Developer: The Game Kitchen
Izdavač: Team17
Žanr: Metroidvania
Datum izlaska: 10. Septembar 2019.
BLASPHEMOUS
Blasphemous je akciona avantura, tj. metroidvania. Radnja se odvija u izmišljenom svetu "Cvstodia" u kojem igrač vodi lika koji se zove "The Penitent One". The Penitent One se zarekao na tišinu i on je na hodočašću kako bi ispaštao i pokazao pokoru. Cvstodia je veoma religiozno mesto, u kojem se Čudo ("The Sorrowful/Grievous Miracle") manifestovalo na razne načine. Niko nije pošteđen od strane Čuda, ni grešnici, a ni odani vernici. Svi bolovi duše su se ispoljili svugde i u svakome, kao dar, ili kao prokletstvo. Ceo svet je promenjen od strane božanstvenog Čuda, a na vama je da prođete kroz svet opustošen Čudom, i da se borite protiv bića koja su vera i bes proždrali. Usput ćete komunicirati sa raznim ličnostima i raditi misije za njih, oslobađaćete napaćene duše, a na kraju ćete saznati da li vaša duša zaslužuje spas.
Blasphemous mi je omiljena igra u metroidvania žanru (izvini Bloodstained). Setting i priča su čista desetka, a art style je odličan. Likovi su veoma zanimljivi, a čak i najsporedniji likovi imaju interesantnu pozadinu. Nije lako pohvatati celu priču, pogotovo jer je malčice kriptična, ali to joj daje poseban šmek, ako se ja pitam. Atmosfera je mračna i teskobna, što utiče na celokupan osećaj beznađa.
Combat nije komplikovan, čak se može reći da je jednostavan. Jednim dugmetom vršite napad, drugim skačete, a trećim i četvrtim radite dodge i block. Tokom igre nailazite na razne magije u vidu molitvi, koje vam olakšavaju borbu. Takođe skupljate delove brojanice koji utiču na vašeg lika, a tu su i srca koja ubacujete u vaš mač koji se zove "Mea Culpa". Skupljaćete i delove tela raznih ljudi, a te delove tela ćete odlagati u kosturnicu. Što se mača tiče, kada god ubijete nekog protivnika, dobijaćete suze pokajanja koje ćete koristiti da otključate i nabudžite skill-ove za vaš mač.
Teško je izbeći poređenje sa Dark Souls kada su neprijatelji i combat u pitanju. Veoma je bitno naučiti kako se neprijatelji ili boss ponašaju kako biste ih uspešno istrebili. Takođe je bitno izbegavati razne zamke koje umeju da iritiraju, ali srećom nema mnogo tih iritantnih delova.
Neprijatelja ima mnogo i dopada mi se kako su dizajnirani. Najjači mi je Flagelant koji povremeno bičuje sebe. Boss-evi su posebna priča i gotovo svi crpe inspiraciju iz stvarnog života. Na primer "Our Lady of the Charred Visage" je inspirisana pričom o Mariji Fernandez Coronel.
The Game Kitchen su ispali carevi kada su izbacili DLC koji dodaje more sadržaja besplatno! Čak su dodali jedan zrak svetlosti u tmini u vidu malog psa kojeg možete pomaziti :3
Ako gotivite metroidvania žanr, ovu igru ne bi trebalo propustiti. Ako gotivite religioznu simboliku, dajte šansu igri. Neka vas ne sputava početna težina igre, igra postaje lakša jer vaš lik postaje izdržljiviji i jači, a vi postajete bolji igrač.
Što se mene tiče, Blasphemous je odličan predstavnik svog žanra, a usudio bih se reći da je najbolji moderni predstavnik žanra. Ne odustajte dok na ekranu ne vidite "Summa Blasphemia"!
"I curse you forever in name, I bless you forever in death."
Last edited: