• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PS4 XONE PC Dishonored series

Bojan

Well-known member
Reaction score
3,077
Dishonored_box_art_Bethesda.jpg

Metacritic
PC - 91 | PS3 - 89 | Xbox 360 - 88
HLTB
Main 12 | Main +Extras 18 | Completionist 34½ | All 16

Nekoliko puta sam pocinjao da igram ovo i brzo odustajao, pre svega zbog toga sto mi je sve delovalo pomalo amaterski i sto mi se Steampunk okruzenje nije svidjalo.
Krajem prosle godine sam resio da ponovo dam sansu serijalu i to je bila dobra odluka.
Prva igra u serijalu je zaista dobra.
Posle nekoliko prvih nivoa gde sam pobio skoro sve protivnike, resio sam da probam da se sunjam i tek tada sam shvatio koliko je dizajn nivoa zaista dobar. Tacno se primeti da je dizajn radio covek koji je radio i na Half-Life 2. Igra zaista dozvoljava igracu da sam bira kako zeli da je igra.
Grafika je zaista zastarela, a i art style mi je bas bio odvratan. Od svih igara u serijalu, ovde mi je prica bila najinteresantnija.
Malo me je razoracalo sto je bez obzira na pristup, moguce dobiti dobar kraj u oba slucaja.
Igru definitivno vredi odigrati i danas, ako nista drugo zbog odlicnog Lady Boyle's Last Party Lady Boyle's Last Party nivoa.

Inace, igra je stigla i na Gamepass, a xbox verzija je dobila i FPS boost:

Igra ima 3 DLC-a.
Dunwall City Trials me je najvise podsetio na VR misije iz MGS: Integral. Vredi odigrati ako vam se svideo gameplay iz prve igre.
The Knife of Dunwall i The Brigmore Witches na dobar nacin zaokruzuju pricu prvog dela.
Za prelazenje oba je potrebno oko 7-8 i ako planirate da igra i ostale igre iz serijala, obavezno ih odigrajte.​

Dishonored_2_cover_art.jpg

Metacritic
PC - 86 | PS4 - 89 | Xbox One - 88
HLTB
Main 12½ | Main +Extras 22½ | Completionist 45 | All 20½

Druga igra u serijalu je donela dosta bolju grafiku i art style, ali mi prica uopste nije bila zanimljiva.
Gameplay izmene su dobre, pre svega mogucnost da se protivnik uhvati posle parry-a, ali to dovodi do komicnih situacija gde protivnici jure da ubiju saborce da bi vam pokvarili no kill run :) .
The Clockwork Mansion je fenomenalan nivo i mozda i vrhunac serijala.
Razocaralo me je sto igra nije malo vise pokazala koliko su akcije iz prve igre uticale na Dunwall.
Svakako vredi odigrati, igra je sa razlogom osvojila neke GOTY nagrade.
Igra je takodje na Gamepassu.

Death_of_the_Outsider_cover.jpg

Metacritic
PC - 81 | PS4 - 82 | Xbox One - 84
HLTB
Main 6½ | Main +Extras 12 | Completionist 17½ | All 11

Death of the Outsider
zaokruzuje serijal na odlican nacin.
Meni se ovaj DLC bas svideo. Dizajn nivoa je fenomenalan i pristup je konacno promenjen, ovde Chaos sistem ne postoji.
Ovo ima smisla jer je Bili atentator.
Tokom igre cete dobijati ugovore koje nije moguce resiti nenasilnim putem, sto je nekim fanovima igre zasmetalo, ali se meni svidelo.
Ako zelite da igrate bez nasilja, necete biti u prilici da vidite sve sto igra moze da ponudi.
Zbog ovoga sam konacno resio da ubijam protivnike i tek tada sam skontao koliko je ova igra stvarno nasilna :).
Ako zelite da odigrate samo jednu (uz to i kracu) igru u serijalu, ovo je dobar izbor.
Ova igra iz nekog razloga nije na Gamepassu.​

Last edited:
Pre 8-9 godina je meni igra i grafički i estetski izgledala odlično. Prešao sam sa Ghost/Clean Hands. Malo opadne kvalitet u dizajnu kasnijih nivoa. Maštovitije je bilo u početnim, kasniji imaju baš streamlined način na koji možeš da ih pređeš. U svakom slučaju odlična igra i serijal.

Pre 8-9 godina je meni igra i grafički i estetski izgledala odlično. Prešao sam sa Ghost/Clean Hands. Malo opadne kvalitet u dizajnu kasnijih nivoa. Maštovitije je bilo u početnim, kasniji imaju baš streamlined način na koji možeš da ih pređeš. U svakom slučaju odlična igra i serijal.

