• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 XONE Switch PC Dredge - fishing horror game

ljubomir

Krompir paprikaš
Co-founder
Reaction score
10,894

Teško je direktno opisati kakva je igra, ali na osnovu nekih 2h gameplaya opisao bih je kao kombinaciju lightweight avanture, Sunless Sea, inventory managementa i Don't Starve.

Slično kao u Don't Starve imamo sanity meter i tripujemo se u mraku.

Gameplay loop se svodi na pecanje, upgrade opereme i istraživanje. Ispod svega se naravno krije neka misterija.

Vrlo mi se igra sviđa i pokušavam što manje da čitam o njoj na netu tako da ne mogu puno više da napišem. Ako volite nešto od navedenih žanrova i igara, definitivno bacite pogled.

Bas razmisljam da je probam, pogledacu par YT gameplay klipova, da bi bolje procenio dal ce mi biti zanimljivo.

Presao sam. Igra mi se svidela, ali nije za svakoga. Prednosti su relativno zanimljiva prica, a pogotovo setting. Nema puno handholdinga u smislu dosadnih tutorijala, dosta te brzo bace da igras. Takodje, sto kazu, "it doesnt outstay its welcome". Taman postane repetitivno i igra se zavrsi. Svidja mi se sto ima vise od jednog zavrsetka.

Mane su sto je sve dosta pojednostavljeno. Ne postoji neki bitan chanllenge, prilicno je "chill" igra. U sustini najveci izazov je istrazivanje mehanika igre i settinga. Vecina misija su onako, super simple. Igra se najvise zbog price, atmosfere i kolekcionizma :)

Enivej, preporucio bih svakome ko voli opustene igre sa zanimljivom pricom i dobrom atmosferom, samo nemojte da ocekujete kompleksne mehanike i visok nivo tezine.
S obzirom da se sigurno ovde neko predomislja, poklonicu jednu Steam kopiju, uz standardne uslove (pisanje review-a), pa ko zeli nek izvoli. Naprvicu za to odvojen thread.

Upravo sam zavrsio igru,moram reci da je ovo za mene kandidat za igru godine.
Uzeo sam igru za 5-6e sada na xbox rasprodaji i bas mi se svidela.
Lovecraftovska misterija i kosmicki uzasi koji vrebaju upakovani u malu indie igru sa zanimljivom mehanikom.
Kada se krene sa igrom bas je tesko prestati sa igranjem i prisutan je onaj zaboravljeni ,,samo jos 5 minuta " osecaj.
Premisa je jednostavna,upravljate malim ribarskim brodom, lovite ribu,nadogradjujete opremu i resavate misteriju.
Uz zarazan gameplay bas ta misterija je ono sto vas gura napred.
Necu mnogo pisati o prici ali svako ko je citao Nekronomicom,Senke nad Insmutom ili Zov Ktulua znace sta moze da ocekuje ovde.
UI je jako dobar,intuitivan i pregledan,sve je tu na 1-2 klika.
Bas mi je tesko da nadjem neku zamerku mozda bi to bili relativno nebitni sidequestovi,koji mogu i da se preskoce.
Igra uspeva da kroz par slika i linija texta umesto animiranih cutscena docara stvarno dobru i turobnu atmospheru.
Dokaz da nije bas sve u grafici i da je stari dobri gameplay i dalje ziv.
Da ne smaram dalje ucinite sebi uslugu i probaje Dredge.

Auf, sada mi se igra igra. Dodajem je na wishlist i chekam popust.

Dođe Dredge na red za prelazak. U dva dana sam utopio skoro 14 sati vremena u igru. Prešao sam je za nekih deset. Drago mi je da o igri nisam pogledao ništa više od ovog threada.
Ljubomir je fino opisao igru, chill igra koja traje taman koliko bi trebalo. Igra je veoma laka, nema nekog posebnog izazova, ali je veoma zarazna ako pogodi određenu kolekcionarsku nit.

