• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Email Prevare

Meni su jednom odgovorili i smejali su se kad sam im otkrio da znam da je prevara... prvo sam se malo pravio lud, ko da sam zagrizo mamac, cisto da vidim kakav im je plan :D
Koji si ton koristio da su naseli? Ja sam možda preterao sa "naivnim entuzijazmom".

Jezivo koliko naivno su to napisali, ako se neko primi na ovako nesto, taj je bas glup...

Kod mene sad u petak u banci stigao svim zaposlenima otprilike ovakav mail "U skladu sa novousvojenom politikom provere kvaliteta lozinki naše banke molimo vas da na sledećem linku proverite sve svoje lozinke". Minimum pola radnika po nekoj mojoj proceni kada sam pričao sa kolegama kliknulo na taj link...

U pitanju je najverovatnije provera kolega zaduženih za zaštitu ali strašno u svakom slučaju koliko je većina ljudi naivna bez obzira kakvo obrazovanje imaju.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Sta znaju ljudi u banci sta je phishing email.

Takve akcije radi i sec dept u ozbiljnim IT firmama, pa se mnogi upecaju.

Ja nikad ne proveravam mejlove koji se ne ticu mene ili koji nisu vezani za kod/git..tako da nikad ne padnem na tu foru. :D

Ma evo za ovih godinu i po koliko sam ja tamo bar 3 puta su bile obuke o tome šta su phishing mailovi, i opet se većina upeca...

Kod mene sad u petak u banci stigao svim zaposlenima otprilike ovakav mail "U skladu sa novousvojenom politikom provere kvaliteta lozinki naše banke molimo vas da na sledećem linku proverite sve svoje lozinke". Minimum pola radnika po nekoj mojoj proceni kada sam pričao sa kolegama kliknulo na taj link...

U pitanju je najverovatnije provera kolega zaduženih za zaštitu ali strašno u svakom slučaju koliko je većina ljudi naivna bez obzira kakvo obrazovanje imaju.

Interni scam radi bezbednosti?

Interni scam radi bezbednosti?
Da, valjda. Za sada nam ništa dalje nisu pisali u vezi toga. Ja sam odmah prijavio taj mail kolegi koji je zadužen za syber sigurnost kod nas i pitao ga da li nas to testiraju a on mi samo napisao "Ti si baš inteligentan :) " sa sve smajlijem :) .

Mail je došao sa mail adrese koja je na našem domenu i primili su ga baš svi u banci u istom trenutku. Ako slučajno nije testiranje onda je pola ljudi moje banke u Srbiji dalo svoje lozinke nekom izvan [emoji846] , šalim se, nije niko ništa pokupio pošto sam iz priče kolega koji su kliknuli na link zaključio da je link bio blokiran firewall-om. Mislim da je security banke samo testirao da li su radnici glupi da kliknu na takav link, pa ćemo za koji dan opet da imamo obuku, koja će opet biti uzaludna.

Last edited:
Dok sam radio za jednog klijenta relativno značajnog u svetu, imao sam email na njihovom domejnu. Svojim očima sam video da su skemeri uspeli sa tog istog domaina da šalju phishing email. Isto sam prijavio, nije bio test. Tako da... I to je moguće, iako ne bih znao kako.

U pravu si, čitao sam i ja ranije da je to moguće ali nikada nisam istraživao kako. Možda je u banku ipak nekako ušao phishing mail ali je zaštita bar sprečila da se otvori sajt za kucanje lozinke budalama koje su kliknule na link u mailu. Saznaću valjda šta je tačno bilo kada sretnem tog lika koji je zadužen za syber zaštitu u hodniku. Ko za maler ga od tada nisam sreo, a pre toga sam ga sretao skoro svaki dan. :)

U svakom slučaju, glavni razlog zbog koga sam podelio ovo iskustvo je da pokažem da koliko god nama većini ovde ti mailovi deluju smešno, realna slika je da se prosečno mnogo više ljudi pecaju nego što mislimo, zato takvi mailovi nikada nisu i neće izumreti.

Last edited:
Back
Top Bottom