Mislim da je veci problem bio sto si imao otkljucano bas puno moci pa si mogao da kombinujes na mnogo vise nacina. Secam se da sam na nivou u svetioniku (poslednji nivo?) presao tako sto sam trcao i blink-ovo.

Drugi deo mozes skroz da odbijes outsider-a i da igras samo kao covek. To je vec mnogo veci izazov.
Mada drugi deo mi jeste mnogo slabiji.
Prvi jeste imao vrlo jednostavnu pricu - ali bar ta Corvo-va prica i odnos sa Kraljicom i Emily jeste bio bolji.
Takodje bilo mi je super sto je samo hintovano da je on otac, dok je u drugom delu taj odnos javan.
(i vrlo cudan, Corvo je "dete ulice", a Jessamine je ipak empress)

Meni je prvi deo bas bio immersive i stvarno mi nije palo na pamet da idem da ubijam - must save the (future) queen (daughter?).

Dodao bi i odlican OST od Daniel Licht-a (Dexter TV).
Sigurno jedan od mojih najslusanijih OST-ova.

Steta sto nisu uspeli da naprave zivlji IP od toga.

Arkane mi je sigurno omiljen (mainstream) studio.

Ali dobro... Sad bar imaju dobrog gazdu (mada i prosli gazda je bio vrlo mlak prema njima s obzirom da nemaju bas jeftin razvoj, a nijedan (mega)hit).

Last edited:
Svaka čast na threadu! Nikada nisam igrao Dishonored, većina mišljenja koja sam čitao su bila podeljena pa me nekako nije privlačilo

Prva dva dela su mi fenomenalni, mislim da sam svaki prešao po 4 puta. Od mene 11/10 :)
Prvi deo mi ima bolju atmosferu, a i priča je interesantnija. Misije u dvojci su mi zanimljivije, nivoi su otvoreniji i grafički raznovrsnosniji od depresivnog sivila u kecu. A i mogućnost mešanja moći u NG+ je mnogo zabavna.
DOTO mi je samo dobar najviše zbog toga što nema onako upečatljivih misija kao u prva dva dela, sem pljačke banke.

Prešao sam samo prvi deo, odlična igra. Išao sam stealth i non-lethal, uvek mi je tako najzanimljivije igrati ovaj tip igara.

Ovde nazalost dobijes chaos - bad ending ako ubijas, tako da velik broj magija ni ne mozes koristiti u potpunosti.

Prešao prvi Dishonored.

Bio je to čudan osećaj vratiti se igri koju sam započeo 2012 kada je izašla i nikada je nisam završio jer tada nije uspela da mi drži pažnju, a i ujedno sam nisam znao za strpljenje u ovakvom tipu igara, iako se peglao MGS serijal uveliko.

Zbog toga sam odlučio da pristupim igri sa što manje masakriranja neprijatelja, iako je ovo posve simpatično i dalje, i ima prebrutalnih smrti i animacija koje i sa ove decenijske razdaljine, deluju posve presirovo i tvrdo.

Priču već znate, u kužnome gradu Dunwall-u, carica biva ubijena i sve je to svaljeno na njenog ličnog telohranitelja Corvo-a Attano-a, koji ubrzo završava u zatvoru, ali uskoro dobija priliku da se iskobelja i da sprovede u dela razne akcije koje će imati posledice po čitav grad i ljude koje obitavaju unutar njega.

Na vama je posle da li ćete koristiti razna oružja iz arsenala, i super moći koje su vam date od misterioznog The Outsider-a.

Iako je već nagurala dosta godina, igra se odlično drži! Neverovatno je sa koliko mašte je pristupljeno izgradnji nivoa, i na koje sve načine možete da rešite misije, i ako ne budete lenji, uvidećete da ima veliku igrivost. Osvrnuo bih se na lore sveta, skidam kapu što smo dobili zaista perfektni prikaz sveta koji je pred odumiranjem, kuga je raspsrostranjena putem pacova, ljudi dobijaju parazite i postaju The Weepers koji šire zarazu dalje i postaju potpuni ludaci. Nova vlast je donela totaliristički režim koji maltene ne daje svojima građanima pravo na bilo kakvu vrstu normalnog života i ugnjetava ih kako stigne. I nasuprot mnogih RPG (pogotovo Bethesdinih igara npr. Oblivion-Skyrim) vidi se da je neko brinuo da nam predoči mnoge stvari koje su dovele do svih nedaća, a i da podared uvid u likove koje srećemo i kako se razvijala tehnologija, kakva su verovanja, i mnoge druge stavke.

