• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PS4 XONE PC Dirt 5

Bojan

Well-known member
Reaction score
3,077
Dirt_5_cover_art.jpg

Metacritic
PC - 74 | PS4 - 79 | PS5 - 80 | Xbox One - 79 | Xbox Series - 79
HLTB
Main 7 | Main +Extras 12 | Completionist 17½ | All 12

Dirt 5 je 14. igra u poznatom Colin McRae Rally serijalu. Za razliku od prethodne igre koja je vise vukla na simulaciju, ovo je cista arkadna igra.
Na igri je radio Codemasters Cheshire, studio koji cine izmedju ostalog i ljudi koji su radili na DriveClub i Motorstorm serijalu.
Igra je trenutno na konzolnom i pc gamepassu.

Last edited:
Zavrsio igru medju prvima ovde. Lagana voznja bez po muke. Fenomenlano izgleda na Xss-u u 60 frejmova.

Video danas da je Dirt 5 na gamepassu i za pc, pa sam odlucio da probam igru.
Prvi utisci su bili katastrofalni - odvratna grafika, previsoka zahtevnost, grozna muzika i protivnici koje vidis jednom i vise ne.

Prvo sam krenuo da resim problem sa performansama. Spustanje detalja na high nije urodilo plodom posto je fps bio nestabilan, a onda sam skontao da DRS u stvari ne radi dobro - fiksna rezolucija na 75% i cak ni na ultra high vise nije bilo problema.
Kasnije staze izgledaju dosta bolje od prve, mada je i dalje cesto izrazen dim hdr.
Cak se i muzika blago popravila, mada je glupavo sto je i ovde Over and Over koja me je smorila u FH4.

Sto se same igre tice, ovo smo svi vec odigrali ranije, ali i pored toga moze da zabavi na kratke staze.
Tezinu sam stavio na high i sada cak i bude nekog izazova.
Verovatno cu igrati 2-3 trke dnevno dok ne doteram do kraja.

Presao sam ga nedavno na xboxu GS 1000\1000,prilicno prosecna voznja,igra je lagana i na normal nema nikakvog izazova.Mada moze da posluzi kao zabava na dva popodneva ako nemate nista drugo za voznju.

CM igre su uvek bile lagane na normal, ali ja igram na hard samo sa ABS-om i tada je ok, ali moraće na very hard. mda eto stigao sam do onih sprint trka gde počinje horror

Presao sam ga nedavno na xboxu GS 1000\1000,prilicno prosecna voznja,igra je lagana i na normal nema nikakvog izazova.Mada moze da posluzi kao zabava na dva popodneva ako nemate nista drugo za voznju.

Zanimljivo je da su na igri radili do poslednjeg trenutka. Ovo je technical director napisao na Eri sredinom novembra:

SO it appears this has proven to be a little confusing.

We gave an early Series X build to Digital Foundry with 3 options:
Prioritise Quality
Prioritise Framerate
120hz Mode

This was derived from what the team had done on OnRush, there was a 30fps quality mode and a 60fps framerate mode and obviously since then, we'd added a 120hz mode.

We'd worked really hard to get it to where it was and when Digital Foundry got it, to be honest, we weren't ready for it to be seen yet - but that's the nature of making anything in my experience, when *is* anything "ready" to be seen? Anyway, I digress.

We were all really pleased with the early report from Digital Foundry but we kept moving forward and optimising, trying to get out as many kinks as we could while also pushing up the visual bar.
Literally, we were adding more graphical features and optimisations right up to the day before launch on every platform and we continue to do so.

Anyway, we saw the DF report and realised that our first two modes were, with a little more optimisation, meaningless for Series X|S and PS5.
Both modes (Quality and Performance) aimed for 60fps at 4K but one was more likely to maintain 4K and the other had some lighting, shadowing, filtering improvements.

So we optimised 'Quality' mode and made it as good as 'Framerate' mode. This is now called 'Resolution' mode.

Looking at the feedback about the game we noticed that some users *really* care about having things at 4K/60fps. That's what Resolution mode aims to achieve.
And other users want highly fidelity visuals with a sacrifice to resolution..
So we made what is now 'Quality' mode.
(I can't comment on what resolution that is because to be honest, I can't remember and I don't want to get it wrong and I'm not looking it up - I'm on holiday right now and just thought I'd pop in)

TLDR: Nothing was lost but a new mode was gained.

'120hz Mode' was renamed to 'High Frame Rate Mode' because people who don't hang out on ResetEra or on AV sites don't know what 120hz means and we wanted to just be a little clearer.

I hope that explanation helps!

Thanks for all the feedback, as I said in another thread, we're reading and listening and making some changes. These things take time because holidays and lockdown/COVID but we do really appreciate your patience. Thank you.

Osim toga, ovo dosta govori i o tome koliko je DF bitan za industriju.

