• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PS4 XONE PC Atomic Heart

Mislim da je lakse Bioshocku da bude tecniji u tom smislu, kad je i linearniji i sve je indoor u zatvorenom prostoru, dok je Atomic Heart prakticno open world u poredjenju sa tim, mnogo veca, otvorena mapa, pa mi nije za poredjenje, jer su drugaciji tip.

Zaboravio sam da napomenem da sam odigrao ravno dva sata i posto igram super sporo, sa njuskanjem svega, nisam jos izasao na povrsinu.

Presao igru, prilicno sam zadovoljan.
Nisam uopste igrao sporedni sadrzaj (pre svega jer mi se open world uopste nije svideo), tako da sam propustio dosta oruzja i upgrade-a.
Iako sam igrao na normal, cesto mi se desavalo da jedva predjem bossove posle nekoliko pogibija zbog toga sto borbe bas dugo traju.
Pred kraj igre sam bio primoran da menjam upgrades i craftujem municiju i health, pa cak i da koristim npc robote za obracun sa protivnicima.
Kod poslednjeg bossa sam morao da prodam sva oruzja osim dva koja sam koristio.
Nekako mi deluje da sam igru igrao na "pogresan" nacin, verovatno cu preci jos jednom kada izbace RT patch.
Sve u svemu, za prvu igru vise nego dovoljno. Siguran sam da ce se svideti ljudima koji vole igre na slican fazon.

Tek mi je sada smesno sto je tim napadan jer je iz Rusije. Igra prilicno kritikuje rezim u kasnijim delovima igre.
Bacio sam malo pogled na opencritic, ono je smesno. Ljudi ili daju 0/10 ili 10/10.

Presao igru, prilicno sam zadovoljan.
Nisam uopste igrao sporedni sadrzaj (pre svega jer mi se open world uopste nije svideo), tako da sam propustio dosta oruzja i upgrade-a.
Iako sam igrao na normal, cesto mi se desavalo da jedva predjem bossove posle nekoliko pogibija zbog toga sto borbe bas dugo traju.
Pred kraj igre sam bio primoran da menjam upgrades i craftujem municiju i health, pa cak i da koristim npc robote za obracun sa protivnicima.
Kod poslednjeg bossa sam morao da prodam sva oruzja osim dva koja sam koristio.
Nekako mi deluje da sam igru igrao na "pogresan" nacin, verovatno cu preci jos jednom kada izbace RT patch.
Sve u svemu, za prvu igru vise nego dovoljno. Siguran sam da ce se svideti ljudima koji vole igre na slican fazon.

Tek mi je sada smesno sto je tim napadan jer je iz Rusije. Igra prilicno kritikuje rezim u kasnijim delovima igre.
Bacio sam malo pogled na opencritic, ono je smesno. Ljudi ili daju 0/10 ili 10/10.
Ma ljudi su dronovi bez ijedne vijuge. Jedva čekam da mi stigne PS5 verzija. U međuvremenu sam kupio i poklonio 3 kopije za Steam 😹

Zavrsih igru danas na normal.

Ok je, drzala mi je paznju. Igrao sam samo main, nisam ni provalio kako da radim side missions posto ni custom marker nisam mogao da stavim.
Malo sam i lutao po mapi ali kao sto @Bojan rece, ni mene nije privukao satro open world aspekt.
Prosto igra nema osnovne mehanizme za open world.

Prica je dobra, cak sam i slusao dijaloge. Borba isto ok.
Sejv mi je uradio posle izbora za ending a ne pre, mislim da je to veliki minus.
Na pcju bih znao kako da se snadjem, ali igrao sam na XSS i GP, tako da se save automatski sync-uje na cloud.

Da, na XSS-u radi zadivljujuce dobro.

Evo jednog motiva iz igre. Sovjetski penis.

