- Reaction score
- 4,869
Kezual igra, u kojoj tokom dana ronite, skupljate ribe, alge i druge sastojke, a onda nocu prodajete sushi specijalitete od tih istih sastojaka. Kada u restoranu zaradite novac, trosite ga na upgrade svojeg odela, otvarate nove dubine i novu opremu. Ideja ne moze da omane i stvarno odlicno zvuci kao i svaki naslov ovog tipa - casual item management avantura.
U mom slucaju nije bas tako islo. Volim da otvaram teme za igre koje su mi drage ili u kojima sam uzivao, ali cu za Dave the Diver da napravim izuzetak. Igra mi je posle 10h dosadila, doterala do onog osecaja da me prsti bole pri radjenju osnovne akcije koju sam pre toga uradio po 100 puta. Mozda cak i vise.
Sto se tice staza u ovakvim igrama, odigrao sam i uzivao u: My Time at Portia, Terraria, Stardew Valley, Animal Crossing, Moonlighter, Subnautica (nisam presao, nisam uzivao jer sam se plasio xD ali prepoznajem kvalitet i zing momenat koji ima). Svaka od ovih igara je imala jasan ritam. Izadji iz "kuce", sakupi resurse, sagradi nesto od njih, zaradi, upgradeuj se; rinse and repeat. Dave the Diver tako makar pocinje. I stvarno je prvih nekoliko sati obecavalo. A onda je sve krenulo dodjavola.
Napomena - ova igra ima Overwhemingly positive ocenu na steamu, iliti 97% of the 91.531 user reviews for this game are positive. Ovo je moje licno iskustvo koje je dijametralno suprotno pozitivnim pisanijima na steamu.

Pozitivne stvari:
Dave the Diver pocinje dobro. Pomazete svom prijatelju, strastvenom sushi majstoru Banchu da otvori sushi restoran na egzoticnoj lokaciji gde se morski biom menja svaki dan. Vi kao ronilac to koristite da biste ulovili sto vise razlicitih vrsta riba i da biste kvalitetom i raznovrsnocu kuhinje privukli sto vise musterija i, pogodicete, zaradili sto vise. U prvi mah prihvatate kadencu igre, uskacete u more i divite se predivnom sarenilu koje dubina mora pruza. Nailazite na sarena jata riba, upoznajete sa sa harpun mehanikom i cilj vam je da uhvatite sto vise riba dokle god vam traje boca sa kiseonikom. Kada nadjete rezerve kiseonika na dubini od 20 metara, spici vas adrenalin jer je vreme boravka pod vodom produzeno. Jedva cekate da sam ulov odnesete na brod i da ga obradite u sveze komadice za sushi. Pada vece, ljudi su zeljni dobre kuhinje, vi organizujete meni za to vece, planirate da li zelite ukusnija jela koja kostaju osrednje ili skupa jela sa malo manje ukusa, jurite od kuhinje do musterije da se sto brze usluzi, sipate zeleni caj/pivo do perfekcije, samo da bi musterija bila sto srecnija i sto veci baksis ostavila. Vece se zavrsava, vi brojite parice i rasporedjujete ih na bolju bocu sa kiseonikom, jaci harpun, bolje odelo koje izdrzava vece dubine... I krecete u novi dan sa istim ciljem.
Da bi igra bila raznovrsnija, ubacena je i kampanja. Srecete razlicite likove koji imaju svakakve sasave zahteve za vas. Donesite im razlicite korale, ulovite odredjenu ribu, spremite im u roku od tri dana specijalno jelo... Sjajno, u vodi cete da se upustite u divlje jato tune samo da biste dosli do njihovog mesa ili da nadjete odredjeni odasiljac kako biste pomogli istrazivacu - vi ste ipak Dejv ronilac, simpaticni debeljko, najbolji u svom poslu.
Svaki od tih likova je dizajniran unikatno, pored ocigledne pikselivozane grafike. Cim ih ugledate kako vam se priblizavaju, znacete sta vas ceka pri zaronu. Svaka interakcija i kratak klip je stvarno prozet dobrim, vickastim modernim humorom koji jako cesto podseca na japansku sasavost ili moderne mimove. Nema krindza, stvarno humor izaziva blagi osmeh na licu i zelite da ih odgledate do kraja. A onda krece ludnica.

