JackRaid04
Deus Ex Manjina
- Reaction score
- 5,374
Stoji ovo sve top of the line iskucano ko po običaju, da ne dužimo.Previše je to odlaska do wc-a.
Edit: upade JackRaid04. Po običaju.
Opet pričamo o promeni formata, striming doba je donelo novi način gledanja serija, sve u jednom cugu, i ljudima se to svidelo i što bi se vratili na staro? I ne smatram da je i taj nepovezani format epizoda gde možeš da upadneš kao padobranac kada poželiš, loš, nekim serijama je to pomoglo da dostignu popularnost. Za Star Trek TNG, Voyager mogu da potvrdim da su zbog toga bolje, jer da nisu imale takav format i da su slepo sledili veću priču, brzo bi to propalo. Pogotovo što su se prve dve sezone tražili.
Daću jedan možda čudan, a uspešan primer, a to je bio Cartoon Network-ov Adventure Time, prvih 5 sezona možeš da upadneš kada poželiš, ali se ipak kasnije sama serija razvija i kako su autori počeli da kristališu svoje ideje i svhatili da imaju priliku da ispripovedaju nešto što će dopreti do dece, a i ujedno odraslih, desio se još jedan zlatan momenat na tv. To mi je oduvek svetao primer gde se desila tranzicija, koja je krenula iz epizoda koje su delovale nepovezano u priču epskih proporcija. I verovatno ću je ponoviti još par puta u budućnosti.
Često su i sitcomi uspevali iz prostog razloga jer su imali talentovane Showrunnere, bili to producenti, pa onda scenaristi ili tv režiseri, montažeri i onda glumačka postava koja ume to da iznese na svojim plećima. Bilo je sijaset takvih primera tokom raznih decenija kako se format menjao.
Primera radi, da bi ostali ovde na temi, ja sam pre par godina konačno odgledao čitavu seriju Cheers, koju nisam imao prilike pre da pogledam, i za koju tvrdim da je nesvakidašnji sitcom. Iako možeš da se priključiš kada god poželiš, imaš toliko odlično napisane i razrađene likove, da kada neko ima referencu na radnju iz neke starije sezone to se lepo poveže sa razvojem tih likova i građenjem sveta. A to nije mala stvar, mislim da se svaki medij ističe po tome kako si dobro osmislio svet i da to furaš u 275 epizoda.
Gledao sam recimo i Fraiser-a koji je spin off serijal, meni je to kao mlađanom deranu bilo presmešno, iako nisam baš mogao sve da ukačim. Jednostavno sam video gospodu u odelima, i gledao na njihovo ponašanje i eskapade kao nešto što je bilo posve drugačije u tadašnjoj tv ponudi. Ne znam da li bih imao herca sada da je gledam, jer ne bih želeo da pokvarim lepo sećanju, a 100% sam siguran da bih se razočarao i da bih uvideo sve moguće greške koje taj serijal sada nosi, kada je lestvica odavno uzdignuta.
A što se X-Files, tiče, mogu se posmatrati kao čisti gilti plezir, imali su oni interesantnu mitologiju i to je najviše privuklo ljude, ali kao i u slučaju drugih serija (Lost, GOT) jednostavno su se uvukli u tunele iz kojih nema izlaza i publika je presudila da im je dosta jedne te iste torte, neće više čokoladu, već je red i za neku bevandu i šnenokle.
Nadam se da je jasno da sam samo hteo da se nadovežem generalno na mit o X Files jer čuo sam već nekoliko puta : da li da gledam, kakvo je sad, ne leži mi etc..
Kakav god da je bio razvoj serija posle toga a bio je ohoho, X Files mane su se i tad videle. Prosto to su dva lika u jednom limbu beskrajnih FBI zadataka i Skali nije u depresiji u trećoj sezoni jer je u prvoj videla čovečiju ribicu, ofc. Ali neki kontinuitet traume i karakterizacije koliko toliko održavaju kroz Alien Mythology dok skroz ne vrisne tamo negde pred kraj u skladu sa modernim vremenima gde se generalno ta tema istrošila ljudima u svakom smislu plus akcenat na partnerski odnos njih dvoje i hoće li se poljubiti a to jeste itekako održavalo aktuelnost serije do kraja.
Što se tiće TNG Star Treka, to sam počeo prošle godine, privodim kraju i imam samo reči hvale, za taj nivo scenarija režije i glume VIZIONARSTVA preko multipl sezona, esnecijalno gledanje za mene. Takodje i oni sporadično povezuju Lore nekih epizoda i to mi je uglavnom bilo vrhunski izvedeno samo nemam predstavu kako su tad to ljudi pamtili, da li su vodili neke zapisnike dešavanja.
Uh kuca se ovo uz Nine Inch Nails perverzija hshshs