15f71c41-9bb7-4c1e-952d-84c87159c2f6.png

Poslednja za review iz gamepass ture, ali sam je u stvari prvu odigrao još pre mesec dana.
Delim mišljenje mnogih da je ovo iznenađujuće dobro optimizovano i ispolirano, pogotovo ako se uzme u obzir da je developer nedokazani istočnoevropski studio i da je igra prošla kroz svakakve probleme tokom svog dugog razvoja. To se možda i može videti kroz nedostatak fokusa, pomalo bloated mape i nekih nakalemljenih mehanika. Baš imam osećaj da su tokom razvoja bili u fazonu "e, mogli bi da dodamo i ovo" i tako redom dok nisu nekako došli do konačnog proizvoda. I taj proizvod je na kraju ispao skroz ok.

Core gameplay inspirisan Bioshockom je dobar i raznovrsan, igra dosta pušta da se eksperimentiše sa oružjem i moćima, pogotovo zato što i jedno i drugo uvek može da se respecuje bez gubitka resursa. Melee je dosta zastupljeniji, a postoji i dodge, što je retkost u fps igrama. To je dobar dodatak jer čim igraču daš dodatne opcije da izbegava dmg, možeš i protivnicima da daš naprednije napade i to je ovde uglavnom odrađeno. Ima bossova sa komplikovanim napadima koje treba preskočiti, dodgeovati u stranu, itd. Bitno je i to da su kontrole dobre. Ono što je takođe neoubičajeno u FPS igrama (koje sam ja igrao) je da je kretanje u stranu (strafe) osetno sporiji od kretanja napred i nazad. To je verovatno urađeno da bi se dala dodatna važnost dodgeu, ali mi je smetalo i trebalo mi je dosta vremena da se naviknem.
Mislim da je malo propuštena prilika sa protivnicima jer iako mnogi imaju raznovrsne napade, nema mnogo njihovih varijacija. Za ovu dužinu igre, možda su mogli da dodaju još nekog, a čini mi se da je i bio takav plan jer se u sekciji menija gde je galerija pojavljuje par robota sa kojima se nisam borio. Ili su odustali od toga, ili ih čuvaju za DLC. Isto važi i za bossove, jer kako su počeli da pokazuju igru i borbu sa onim kotrljajućim, mislio sam da će biti veći deo igre, ali sem pomenute lopte, postoje još samo tri jedinstvena bossa, dok se ostali ili ponavljaju, ili su veća verzija regularnih protivnika.

Struktura i tempo igre su čudni. Prvo igra daje jednu vrlo dugačku sekciju gde samo hodaš i odmotava se priča, zatim te baci u novu oblast gde imaš nešto malo akcije, zatim opet priča i predugačka uvodna sekcija gde se u suštini formira build za ostatak igre. Koliko sam čitao, blueprintovi za craftovanje oružja su random raspoređeni tokom cele igre, tako da je lutrija šta će da upadne u toj uvodnoj sekciji i određuje dalji stil igre. Onda se izlazi u pravi open world gde se može pratiti main priča, ali postoji i osam opcionih postrojenja u kojima mogu da se pokupe upgradeovi za oružja.
Taj open world mi najviše deluje isforsirano, ali naravno ne mogu reći sa sigurnošću. Dovoljno je razvijen da ne mogu da kažem da je otaljano jer su fino osmislili sistem sa kamerom i alarmima, i deaktivacijom istih. U svakom slučaju, nije dovoljno veliki da mnogo smara, a ako i počne, može da se uzme auto i izbegne interakcija sa tim sistemima.
Ono što mi se sviđa je to što na mapi piše koji upgrade se nalazi u kom postrojenju tako da nema lutanja u nadi da će te naći nešto što je korisno za oružje koje trenutno imate ili vam se sviđa, već se tačno zna gde je šta. Vođen time, odigrao sam 3 od 8 i za razliku od main dela igre, ova tri postrojenja se više fokusiraju na puzzle i platforming aspekt igre. U jednom je bila i boss arena sa gomilom protivnika.

Igrao sam na normal i pamtim da sam poginuo na tri mesta. Prvi put kada sam izašao u open world i nisam odmah provalio kako tačno funkcioniše alarm sistem, pa me je nadvladala beskrajna lavina robota, drugi put prilikom platformisanja, i treći put kod final bossa kada me je ubio quick time event jer ga uopšte nisam očekivao. Ja sam u najboljem slučaju prosečan FPS igrač kada koristim miš, tako da mi se čini da ovo može odmah da se krene na hard. Ni resursi mi nisu bili problem, imao sam toliko healing i ofanzivnih itema u meniju da više nisam znao šta ću sa njima pa sam ih često reciklirao da upgradeujem oružja.

