• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Dungeons & Dragons

WhiteWolf

ex-shone93
Reaction score
511
DD_Transparent.png

Dungeons & Dragons is a fantasy tabletop role-playing game (RPG) originally designed by Gary Gygax and Dave Arneson. It was first published in 1974 by Tactical Studies Rules, Inc. (TSR). It has been published by Wizards of the Coast (now a subsidiary of Hasbro) since 1997. The game was derived from miniature wargames, with a variation of the 1971 game Chainmail serving as the initial rule system. D&D's publication is commonly recognized as the beginning of modern role-playing games and the role-playing game industry.​

Evo ga thread u kome mozemo diskutovati sve vezano za DnD. Ja nisam imao prilike da igram ovaj tabletop ali pratim dosta toga vezano za samu igru. DnD sam otkrio gledajuci Critical Role, i od tada sam postao veliki fan. DnD je postao jako popularan najvise zahvaljujuci njima, Ima dosta poznatih glumaca i VA koji se pojaljuju kao guestovi

Takodje preporucujem Matt Colvilla ko zeli da bude DM i da kreira svoj svet. Njegova iskustva su jako lepo pretocena u video format i ima dosta zanimljivosti za one koji zele da kreiraju svoj svet.

Ima dosta i poznatih koji igraju DnD :D

Za D&D sam chuo prvi put u epizodi Dexter's Laboratory kada igraju D&D. :ROFLMAO:
Prvi put sam igrao tek nekoliko godina kasnije, shto je bilo pre 18 godina. Igrali smo 3.0e, ja sam bio Dungeon Master, ali u retkim trenucima kada nisam, Dwarf Warrior sam voleo.
Igrali smo malo i Call of Cthulhu d20, to je odlichna stvar. Manje fokus na combat, mnogo vishe na roleplaying i prichu. Dragonlance mi se takodje dopadao u to vreme poshto sam bio napaljen na zmajeve.

Lepo je videti da neko uzhiva u D&D, odlichna je to zabava!

Potpisujem sve napisano gore. Moje preporuke za pocetnike su DnD starter pack i Dnd Essentials Kit.

Dobija se jedna avantura i skraćeni rulebook i set kockica . Taman za početak. Takođe Youtube je pun ljudi sa savetima i objasnjenima za neke specifične stvari. Mislim da ne treba da se novi DMovi opterećuju preterano sa pravljenjem ogromnog sveta za početak je dovoljno da se prati avantura iz neke knjige.

A ako ima zainteresovanih mogli bi da napravimo Secret LvL D&D kampanju pa da se igramo na discordu .

Najveci problem je naci grupu ljudi spremnih da investiraju dosta vremena u D&D danas.
Bas bih voleo da probam ali na zalost nikada nisam imao prilike.

Isti problem i ja imam. Nemam skim da igram a bas bih voleo da probam barem jednom :D. Voleo bih da igram neki mix paladina i warlocka tj. hexadina :) Kontam da bi kombinacija hex i smite unistio sve veoma brzo :)

Pa znaš kako , ja svoju prvu D&D kampanju koju sam krenuo sam isplanirao tako da sesije traju max sat ipo dva. Onako epizodično. Ako uspemo da nađemo nekog DM-a , ja bi rado igrao kao PC , mnogo mi je da vodim dve DnD kampanje , jedva imam vremena da spremam jednu :)

U NS su bila 2-3 kluba za board games
- Dragon verovatno najpoznatiji tamo sam bio svega par puta,
- Mipl (Ex Gejming Centar) tamo sam cesto isao sa drugarima da igramo igre uz pivo, oni su se preselili malo pre korone na drugo (valjda bolje) mesto, al ja od tad nisam isao nikako. Tamo je ekipa uvek bila kul i igrali su razne igre.
- Valhala - mislim da to vise ne postoji...

Sad ne verujem da mozes otici bilo gde i upasti u party. Al kad ovo sranje splasne, mozda bi se mogli organizovati na tako nekom mestu. Problem sa DnD je sto zahteva posvecenost, a svima je danas raspored zeznut, narocito sa decom. Nije fora da jedne nedelje bude full party pa sledece pola, pa one tamo druga polovina...

