• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 XONE Switch PC Blasphemous

Yuka Sakazaki

Princess of Princess Champion
Co-founder
Administrator
Moderator
Reaction score
9,203
“Sorrowful be the heart, Penitent One, full of clemency.”

blasphemous.jpg

Developer: The Game Kitchen
Izdavač: Team17
Žanr: Metroidvania
Datum izlaska: 10. Septembar 2019.

BLASPHEMOUS

Blasphemous je akciona avantura, tj. metroidvania. Radnja se odvija u izmišljenom svetu "Cvstodia" u kojem igrač vodi lika koji se zove "The Penitent One". The Penitent One se zarekao na tišinu i on je na hodočašću kako bi ispaštao i pokazao pokoru. Cvstodia je veoma religiozno mesto, u kojem se Čudo ("The Sorrowful/Grievous Miracle") manifestovalo na razne načine. Niko nije pošteđen od strane Čuda, ni grešnici, a ni odani vernici. Svi bolovi duše su se ispoljili svugde i u svakome, kao dar, ili kao prokletstvo. Ceo svet je promenjen od strane božanstvenog Čuda, a na vama je da prođete kroz svet opustošen Čudom, i da se borite protiv bića koja su vera i bes proždrali. Usput ćete komunicirati sa raznim ličnostima i raditi misije za njih, oslobađaćete napaćene duše, a na kraju ćete saznati da li vaša duša zaslužuje spas.

20200228000147_1.jpg20200229030040_1.jpg
20200227234716_1.jpg20200224194712_1.jpg

Blasphemous mi je omiljena igra u metroidvania žanru (izvini Bloodstained). Setting i priča su čista desetka, a art style je odličan. Likovi su veoma zanimljivi, a čak i najsporedniji likovi imaju interesantnu pozadinu. Nije lako pohvatati celu priču, pogotovo jer je malčice kriptična, ali to joj daje poseban šmek, ako se ja pitam. Atmosfera je mračna i teskobna, što utiče na celokupan osećaj beznađa.

Combat nije komplikovan, čak se može reći da je jednostavan. Jednim dugmetom vršite napad, drugim skačete, a trećim i četvrtim radite dodge i block. Tokom igre nailazite na razne magije u vidu molitvi, koje vam olakšavaju borbu. Takođe skupljate delove brojanice koji utiču na vašeg lika, a tu su i srca koja ubacujete u vaš mač koji se zove "Mea Culpa". Skupljaćete i delove tela raznih ljudi, a te delove tela ćete odlagati u kosturnicu. Što se mača tiče, kada god ubijete nekog protivnika, dobijaćete suze pokajanja koje ćete koristiti da otključate i nabudžite skill-ove za vaš mač.

Teško je izbeći poređenje sa Dark Souls kada su neprijatelji i combat u pitanju. Veoma je bitno naučiti kako se neprijatelji ili boss ponašaju kako biste ih uspešno istrebili. Takođe je bitno izbegavati razne zamke koje umeju da iritiraju, ali srećom nema mnogo tih iritantnih delova.

Neprijatelja ima mnogo i dopada mi se kako su dizajnirani. Najjači mi je Flagelant koji povremeno bičuje sebe. Boss-evi su posebna priča i gotovo svi crpe inspiraciju iz stvarnog života. Na primer "Our Lady of the Charred Visage" je inspirisana pričom o Mariji Fernandez Coronel.

The Game Kitchen su ispali carevi kada su izbacili DLC koji dodaje more sadržaja besplatno! Čak su dodali jedan zrak svetlosti u tmini u vidu malog psa kojeg možete pomaziti :3
Ako gotivite metroidvania žanr, ovu igru ne bi trebalo propustiti. Ako gotivite religioznu simboliku, dajte šansu igri. Neka vas ne sputava početna težina igre, igra postaje lakša jer vaš lik postaje izdržljiviji i jači, a vi postajete bolji igrač.

Što se mene tiče, Blasphemous je odličan predstavnik svog žanra, a usudio bih se reći da je najbolji moderni predstavnik žanra. Ne odustajte dok na ekranu ne vidite "Summa Blasphemia"!

"I curse you forever in name, I bless you forever in death."

Last edited:
Fino su braća Španci zbembali igru. Art sa Semana Santa ikonografijom mi je bio top. Ako ništa drugo, njihova posvećenost tokom religioznih praznika me nije ostavljala radvnodušnim. Muzika je takođe odlična, super je uklopljena sa mrakom.

