Moj jadni namučeni komp iz 2018e je juče dobio upgrade - Ryzen 1600 na Ryzen 5600.
Iskreno nisam verovao da će biti ovoliko veliki bump u brzini rada. Komp bukvalno leti sada. U pretraživačima je sve ultra brzo i responsive, neverovatno mi je kako apsolutno sve u kompu sada leti.
Ovakav skok u brzini sam poslednji put imao kada sam prvi put prešao na SSD.
Pišem ovo ovde čisto kao poruku ljudima ako su u istoj situaciji kao i ja - imao sam 1600 i kupovina celog kompa mi ne treba u ovom trenutku, kao prelazno rešenje se odlučih na ovaj 5600 i komp je bukvalno dobio novi život. Ja stvarno ne znam kako može brže da radi (što se tiče OS-a i office posla). Za igre već, naravno, potrebno je nešto jače.
E da, šta sam primetio, je takođe otvaranje stranica u Firefoxu - sada se bukvalno učitavaju za tipa 300 400ms, a ranije je to bio proces (doduše brzo je i tada bilo, ali sada je neka nova dimenzija). Google Drive recimo je mnogo sporo radio (ne znam zašto), a sada otvaram skoro kao u file exploreru na kompu foldere. Takođe, onaj problem što sam imao sa youtube-om koji krene u nižoj rezoluciji pa kasnije prebaci na FullHD (iako sam ja odabrao FullHD za default), dakle to bufferovanje, to više ne postoji
I da, desni klik na radnu površinu je znao da traje dugo, kao da učitava nešto, otkud znam šta je radio. Sada desni klik (context menu) radi trenutno. Nebo zemlja razlika.