• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 XONE PC Dark Souls Trilogy

Pocinjem da igram Dark Souls III, pa me zanima sto se tice DLC-ova Ashes of Ariandel i The Ringed City, dal su vredni igranja?
Ashes sam odigrao, mislim da vredi igrati, ne setjam se da mi je bilo mrsko igrati ili da me je smorilo. Ringed City nisam igrao jer sam skapirao da sam popio ban kada sam hteo da kupim Ringed City. #FUCKBANDAINAMCO

Igram, dosao sam do stadijuma kad igra postaje zarazna, a to je vec posle prvih par sati, svidja mi se, na nivou proslih delova, ovde se vidi da su iskoristili sve ono sto su naucili radeci na kecu i dvojci, i drago mi je sto su ovde resili da stave tacku na serijal (za sad?) jer pocinje da se oseca da je bilo dosta i pravi potez je bio sto su nastavili sa Elden Ringom i Armored Core-om.

Rano je za neke cak i prve utiske, jedino sto mogu reci jeste da se boss fightovi zaista izdvajaju, a jedina zamerka mi je za sad, kao i u dvojci, sto ne mogu da se levelujem kod bilo kog bonfire-a, vec moram da se teleportujem kod one devojke...

Igram sa Mercenary-em, malo da promenim, uglavnom rokam strength build, reko aj sad malo dexterity... poceh sa dual scimitars, ali prebacih se sad na uchigatanu, pa cemo videti gde ce me to odvesti...

Uglavnom ne vidim za sad da je igra ista slabija od proslih delova i dalje je ozbiljna i dalje je teska, drago mi je sto je makar kraca, ali videcemo na koliko ce izaci sa ova dva DLC-a...

Oce igra da mi kreshuje u 4K relativno cesto, ne znam sta je razlog, istrazujem, fps nije, obzirom da se drzi na 60... videcu dal ce instalacija onih stvarcica iz redist foldera pomoci... ako ne, onda ga zeza afterburner/riva/nvidia exp ili ds4win...

Igram, dosao sam do stadijuma kad igra postaje zarazna, a to je vec posle prvih par sati, svidja mi se, na nivou proslih delova, ovde se vidi da su iskoristili sve ono sto su naucili radeci na kecu i dvojci, i drago mi je sto su ovde resili da stave tacku na serijal (za sad?) jer pocinje da se oseca da je bilo dosta i pravi potez je bio sto su nastavili sa Elden Ringom i Armored Core-om.

Rano je za neke cak i prve utiske, jedino sto mogu reci jeste da se boss fightovi zaista izdvajaju, a jedina zamerka mi je za sad, kao i u dvojci, sto ne mogu da se levelujem kod bilo kog bonfire-a, vec moram da se teleportujem kod one devojke...

Igram sa Mercenary-em, malo da promenim, uglavnom rokam strength build, reko aj sad malo dexterity... poceh sa dual scimitars, ali prebacih se sad na uchigatanu, pa cemo videti gde ce me to odvesti...

Uglavnom ne vidim za sad da je igra ista slabija od proslih delova i dalje je ozbiljna i dalje je teska, drago mi je sto je makar kraca, ali videcemo na koliko ce izaci sa ova dva DLC-a...

Oce igra da mi kreshuje u 4K relativno cesto, ne znam sta je razlog, istrazujem, fps nije, obzirom da se drzi na 60... videcu dal ce instalacija onih stvarcica iz redist foldera pomoci... ako ne, onda ga zeza afterburner/riva/nvidia exp ili ds4win...
Evo posle skoro 2 meseca, konacno sam zavrsio Dark Souls 3, osnovnu igru, kao i oba DLC-a koji su izasli - Ashes of Ariandel i The Ringed City.

Trebalo mi je 80 sati, stigao sam do 128-og nivoa... nisam farmovao, nisam grindovao, samo sam super detaljno igrao, sve zivo sam ocistio.
(Doduse sad kad se setim, jesam zeleo par svojih oruzja da dogradim na max, tako da i jesam malo farmovao...)

Razlog zasto mi je tako dugo trebalo je taj zato sto sam radio, pa nije bilo dosta vremena za igranje, takodje bilo je i momenata kad sam naisao na zidove, pa mi je trebalo neko vreme da iskuliram od igre, pa sam usput igrao i neke druge igre...

Sve u svemu, fenomenalna igra... cesto sam tokom igranja sebi govorio da je ovo najbolja Souls igra do sad koju sam igrao...
Nisam siguran dal sam bas spreman da joj dam tu krunu, to sam cesto pominjao (u nekim momentima mi padalo na pamet), but than again, u nekima not so much, ima i neke neozbiljnosti, kao i to da igra definitivno nema ni znacaj kao prvi deo Dark Souls-a, niti njegovu epsku pricu i atmosferu... nema nista od toga, ali kao paket, kao gameplay i generalno funkcionalost, definitivno deluje kao najbolja igra u serijalu...