Igra počinje kao nekakav jednostavan simulator pecanja i tetrisolikog slaganja riba u inventaru, ali brzo skapirate da se nešto čudno dešava. Ribe možete pecati, hvatati u mrežu, ili postavljati zamke za rakove. U igri ima mnogo riba i rakova za uhvatiti, ali ne deluje kao nešto preterano teško za one koji vole da jure platinu. Priča mi nije bila ništa posebno do samog kraja, ali sam je pratio i pokušavao pogoditi šta će se dogoditi. Kada završite igru, ostaje vam sejv pred sam kraj igre, čisto da pecate do besvesti.

Odličan je osećaj na početku kada imate sporu barku i svako putovanje je rizično jer postoji šansa da nećete stići nazad pre mraka. Kada malo upgrade-ujete brod, a pogotovo brzinu, počinjete otkrivati ostatak sveta. Na kraju igre mapa deluje malo, ono što je na početku delovalo kao nemoguća misija, sada oduzme jedva četvrtinu dana.

Grafika je prosta, ništa posebno, ali artstyle je pun pogodak imho - doprinosi opuštenoj, ali i horor atmosferi. Igra ume izgledati veoma lepo, pogotovo dok plovite preko okeana, skoro kao nekakva razglednica. Muzika ume poprilično da doprinese atmosferi, ni jednom je nisam isključivao i slušao nešto drugo.

Šteta što igra nije barem malo izazovnija, voleo bih videti više načina da umrem. Bilo bi kul kad bi bilo daleko više lorea u igri, a i dijalozi su mogli biti bolji i raznovrsniji. Sunless Sea to odlično radi.

Dajte igri šansu ako vam se igra nešto sa veoma dobrom atmosferom i zaraznim gejmplejom.
8/10
1746255532484.webp

1746255586104.webp

Opalio jedno dva sata ali nikako da me zarazi grind loop.

Poceo da igram, ni 2h nemam u njoj. Posto je pecanje u pitanju, odmah sam poceo da poredim sa Dave the Diver i ovaj ritam mi mnogo vise prija. Lagano pecanje i trgovina ribom, tek cu da vidim sta ovde ima od price. Ono sto mi se mnogo svidja jeste kako me fino panika uhvati kada krene da se smrkava, a ja nisam blizu pristanista 😁 Jos uvek dobro manageujem vreme pa nisam sreo eldritch horror, ali ono oko koje upozorava da je moguce da se desi je prilicno uznemirujuce 😄 zadovoljan sam muzikom i zen delom igre

Prešao i ja, super je igra.

Pogođeni artstyle i atmosfera baš.
Mada nekako mi je bolji početak igre kada se plašim mraka nego kasnije kada više nije toliko bitno.

Kraj, da ne kažem reveal, mi je isto odličan kao i činjenica da ih ima više.

Gameplay i farm mehanika su lepo odrađeni, mada generalno questovi nisu nešto, nisu užas ali mi nisu ni dovoljno dobri da kažem da bih pre radio njih nego jednostavno pecao.

Najveća mana igre po meni, dizajn menija. Previše se vremena gubi da završiš sve nakon dockovanja. Ne kapiram šta će mi 4 odvojena podmenija, što ne mogu iz istog da prodajem i popravljam brod? Plus svaki put kad uđem moram i dijalog da čitam.

Kapiram da ko igra na mišu u solidnoj meri prevazilazi neke UI probleme ali stvarno mislim da je to moglo malo bolje u igri gde si pola vremena u inventaru.

Inače sam zaronio odmah u DLC-eve i prvi (veći) DLC mi se već sviđa sa novinama koje uvodi. Mislio sam da će mi možda biti previše da odmah nastavim ali ni blizu.

Mada nekako mi je bolji početak igre kada se plašim mraka nego kasnije kada više nije toliko bitno.
Takodje. Odlazak samo do onog grada preko puta je bio avantura :ROFLMAO:

Kraj, da ne kažem reveal, mi je isto odličan kao i činjenica da ih ima više.
Da, nisam ocekivao taj kraj uopste. Svidjaju mi se oba, pogotovo onaj "los".

Gameplay i farm mehanika su lepo odrađeni, mada generalno questovi nisu nešto, nisu užas ali mi nisu ni dovoljno dobri da kažem da bih pre radio njih nego jednostavno pecao.
Na kraju igre sam video da sam neke questove propustio, ali nije mi bilo preterano bedak, nekako mi deluju prosto i nedovrseno.