Ja sam DnD samo jednom igrao uzivo, pokrenuli lepo avanturu i onda se vise nikad nismo skupili da nastavimo :D

Dragon je u centru grada?
Jednom sam upao slucajno u neko takvo nesto,secam se da je bilo i dosta raznih figura na prodaju.

Problem sa DnD je sto zahteva posvecenost, a svima je danas raspored zeznut, narocito sa decom. Nije fora da jedne nedelje bude full party pa sledece pola, pa one tamo druga polovina...

Ja sam DnD samo jednom igrao uzivo, pokrenuli lepo avanturu i onda se vise nikad nismo skupili da nastavimo :D
Naravno , jbg tako je kako je . Zato je možda najbolje da se igramo online. Jbg nije isto kao uživo ali bože moj. Nismo svi iz istog grada. Okupljamo se jednom mesečno vikendom ili kako god se dogovorimo i to je to :)

Dragon je u centru grada?
Jednom sam upao slucajno u neko takvo nesto,secam se da je bilo i dosta raznih figura na prodaju.
Aha oba su u centru, Dragon je prekoputa bazara u nekom pasazu, GC je bio u onom trgovackom domu ili kako se zove na trgu Marije Trandafil
Mipl:

Ja nisam u ovoj prici, nisam nikad igrao, ali imam drugara koji igra to vec sto godina. Posto radi 3d kao i ja, lik je u nekom momentu modelovao i animirao, pravio neke cutscene-ove da pusta dok igraju i tako neke forice :D

Bila je i na blizzconu sada neka diablo partija.

Critical Role je imao one-shot i za Doom Eternal kao i za Hearthstone. Cudi me da nisu imali za TLOU2 jer je Ashley Johnson davala glas za Ellie a Laura Bailey za Abby, a obe su deo CR-a :D

Lol, i ja sam prvi put video D&D u Dexteru. FF par godina i meni i ortakinji padaju u šake CyberPunk 2020 knjige pravila (kopije naravno), ali niko nas nije fermao 2% zbog tematike. Onda smo odlučili da startujemo ekipu drugara koja je peglala tad aktuelne igre u IT kabinetu gimnazije sa novopristiglim AD&D knjigama (kopije naravno) i eto ti 6 ljudi odmah. Igrali smo u tom sastavu 2 kampanje, jednu mesec i kusur, drugu sigurno godinu dana.

Zanimljivo je da je svima ali SVIMA u širem krugu svih nas bilo zanimljivo šta radimo pa smo redovno imali leteće članove koje smo uključivali instant za po jednu ili par sesija. Sećam se da je kod mene na gajbi bilo 11oro za jednom prilikom, good ol' days :) Ultra je zabavno ali i ultra haotično sa tim brojem ljudi. Kad kažem zanimljivo svima mislim SVIMA pa je tako kod mene na podu na gajbi sedeo lokalni selebriti lik s one strane zakona i uredno rolao.

Ali top kampanja eva mi je bila par godina nakon toga kad smo liferovali ribe (hoozah!) i ostali nas 5orica sa 3.5 edicijom. Bežao sam iz BGa sa faksa nazad na rodnu grudu da igramo, redovno, i to je trajalo skoro dve godine. Tu sam dogurao najviše ikada, možda 14 lvl, Rogue/Shadow Dancer (koji je btw OP koliko i druid zbog game breaking potencijala, DM je bio na ivici srčke par puta zbog mene).