Grafika je solidna, najviše zbog art directiona koji lepo prenosi tu sovjetsku atmosferu i zamišljenu budućnost iz njihove perspektive. Tu i tamo se vidi gde su hvatali krivine, pomalo je i jednolično sve, ali je generalno lepo. Moram ipak da kažem da je igra imala neki dezorijentišući efekat na mene, i stvarno ne umem da objasnim zašto jer mi se to inače ne dešava kada igram FPS igre. Čačkao sam FOV, koji po defaultu jeste mali, ali se efekat nije značajno promenio. Kao što sam već pomenuo, optimizacija je dobra.
Muzika je ok, najviše neke USSR pesme i njihove obrade, ali su mi neke druge, iako dobre, baš jako odskakale od generalnog vibe-a igre.

Priča je... Uglavnom bezveze. Vrlo predvidljivi twistovi, dosta glupih momenata, cheezy dijalozi i loša glasovna gluma. Ima nekih momenata gde kao pokušava da kritikuje nešto, ali je nisam baš ozbiljno shvatio. Preporučujem da se bar audio stavi na ruski zbog autentičnosti i da se bar malo prikrije loša gluma ako ne znate jezik. Čak mi i dodaje na komediji jer glavni lik stalno psuje i besni na svog kompanjona, a to mi je bilo smešno.
Voleo bih da cutscene nisu odrađene iz trećeg lica, to mi uvek kvari imerziju, a mislim i da su za klasu lošije odrađene od ostatka igre po pitanju animacije. Bolje da su išli na Half-Life fazon.
Sećam se da je bila neka kontroverza vezana za onaj automat koji služi za upgradeovanje, takozvani "rape fridge", i mislio sam da je to kao i obično nešto prenaduvano, ali ne samo da nije, nego se ponavlja više puta kroz igru i ja za sve moje godine gaminga ne pamtim nešto tako agresivno glupo i cringe, a to je reč koju ne koristim olako.

7.5, može i 8 za fanove žanra. Za prvu igru od ovog studija, dobro smo prošli.

btw onakav "magnetic" stil lootovanja mora više developera da proba, dobra fora 😄

Prešao Atomic Heart i generalno je pozitivan utisak, dosta se iščupa igra u drugoj polovini iako nastavljaju da se vuku isti problemi.

Sve u svemu igra kojoj dosta toga treba da se oprosti da bi se uživalo ali zauzvrat se dobija neko da kažemo koliko toliko originalno i osvežavajuće isksutvo za današnje standarde.

Najveća mana mi je ogroman broj puzzle elemenata (od kojih priznajem velika većina nije obavezna plus što ja ne volim puzzle igre) i užasno napisani dijalozi koji se ne uklapaju u generalni ton i atmosferu igre.

Sa druge strane, svet i artstyle kidaju, gameplay je korektan iako je malo clunky i upgrade sistem je smislen i zabavan.
I da, način lootovanja sa rukavicom je ultra satisfying. :)

Dodao bih i to da igra ima po meni zabavne brave na vratima što je eto možda glup komentar ali me iznenadilo da se neko posvetio tom momentu.

Last edited:
Htedoh da krenem da igram ovo, medjutim jedino je neka stara developer verzija krekovana, a toliko je bagovita da je ne vredi igrati, tako da se okrecem game pass-u, pa me zanima par osnovnih stvari.

Dal ova igra ima i na PC game pass-u ili samo xbox? bio sam na njihovom sajtu i na search mi izbacuje samo za xbox, a prilicno sam siguran da bi trebala da bude i na PC game pass-u?

Kako funkcionise to kad se prvi put registrujem, jel mi potrebna platna kartica za registraciju, pretpostavljam da ima opcija da prvi mesec platim 1 dolar za pretplatu i svaki sledeci bude oko 11 dolara, ako ne otkazem pretplatu pre prvog u mesecu... ili nebitno dal je prvi, vec ako sam uzeo tipa 10-og, onda da otkazem do 10-og u sledecem mesecu? Hvala

Back
Top Bottom