Sam gameplay se dobro drži, kretanje je odlično, i sama kombinacija šunjanja radi bez nekih grešaka. Od oruđa, jasan je način borbe sa sečivom, interesantni su i pištolji-samostreli, ali naravno prava zabava dolazi od raznih granata i klopki koje možete koristiti da istranžirate protivnike i da vidite kako im se život gasi. Naravno tu su i moći, ali pošto sam hteo da ovog puta pređem igru posvetio sam najviše nadogradnji u Blink (ako bih imao zamerku, nije baš uvek tačan i jasan da prikaže gde ćete tačno završiti kada uperite snop) i ostali koju vam dižu pokretljivost, ili daju moć da vidite u mraku. A da ne pričam o ovim najslađima što su preskočeni. :D

Isto sam primetio da igra ima vanserijski dizajniran zvuk, nekako mi to nedostaje kod današnjih igara, kada se sukobite sa mačevima tačno se čuje natezanje sečiva, ili ispalite hitac iz pištolja skoro da zamiriše barut. Svaki nivo deluje kao živahan svet i nikada nećete znati na šta ćete naltetiti i čuti po tim mračnim kutcima, iako je Corvo na putu da postane skoro nepobediv, ume da igra iznenadi.

Zadnjih par misija su malo pravolinijske i moglo je da bude sve daleko interesantnij i zanimljivije, ali recimo do 80% igre, drži pažnju. Kada sam ispratio završnu špicu iznenadio sam se da je pri animaciji likova pomagao Quantic Dream, to je nešto što mi je promaklo i što nisam pre viđao.

Glasovna gluma je solidna, zasmetalo mi je što je Corvo tihi protagonista, ali ovo je bio period kada je to još bilo prihvatljivo i kada se išlo na foru da se igrači nađu u čizmama avatara koje vode.

Sam dizajn likova nije najlepši, ali daleko je od toga da loše to izgleda sada, taj stil uljanih grotesknih slika je dao izvesnu dozu šarma i očuvao igru da bude i danas igriva.

Jedino bih im još zamerio za chaos sistem, nikada nije lepo razjašnjeno kako on zaista funkcioniše i u par navrata sam se začudio kada sam video low chaos, a da recimo je bilo misija koje sam prešao bez da me vide ili da sam nekoga ubio, pa mi to i dalje ostaje misterija šta utiče na te parametre.

Negde niz put se nateram da pređem DLC, vidim da ih bije dobar glas.

Što se ocen tiče, ovo je jedan čist immersive sim klasik, zaslužuje jaku 9.

Koliko se sećam, na chaos utiče broj ljudi koje si ubio i poneki side objective.

Koliko se sećam, na chaos utiče broj ljudi koje si ubio i poneki side objective.
Ima nekih side objektiva koje vode u chaos, ali je bilo i dosta toga sto mi nije bilo najjasnije sta se zbilo, kao što spomenuh, imao sam mape gde nikoga nisam ubijao, a na nekim se javljalo da je bio jedan kill. E sada jedino što mi pada napamet, je da kada sam onesvešćivao likove i ako sam ih ostavljao po nekim ćoškovima gde mogu da se pojave horde pacova, možda su ih tako pojeli.

Pre koji mesec sam prešao keca + DLCovi i dvojku sa Emily.

Naravno, išao sam na no kill, jer igra sugestivno preporučuje tu varijantu, ako hoćeš da vidiš najbolje ishode, kako misija, tako i čitave kampanje, posebno u dvojci gde se mora malo kreativnije razmišljati kako bi se ispunili non-lethal ciljevi, ali se već u nastavku igre primećuje uticaj.
fascinantne su mi recimo promene nakon misije u napuštenoj mansardi i putovanje kroz vreme, gde ako uradiš sve kako treba, lokalni tiranin zapravo prestane to da bude, a bili lurk nije izgubila oko i ruku :)

Ostao mi je Death of the Outsider, ali generalno jako dobar serijal. Ono što ga čini hitom jeste odličan, raznovrstan gameplay, kao i fantastičan dizajn nivoa prošaran gomilom načina da se stigne do cilja. Pored svega toga, igra je prošarana odličnom pričom i izgrađen je jedan unikatan svet sa bogatim lore-om (koji je dodatno proširen Deathloop-om).

Last edited:
Da da u dvojci se samo na full stelt sazna sve vezano za svaku misiju i zaplete, ozbiljna istraga je u pitanju

Back
Top Bottom