Slazem se sa onim sto se pricalo da FromSoftware uci na svojim igrama i u svakoj sledecoj primene dobre stvari iz prosle, tako je i ovde, oseca se uticaj pre svega keca, ali i dvojke.

Takodje, mislim da je ovo najteza igra u serijalu... protivnici, pre svega bossovi su mnogo brzi nego u kecu i dvojci, i mnogo agresivniji... kad se na to doda da boss-ovi imaju dve, a neki cak i tri faze, jasno je koliki je izazov u pitanju...
Ja pre nisam bio ljubitelj boss-ova, ali otkad sam igrao Dark Souls, zavoleo sam ih... takodje nisam ljubitelj ni tih faza, ali opet, ovde mi nije smetalo...

Krenuo sam kao neki Dex build, hteo sam da spucam dex i koristim neko brzo oruzje, ali na kraju me je put naveo da mi dex i str budu izjednaceni, jer sam progresovao u neki quality build il kako se vec to zove...

Pocetno oruzje mi je bilo Uchigatana, duguljasto oruzje sa solidnim range-om, sa bleed efektom i to je najjace pocetno oruzje koje se moze osvojiti na pocetku igre i sa kojim se moze i zavrsiti igra, naravno ako se nadogradi na +10, sto sam i uradio...

Posle sam presao na Refined Broadsword, udara veoma jako, veoma brzo i lagano oruzje, kratkog dometa... isto sam ga spucao na +10

Igru sam zavrsio sa Lothric Knight GreatSword +10, velika macekanja, koja nanosi i lighting damage... opusteno najubojitije oruzje sa kojim sam igrao...

Sto se tice boss-ova, ova igra je all about it, i to cete najvise pamtiti iz nje... sto se tice tezine, ovako mi ide:

Darkeater Midir mi je bio bez sumnje najtezi boss, sa kojim sam se najvise mucio... nije on nista spektakularno dobar, samo sto ima bukvalno tonu healtha i moze da te one shotuje, a i ostali udarci ti skidaju prilicno dosta health-a, to ga cini bas teskim, jer moras da budes veoma koncetrisan i strpljiv, dugu kolicinu vremena...

Prvi zid mi je bio Abyss Watchers, zato sto ih je dvoje, takodje teski su bili Soul of Cinder, Sister Friede and Father Ariandel, Pontiff Sulyvahn, Lorian, Elder Prince and Lothric, Younger Prince i Dragonslayer Armour, kao i Champion Gundyr bez sumnje... i Demon in Pain and Demon From Below / Demon Prince...

Od boss-ova koji vaze za najteze, oni koji su na prvim mestima na svim internet listama, meni nijedan od njih nije bio nikakav problem:

Nameless King mi je bio laganica,
Slave Knight Gael, presao sam ga prakticno iz prvog pokusaja
Dancer Of The Boreal Valley - lagano, mozda i najlaksi boss od tih nahajpovanih... ujedno i jako zanimljiv fight.
Aldrich, Devourer Of Gods - ovo je bilo smesno, zapravo ova je bila najlaksa

ali naravno to vazi samo za moj build, lika, opremu, oruzje i moj playstil, dok za druge igrace ce vaziti neka totalno druga prica i to je lepota ovih igara, sto svako ima svog najtezeg i najlakseg boss-a, svima je uglavnom razlicito.

Igra ima nekih olaksavajucih elemenata, kao sto sad moze da se nosi cetiri prstena odjednom, od kojih su neki bas mocni, kao i da je mnogo lakse za resurse i tome slicno, ali kao sto rekoh... ima nekih olaksanja, ali i dalje smatram da je ovo najtezi deo u serijalu, jer brzina i agresivnost boss-ova sve to ponistava vrlo brzo.

Sto se tice kreshovanja igre, to je nastavilo da se desava sve do kraja igre, ne znam zbog cega, vec tesku igru je napravilo jos tezom, jer se najcesce desavalo kod boss fightova gde sve prshti od efekata... i mozete zamisliti frustraciju kad se muchite sa nekim boss-om i konacno ste tako blizu da ga ubijete i igra vam kreshuje, pa tako narednih cetiri puta... da poludis... morao sam za te neke fightove da spustam rez na full hd i na low efekte... bukvalno ko da sam igrao sa nekim ukljucenim hendikepom, ali preziveo sam.

9.2/10

Edit

i zaboravih da dodam... da nisam znao cemu sluzi Undead Bone Shard, tako da sam celu osnovnu igru presao, bez da sam ih koristio i sve vreme se cudio sto mi Estus tako mizerno malo dopunjava health... a posle kad sam saznao da Undead Bone Shard moze da se zapali u vatru i to cak 10x puta, i time visestruko pojaca koliko healtha Estus oporavlja, vec je bilo kasno, ali posluzilo mi je makar za DLC-ove.

