pokazuje da TV radi u 1080p?

Nemam pojma, to kad se gubi, znaci da ne podrzava tu rezu ili hercazu. Probaj ovo sto deni kaze, da rebnes drajvere, ali win bi trebao da ti ispise koja je reza tva, mozda je stavi u 720p. Probaj u dx diag, vidi sta ti on kaze.

1629840935198.png

Probaću sutra reinstalaciju drivera za grafičku. Koristim poslednje beta drivere za tu grafičku, na nekim sajtovima sam pročitao da je bolje da te drivere stavim, do sada nisam nikada imao problema, ali ako reinstalaicija ne pomogne staviću poslednje stable drivere. Oba drivera su naravno stara više godina (5 i 6 godina zapravo), AMD Radeon HD 6570 je u pitanju ako nešto znači. Takođe da opet napomenem da preko VGA kabla Windows lepo prepoznaje native i maksimalnu rezoluciju ovog TV-a.

Neki od tih tva su imali mogucnost za 720p i 1080i rezolucije, fazon da bi se na staro poznato ime i fullhd tag prodali bolje, tako da je moguce da ti stvarno na hdmi i pusta 1080i

Ali to ne piše u specifikaciji TV-a. I zašto kada stavim nativnu iz specifikacije TV ne pokazuje sliku kako treba + se slika gasi-pali? Šta je uopšte bolje 720p ili 1080i?

Ispao sam skroz iz svih mogućih tokova praćenja informacija o kompjuterskim komponentama. Jedino što mi je ostalo u potiljku glave u poslednje dve godine jeste činjenica da su grafičke karte podivljale sa cenama i da nisam lud da dajem 300 EUR za prosek grafu (na kompu imam integrisanu, pa možete da zamislite patnje) a bogami nisam ni previše entuzijastičan da podarim velike iznose novca za neke od novijih grafika jer može gejming da čeka.

Pošto vidim da većina vas ima iskustva sa nabavkom i sastavljanjem konfiguracija za kompove, hteo bih da ostavim ovde svoju trenutnu konfiguraciju i da udelite koji savet, eventualno ako mi ne bude isplativo da nadogradimo samo grafiku ili memorije, išao bih u nabavku kompletnog novog kompjuter. Sa time što znam da je postalo nepovoljno uzimati kod velikih distributera gotove konfiguracije, par drugara me je savetovalo da tražim po KP sajtu ljude iz Subotice i Mađarske koji prodaju komponente, ako je neko i sa time imao iskustva neka napiše koju korisnu na tu temu.

Evo sastava matorana, dve godine je stara konfiguracija:

Opis matične pločeASUS H110M-R/C/SI
Tip procesoraIntel® Core™ i5 Processor
Opis procesoraIntel® Core™ i5-7400 3.0 GHz (6M Cache, do 3.50 GHz)
Tip grafičke karteIntegrisana HD 630
RAM memorija8GB DDR4 2133 MHz
Opis memorijeDIMM DDR4 8GB
HDD / SSD1TB HDD
Opis HDD1 / SSD1HDD 1TB 3.5" SATA 3.0 Nov (nije refabrikovan)
KućišteSPIRE Case Midi Tower Supreme 1503 SPH1503B-550W
Operativni sistemNema operativni sistem
Optički uređajDVD-RW
Konektori na zadnjoj strani1 x PS/2 keyboard port (purple) 1 x PS/2 mouse port (green) 2 x USB 3.0/2.0 ports 4 x USB 2.0/1.1 ports 1 x HDMI port 1 x DVI-D port 1 x D-Sub port 1 x LAN (RJ-45) port 3 x Audio jacks support 8-channel audio output
Napajanje550W
Zvučna kartaDa
Opis zvučne karteRealtek® ALC887 8-Channel High Definition Audio CODEC - Podržava : Jack-detection, Front Panel Jack-retasking
@Shonkas pošto si izrazio interes da udeliš koju mudrost oko grafe, evo mojeg upita sa početka foruma. Rešenja i dalje nema jer nisam lud da preplaćujem grafike koje su stare 5 godina, a za nove, ne bih dao ni 700 eura, pre bih na putovanje ili neka polovna kola dao. xD

Back
Top Bottom