• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS3 X360 Dead Space

timemaster

Caelondian
Co-founder
Moderator
Reaction score
4,952
5KteoNq.png

At4ZJM4.png

Metacritic
PC - 86 | PlayStation 3 - 88 | Xbox 360 - 89

Prva veca igra Visceral Games studija koji je radio pod okriljem EA Games divizije pre nego sto su ugaseni 2017. godine. Izasla je u oktobru 2008. i prilicno je hajpovana po svim medijima u tom periodu. Podsecala je mnogo na resident evil u svemiru, imala je nemog protagonistu i gomile sablasnih hodnika prepunih nepoznatih cudovista koja do sada nismo imali prilike da vidimo.

Ono sto je mene privuklo u igri od samog starta jeste atmosfera. Ne znamo ko smo, ni sto smo tu, a uvuceni smo u sranje koje ne znamo ni ko je napravio. Krecete se tromo, nemate nikada dovoljno municije (makar na pocetku), nisanjenje je precizno ali sporo, a neprijatelji previse brzi. Da se doda na tenziji, da biste ubili cudovista, potrebno je da im pucate u udove dok se oni krecu ili trce ka vama. Nakon nekoliko isecenih udova, cudovista padaju i opet ne znate da li ce da ozive i da vas napadnu kada predjete preko njih.

Posto sam igru odigrao u 2020., iznenadjujuce se dobro drzi graficki i posle 12 godina, sto je za svaku pohvalu. Nista nema utisak tolike zastarelosti. Efekat rasprsivanj udova, krvi, sluzi, senke i kolorit su bas kako treba, da izazovu citavu horor atmosferu koje je igra prepuna. Pored svega navedenog, igra je takodje prepuna i jeftinih jump scare-ova koji kroz skoro celu igru mogu da vas trgnu, bio to napad, iznenadni glas prijatelja ili pustanje audio zapisa na playback.

Napredak u igri je dizajniran tako da nista nema utisak uzaludnosti. Svaki mrtav neprijatelj ili ormaric moze da sadrzi novac kao i nodove koji sluze kao valuta za kupovinu predmeta i upgrade samog odela u kojem se Isaac Clarke nalazi. Svako to ulaganje se i te kako oseca nakon upgrade-a, sto vas cini spremnim da jedva cekate naredni okrsaj.

Igra ima neke probleme pri pokretanju u danasnje doba, pa je zahvaljujuci pc gaming wiki zajednici lag misa popravljen uz pomoc

Svakako jedan od naslova koji slobodno mozete instalirati i opet odigrati kada god zelite, igra kojoj ne treba remake. Meni je kao i tada bilo potrebno oko 8h na normalu da odigram, ne verujem da bi na hardu trebalo mnogo vise sati

ChDkzth.jpg

aemH87d.jpg

sBMY2Jm.jpg

Last edited by a moderator:
CF5ue6g.png

Metacritic
PC - 90 | PlayStation 3 - 89 | Xbox 360 - 90

Sa ovom igrom je vec druga prica kada je u pitanju akcija, kontrole i citava produkcija. Isaac Clarke se vraca, ovog puta kao test subject jer je imao dodira sa Markerom, velikim alien artefaktom koji ima veze sa citavom najezdom cudovista. Nakon klasicnog akcionog introa gde bespomocni bezite iz "ludnice", vracate se u svoje odelo i krecete da tamanite po Nekromorfima

Grafika je bolja nego u prvom delu, sto je i ocekivano. Ponovo se krecemo po uskim hodnicima ali imamo i otvorene prostore neke lokacije koja podseca na naseljeno mesto, naravno unisteno od strane Nekromorfa. Atmosfera je ovog puta malo blaza i nije toliko strasna koliko u prvom delu. Moze biti sto sam se ja navikao na jump scare-ove a moze biti sto vec znamo koliko je Isaac Clarke badass sa svojim laser cut pistoljem ili automatskom puskom.

Gameplay se nije mnogo promenio u odnosu na keca - i dalje morate da otkidate udove cudovistima da biste ih osakatili, jer ako pucate u telo, brzo cete ostati bez municije. Oruzja ima na pretek, mnogo novih i kreativnih, ali meni su i dalje ostali pistolj i automatska najbolji izbor. Svako sam probao, ali sam ostao pri svom prvom izboru. Pored oruzja, opet imate Stasis mogucnost koja usporava neprijatelje (koja je najkorisnija kada se borite protiv mini bossova koji su ogromni i brzi). I dalje citava mehanika unapredjenja arsenala i odela je prisutna, sa sasvim dovoljno rastrkanih resursa po citavom "svetu" da se nabudzite kako vam volja

Raznovrsne ili muzike za pamcenje i nema nesto preterano, zvucni efekti u ovoj igri imaju znatno vecu ulogu zbog citave atmosfere. Protagonista napokon prica u ovom delu, zna sa cime ima posla i ne deluje toliko nesnadjeno kao u prvom delu. Ostali glumci nisu imali mnogo prostora da se razmasu, ali nisam naisao ni na jedan cringy deo.

Sve u svemu, ovo je meni rame uz rame sa prvim delom, u nekim segmentima ga i prevazilazi, svakako igra koja se pamti i koja moze uvek ponovo da se odigra. Nije ostarila ni malo. Sto bi @Undenis rekao, "daj mi kvalitetnih 10h"

Last edited:
Uh obozavam Dead Space, sve tri igre su mi odlicne, pogledao sam i oba filma. Obozavam setting koji su smislili mogao bi jos da gledam/igram, al je zamrlo sve bas steta :(

Overi filmove kada stignes super su,

Dead Space: Downfall

Dead Space: Aftermath

dvoumio sam se da dodam i exctraction ali nisam igrao nazalost pa sam ostavio da neko drugi doda utiske kada bude hteo :)

Moze ovo ovde dok ne izadje vise informacija

Iskreno bolje novi topic, da ne spamujemo od starta forum, to sto igru radi tvorac Dead Space ne znaci da ima bilo kakve veze sa tim serijalom :)
IMHO ofc :D

Iznervirao me CGI trejler, al kontam da ce biti dobra igra.

Okaceni utisci i za dvojku, fantasticna igra, jedva sam cekao da podelim sa community-jem :D

3-4 puta sam se natjeravao da igram Dead Space. Svaki put sam prestao nakon sat vremena. U sjecanju mi je ostala kao dosta klaustrofobicna. Probacu jos jednom uskoro :D

Ja dvojku baš nikako da odigram, dobio sam je za PS3 odavno, odigrao uvod, ali nisam nastavio. Kec mi je bio dobar.

severed igra za vitu ili nesto drugo?

Ja sam ga igrao na xboxu, mislim. Ne znam da li se ikada pojavilo za pc.

hah vidis nisam ni znao da ovo postoji. posto mi je igra uvek bila samo za pc, nisam obracao paznju na ps3 i x360 :D

To nije bilo na PC-u ? Hmm sad se ne secam da li sam ja to odigrao, moracu da pogledam na youtube ako nisam :D

Sto je najgore, dobar je DLC.
Evo clanka koji bi trebalo da vas zainteresuje :)

Inace, kazu ljudi da igra odlicno radi u ps3 emulatoru:

Last edited:
Wat, kako ja prvi put čujem za ovo? :D

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Moram videti jel ima na Xbox store-u da se uzme.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Ne znam kako ali evo sad prvi put cujem da postoje filmovi, jel mogu da se gledaju nezavisno od igara, posto ih se jedva secam

Back
Top Bottom