Last edited:
Gledam streamove tachno nikada, ali juche mi je bilo zabavno gledati dok sam igrao Sunless Sea. Par puta sam se kvalitetno nasmejao. Iako zdravkelja odlichno igra souls-like igre, DS3 je uspeo da ga istroluje par puta.

Ubio sam tri Lords of Cinder i Dancera, sledi mali pregled dosadašnjeg dela igre:

- kao što je većina primetila, ovo je the greatest hits of dark souls
- mnogo linearnije nego prethodne dve igre
- brži gameplay i bossovi

Mogu da razumem da ovo prvo nekome bude mana, ali je opravdano dobrim loreom i worldbuildingom. Kada dođeš do Farron močvare, zaključiš da je nekada davno to bio Darkroot Garden iz DS1, a još mnogo davnije Oolacile iz DLC-a, ili da je Smouldering Lake nekada bio Demon Ruins koji je još više potonuo, pa vidiš ono drveće koje truli... Ovo je svet koji je posle toliko obnavljanja vatre postao umoran od sopstvenog postojanja. Videću šta će od toga biti na kraju igre.

Linearnost mi ne smeta, mada verujem da malo ograničava neke buildove na početku. Moguće da postoji i neka fora da se nešto preskoči ili nešto drugo uradi ranije, ali se u prvom prelasku uvek trudim da igram što regularnije, kuda te igra vodi, bez eksperimentisanja.

Gameplay, super kao i uvek. Brzi i agresivni bossovi su posle dvojke verovatno bili šok, pogotovo nekome ko je preskočio Bloodborne, ali pošto sam pre ovoga igrao i BB i Elden Ring, ovo je uglavnom odrađivanje posla. Nekoliko interesantnih gimmick bossova na početku, to sam sve prešao iz prvog ili drugog pokušaja dok nisam stigao do Abyss Watchera za koje je trebalo par pokušaja više. Tu sam odlučio da koristim njihov ultra greatsword je ima moveset koji je jedinstven u celom serijalu, ali i kao mali hendikep zato što je običan napad vrlo spor, na šta nisam naviknut. Klizanje po zemlji je vrlo zabavno i kul je što smanjuje hitbox mog lika što mi omogućava da proklizam ispod horizontalnih napada i odmah udarim kontru, a može da zaobiđe i štit. Jedino je problematično što ne dobija STR bonus dmg od two-handovanja jer klasičan two-hand moveset i ne postoji, ali makar imam jedan od najrazovrsnijih asortimana poteza u igri, tako da je zabavno juriti se sa invaderima iako obično prave veći dmg od mene. Igra je i dalje vrlo aktuelna na Steamu, stalno ima igrača online.

Od ostalih bossova, ništa problematično za sad osim Pontiffa koji je pao kada sam počeo da se kotrljam ka njemu i provalio da mogu u tri udarca da ubijem klona. Dancer malo eratičan, ali je bilo gotovo za 15-ak minuta. Večeras nastavljam.

Upljuvao sam se od smejanja na ovo:

View attachment 13696
Hehe i mene je pederaš gurnuo, toliko sam se iznervirao što sam morao da se vraćam na taj deo, da sam žurio i zaboravio na njega, pa me je ponovo gurnuo 😅
I onda šlag na tortu, gurnuo me je i treći put, ovaj put zato što sam potcenjivao njegovu brzinu i to što je iskakao iz mrtvog ugla 😁

Izgleda da sam posle 35h stigao do kraja main igre, ostali su još DLCs i final boss. Za sada su mi se najviše svideli Lorian/Lothric i Champion Gundyr.
LL nije težak, ali mi se sviđa kako je dizajnirana borba, dok je Gundyr pravi challenge. Ironija je da sam ga u prvom pokušaju spustio na 10-15% healtha, poginuo bezveze jer sam hteo da budem fensi i ubijem ga sa proklizavanjem, i onda sam se maltretirao narednih 40 minuta jer je počeo da radi neke lude kombinacije koje nije radio prvi put. Gundyr je definitivno hard counter za ultra greatswords jer ima jako malo prostora da ga udariš i budeš spreman da izbegneš naredni napad. Posle sam se setio da sam verovatno mogao da koristim i parry, ali Farron parry ima jako težak tajming tako da pitanje koliko bi bilo korisno.
Nameless King je isto super, prva faza je spektakl, ali me je nervirala jer sam stalno promašivao glavu onom zmaju. Kamera je isto veliki neprijatelj jer je lock-on vrlo nestabilan, što je generalno karakteristično za celu igru. Mislim da su neki potezi i namerno dizajnirani tako da ti boss brzo ode iza leđa i izgubi lock. Druga faza je mehanički mnogo bolje odrađena.