Odigrao do kraja, solidna igra koja bi bila dosta bolja da je tim dobio dodatnih 6-12 meseci.
Ocigledno je da je igra morala da izadje zajedno sa novim konzolama, a Covid sigurno nije pomogao.
Prosto je neverovatno koliko je bagovita igra bila u prvih nekoliko meseci, a cak fale i neke stvari koje su obavezne danas - replay, retrovizor kada se igra iz prvog lica, nekim automobilima nije modelovana unutrasnjost...

Graficki me je igra podsetila na DriveClub. Kada se nista ne desava, izgleda prosecno (mada i dalje dosta bolje od poslednjeg NFS recimo), ali tokom noci (kada HDR luduje) ili kada ima nekih vremenskih nepogoda, igra izgleda odlicno.
Muzika je losa i broj numera je bas mali.

Igra mi je bila zabavna, jer sam se bas uzeleo arkadnih voznji. Ovo je fina mesavina starog Dirta, Motorstorma i DriveCluba.
Tezina je definitivno veliki problem, jer je cak i hard prelak, posebno ako izaberes najbolje ponudjeno vozilo (sto je cesto slucaj, jer se novac lako dobija).
Upravljanje je previse arkadno, jako je tesko doci u situaciju iz koje ne mozes da se izvuces.

Igrao sam malo igru i na volanu i default podesavanja su katastrofa. Sve je postalo dosta bolje kada sam u podesavanjima stavio 360-380 stepeni.
Igra je za nijansu teza na volanu uz ova podesavanja, a kada se igra iz prvog lica jos je nezgodnije jer je kamera previse nisko, a retrovizora nema.
Probao sam i da stavim u podesavanjima upravljivost na 50, umesto na 100 i igra je postala dosta izazovnija. Nije bilo moguce vise jednostavno prolaziti kroz krivine i u 90% slucajeva je igra bila interesantnija. Problem su ovih 10% kada se vozilo bez razloga okrene ili kada nije moguce iskontrolisati automobil posle kontakta.
Sto uopste ovakve igre igrati na volanu? Vec godinama pokusavam da nadjem igru koja ce me podsetiti na igranje Sega relija ili Rave Racera na automatu. Ova igra u nekim trenucima to uspeva, ali je cesto ocigledno da wheel support nije bio prioritet (podrska je ubacena tek u 2.0 patchu).

Ja sam verovatno jedina osoba kojoj se svidelo sto je prica ispricana kroz podcaste :).
Naravno, slicne price su ispricane milion puta, ali meni je ovaj pristup bas bio osvezavajuc, iako me Troy i Nolan uglavnom smaraju.
MP nisam probao (pitanje je da li ovo vise iko i igra), a Playgrounds je super stvar - ljudi su pravili bas lude staze, a editor je fino odradjen.

Igrao par sati, grafika je lepa, nije forza nivo, ali ostavlja utisak, mada varira dosta u zavisnosti od pejsaza i uslova, nekad je onako ravna, neprimetna, a nekad bas odusevi... recimo vozio sam jednu sneznu stazu u Norveskoj i osvetljenje/boju neba/fog-a koju su uboli je neverovatno realna, bas podseca na ono sto vidim zimi, ne znam kako tu nijansu da objasnim, nije skroz bela, vec malo crvenkasta/zelenkasta nijansa, ne umem da opisem, ali bruka dobro izgleda, ima takvih momenta koji su osvezavajuci.

Dobra stvar je sto mi igra radi cak i u 4K u 60fps, zahvaljujuci dinamickoj rezoluciji i raznim automatskim podesavanjima... bez toga bogme padne na 30 fps-a, pa cak i nize...

Igram na normal, laka je igra, opustena, meni i odgovara ovakav tip igre da bude takav, nego da se mucim i ponavljam stazu, jer ima gomila staza, za sad mi je ovako prijatno, a posle ako mi dosadi, dici cu na hard, mada i sad ima izazova dok se nauci stearing, jer je recimo bugije bas tesko kontrolisati, klizaju ko na ledu, tako je uvek bilo u serijalu, pa treba malo vezbanja...

Igra jeste dosadna... takav je jednostavno gameplay, sve vidjeno, forza wannabe, ali je ipak osetno losija... mozda uzurbana, ko zna, ali nesto definitivno fali... fali dusa i fali nesto da zacini, suvise je sterilno... nedostatak neke fizike je verovatno jedan od krivaca... takodje sudari su bezveze uradjeni, jer te uopste ne poremete, prakticno te ne skrenu ni za milimetar, a o nedostatku bilo kakvog damage modela da i ne pricam, ne postoji, vozila je nemoguce unistiti, to bas fali ovde, jer je arkada i bude dosta sudara... to bi lepo zacinilo, ali jbg... igra me samo podsetila koliko mi se igra MotorStorm...

Igracu je dok me drzi, ne znam dal cu je zavrsiti, za sad to jeste plan, ali ne mogu da je preporucim nikome.

@2CR4ZY povecaj tezinu. Car i jeste da ponavljas i ucis stazu. Ako prelazis sve iz prve onda ti ni Gran Turismo ne bi imao dusu. Bar ja to tako dozivljavam.

Back
Top Bottom