Negativne stvari:
Naime, Dave ima telefon preko kojeg prati sve sto se desava u igri. Od glavne do svake sporedne misije. Igrajuci igru, stekao sam utisak da se igra previse rasplinula i developeri nisu znali gde da stanu i kada je dosta. Svaka od aplikacija na telefonu daje izvestaj o zasebnoj sekciji igre:
Weapon Shop - kupujete i unapredjujete razlicita oruzja pored harpuna. pronalazite resurse na dnu mora i uz pomoc njih otkljucavate oruzja ili ih unapredjujete
iDiver - glavna aplikacija preko koje unapredjujete svoje odelo, harpun, kiseonik...
Cooksta - kako vas restoran raste, tako ce vam izuzetno biti bitno da imate sto vise pratilaca na cooksta aplikaciji koja je u sustini instagram. sto lepsa jela, to veca zelja musterija da kace na cooksta slike i da hvale vas restoran
To-Do - spisak glavnih i sporednih misija sa njihovim detaljima
Call - upoznavacete mnogo ljudi oko vaseg restorana i svi ce oni da traze usluge da bi vama dali nesto zauzvrat. to sto oni vama daju (pored novca) su najcesce ili ogrlice/narukvice sa odredjenim boostom nekog od statova ili perma upgrade nekog dela ronilackog odela koji vam otvara vrata za napredak u glavnoj misiji
Mail - kroz ovu aplikaciju ce vas igra obavestavati o raznim eventovima koji su u najavi. primer: za tri dana ce da se odrzi festival meduza/ajkula i mnogo obozavalaca takvog tipa hrane ce doci u vas restoran kako bi probali najukusnija jela. vi onda znate da bi trebalo da isplanirate vas lov da bude fokusiran najvise na tu vrstu zivotinje kako biste mogli na dan festivala da prodate sto vise takvih jela i zaradili sto vise novca.
FarmNow - kasnije tokom igre, prica vam ubacuje jos jednu mini igru kako bi vas jos vise okupirala. uzgajacete pirinac i ostali zelenis koji moze da ide u sushi. na tim farmama korov je uobicajena pojava i onda vas svaki put ceka nekoliko loading screenova od broda do farme gde cete cupati korenje i onda nazad na brod kako biste odradili turu ronjenja i lova.
Marinca - Sato, 1:0.5 kopija Asha iz pokemona ce da vas izazove da sakupite sve slicice riba u moru (sam ulov ribe vam garantuje slicicu). Sto vise slicica sakupite, to bolji rating. ako zelite jos vise sadrzaja, tu je.
Minigames - vas diler oruzja je olicenje otakua koji je opsednut anime figuricama i japanskim pop ikonama. igracete mini igre u njegovim snovima koje se vrte oko anime tematike. koja je poenta, ne znam, ali eto, ako zelite jos vise sadrzaja, tu je.
Ecowatcher - ako vas radi jurenje skale 0-100%, ovo je jos jedna zanimacija koju mozete da upraznjavate. pored standardnog ribljeg ulova, skupljacete meduze, korale, moske konjice koje onda mozete da saljete u institut za istrazivanje mora i budzite skalu. ako zelite jos vise sadrzaja, tu je.
FishMon - tokom ronjenja, moci cete da uslikate prelepe prizore morskog zivota i onda cete te slike imati u albumu i slacete ih svojem prijatelju Udou koji onda te slike salje u svoje novine. ako zelite jos vise sadrzaja, tu je.
Ovo nije sve. Ako se umorite od lova ribe kao sto sam se ja umorio, pri ulovu svake vrste postoji verovatnoca da cete uloviti i jaja te vrste. Ta jaja cete polagati u riblje farme i onda cete svakog dana dobijati besplatno meso prostim razmnozavanjem dve ise vrste ribe. I to mora da se svakodnevno obilazi i da se prazni jer moze da dodje do prepopulacije i nove ribe se vise nece pojavljivati tu.

Zakljucak:
Glavna prica postaje sve kompleksnija i kompleksnija, necu ulaziti u njene detalje zbog ociglednih spoilera, ali eto, posle 10ak sati, ja nemam vise zelju da upalim igru. Konstantno ubacivanje novih mehanika je izazvalo umor kod mene i mozda bi me cekalo jos novih mehanika i mini igara da sam nastavio da igram. Srecom, necu nikada otkriti. Citajuci po malo o njoj, sve je govorilo da ce biti prava chill igra za mene. Dopadljiva sa simpa humorom i dobrom mehanikom lova nije bila dovoljna da izguram do kraja. Ocigledno je da je trebalo da kliknem i sa tempom koji igra ima, ali na zalost, nisam. Vidim zasto generalno ljudi vole ovu igru ali isto tako zbog tih istih stvari meni nije odgovarala.
PS: Dave the Diver ne preporucujem, Moonlighter je mnogo bolja igra