• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Filmovi (2026)

LOTR Extended maraton

Pogledao sam sinoć Gospodar Prstenova filmski maraton i, po opisima, mislio sam da će biti projekcija običnih verzija. Kad ono! Bile su proširene verzije filmova. Pošto ih jako dugo nisam gledao, iznenadio sam se koliko, kada se gledaju u cugu, zapravo bolje funkcionišu. Jedina falinka je što vas, čak i sa 20 minuta pauze između filmova, zdrobi trajanje i već pri kraju počnu da vam lelujaju misli.

Evo šta mogu da pohvalim: publiku! Svaka čast. Očekivao sam priču, korišćenje telefona ili konstantno ustajanje. Međutim, ovo je prvi put posle dugo vremena da je publika bila korektna. Kao da se vratio stari bonton pri gledanju filmova. Filmovi su im držali pažnju i to je bilo predivno videti ponovo u bioskopskoj sali.
Scena sa Boromirom, koja je parodirana kroz video sinhronizaciju: Bobo smrade, skidaj gaće i dalje je u jakom sećanju i svi su se kikotali u sali na taj momenat.

Ali, na stranu mima, ta scena još jače i bolje udara emotivno i pokazuje koliko je Šon Bin bio savršen u ulozi Boromira. Ako bih izdvojio od svih likova iz čitave Družine Prstena koji mi je bio najefektivnije odglumljen, onda je to Boromir. Istovremeno nesavršen, ali na kraju dana, častan i dobronameran.

I dalje mi je Družina najomiljeniji deo. To je odličan prikaz kako, i u običnoj i u produženoj verziji, izgraditi svet i postaviti likove. Dvojka zaista unosi epske momente, sa borbom u Helmovom ponoru, iako se godine naziru u efektima, a ova 4K UHD restauracija pokazuje da ne stare baš najbolje.

Da li je još neko imao utisak da je zvuk nebalansiran? Kada kažem zvuk, mislim na odnos muzike i zvučnih efekata iz scena borbi i drugih dešavanja. To se baš primetilo u Povratku kralja, kad krene najpoznatija tema u završnoj bici i nekako brzo bude ugušena efektima oklopa, mačeva, sekira i raznih eksplozija.
Jedino što mi se ne dopada jeste to što su sa ovim 4K izdanjem izmenili inicijalni izgled sva tri filma. Boje nisu onakve kakve su bile prvi put u bioskopima i na DVD izdanjima, i to mi je u nekim momentima znalo da pokvari utisak, pa čak i da izmeni doživljaj scena koje su same po sebi fantastične.

Mislim da zaista ne postoji trilogija snimljena po literarnom predlošku koja istovremeno toliko poštuje izvorni materijal, a opet uzima slobodu da ga prilagodi i uklopi u filmsku formu. Mogu slobodno da kažem da su me sva tri filma izvozala. Osećaj emotivne povezanosti sa svim likovima je tu. Iako znam kako se završava, svaki težak momenat i gubitak se jasno osećaju. A radosni momenti se vrednuju još više, a ponajviše oni tihi koji se retko viđaju u blokbasterima.

Neverovatno je kako su Piter Džekson i filmska ekipa napravili filmove koji su i dalje epski, nisu otrcani (mada ima Džeksonovih otrcanih forica iz njegovih ranih radova, ali rade posao!) i prenose emocije koje mi danas fale kod blokbastera. Družina prstena je zaista to, grupa prijatelja koja se bori za bolji svet. Svaki lik ima svoju priču koja se razrađuje tokom trilogije, i uspeli su ono gotovo nemoguće, da ih sve razviju i zaokruže. Tek sa ovim ponavljanjem mi je jasno kako svaki lik ponasob dobija neverovatan razvoj, i to je za komercijalni film prikazano kao da je lagan zadatak, a tačno se vidi da je tu ušlo dosta promišljanja pri izmeni scenarija i radu sa glumcima i glumicama koji su dali svoj maksimum. Zapravo nema loše dodeljene uloge, i ti glumci i glumice su zacementirali svojim performansima i pojavama da su to konačne verzije likova u svetu filma.