U ovoj srednjoj životnoj dobi smo nas četvorica pre nekih 7-8 godina probali da se opet ubacimo u film pa smo igrali kratku ali ludilo kampanju koju je pisao ortak na tada otkrivenim psihodelicima pa je u najmanju ruku bilo....čudno. I prebogato prebolesnim detaljima. Pri tom je ortak frik za istoriju pa je napravio Srbiju u D&D svetu i reflektovao tone pravih previranja naše politike i crkve sa prelaza XIX u XX vek (ili kad je već bilo previranja, duduk sam za istoriju). Nisam mogao da prestanem da se smejem kad se ispostavilo da je ulti baja protiv nas evil resurected patrijarh Pavle :D

Kad sam se poslednji put selio pre 2 godine sam konačno bacio sve sem Monster's Handbook-a. Suza mi zastala u oku na ove stare CharSheets što je Nyarla postovao.

Pre nego se načisto morfujem u brata Yonai-a sa mellow notom, da kažem da je poslednji put kad sam igrao prerelease nekog MtG-a u BGu pre par godina bio tu lik koji je vrbovao za kampanju prilagođenu nama matorim smaračima sa poslovima. Hoću da kažem da toga sigurno ima, pojurite po znanim rupama.

moje drustvo i ja smo bas ozbiljno nolifevali ovaj segment zabave

ali mi smo bili malo divlji....u odnosu na klubove i recimo klasicne sessione

posto je core grupa uvek imala 10ak ozbiljnih nolifera i usput bliskih drugara igrali smo maltene sve sto postoji

sve je bilo podredjeno sto boljoj zabavi, dovoljno dobro smo znali sve sisteme i "limite" defaultnih kampanja
imali smo 2 jako duge kampanje (ono par godina svaka:)) u kojima smo u okviru jedne kampanje cesto menjali sisteme
naravno imali smo i faceroll kampanje koje traju 10ak sessiona ili koliko je inspirisan GM

nezobiljni sessioni su licili na ovako nesto npr:
pleb assassin chars, spasavamo "Motoko Kusanagi" AI, zle korporacije, veliko sranje, begamo, kontakti palimo u Vatikan, frka panika idemo hibernacija, budimo se dosli orkovi iz warpa ownovali celu planetu, zgotivli se orkovi sa srpskim navijacima posto su isti retardi, ja bio special snowflake posto je moj char bio 100% pure srbin....i tako

takodje je to bilo vreme kada su nam konacno postale dostupne sve te divne fantasy stvari koje mlade nerdove cine srecnim
knjige, stripovi, anime, milion fantasy igara, horror scifi cyberpunk overflow <3
cesto smo cepali frp a da nismo ni svesni da nam GM(ovi) vode kampanju inspirisanu upravo nekom super knjigom koju su imali srece da procitaju pre nas....jer jos nije nas red za istu:)

npr jako smo voleli da igramo Cyberpunk/Paranoia combo ili neki (lite) CP/vampri/vukodlaci combo

ali bilo je i ovakvih fazona:)
krenemo klasican frp iz ADnD silom prilika tj scenarija idemo na tablu gde smo morali da odigramo par Wahrammer Fantasy bitki
onda ostajemo u Warhammer sistemu (koji smo mozda i najvise voleli), things happened eto nas u Necromundi gde na tabli oslobadjamo par ortaka iz imperijalnog zatvora pojavljuju se marinci, nevolja je velika bila, zavrsili smo u nekoj vukojebini od planete gde smo nastavili da igramo u nekom fenomenalnom zombi kauboji sistemu kojem sam zaboravio ime:)

nista nam nije bilo sveto, tj meni nije lol al bio sam i povlascen posto sam hostovao ili pokretao 90% svih mogucih nerd eventova

kopirani rulebooks, fake olovne figurice, 40 neofarbanih olovnih fake wood elfova izigravaju malo necromunda/blood bowl gang pa onda undead armiju pa se presele u space crusade, mtg gazzilion edicija kopirane lol

tbh mene taj kolekcionarski/hobi deo nerdovanja nikad nije odusevio, a i income od par maraka mesecno nije bio odusevljen istim:)
al bilo nam je stvarno super, uvek smo se dovijali nekako i cenili svaki delic toga

takodje i wierd flex pricica vezana za beogradski klub Zmaj? (zaboravio sam ime ofc, dss im dao prostorije kod Liona)
tamo smo ortak i ja dobili life time ban, iako smo prvi put dosli tamo lol

