| Game | Metacritic |
|---|---|
| Disgaea: Hour of Darkness | (PSP) 87 (PS2) 84 (NDS) 82 (WIN) 74 |
| Disgaea 2: Cursed Memories | (PS2) 84 (PSP) 83 (WIN) 81 |
| Disgaea 3: Absence of Justice | (PS3) 78 (Vita) 78 |
| Disgaea 4: A Promise Unforgotten | (Vita) 82 (PS3) 80 |
| Disgaea D2: A Brighter Darkness | (PS3) 74 |
| Disgaea 5: Alliance of Vengeance | (NS) 81 (PS4) 80 |
Disgaea igre su japanske potezne strategije ciji je zastitni znak otkacena prica i likovi, zanimljiv art stil i odlicni borbeni sistem. Pored glavnih igara iz serje postoji jos more spinofova i portova na sve zive platforme. Najnovija igra Disgaea 6 je izasla za PS4 i Switch 28.1.2021 u Japanu a svetska premijera je 29.6.2021.
Prve dve igre sam igrao kada su bile aktuelne na PS2. Ostale su mi u secanju kao veoma kvalitetne potezne strategije. Po meni se nalaze u samom vrhu zanra. Oduzele su mi stotine sati zivota ali vredelo je.
E onda sam napravio ogromnu pauzu. Disgaeu 3 sam zavrsio sinoc. Da li sto sam je ovako kasno odigrao ili su mi se standardi podigli nije ostavila toliko pozitivan utisak kao predhodnici. Igra je i dalje odlicna ali po meni nije na nivou predhodnika. Zavrsio sam glavnu kampanju i tu stajem. Nemam vremena da se posvetim post game contentu i side misijama. Posto takav poduhvat moze potrajati vise stotina sati. Za ljubitelje zanra velika preporuka steta je propustiti ovaj serijal.
Cetvorku imam na disku malo da odmorim pa cu i nju odigrati. Za novije igre cu videti nadam se da necu napraviti pauzu kao izmedju drugog i treceg dela. Ako je neko igrao spinofove i igre koje su izasle za prenosne konzole dobro bi mi dosla preporuka sta je od toga vredno igranja.