I da, klizanje mi nikada neće dosaditi 😄

View attachment dragonslayer.mp4

Pre neki dan sam završio i DLC-ove.

Prvi, Ashes of Ariandel, je vrlo gankerski orijentisan. Na početku čopori vukova koji se međusobno dozivaju, kasnije vrlo nezgodan corvian knight duo i veliki vojnici sa sekirama. Ipak nije tako teško jer Farron skill može da udari u vrlo širokom luku. Generalno ne preterano težak i obiman DLC sa jednim meh bossom, ali su to makar nadoknadili Friedom koja je jedan od najboljih bossova u serijalu. Deo borbe koji je duo je fino balansiran sa komplementarnim movesetovima ako možeš da ih držiš razdvojene. Iako sam tu proveo solidnu količinu vremena, ne mogu reći da je nešto posebno teško jer bih sa nekim bržim oružjem mogao lako da je stunlockujem, a ovako su mi Fluffy i Yuka na chatu konstantno suflirali kako mi je mač sranje 🥲

Između DLC-ova sam uglavio i final bossa, Soul of Cinder i tu generalno nije bilo problema, ali se prvi pokušaj ovako završio, propraćeno sa "mach je govno" by @Yuka Sakazaki.

View attachment cinder.mp4

Inače je lepo dizajnirana borba, sa callbackom na final bossa iz prve igre, sa sličnim movesetom i muzikom, ali i na prethodne undeadove koji su nekada linkovali vatru. Fan service, ali na kul način.

Drugi DLC mi je bio mnogo bolji. Nivoi su mnogo zanimljivije dizajnirani, a bossovi verovatno i najbolji u serijalu.
Dreg Heap dodatno podcrtava koliko je svet zapravo istrošen i da treba konačno sve da se završi. Dosta vertikalnosti i nadmudrivanja sa anđelima koji konstantno zasipaju projektilima dok se istovremeno probijam kroz još jednu otrovnu močvaru.
Demon duo je jedan od retkih koje sam ubio iz prve i to je ispao pravi cirkus jer sam u prvoj fazi potrošio većinu Estusa ne znajući da druga postoji, pa me je druga faza uhvatila na prepad. Srećom, veliki Demon Prince ima skoro isti moveset kao prethodna dvojica sa par dodatih napada, pa sam uspeo da se snađem, a borba se odužila na 10-ak minuta.

Ringed City mi je vizuelno najlepši deo igre. Arhitektura je kul, tu su najjače verzije tradicionalnih crnih vitezova, par varijacija odvratnih buba i još jedna močvara, ovog puta bez otrova. Ali džin u sredini koji summonuje strelce je ipak previše.
Poslednji pozdrav od Patchesa ("a fine dark soul to you") i konačno malo duže nadmudrivanje sa velikim zmajem koje se završilo sa epskom borbom. Možda i najbolji boss zmaj u svim From igrama. Nije spektakl kao Placidusax, ali je mehanički malo zabavniji. Ovo je mogao biti i ozbiljniji challenge, ali me je sreća poslužila, na udarac od smrti sam uspeo da ga oborim na zemlju jer sam ga tokom cele borbe mlatio po glavi, i to se na kraju isplatilo jer mu je to praćeno critical napadom praktično istopilo poslednju četvrtinu healtha.
Halflight je bio formalnost i žao mi je što se nije spawnovao pravi igrač jer je to trebalo da bude PvP duel, ali igra verovatno nije mogla da nađe nekoga sa odgovarajućim levelom jer ja tradicionalno igram malo underlevelovan.
Gael je kulminacija svega. Spaja lore, mehaniku i spektakl, i zaokružuje ceo serijal na najlepši način. I ovde sam se malo duže zadržao, ali mislim da ipak nije najteži boss u igri, već je još jedan counter za spora oružja.

I iako ima svojih problema Farron Great(est)sword nikako ne može da bude sranje kada omogućava ovo 😎

View attachment Gael 2.mp4
Ne računam što sam posle nekoliko puta za redom failovao da ponovim isto.

Na kraju, završio sam igru na 75. levelu za nešto manje od 50 sati, ali sam pred gašenje poslednjeg streama dobio priliku da uhvatim idealan screenshot. (dodao sam dva poena na vigor nakon što sam ubio Gaela, da budem spreman za NG+, koji verovatno ipak neću igrati u skorije vreme).

90m2lrX.png
RZNPD1P.png

Ocena od mene vam ne treba i to bi bilo to, sada se strpljivo čeka Elden ekspanzija. Taman da odmorim par meseci od soulsa 😄

Back
Top Bottom