• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

bitno je i da li ti hub isporučuje taj bandwidth.

mislim da je minimum usb3.1 standard ili thunderbolt.

Drugari, može pomoć. Ja sam ispao skroz iz igre. Najbolji laptop za devojku koja bi se na njemu najviše bavila lekturama i picture editingom (Photoshop). Cena max 70 - 80k RSD. Ja jedino znam i mislim da joj zbog Windows 11, toga što želi da radi, internet browsinga i da joj duže traje sigurno treba bar 16GB RAM-a a ne 8GB koliko i dalje stavljaju u jeftinije.

Vidim svi ovi laptopovi nemaju baš dobre ekrane, ali pretpostavljam da to ne može bolje u ovom cenovnom rangu?

Vidim svi ovi laptopovi nemaju baš dobre ekrane, ali pretpostavljam da to ne može bolje u ovom cenovnom rangu?

za te pare ekran je poslednja rupa na svirali. Doduše bio je za black friday kod nas neki laptop sa Intel 185H/32GB/1TB i OLED ekranom za 116000 što mi je otvorilo oči da su svi u Exceedu kolektivno na bunikama :D Naravno, više nije u ponudi

ne fali ništa ekranima a i ne može bolje za pare koje si rekao. imaš mnogo skupljih laptopova i devojka ako se amaterski bavi obradom slika ovo je i više nego dovoljno a ako se bavi profesionalno onda mora više para da se uloži u bolji laptop :)

Jasno, znao sam naravno da nema šanse da bude oled nego sam napisao ono jer u recenzijama koliko vidim za sve predložene laptove piše da je ekran loš.

Skoro jurio laptop za do 60k, mogu da se nadju dobre komponente, ne moze da se nadje dobar ekran. Pretpostavljam da je slicno i za sledeci cenovni rang.

Skoro jurio laptop za do 60k, mogu da se nadju dobre komponente, ne moze da se nadje dobar ekran. Pretpostavljam da je slicno i za sledeci cenovni rang.
Takođe ako vam je bitna kamera zbog sastanaka, mnogo je teško naći dobru built-in kameru na laptopu. 95% laptopova, od ovih jeftinijih, imaju neku krš kameru i izgleda snimak (pogotovo kada je mračnije u prostoriji) kao da je iz vremena Skype-a. Tako da obratite pažnju i na to, ako vam je bitno za posao.

Moj jadni namučeni komp iz 2018e je juče dobio upgrade - Ryzen 1600 na Ryzen 5600.

Iskreno nisam verovao da će biti ovoliko veliki bump u brzini rada. Komp bukvalno leti sada. U pretraživačima je sve ultra brzo i responsive, neverovatno mi je kako apsolutno sve u kompu sada leti.

Ovakav skok u brzini sam poslednji put imao kada sam prvi put prešao na SSD.

Pišem ovo ovde čisto kao poruku ljudima ako su u istoj situaciji kao i ja - imao sam 1600 i kupovina celog kompa mi ne treba u ovom trenutku, kao prelazno rešenje se odlučih na ovaj 5600 i komp je bukvalno dobio novi život. Ja stvarno ne znam kako može brže da radi (što se tiče OS-a i office posla). Za igre već, naravno, potrebno je nešto jače.

E da, šta sam primetio, je takođe otvaranje stranica u Firefoxu - sada se bukvalno učitavaju za tipa 300 400ms, a ranije je to bio proces (doduše brzo je i tada bilo, ali sada je neka nova dimenzija). Google Drive recimo je mnogo sporo radio (ne znam zašto), a sada otvaram skoro kao u file exploreru na kompu foldere. Takođe, onaj problem što sam imao sa youtube-om koji krene u nižoj rezoluciji pa kasnije prebaci na FullHD (iako sam ja odabrao FullHD za default), dakle to bufferovanje, to više ne postoji :D

I da, desni klik na radnu površinu je znao da traje dugo, kao da učitava nešto, otkud znam šta je radio. Sada desni klik (context menu) radi trenutno. Nebo zemlja razlika.

Last edited:
Svaka stranica je prepuna sa trakerima i reklamama i sve to često ima veću prednost od onoga zbog čega otvaraš stranicu. Bolji procesor brže sve to obradi.

Ja sam mislio da se to podrazumeva 🙂, ali i tada oni usporavaju učitavanje stranica (ali mnogo manje) jer procesor treba opet da odradi neke stvari zbog njih da bi ih uBlock Origin prepoznao.

Takođe preporučujem obavezmo još jednu ekstenziju:
Ova automatski odbija sve trackere koji se mogu odbiti pa kod većine stranica (ne prepoznaje baš uvek) nema onog pop up-a za prihvatanje cookee-a gde je po default-u uvek čekirano sve plus moraš da klikneš na I agree.

Ove dve ekstenzije su jedne od prvih stvari koje obavezmo instaliram na svakom kompjuteru koji mi prođe kroz ruke. I ne instalirajte Chrome, trenutno je i Edge mnogo bolji od njega.

Last edited:
Back
Top Bottom