Meni deluje super, ali ću malo da sačekam nakon Hollow Knight-a, nisam spreman da tako brzo pređem na još jednu metroidvaniu :D

^^ waii hello there

sve ste lepo rekli i samo da dodam da su bas uboli atmosferu, taj religijski fantasy fanatizam jezivo ludo aaaa
prava poslastica od igre za specificne igrace...toliko prepoznatljivih kultnih stvari na jednom mestu

igra obiluje raznim detaljima...grafickim, lore, elementi iz drugih igara koje su im verovatno drage etc etc
mene cak 1 muzicka tema na momente podseca na diablo tristram theme...znaci nista im nije sveto;)

vizuelno meni izgleda do jaja, muzika (kad je ima:)) je odlicna
kontrole dobre
napredovanje/backtracking kroz igru skroz dobro pogodjen (a to ume da bude i najveca dosada u slicnim igrama)
svi boss fights su razliciti i zabavni...generalno cela igra uopste nema dosadne trenutke
i ima 2 razlicita endinga...znaci dobra igra

Last edited:
Blasphemous deluje kao jako cool igra, probao sam kad je izasla na Switchu i nazalost posle valjda uvodnog levela tj negde odmah na pocetku igre uvek se kresovala . Pa sam batalio , mogao bi ponovo da probam verovatno je popravljeno to .

To shto Fluffy kazhe da backtracking je apsolutno tachno! Ni jednom nisam primetio da mi je bilo smor vratjati se negde, shtavishe igra ubrzava backtracking kako igra odmiche, bash se da primetiti da su mislili na sve.
Sinotj sam preshao prvu polovinu igre ponovo, ali sam se najvishe zaustavljao na Graveyard of the Peaks kako bih slushao muziku.

Ja sam je igrao nekih 17 sati kad se desio neki bug sa steamom i zeznuo mi save, pa sam popizdeo jer nisu mogli da mi vrate nikako. Onda sam odustao pa sad cekam da nadjem vremena da pocnem opet. Igra je prelepa, tezina bi mogla za nijansu biti veca, prica mindfuck totalni :D

Svako ko gotivi igru neka kupi/potrazi artbook, postoji u digitalnom formatu, koncepti su prejaki, crtani su naravno u nePixelArtu :D evo par screenova, birao sam ne morbidne :D

1613215606143.png

2.JPG

1613215730104.png 1613215770416.png 1.JPG

bio je danas update na ps4, improved stability etc, nisam ocekivao ovo:)

ali...ja ne mogu....vise blasphemous....ne ne neeeeee milost
pojacali su agoniju iz igre za gresnike koji se usude na platinum run

znaci krv i znoj frustracije bes gordost sve faze sam odradio....a onda nemoc kada sam skapirao na 90% da sam failovao 100% run i da sve moram ponovo
pa onda new new new game agonija na 99.82% zaglav....iskusenje u svakoj sobi ocu!!!! cheatove hackove exploitove banujte me ne mogu vise aaaa

igra/achivs nisu teski...ali 100% run ne prasta ako se isklikce pogresan quest u pogresnom trenutku
sve je vezano jedno za drugo trece cetvrto stoto.....tako da greske vrebaju svuda

guide-ovi su samo jos jedan greh koji ceka da bude naplacen
il su outdated ili su jednostavno losi.....ili mozda igrac nema strpljenja da ih cita detaljno lol

anyway OCD + tvrdoglavost uvek pobedi na kraju:)

igra/achivs nisu teski...ali 100% run ne prasta ako se isklikce pogresan quest u pogresnom trenutku
sve je vezano jedno za drugo trece cetvrto stoto.....tako da greske vrebaju svuda
Ma da, ja sam tu prolupao. Nisam ochekivao da bash moram raditi neke stvari odredjenim redosledom. Sada pokushavam ponovo, pa mozhda i uspem uz walkthrough (onaj deo s ljudima shto ljube noge sam zasro prvi put, kao i deo s likom u drvetu, i zbog toga 98% :D

Ma da, ja sam tu prolupao. Nisam ochekivao da bash moram raditi neke stvari odredjenim redosledom. Sada pokushavam ponovo, pa mozhda i uspem uz walkthrough (onaj deo s ljudima shto ljube noge sam zasro prvi put, kao i deo s likom u drvetu, i zbog toga 98% :D
Stvarno da tako prckaju? Mora redosled? :D

Sent from my J9110 using Tapatalk

Krenuo sam danas da igram , ubio sam nekog bosa pod imenom Ten Piedad , nasao neku likusu izbodenu macevima koja mi produzila HP. Totalno sam zbunjen nemam pojma gde idem sta radim trenutno sam u nekoj kanalizaciji :D. Super je , animacije su top notch i gameplay je za sad dobar kontam da cu moci jos stvari da upgradujem i tako :D.

Back
Top Bottom