Kostimi su i dalje neverovatni, pogotovo Orkovi i Uruk-hai. Toliko detalja na maskama, u bojama i njihovim ličnostima, prava bombonica. I dalje mi je smešno što skoro svi orkovi imaju kokni akcenat. Nazguli su i dalje najstrašniji aspekt Družine, ali kada se Kralj veštac Angmara pojavi u trećem delu, uz svu onu montažu i zvukove kada krene u boj, osetiš žmarce. To je magija koju želim da filmovi prenesu sa literarnog predloška na veliko platno.

Drago mi je što sam se vratio Gospodaru prstenova i podsetio zašto su me ti filmovi, kada sam ih gledao pre 25 godina, ubedili da mogu da postoje odlične adaptacije i da film i knjige definitivno mogu imati zajedničku sinergiju, ali samo kada se nađe ekipa koja je spremna da to radi iz ljubavi.

Last edited:
Je l' to nešto ongoing da i dalje može da se ode da se pogleda?

Jedan moj prijatelj je isao da gleda jer je napaljenik nevidjenih razmera na te lordse (procitao je i knjige i to mu je najbolje sto su uradili u kinematografiji ikada da su ekranizovali to...) ja i dalje nisam pogledao te filmove kao i hari potere ,jednostavno me nikada nije privlacilo :)
Ali jedva cekam da izadje he man mozda i odem u bioskop na njega i mortal kombat 2

Realno da, ne znam šta drugo može da se poredi da su sva 3 filma toliko dobri.

Nisam skapirao jesu ove verzije dodatno produžene u odnosu na BR extended verzije?

U smislu je l' ovo neka vrsta premijere?
@VoivodBG

Bolji je lotr od svega toga sto si naveo, odgledaj i uveri se u to
Jednom ako budem imao volje odgledacu sigurno u cugu ali iskreno ko zna kad i dal ce to biti :)
Ma jok, bolje nek pogleda HeMan-a i MK2 koje jedva ceka da izadju.
Posto hi men i mortal kombat 2 jos nisu izasli ne mogu da kazem da su bolji ili nisu ali su lordsi toliko zanimljivi da sam ih 25 god od prvog dela iskulirao i jos uvek to radim :D

Gledao sam kec davno ali me smorilo prenemaganje frodovo...

Terminator je imao priliku da bude možda najbolja trilogija ikada da nisu usrali 3 deo sa onom skandinavkom kada je krenulo to sranje sa ravnopravnost polova i lgbt mutantima...
Ali su posle izasla jos 3 dela koja su se tek iskenjala po franšizi kao golub na kalemegdanu...
Uvek je 3 deo u filmovima najslabiji po meni 😀

Project Hail Mary 2026

Prezadovoljan sam kako je ispalo!
Film nema nekih ultra inovativnih tehničkih, režiserskih, niti bilo kakvih drugih, dostignuća i poduvhata. Međutim, svi ljudi koji su radili na projektu, od čistačice do VFX umetnika su radili sa ljubavlju, i sve sve urađeno jednom izuzetno visokom, pre svega, produkcionom nivou. Zbog toga i ne čudi da smo dobili jedan dobar, pre svega, zabavni SF film za celu porodicu.

Naravno, ima dosta razlike u odnosu na knjigu, ali oduvek sam se trudio kada poredim stvari, da kažem da knjige nemaju veze sa filmom i ne mogu se upoređivati ta dva medija (što ne znači da neću da to uradim 😂, i ja sam čovek od krvi od mesa).

