• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 Switch PC Beautiful Desolation

VoivodBG

nerealni elitista
Reaction score
7,916

Prošle godine sam prvi put na polu preporuku preko ACG kanala kupio Beautiful Desolation od developera The Brootherhood, u kojem rade dva brata koja rade na kreiranju igara skoro potpuno sami.

Najave na GOG-u, sa interesantnim skrinšotovima, koji su odavali da se radi o malome čedu u koji je uložen pažjiv trud, i najava da muziku radi Mick Gordon, su me ponukale da nabavim igru u pre order fazi.

U suštini ovo je klasična point and click avantura koja nas vraća nazad u zlatno doba takvih igara. Izdvaja se ponajviše po inspiraciji o svetu u kojem se nalaze a inspirisan je Afričkim folklorom, što će verovatno nekome biti interesantno ako voli mitologije, plus malo sci-fi upliva i dosta mašte sa strane developer-a.

Grafika i izmaštanost ovog sveta je osvežavajuća u viziji burazera, ujedno je najjači aspekt igre. Videćete razne kreature i likove koji su van ikakve normale. Imaju i neverovatno oko za detalje i mnoge lokacije će vam ostati u sećanju zbog fantazmagoričnih vizija.

Posebno mi se svideo mali omaž Fallout serijalu kada razgovarate sa likovima, pojavljuje se sličan interfejs kao u prve dve igre, i glave likova se isto batrgaju i trzaju, i taj deo je urađen sa ukusom. Oduvek sam voleo da vidim pristojne omaže kod developera ka njihovim favoritima od igara.

Takođe kao veliki plus bih izdvojio i samu muziku, radio ju je Mick Gordon i The Brotherhood. OST je poprilično meditativan i tih, ali kada je potrebno ume da pogodi na emotivnom nivou kako se priča odvija i situacije ili lokaliteti dožive vrstu eskalacije. I sve te pesme se uverljivo uklapaju sa tim haotičnim okolišom i svetom.

Dolazimo sada do loših stavki, a to su, pogađate, sam narativ. Ukratko dva glavna lika su braća Mark and Don Leslie, zbog katastrofe koja je bila van njihovih rešenja završavaju u sasvim drugačijem svetu koji je neistražen i drugačiji od naše realnosti i poprilično zlokoban i opasan po njih. U suštini klasična glavu u torbu ne stavljaj, drž ne daj i begaj vrsta situacije.

Kao što napomenuh gore, ovo crpi dosta inspiracije iz starih point and click naslova, sa time što je u 3d i izometrijskog pogleda. Uglavnom će te ići po čitavoj mapi tražeći određene karaktere ili item-e koji će vam biti potrebni da napredujete dalje sa pričom.

Postoji i određene zagonetke, koje u početku nisu toliko teške, ali pri kraju igre ubace par njih, gde stvarno nisam uspeo da rešim bez walktrough, iako su stavili signale u vezi rešenja, ali eto, meni nije bilo najjasnije objašnjeno sa njihove strane pa sam morao malo da varam. :D

Najlošiji deo igre je sama glasovna gluma, glavni likovi su neuverljivi, i poprilično su ravni kada se uzme u obzir da im se desi nešto nesvakidašnje i reakcije na okolinu i likove tog novog sveta su toliko ravne da sam često bio smoren što su na ovakvom detalju napravili preveliki propust. Takođe ima nekih instanci gde kvalitet glasova određenih likova uopšte nije kvalitetan, čini mi se kao da su ih snimali u podrumu pa se jedva nazire šta pričaju, ali tu su vredni sub titlovi da spasu dan.

Ono što me je najviše ugušilo kod igre je konstantni back tracking, često će se dešavati da morate da obiđete kompletnu mapu da bi našli određeni item i time nastavili priču dalje jer neće biti pomaka dok se to ne desi. Morali su da ubace neke sitne hintove da olakšaju sa time, jer gledao sam kada sam završio igru pisalo je da mi je trebalo oko 25 sati sveukupno, a siguran sam da bih je završio za manje, pa mi se ne dopada taj veštački način produžavanja života igre.

Ujedno kao i mnoge igre koje pretenduju da vam ponude pravo izbora, i da to kasnije ima "velikog" uticaja na razvoj priče, i to je prisutno ovde, ali nisu velike razlike i ako niste komplecionista, ne morate da se cimate sa time.

Vidi se da The Brotherhood žele da naprave sve bolje i drugačije igre (odigrao sam prethodne npr. Cayne, koju ne preporučujem nikome, ne gubite vreme ozbiljno!) ali da ih sputava budžet, i to što nemaju veći tim ljudi, ili nekoga ko bi mogao da pogura neke stvari i osveži igrivost sa par novina koje zaista mogu da se upotrebe u današnjim point and click avanturama.

Last edited:
od prvog screenshota na steamu sam stavio igru na wishlistu zbog prelepih izometrijskih scena. posle sam malo i gameplay na preskoke gledao ani nista previse. nije ovo prvi utisak koji navodi ove mane, ali svakako planiram da probam kad dodje vreme za nju 😃

Nikad vi to necete odigrati, kao sto ja nikad necu odgledati ovih par 1000 filmova, sto imam u kolekciji, koju skupljam jos od 2000-te 😅

Back
Top Bottom