Najveća mana igre po meni, dizajn menija. Previše se vremena gubi da završiš sve nakon dockovanja. Ne kapiram šta će mi 4 odvojena podmenija, što ne mogu iz istog da prodajem i popravljam brod? Plus svaki put kad uđem moram i dijalog da čitam.
To je i mene iritiralo maksimalno, pogotovo ako slucajno kliknem na pogresan meni pa moram da prodjem kroz dijalog pre no sto se vratim u glavni meni.

mnogo volim kada naiđem na ovakve hidden gemove od indi igara. dredge sam već video ovde kao preporuku a i stalno sam ga viđao po YT. igra po meni traje baš koliko treba. ja sam možda malo odužio i proveo sam u njoj ukupno 17h iako može da se završi mnogo brže.

razlog zašto mi je trebalo toliko dugo da pređem igru jeste što me je ta početna atmosfera prilično snažno uvukla u svet nepoznatog i straha od nepoznatog. mnogo sam ingame dana trošio na pecanje i prodavanje te početne sitne ribe samo da bih malo ojačao svoj brod kako bih smeo da izađem malo dalje od prvog seta ostrva.

a kada se igra otvori onda počinje pravo uživanje istraživanja a opet ceo svet i cela mapa nisu toliko veliki koliko se čine na početku. svaki set ostrva donosi nešto novo - što od opasnosti što od različitih vrsta riba kao i nove mehanike sa kojima se prirodno upoznajemo kako priča dalje napreduje.

kada sam čuo o čemu se radi i koji je ritam gameplaya pomislio sam da je ovo još jedna od onih dobrih upgrade loop igara koje mogu da se igraju dok se sluša podcast. muzika je toliko dobra i umirujuća, a zvuci dok se plovi otvorenim morem dok duva vetar ili pada kiša su stvarno odlični. zvuci pecanja i izvlačenja raznih stvari iz dubina mora su takođe za svaku pohvalu. ni u jednom trenutku nijedan efekat nisam mjutovao ili da sam poželeo da slušam nešto drugo. dizajn poremećenih/mutiranih riba je on point 🤌

mislim da je igra prezahtevna za platinu i odabrao sam da ne jurim svaku vrstu ribe i sve ostalo što igra zahteva od igrača. smislio sam otprilike šta je lista stvari koje treba da se završe kako bih dobio maksimum od priče, a grind me nešto nije preterano zanimao. dovoljno mi je bilo da ispratim priču do kraja plus neke sporedne stvari kako bih upotpunio lore

video sam oba kraja, ali bad ending mi je mnogo bolji i upečatljiviji, plus numera u njegovim creditsima kida

Skroz sam zaboravio to spomenuti, ta numera je odlicna! Ne znam zbog cega sam ovoliko odlagao igranje igre, ali okej, pamet u glavu za sledeci put.
odabrao sam da ne jurim svaku vrstu ribe
Deo mene je hteo da odradi sve to, ali pecanje rakova me ubijalo. Deo sam uspeo da skupim, ali sam na kraju odustao, previse vremena iziskuje.

Ovo je jedna od onih 50+ igara sto sam instalirao na PS5 i probao par sati i odlucio da je ostavim, znaci prosla je taj prvi test :D E sad kada cu je igrati je pitanje, al svakako mi je delovala cool. A vidim po vasim utiscima da vredi pa ono imam mental note ostavljen :)

Završen Pale Reach DLC i ok je skroz, simpatična nova mehanika i zaokružena mini priča u novoj oblasti.

Pri kraju sam i drugog, Iron Rig DLC-a koji je praktično igra u igri s obzirom koliki je i koliko ima novih mehanika, kome nije bilo dosta osnovne igre DLC-evi ća ga sigurno zadovoljiti jer baš ima da se igra.

Super je i što te i DLC-evi malo nateraju da se voziš kroz celu mapu da se podsetiš atmosfere i svih lokacija. Rešio sam usput i neke manje sidequestove koje nisam otkrio dok sam prelazio osnovnu igru.

Gotov i Iron Rig.

Pored toga sam se iscimao i da pokupim sve knjige u igri da ispoštujem pošto mi je simpatična ta mehanika.
A i imao sam OCD da nabudžim brzinu na maksimum. :)

Back
Top Bottom