Za jednu filmsku adaptaciju, mislim da je ovo dobro urađen posao. Recimo, mnogo više mi se dopao od adaptacije Martiana.
Neke stvari se dešavaju izuzetno brzo u filmu i mislim da nisu uopšte detaljno objašnjenje kako treba, pre svega motivacija za neke dogadjaje i odluke, u filmu se neke stvari dogode i onda odjednom donesu odluke i to je to, film nastavlja dalje, dok je u knjizi to sve izuzetno detaljno objašnjeno, zašto kako... A sa druge strane, i ovako film traje predugo, nije ni bilo prostora sve to ubaciti.

Takođe, za jedan SF i film koji se dosta oslanja na nauku, mislim da se prešlo mnogo brzo preko mnogo tehničko-naučnih stvari. Te su sitnice koje bi cenili ljudi (mozda i inspirisali decu), ali u filmu se samo prešlo brzinski ili se uopšte ništa ne objasni. Mišljenja sam da je taj deo morao biti bolji.

I još jedna stvar, nekako nisam imao osećaj na početku filma da je dobro objašnjen problem i šta zapravo rade svi ljudi na početku filma (šta se dešava sa planetom, kako šta radi čovečanstvo... mislim da je trebalo to mnogo jače i bolje prezentovati, u Zemekis/Spilberg fazonu)
To je opet taj problem koji sam pisao iznad, da se previše brzo prešlo preko nekih stvari, kao da se podrazumevaju da znamo.

Rajan Gosling kao stvoren za ovu ulogu, bio je i prvi izbor kada su otkupili prava za film, ovo je tip likova koji njemu izuzetno leži, a mislim (po reakcijama) da je celoj bioskopsoj sali bio izuzetno šarmantan i zabavan.

Film takođe izgleda neverovatno dobro, od enterijera broda, do veličanstvenih scena u svemiru. Nisam gledao u IMAX-u i mislim da sam pogrešio, ovo je pravi film za tako nešto. Ako imate prilike, obavezno tako gledajte.

Rocky mi je bio najvažniji deo adaptacije, nisam gledao ništa o tome u trejlerima i moram reći da sam prezadovoljan kako je ispalo. Nisam ga baš tako zamišljao, ali ima tačnu dozu Diznifikacije likova koja je potrebna. Glasovna gluma je super takođe.
Najbolji deo filma je njihov odnos i interakcija, vrhunski je uradjeno sve. To je nešto zbog čega bih svakom preporučio da gleda ovaj film.

Mislim da su veoma bitna ocekivanja koja imate od ovog filma - bitno je da shvatite da ovo nije ni zamisljeno kao nova Odiseja u svemiru, već kao jedan ultra zabavni porodični film. Na svu sreću, ispalo je kako treba!

Ocena 8/10

Kum kec i Matrix kec su značajniji filmovi od bilo kog LotR filma pojedinačno ali kada je u pitanju kvalitet trilogije nisu ni blizu.

Ne znam za vas, ali LOTR filmovi, pre svega prvi deo, su nešto šta je izuzetno uticalo na moj formativni period kada sam bio mali. Matrix1 je možda više uticao (moj #1 svih vremena), ali LOTR je bio kao azbuka neka. Uveo me je u svet orkova, vilenjaka, high fantasy sila dobra i zla... U tom periodu je bilo mnogo RTS igara sa sličnom tematikom, cela jedna supkultura se rodila sa tim filmovima. Bez preterivanja, mislim da ne bih bio čovek koji sam danas, da nisam gledao LOTR kada sam gledao.

Nisam skapirao jesu ove verzije dodatno produžene u odnosu na BR extended verzije?

U smislu je l' ovo neka vrsta premijere?
@VoivodBG
Ovo su produžene verzije filmova na maratonima. One su bile na onim extended dvdijima, ali jeste premijera istih jer kod nas nikada nisu puštane u bioskopima.

Ujedno je sada otvorena i IMAX maraton sesija, ali to će biti bioskopske verzije.

IMAX.webp

Back
Top Bottom