bio je neki fantasy battle turnir, gde su retardi smislili da svaki igrac mora da ima odgovarajuce figurice u svojoj prijavljenoj turnirskoj armiji
znaci ako imas 2h warriore u armiji moras da imas (ofarbane ofc) figurice koje drze 2h oruzije, ako imas koplja moraju koplja na figurici da budu
ili ako ti heroj jase zmaja, mora zmaj ne moze vivren etc etc

posto smo znali sa cime imamo posla, pozajmili smo od lika koji je pravio (prilicno lose) odlivke 20 figurica koje su nam trebale da budu u skladu sa pravilima
premazali ih na brzaka koliko tolko descent, undead armija je zahvalana za farbanje a i ortak je mag za sencenje tako da gg

naime kombinacija moje armije, heroja, itema i samih pravila specifcnog rulebooka
je bila exploit poslastica koju nisam mogao da propustim lol a ortak mi je pomogao da eliminisem cak i pretnju magicnih faza
sve je bilo 100% legit u skladu sa pravilima bez trunke sumnje....i znali smo da cemo trigerovati sve zivo kada provale sta im se dogadja...al to je bila i poenta zar ne;)

ukratko napravio sam armiju koja je u najboljem slucaju za protivnika mogla da bude pogodjena napadom koji je zahtevao sledeci niz kockica 6 pa 6
a ako kojim slucajem prodje 6 6 napad ostatak itema se brinuo da me ne probiju tako lako
sama taktika je primoravala protivnika da igra poteze koje verovatno ne bi igrao....ali jbg pravila!

prosetali smo se kroz turnir lagano izgubivsi JEDNU ranu u 5 partija (to je recimo trecina hp najslabije figurice lol)
dobili high elf original rulebook za nagradu, kao i ban:)
ali sve je vredelo kada su krenule suze i drama
kada je njih 20 besno dohvatilo svoje rulebooks i posle par minuta nemoc i tisina...omg bas je bilo super zezanje lol

pricali su nam ortaci kako je klub korigovao turnirska pravila zbog nas, a bogme i u sledecoj ediciji pravila je sama Citadela ukinula 1 core item iz "mog" exploita:)

Last edited:
mozda bitniji post od ovog iznad pa cu ovako

discord frpovanje is a thing:) mozda biste mogli da probate sa starim drustvom jos jednu voznju

Ja sam igrao od DnD 2.0 (mada je vec izasla i trojka bila). (nek se cenjeni DM javi, ipak je to vise njegova prica)

Posle, sa drugom ekipom, smo uglavnom igrali dosta drugacije, krace kampanje, vise "film nego TV" i bez pravila (recimo pojednostavljeni GURPS), akcenat je uvek bio na prici, a borba je bila vrlo sekundarna ili akcenat na kreativnosti. Posto je DM bio istoricar, bilo je dosta fokusa na autenticnosti settinga, bilo istoriskog ili fantasy. Bilo je cak i kampanja gde se igrala sa fikcionalizovanim verzijama sebe. Verovatno mi je omiljena kampanja bila vampire: the masquerade, kratka 2-3 sessiona.

Mislim da za iole stariju, ozbiljniju ekipu, mnogo bolje funkcionisu stvari nevezane za pravila i borbe, vec samo da se prica, uz minimalno rolanja kockica (cak i samo D6).

U svakom slucaju, mozemo da probamo da nateramo izvesnog Dungeon Master-a da nam vodi jednu kracu kampanju online (makar 1 sesija).
Samostalno nisam uspeo, ali verujem da svi zajedno mozemo!

Mislim da za iole stariju, ozbiljniju ekipu, mnogo bolje funkcionisu stvari nevezane za pravila i borbe, vec samo da se prica, uz minimalno rolanja kockica (cak i samo D6).

slazem sa ovim skroz

najupecatiljivija secanja su mi upravo iz sessiona kada nam GM kaze "ma....ne trebaju kockice"

Back
Top Bottom