- Reaction score
- 4,534
Jako mi nedostaje vreme kada su igre postovale moje vreme (koje sto sam stariji, postaje sve vise dragoceno) i sto ne traju stotine sati. Smeta mi sto se vrednost igre meri u njenom trajanju, i sto je duza, to mora da je bolja jer na taj nacin navodno opravdava svoju cenu od 60, 70, 80 evra. Zato sam odlucio da se vratim starim naslovima. Ne starim naslovima iz ps1 i u nazad ere, vec u period 2004. - 2015. kada po meni gejming nije bio toliko komercijalizovan i kada smo mogli da dobijemo kompaktne pakete koji sadrze i dovoljno akcije i da dobijemo dobre price bez mnogo buke koje sporedne stvari mogu da donesu.
2013. godine sam prvi put igrao i presao Enslaved Odyssey to the West na ps3 u sub 15fps i samo se secam da sam bas uzivao u igri. 12 godina kasnije, igru palim opet, ne secajuci se nicega sem osnovne premise i UE3 kolorita i provodim fantasticnih 10h uz Odiseju na Zapad.
Radnja igre je smestena u postapokalipticnu buducnost u kojoj je covecanstvo na rubu istrebljenja, a svetom lutaju roboti iz nekog proslog rata o kojem ne znamo nista. Mi upravljamo Monkey-jem, koji je snazan, akrobatski spretan i ume dobro da zadaje udarce. Silom prilika, on srece Trip, devojku koja ga preko "trake" na glavi prisiljava da joj pomogne da se vrati kuci.
Inspiracija za pricu je prilicno ocigledna, dosla je zahvaljujuci kineskom romanu Putovanje na Zapad. Tamo, monah Triptaka (u igri Trip) krece na put u Indiju da donese svete spise, a prati je Sun Wukong, majmun (u igri Monkey). Kasnije im se pridruzuje i polu covek polu svinja (u igri Pigsy) koji je u igri prikazan kao priprosti ali duhoviti mehanicar postapokalipricnog sveta.
Okruzenja kroz koja Monkey i Trip prolaze su slicna jedna drugima jer se sve bazira na rusevinama, mnogo megalomanskih objekata izgradjenih od metala i po neko uredjeno mesto koje jos uvek nosi trag stare civilizacije. Ono sto zelim da pohvalim jeste da iako je radjena u UE3, nema piss filter i u svakom chapteru i u svakom okruzenju boje su malo zivlje u odnosu na ostale UE3 igre. Sem nasih glavnih junaka i neprijatelja, niko vise u svetu igre ne postoji, a posto poslednjih godina preferiram igre koje prikazuju pustos, ovo mi je odgovaralo u potpunosti. Igra nosi stari smek koji je bio popularan tih godina, a to je pentranje na kolosalne gradjevine i objekte gde se perspektiva polako menja i gde dobijate osecaj gde vi, tako mali, svojim postupcima uspevate da uticete na svet koji ni ne zna da postojite.
Borba je bila tada a narocito za danasnje standarde, uproscena. Imate nekoliko mogucnosti za unapredjivanje stita, healtha, borbe i oruzja, 2 napada, 1 combo i 1 specijalan napad. A Monkey moze i da puca iz svog stapa. Napredak kroz pricu je konstantna kombinacija platformisanja, pentranja i "arena" borbe kako biste napredovali. A posto osecam zamor u poslednje vreme pamteci razlicite comboe, jureci dobro skrivene iteme (ili ne daj boze cisteci upitnike u open world igrama), za mene je ovaj "corridor" action platformer veliki plus. Neprijatelji su roboti koji iz nepoznatog razloga zele da vas zaustave u vasem ostvarenju cilja i varijacije nisu mnoge. Obicni robot, robot koji puca, robot koji ima stun kao napad i malo naprednija verzija obicnog robota - uz nekoliko "boss" robota, to je sve sa cime cete se susretati i boriti.
Kroz zajednicku avanturu, emotivni odnos izmedju Monkey i Trip suptilno postaje kompleksniji i ni u jednom trenutku nije prenapadno ili krindz. Vec ovde se primecuje kako Ninja Theory odlicno prenosi atmosferu i emociju preko glasovne glume i animacije lica. Kada sam kod suptilnih stvari, humor je prisutan u igri ali isto kao i emotivni aspekt, jako je spontan i nikako usiljen. Kasnije cemo dobiti Hellblade Senua naslove gde su stvarno prevazisli sami sebe.
Na moju veliku zalost, igra jeste bila pominjana u pozitivnom kontekstu tih godina ali i pored dobrih recenzija, brzo je pala u zaborav pregazena vecim blokbasterima. Kasnije, kada je dosla i na PC, opet ju je docekala ista sudbina sa jako malo prodatih primeraka. I pored svega toga, ova igra ima veliku preporuku od mene kao jako zabavna akciona lepo ispricana prica.